Hírek

Stílustanácsadás: a megjelenés mint önkifejezés

Stílustanácsadás: a megjelenés mint önkifejezés

Modern világunkban a társadalom a megjelenés alapján alkot véleményt, alakít ki pozitív vagy negatív képet valakiről. Éppen ezért egyre inkább felértékelődik a stílustanácsadással foglalkozó szakemberek munkája. A stílustanácsadásnak nagy hasznát veheti bárki, aki egy érlelődő szerelem, egy állásinterjú vagy egyszerűen csak saját önbizalma, önértékelése kedvéért szeretné magát a lehető legjobb formájában látni és láttatni. Sorozatunk első részében megismerkedhettünk a stílustanácsadás fontos részét képező alkalmazott színelmélet alapjaival. Az alábbiakban arról olvashatunk, hogyan használhatjuk a színekkel kapcsolatos elméleti ismereteinket, ha arról kell döntenünk, milyen színek állnak jól vendégünknek.

 

Típusmeghatározás a négy évszak színei alapján

Hogyan határozzuk meg, milyen színek állnak jól vendégünknek?

Először is azt kell eldöntenünk, hideg vagy meleg típussal állunk-e szemben.
A bőr színét több tényező határozza meg: a szervezetben található karotin mennyisége, a vér hemoglobintartalma, illetve a bőr melanintartalma, amelyek mind-mind egyénenként változó összetevők. Ezek függvényében a bőr színe többé-kevésbé rózsaszínes, sárgás vagy barnás árnyalatú lehet. A színtípus meghatározásához a színtanácsadás során általában azt a módszert használják, hogy különböző színű kendőket próbálnak hozzá az archoz, és megfigyelik, milyen összhatás alakul ki a kendő és a bőr színe között. A legelőnyösebb színek kiválasztásához a legjobb, ha természetes fényben vizsgáljuk, melyik szín hogy áll vendégünknek. Ha erre a helyi adottságok miatt esetleg nincs lehetőség, akkor kékes fényű lámpákat szereljünk fel a helyiségben, mert ezek fénye áll legközelebb a természetes fényhez. A színtípus meghatározásához a következő színű kendőket próbáljuk hozzá az archoz:
• Arany- sárgás hatású, meleg szín.
• Ezüst – kékes hatású, hideg szín.
• Rózsaszín (hideg szín) és barackszín (meleg szín).
• Bordósvörös (hideg szín) és narancsospiros (meleg szín).
A sort tetszés szerint folytathatjuk. A lényeg, hogy ugyanannak a színnek a hideg és a meleg árnyalatú változatát is mindig próbáljuk hozzá a bőrhöz. Az a szín, amely mellett az arc szinte elveszik, háttérbe szorul, és az összhatást egyértelműen a kendő színének dominanciája határozza meg, nem áll jól az illetőnek. Mindig azokat a színeket javasoljuk viselésre, amelyek kiemelik, érvényesülni engedik az arcot, és nem uralják az összhatást. Azok a színek állnak jól valakinek, amelyekben az ember figyelme egyértelműen az arcra esik, nem a ruhára. Egy ilyen színpróba alapján könnyen megállapíthatjuk, hogy a hideg vagy a meleg típusba tartozik-e vendégünk.
• Ha a meleg színek állnak jól neki, akkor az évszakok szerinti beosztásban csak az ősz vagy a tavasz típusba tartozhat.
• Ha a hideg színek állnak jól neki, akkor pedig vagy a tél, vagy a nyár típusba tartozik.

Második lépésként azt kell megvizsgálnunk, hogy a sötét vagy a világos árnyalatok illenek-e jobban az archoz.
Ha tudjuk, hogy a hideg vagy a meleg színek állnak-e jobban vendégünknek, akkor már csak azt kell kiderítenünk, hogy ezek közül a világos vagy a sötét árnyalatok emelik-e ki jobban arcának szépségét. Ez alapján dönthetjük el ugyanis, hogy a két-két lehetséges évszak közül melyik típusba tartozik az illető.
Hogyan végezzük el ezt a próbát?
• Ha úgy találtuk, hogy vendégünknek inkább a hideg színek állnak jól (tehát vagy a tél, vagy a nyár típusba tartozik): Vegyünk négy különböző színű kendőt: egy világoskéket és egy sötétkéket, egy halványrózsaszínt és egy fuksziarózsaszínt. Ha a pasztell árnyalatok emelik ki jobban az arcot, akkor az illető a nyár típusba tartozik. Ha a másik két, sötétebb árnyalat engedi inkább érvényesülni az arcot, akkor vendégünk a tél típusba sorolható.
• Ha úgy találtuk, hogy vendégünknek a meleg színek állnak jól (tehát vagy a tavasz, vagy az ősz típusba tartozik): Ebben az esetben még könnyebb helyzetben vagyunk, mert elegendő kétféle színű kendőt hozzápróbálni az archoz: egy almazöldet és a zöldnek egy sötét, bronzos árnyalatát. Az almazöld háttérben a tavasz típusú arc ragyog föl. A sötét, bronzos hatású zöld pedig az ősz típusba tartozó arcot emeli ki.
Fontos tudni: A tavasz típusba tartozók viselhetik az ősz típus színeit is, de fordítva már nem igaz: az ősz típusba tartozóknak nem állnak jól a tavasz típus színei!

Hogyan állapítható meg a színtípus egyéb módon?

A haj színe alapján
A haj színe sokat elárul arról, milyen színtípusba tartozik valaki, tekintettel arra, hogy a haj természetes színe mindig összhangban van a bőr színével. Az aranyszőke haj meleg évszakra, a világos, fakószőke haj hideg évszakra utal. A szőkésbarna, világosbarna hajszín meleg évszaknak, a sötétbarna haj hideg évszaknak felel meg.

Ajánl  Proflex 100 az ízületek - negatív észrevételeket, véleményeket, ár, hivatalos honlapján

A bőr színe alapján
A bőr színe alapján is következtethetünk a színtípusra. Állapítsuk meg, milyen árnyalatú vendégünk bőre: sárgás, aranybarna, rózsaszínes vagy szürkés.

A szem színe alapján
A szem színe szintén fontos szerepet játszik a színtípus megállapításában. Ha vendégünk szeme zöld vagy barna, akkor a meleg színtípusba tartozik. Ha kék vagy szürkés, akkor a hideg színtípusba sorolható. Általában véve a haj természetes színe a domináns a hideg-meleg típus szempontjából. Ha például a bőr és a szem színe alapján meleg, de a haj színe szerint hideg típusba tartozna valaki, akkor úgy kell rá tekintenünk, mint aki a hideg típusba tartozik, és színeket is ez alapján javasolhatunk neki. Ugyanígy, ha a bőr és a szem színe hideg árnyalatú, viszont a haj meleg színű, akkor az illetőnek a meleg típusba tartozók színei állnak majd jól. De vigyázat! Minden szabály alól vannak kivételek, és ez ebben az esetben is igaz. Az emberek kb. 15%-ánál a színtípus meghatározásában mégsem a haj színe a domináns. Az ő esetükben csak a kendőpróbák segítségével, tapasztalati úton dönthető el biztosan, milyen évszaknak megfelelő színtípusba tartoznak.

A TAVASZ TÍPUSBA TARTOZÓ NŐK JELLEMZŐI

Főbb tulajdonságok
Ez az egyetlen színtípus, amelyben a meleg és hideg tónusok, a sárgás és a zöldes árnyalatok egyszerre fordulnak elő. A tavasz típusú nő általában friss, élettel teli, bájos és ragyogó benyomást kelt a szemlélőben. Arca kedves, finom vonalú, bőre vékony és világos árnyalatú. Ez a színtípus gyakran fordul elő az angolszász országokban (Írországban, Skóciában), Észak-Európában, valamint az oroszok és lengyelek között is sok ilyen típusú embert találni. Bőrük: • • • •alabástromfehér vagy világos rózsás barackszín, sok esetben szeplők kialakulására hajlamos.
• Szemük: világosbarna, szürkészöld, halványkék, kékeszöld vagy aranybarna.
• Hajuk: aranyszőke, világosszőke, vörösesszőke, vörös, gesztenyebarna, szőkésbarna.

Ajánl  Smartwatch V8 - néz, ahol vásárolni a legolcsóbb, hogyan működik?

A színek
• Színek, amelyek jól állnak: általában a meleg színek, a sárga meleg hatású, pasztell árnyalatai, valamint néhány hideg szín is: a kék egyes árnyalatai, a szürkéskék, a levendula, a türkiz, a lila.
• Kerülendő színek: a tiszta fehér, a bordó, a tengerkék, a szürke.
• Az alapruhatár meghatározó színei: a krémszín, a csontszín, a lazacszín.

A smink
• Alapozó: a bőr színével megegyező árnyalatú alabástrom, barack, bézs.
• Arcpirosító: lazacszín, világosbarna, rózsaszín, narancsos tónusú világosbarna.
• Szemfesték: korallszín, barackszín, türkiz, zöld, barna.
• Rúzs és szájfény: bézs, barack, világospiros, narancsospiros, fényes hatású barnás tónusok.

A haj
• Színek, amelyek jól állnak: aranyszőke, a rézvörös világos árnyalatai, karamell.
• A kerülendő színek: hamvasszőke, mahagóni, fekete.

A kiegészítők
• Ékszer: Az arany- és az ezüstékszerek egyaránt jól állak nekik. A választásban csak a viselt ruha színe az irányadó. A hideg színekhez ezüst, a meleg színekhez
arany illik.
• Szemüveg: Szemüvegből jó választás lehet az aranyszínű fémkeret, illetve a meleg vagy kékes árnyalatú műanyagkeretek.

Tavasz típusú hírességek
Sarah Ferguson, Isabelle Huppert, Mia Farrow, Nicole Kidman.

A NYÁR TÍPUSBA TARTOZÓ NŐK JELLEMZŐI

Főbb tulajdonságok
A haj és a bőrszín közötti árnyalatbeli különbség minimális volta miatt a nyár típusú hölgyeknek a hideg színek pasztell árnyalatai állak igazán jól. Javasolhatók nekik a kék, a rózsaszín, a piros vagy bármely más szín világos, törthatású árnyalatai. A nyár típusú nők arca a gyerekek hamvasságát idézi, és az elérhetetlen szépség örök típusának számítanak a férfiak szemében. Ilyen típusú nőket szép számmal találni a skandináv országokban, Németországban, Észak-Franciaországban.
• Bőrük: vékony, áttetsző fehér, rózsaszínes árnyalatú vagy világos bézs.
• Szemük: kék, zöld, kékesszürke, világosbarna.
• Hajuk: hamvasszőke, sötétszőke, világosbarna.A színek
• Színek, amelyek jól állnak: általában a kék közepes tónusú árnyalatai és a türkiz, a mályva, a lila, a kékesrózsaszín, a világosfukszia, az eperszín, a cseresznyepiros, rózsaszínes bézs, barnásrózsaszín, szürkéskék, szilvakék, szürke.
• Kerülendő színek: a tiszta fehér, a sárgás árnyalatú bézs, a sárgák, a sárgászöldek, a meleg tónusú vörös.
• Az alapruhatár meghatározó színei: szürke, középkék, bordó.

A smink
• Alapozó: a bőr színével megegyező árnyalatú rózsaszín, rózsaszínes bézs.
• Púder: világosabb tónusú szín.
• Arcpirosító: hideg színek, mindenfajta rózsaszín, világospiros, gránátalmaszín.
• Szemfesték: kék, rózsaszín, mályva, türkiz, szürke, szürkéskék.

A haj
• Színek, amelyek jól állnak: hamvasszőke, sötétszőke, hamvas világosbarna.
• A kerülendő színek: vörös, mahagóni, fekete, a rezes árnyalatok.

A kiegészítők
• Ékszer: Ékszerből az ezüst, a fehérarany, a gyémánt, a zafír, a fehér gyöngy és a gyöngyház illik leginkább a nyár típusú nőkhöz.
• Szemüveg: Szemüvegből jól állnak az ezüstszínű fémkeretek, illetve a hideg tónusú műanyagkeretek (például a barnásrózsaszín vagy a szürkés árnyalatok).

Nyár típusú hírességek
Claudia Schiffer, Jane Birkin, Vanessa Paradis, Brigitte Fossay.

AZ ŐSZ TÍPUSBA TARTOZÓ NŐK JELLEMZŐI

Főbb tulajdonságok
Az ősz típusú nők általában tüzesek és elbűvölően magával ragadó személyiségek, akik erőteljes, meleg harmóniát árasztanak magukból. Törékeny, vékony bőrük egyeseknek szeplős is lehet. Szemük barna, zöld, sárgásbarna vagy zöldeskék. Az angolszász országokban, illetve Észak-Olaszországban fordul elő leginkább ez a típus.
• Bőrük: világos bézs vagy barackszín, gyakran szeplős.
• Szemük: barna, sárgásbarna, kékeszöld, zöld.
• Hajuk: vörös, sötétvörös, vöröses árnyalatú szőkés vagy szőkésbarna.

Ajánl  cistat hejt és a negatív érzelmek?

A színek
• Színek, amelyek jól állnak: az arany és a réz minden árnyalata, és általában azok a színek, amelyek az őszi természetben dominánsan jelen vannak: az aranysárga, a sötétsárga, a vörösesbarna, az aranybarna, a bézs, a karamell, a bronz, a khaki. Szintén előnyös számukra a karmazsinvörös, a téglavörös, a piros narancsos árnyalata, a türkiz, a zöld, az okker, a lazacszín.
• Kerülendő színek: a szürke, a fehér, a citromsárga, a magenta, a kékeszöld, a szürkéskék, és a kékespiros, ami sápasztja az ősz típusú nőket. A fekete szóba jöhet, de mindig fel kell dobni valamivel, például egy szép és feltűnő ékszerrel.
• Az alapruhatár meghatározó színei: fahéjszínű, kávébarna, ekrü, bézs, bronz, zöldesszürke.

A smink
• Alapozó: a bőr színével megegyező árnyalatú barackszín, rezes bézs, csontszín.
• Púder: világosabb tónusú szín.
• Szemfesték: világos mohazöld, bronz, türkiz, barna, aranybarna.
• Rúzs és szájfény: meleg pirosak, sárgabarack, téglavörös, korall, rozsdavörös.

A haj
• Színek, amelyek jól állnak: meleg, aranybarna, rezes árnyalatok, mahagóni, sötétvörös.
• A kerülendő színek: a hamvas árnyalatok, a fekete.

A kiegészítők
• Ékszer: A nyár típusú nőknek általában jól áll az arany, de bátran viselhetnek réz-, csont-, fa-, bőr-, jáde, korallékszereket is.

Ősz típusú hírességek
Shirley Mac Laine, Julia Roberts, Chiara Mastroianni, Victoria Abril.

A TÉL TÍPUSBA TARTOZÓ NŐK JELLEMZŐI

Főbb tulajdonságok
A tél típusú nők sugárzó, erőteljes személyiségek. Tekintetük általában mély és igen intenzív. Ilyen típusba tartozó nők nagyobb számban a déli országokban élnek: Ázsiában, Afrikában és Európa mediterrán országaiban.
• Bőrük: világos bézs, gyakran fakó, kissé szürkés, tejfehér vagy éppen kreolos, sötét.
• Szemük: sötétbarna, fekete, sötétkék vagy kékeszöld.
• Hajuk: barna, sötétbarna vagy fekete.

A színek
• Színek, amelyek jól állnak: a hideg és az elsődleges színek, a pasztell árnyalatok. A tél típusú nők nyugodtan viselhetnek sötét és erőteljes színeket. Kiemeli arcuk, bőrük színeit a kékes árnyalatú piros, a kék, a vízzöld, az élénkrózsaszín, a fukszia, a lila, a citromsárga, a smaragdzöld. A tél típusú nők vonalait lágyítja, finomítja a világos színű felső.
• Kerülendő színek: a narancssárga, a narancsospiros, a barackszín, a mustársárga, a mohazöld, a khaki.
• Az alapruhatár meghatározó színei: tengerkék, szürke, fekete, fehér, zöld.

A smink
• Alapozó: a bőr színével megegyező árnyalatú rózsaszínes bézs, homokszín.
• Púder: világosabb tónusú szín.
• Arcpirosító: kékesrózsaszín, gránátalmaszín.
• Rúzs és szájfény: rózsaszín vagy kárminvörös.
• Szemfesték: kékesrózsaszín, sötétrózsaszín, lila.

A haj
• Színek, amelyek jól állnak: fekete, csokibarna, gesztenyebarna.
• A kerülendő színek: a rezes és aranyló tónusok.

A kiegészítők
• Ékszer: A tél típusú nőknek általában jól áll a fehérarany, illetve az ezüst, az opál, a fehér vagy szürke gyöngy, a zafír, a rubint és a gyémánt.

Tél típusú hírességek
Isabelle Adjani, Elizaberth Taylor, Béatrice Dalle.

Frédérique LEBEL

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük