Hírek

Újra divatban, ami természetes

Újra divatban, ami természetes

A natúr- és biotermékek nemcsak a kozmetikumok világában élik reneszánszukat napjainkban. A parfümök legújabb trendjei is a gyökerekhez való visszatérés igényével lépnek fel. A Clarins, a L’Artisan Parfumeur és több más márka ma természetes parfümöket kínálnak vásárlóiknak. Nicolas de Barry, az exkluzív parfümkészítés nagymestere is 100%-ban természetes illatokból alkotta meg saját kollekcióját.

 

EGY RENDKÍVÜLI ILLATKREÁTOR

Nicolas de Barry nem mindennapi jelenségnek számít a parfümszakmában. A végzettsége szerint szociológus és politológus parfümőr már a Francia Tudományos Akadémia díjával kitüntetett, tizenöt kötetes szerző volt, amikor 1992-ben belevágott a parfümszakmába. Az inspirációt a Diorissimo és az Eau Sauvage zseniális kreátorával, Edmond Roudnitskával való megismerkedése jelentette számára. Brazíliába, majd az Arab Emirátusokba tett utazásait követően Franciaországban, Blois mellett hozta létre saját műhelyét, és igen rövid idő alatt a legnagyobb sztárok, híres közéleti személyiségek saját parfümkreátorává vált. Ügyfeleit itt, az „Illatok kertje” nevet viselő parfümkészítő műhelyében fogadja, ahol személyre szabott, egyedi parfümöket készít számukra, de itt tartja mesterkurzusait is, amelyekre a világ minden tájáról érkeznek a fiatal és idősebb tehetségek. A parfümkészítés mesterségéről több könyvet is írt A parfümkészítés ABC-je, Illatok Indiája, A saját készítésű parfüm címmel, és 1999-ben megalapította a Nemzetközi Parfüm-díjat, amelyet azóta a parfümszakma számos kiválósága nyert el. 2003-ban fogott bele egy igen érdekes vállalkozásba. „Történelmi illatok” néven, történeti hűséggel rekonstruálta bizonyos, egykor élt híres személyiségek, például II. Henrik francia király leánya, Valois Margit királyi hercegnő, XV. Lajos, Madame Pompadour vagy George Sand személyes parfümjét. Néhány évvel ezelőtt pedig 100%-ban természetes, exkluzív parfümökből készített el egy újabb kollekciót. A természet iránt mindig is elfogult parfümőr a legjobb forrásokból szerzi be a világon elérhető legkiválóbb minőségű alapanyagokat, és a legritkább, legértékesebb esszenciák felhasználásával készíti különleges illatait.

RITKA ÉS ÉRTÉKES, TERMÉSZETES PARFÜMÖK

A világ parfümgyártása az illatok megkomponálásához többségében vegyi úton előállítottalapanyagokat használ, mert ezeknek anyagára jóval alacsonyabb, mint a természetes összetevőké. Egy parfüm elkészítéséhez a szükséges mennyiségű, természetes rózsa beszerzési ára százszorosa a szintetikus úton előállított rózsakivonaténak. A természet így – gazdasági alapon – mára szinte teljesen kiszorult a parfümök világából, holott a régi idők parfümkészítő mesterei szinte kizárólag természetes alapanyagokkal dolgoztak. Nicolas de Barry, a hajdan volt, natúr alapanyagokból készült illatok feltámasztásának igényével olyan lelőhelyeket keresett, ahonnan ritka és különleges parfüm-alapanyagokat szerezhet be. Thaiföld déli részén talált megfelelő minőségű aloecserjét és kék lótuszt. Jean-Paul Guerlain saját ültetvényéről vásárolta az ylang-ylangot, s Grasse-ban, a parfümkészítés bölcsőjében szerezte be az ott termesztett bársonyrózsát, amely jóval drágább, mint a török vagy bolgár területekről származó, más rózsafajok. „A világ legjobb alapanyagait akarom belerakni a parfümökbe, és eljuttatni az emberekhez, kerül, amibe kerül!” – ez a szándék vezérelte őt a munkája során.

KÜLÖNLEGES PARFÜMÖK EGYEDI KÍNÁLATA

Nicolas de Barry klasszikus, 20%-os alkoholos parfüm vagy tiszta koncentrátum formájában kizárólag megrendelésre készíti illatait. Az elkészült parfüm 150 ml-es, 24 karátos arannyal metszett kristályüvegcsébe kerül, amelyet a kreátor számára a Gigli de Florence-ház készít.
Kyara
Kyara a japán neve az aloecserje legjobb minőségű, legfinomabb változatának, amely korábban kizárólag a császári család tagjait illette meg. A Dél-Ázsia erdőiben őshonos, fás szárú növényt olykor megtámadja egy bizonyos betegség, amelynek hatására a növény rendkívül illatos oleorezint termel. Az aloecserjét már az óegyiptomiak is ismerték. Buddha a Nirvána illatát az aloe illatához hasonlatosnak tartotta, Mohamed próféta pedig a paradicsomkert közepéből kiáradó illatot érezte az aloe illatában. Minden megbetegedett fa olaja más és más, egyedi illatjegyeket tartalmaz. A parfümök világában az aloecserje oleorezinjei a legdrágább és legtitokzatosabb alapanyagnak számítanak. A Kyara nevet viselő Nicolas de Barry-parfüm szívillatát ennek a növénynek az olaja adja, melyhez a szantálfa és a kínai osmanthus virág illatjegyei társulnak.
Rose de Grasse
Grasse-i Bársonyrózsa
A híres-nevezetes Grasse-i májusi rózsa termesztése még a 17. századra visszanyúló hagyomány. Az eredeti ültetvényből mára mindössze egy háromhektárnyi terület maradt meg. Nicolas de Barry parfümjében az alapanyagok egynegyedét teszi ki ez a ritka és rendkívül keresett rózsafaj, amelynek illatát a kalábriai téli bergamott és az ámbra természetes illatjegyei teszik még izgalmasabbá.
Eau Oriental
Kelet vize
Ez a parfüm az aloecserje olajának és a bársonyrózsa kivonatának különleges keveréke.
Rose de Crimée
Krími rózsa
Az Ukrajna területén található Krím-félszigeten egy igen ritka és ősi rózsafaj él, amelyet korábban csak a cári családnak szánt készítményekhez használtak alapanyagként, később pedig, a Szovjetunió fennállásának idejében a pártnomenklatúra számára készítettek belőle parfümöket. A nyugati világban teljesen ismeretlen rózsafajról van szó, amelynek illata sokkal púderesebb, mint a bolgár vagy a török rózsáé, és a régi parfümök „old fashion” karakterét idézi meg. A belőle készült Nicolas de Barry-parfümben 40%-os mennyiségben található meg ez a rózsafaj a szantál, a pacsuli és a téli bergamott illatjegyeinek társaságában.
Ylang-Ylang
Jean-Paul Guerlain ültetvényéről
Jean-Paul Guerlain, a természetes alapanyagok nagy szerelmese az Indiai-Óceán partján vásárolt magának birtokot, ahol ylang-ylang termesztésébe fogott. Ültetvényén a világ talán legjobb minőségű ylang-ylangját termesztették, nagyon korlátozott mennyiségben. Bár a birtokot később eladta, a virágtermesztés jól jövedelmező hagyományát megőrizte az új tulajdonos, s most változatlan minőségben ő folytatja a nagy szakértelmet kívánó, mámorító illatú növények termesztését. Nicolas de Barry ennek az ylangnak az illatához bourbon vanília édes illatjegyeit adta parfümjében.
Santal d’Australie
Ausztráliai szantál
Az indiai szantál meghonosításának kudarca után az ausztrál „Mount Romance” szantálerdő ültetvényen a méltányos gazdaság szellemében, ökológiai termesztéssel állítják elő a parfümalapanyagnak is páratlan minőségű szantált. A klasszikusnak számító fajta mellett többféle alfajjal is kísérleteznek, többek között egy olyannal, amelynek oleorezinjei jellegzetes karamellillatot árasztanak. A Nicolas de Barry-féle parfümben a szantál mellett bergamottot, illetve kalábriai és szicíliai citrom jegyeit találhatjuk meg.
Lotus Bleu
Kék lótusz
A titokzatos lótuszvirág a buddhizmus számára szent növény: a szépség és a tisztaság isteni szimbóluma. A Claude Monet által is megfestett kék vízililiomok a lótusz legritkább és legkülönlegesebb alfajai. Nicolas de Barry egy thaiföldi víziültetvényről szerzi be az értékes parfümalapanyagot, melyet aloecserje jegyeivel társít. A végeredmény egy különlegesen harmonikus, meditatív illatkompozíció.
Eau Royal
Királyi víz
A francia királyi család és XV. Lajos király inspirálta parfüm domináns illatjegyei a vérnarancs, a szicíliai citrusfélék, a neroli (narancsvirág) és a kínai shiu fa. Könnyed, kifinomult, citrusos illat, ami minden időben frissítően hat.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük