Egészség

Segítsünk vendégünknek leszokni a körömrágásról!

Segítsünk vendégünknek leszokni a körömrágásról!

Nemcsak a gyerekek rágják a körmüket, hanem sokszor a felnőttek is. A tövig rágott köröm, a sérült, gyulladt körömágy a finom női kezeken különösen csúnya látványt nyújt. A manikűrös vagy a kozmetikus biztatásával és jó tanácsaival sokat segíthet vendégének, hogy sikerüljön megszabadulnia ettől a rossz szokástól.

Mi lehet a körömrágás oka ?

Onychophagia – ez az orvosi neve a köröm kényszeres rágásának, amely ugyanolyan rossz szokás – vagy egyes esetekben kényszerbetegség – mint a trichotillománia, a haj és a szőrzet rágása. A körömrágás általában gyermekkorban kezdődik, és a kialakult szokás sokáig, akár egy életen át tartóan is megmaradhat. A probléma egyébként gyakoribb, mint gondolnánk: minden negyedik gyerek, illetve kamasz érintett a kérdésben. A gyerekek általában hatéves koruk tájékán hagyják el a körömrágást, ami a korai kamaszkorban sajnos ismét visszatérhet. A körömrágás hátterében általában pszichés okok húzódnak meg: egy félénk, befelé forduló, önbizalomhiányos személyiség, aki a stresszes élethelyzeteket nehezen viseli, és a feszültségtől a körömrágáson keresztül igyekszik megszabadulni.

A KÖRÖMRÁGÁS HATÁSAI AZ EGÉSZSÉGRE

A körömrágás ugyanúgy „örömforrásnak” számító szokás, mint gyermekkorban a cumizás, az ujjszopás vagy felnőttkorban a dohányzás, de sajnos vannak az egészségre káros következményei is. A körömrágással ugyanis az ujjakról álladóan mikrobák milliárdjai jutnak be a szervezetbe, hiszen a kezünkkel megfogjuk a tömegközlekedési eszközök kapaszkodóit, a pénzt, a közös használatú helyiségek kilincsét, a klaviatúrát a munkahelyen. A kórokozók pedig körömrágás közben minden egyes öntudatlan mozdulattal a szájba jutnak, ahol azonnal nagy sebességgel osztódni kezdenek. Az ujjak közvetítésével a szájba bekerült baktériumok, vírusok miatt sokféle betegség alakulhat ki a szervezetben. Egyes kórokozók pedig magukon az ujjakon okoznak sokszor genynyes, fájdalmas bőrgyulladást. A körömágy széle gyakran kisebesedik, levedzik, vérzik. Ha súlyos esettel találkozunk, feltétlenül igyekezzünk rábeszélni vendégünket, hogy problémájával forduljon orvoshoz. Az inesztétikus, de végső soron ártalmatlannak látszó szokásnak ugyanis lehetnek komolyabb következményei is: a köröm a gyulladás következtében eldeformálódhat, le is válhat, szélsőséges esetben akár az is előfordulhat, hogy soha többet nem nő újra.

A LESZOKÁST SEGÍTŐ MEGOLDÁSOK

A rendszeres manikűröztetés
Ha szép, ápolt körmöket csináltat magának valaki, általában igyekszik vigyázni is rájuk, megőrizni szépségüket. A manikűr a pszichológusok szerint is sok esetben segít leszokni a körömrágásról. A rossz szokás hátterében ugyanis egyeseknél nem vagy nemcsak a szorongás, a stressz vagy a bizonytalanság áll, hanem a körmök állapotával kapcsolatos túlzott igényesség is. Vannak, akik azért rágják a körmüket, mert minden apró egyenetlenséget, hibát azonnal el akarnak tüntetni, és erre a rágás kínálkozik a leggyorsabb megoldásnak. (Más kérdés, hogy ezzel épp az ellenkező hatást érik el.) A rendszeres manikűr megoldást kínálhat erre a problémára is. Javasoljuk ezért vendégünknek, hogy legalább havonta kétszer látogassa meg manikűrösét. Az ápolt kezek látványa örömmel tölti majd el, és motiválni fogja, hogy megszabaduljon rossz szokásától.

MŰKÖRMÖK

Ha a tövig rágott természetes körmeit szégyelli vendégünk, a műköröm jó megoldást kínál arra, hogyan tüntesse el őket. A szépen felhelyezett, kívánt formára igazított műkörmök ugyanolyan valódinak tűnnek, mint az igazi körmök, ezért a körmeit rágó vendégnek alkalmat nyújtanak arra is, hogy kipróbálja, milyen is szép körmökkel, ápolt kézzel élni. Ez pedig nemcsak azért hasznos, mert kedvet és erőt adhat a leszokáshoz, hanem azért is, mert a műkörmök alatt szépen kinőhetnek a természetes körmök anélkül, hogy folyton roncsolnák őket.

TANÁCSADÁS

A körömrágásért semmiképpen ne ébresszünk bűntudatot vendégünkben, ne hibáztassuk őt érte. Megértően álljunk hozzá a problémájához, és igyekezzünk segíteni neki. Beszélgessünk el vele arról, hogy mi válthatja ki benne ezt az öntudatlan cselekvést. Tanácsoljuk neki, hogy nap közben tudatosan figyelje, mikor, milyen szituációkban kezdi rágni a körmét. Javasoljuk, hogy egy kis füzetbe írja fel, mikor mi váltotta ki benne ezt a reflexet, milyen helyzetekben kezdte rágni a körmét: például a metrón utazás közben, este tévénézés közben, az irodában egy fontos megbeszélés előtt, vagy éppen a főnökére várakozva, akivel a fizetésemeléséről akart beszélni… Jegyezze fel azt is, mikor milyen erősnek érezte a késztetést, hogy a szájához emelje a kezét, és hogy mennyi ideig tartott a „kísértés”. Segítsünk neki abban, hogy találjon valami megoldást arra, mit csináljon, amikor legszívesebben rágni kezdené a körmét. Egy egyszerű, újabb szokás kialakítása sokat segíthet a leszokási időszakban, mert helyettesíthető vele az a jól megszokott pótcselekvés, amit a körömrágás jelent. Ez az új szokás lehetőleg valami nagyon egyszerű, bárhol, bármilyen élethelyzetben könnyen végrehajtható cselekvés legyen. Adjunk néhány ötletet vendégünknek, hogy aztán továbbgondolva ő maga találhassa ki, mi lenne az, amit a napi elfoglaltsága közben otthon, a munkahelyén vagy az utcán is csinálhat, amikor rátör a körömrágás kényszere. Nagyon egyszerű dolgokra érdemes gondolni. A körömrágás helyett a kritikus pillanatokban vegyen néhány mély levegőt, és egy rövid ideig összpontosítson a lassú, nyugodt lélegzésre. Végezhet ilyenkor néhány „láthatatlan” tornagyakorlatot is: például egymás után néhányszor összehúzhatja és elernyesztheti a has- vagy a farizmait. Egy bizonyos idő elteltével a körömrágásra ösztönző helyzetekben automatikusan működni kezd az új szokás, amely ugyanúgy megnyugtatja majd, mint a régi. A körömrágásról leszokni próbáló vendégeink számára dolgozzunk ki egy kéz- és körömápolási programot, amely segíti a rossz szokás elhagyását és a körmök egészségének helyreállítását. A szalonkezelés mellett pedig bátorítsuk vendégünket arra, hogy otthon is foglalkozzon a körmeivel, és tegyen azért, hogy minél előbb rendbe jöjjenek. Javasoljuk neki, hogy:
• Rendszeresen használjon kutikula ápoló készítményt, amellyel eltávolíthatja a körömbőrt, illetve megakadályozhatja gyors növekedését. A körömrágástól ugyanis gyorsabban nő a körömbőr.
• Minél gyakrabban hidratálja kezét és körmeit is egy megfelelő ápolókrémmel.
• Használjon patikában kapható keserű körömlakkot, ami sokak kedvét elveszi a „rágcsálástól”. Két héten át kétnaponta, két rétegben fesse át vele a körmeit.
• A második lakkréteg felvitele után masszírozzon be minden egyes körömbe egy keveset a kifejezetten igénybevett körmök ápolására szolgáló gélből. Ezt a terméket két héten át minden nap, kúraszerűen használja.
• Ha a két hét letelt, újabb két héten át kenje a körmét minden nap egy, a természetes körmök erősítésére szolgáló lakkal.

A köröm nagyjából két hónap után rendbe jön, visszanyeri természetes kinézetét. Ezután már elég hetente egyszer használni a körömerősítő lakkot. A körmök szépségének helyreállását belülről is érdemes támogatni. A kúra alatt figyelni kell arra, hogy megfelelő legyen a B5-, B6-, B8- vitaminok mennyisége a szervezetben. Ezek a vitaminok ugyanis fontosak a bőrfüggelékek egészsége szempontjából, és erősítik a haj, a köröm szerkezetét. Javasoljuk vendégünknek, hogy egyen teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, szárnyasokat, halat, rákot, tojást. Egy vagy két hónapon keresztül kúraszerűen érdemes olyan, speciális étrend-kiegészítőt is szedni, amely segíti a haj és köröm növekedését.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük