Hírek

Nem csak a kamaszok bőrproblémája…

Nem csak a kamaszok bőrproblémája…

A felnőttkori akne a női lakosság 40%-át érintő probléma. A sok kellemetlenséget okozó bőrtünetekkel gyakran keresik fel a kozmetikust vagy a kozmetológust az érintettek. A Noviderm alábbi cikkéből megtudhatjuk, hogy a vendégek, illetve páciensek milyen kérdésekre szeretnének választ kapni e nem kevés gondot jelentő bőrproblémájukkal kapcsolatban.

A felnőttkori akne

A felnőttkori akne tünetei a nők 40%-ánál jelentkeznek
Sokan úgy gondolják, az akne a serdülőkor és a fiatal felnőttkor jellegzetes bőrproblémája. Valójában azonban a 25–40 éves korosztályba tartozó nők 41%-át is érintik az aknés tünetek, ezt igazolják a SOFRES nemzetközi közvélemény-kutató intézet legújabban végzett felmérésének eredményei is. A felnőttkori akne általában 25 éves kor felett jelentkezik. Egyes esetekben a serdülőkori akne nyúlik át a felnőttkorra és állandósul, más esetekben időszakosan jelennek a tünetek, amelyek sok tekintetben hasonlítanak a kamaszkori polimorf aknéra, mégis különböznek is tőle.

A felnőttkori akne: fertőzéses, gyulladásos kórkép
A serdülőkori aknés tünetek kialakulásának hátterében a megnövekedő hormontermeléssel összefüggő, erőteljesebbé váló faggyúkiválasztás áll. Ha a levált hámsejtek eltömik a pórusokat és elzárják a faggyú ürülésének útját, mitesszerek, gennyel teli mikrociszták, tályogok jelenhetnek meg a bőrön. A lokális gyulladást, fertőzést és bőrirritációt a szőrtüszőben elszaporodó zsírbontó baktériumok okozzák. A serdülőkori pattanások először a homlokon jelennek meg, és egyre lejjebb haladva érik el az arc többi területét, majd végül a nyakat, a mellkast is. A felnőttkori akné lokalizációja ettől eltérő: a pattanások ebben az esetben főként az arc alsó régióiban, illetve az állon jelentkeznek. További különbséget jelent, hogy a felnőttkori aknés bőr általában a kamaszkorinál szárazabb, nagyon érzékeny, reaktív bőr. A kezelésnek feltétlenül tekintettel kell lennie a bőrállapot e sajátosságaira.

A serdülőkori tünetek visszatérése vagy felnőttkori akne?
Ha felnőttkorában pattanásos valakinek a bőre, az az esetek többségében (82%-ában) azt jelenti, hogy a serdülőkori aknés bőrállapot átnyúlik a későbbi életkorra is. A kamaszkori és a felnőttkori tünetek jelentkezése között lehetnek hosszabb-rövidebb tünetmentes periódusok, ami egy új típusú akne megjelenésére enged következtetni. Ennek ellenére nagyon gyakran a korábbi bőrállapot újabb visszatéréséről van szó. A kezelés legmegfelelőbb módjának megtalálásához feltétlenül szükség van arra, hogy az orvos alaposan kikérdezze páciensét. A válaszok alapján kiderül, hogy voltak-e a tüneteknek serdülőkori előzményei, illetve tud-e a páciens esetleg olyan, a hormonműködését megzavaró változásokról, amelyek az akne megjelenését magyarázhatják. A tünetek hátterében álló ok lehet akár valamely fogamzásgátló tabletta vagy más, hormontartalmú készítmény szedése is.

A serdülőkori és a felnőttkori aknés bőr fiziológiai különbözőséget mutat
Fontos tudni, hogy a felnőttkori akne tünetei olyan bőrön jelentkeznek, amely már kisebb-nagyobb mértékben magán viseli a természetes bőröregedés jegyeit. Az optimális kezelés, ápolás megválasztásánál erre a körülményre feltétlenül tekintettel kell lenni.A bőr fiziológiai öregedése a 30-as életévek tájékán kezdődik, mértéke pedig számos környezeti tényezővel függ össze, például a bőrt érő napexpozíció mértékével, a levegő szenynyezettségével, a dohányzással. Magasabb életkorban a bőr törékenyebb, szárazabb, a faggyúkiválasztás mérsékeltebb. 30 év felett az irha vékonyodni kezd, az elasztikus rostok mennyiségének csökkenésével a bőr veszít rugalmasságából. Megjelennek a szem és az ajkak környékén az első, szabad szemmel is jól látható ráncok, változások állnak be a fibroblasztok szerkezetében, aktivitásában is. Mindezen jelenségekkel párhuzamosan csökken a verejtékmirigyek működése is, ami a bőr szárazságának további fokozódását okozza.

Az akne pszichológiai következményei
Az akne tüneteit a legtöbb nő pszichésen is nehezen éli meg. A szóban forgó felmérés számadatai szerint az érintettek 89,8%-a tekintette pattanásait esztétikailag is zavaró problémának. A megkérdezettek 62,1%-a nyilatkozott úgy, hogy tünetei személyes kapcsolatainak alakulásában is gátolják, 53,1% vallotta be, hogy fél a maradandó hegek kialakulásától, 44,8% úgy ítélte meg, hogy bőrállapota még a munkavállalás szempontjából is hátráltató tényező számára, 37,9% pedig önbizalmának, énképének sérüléséről számolt be. A vizsgálat célja mindenekelőtt a szakorvosi kezelésre szoruló aknés esetek számarányának megállapítása, valamint a tünetek társadalmi és gazdasági következményeiről való képalkotás volt.

KIVÁLTÓ OKOK A TÜNETEK HÁTTERÉBEN

A hormonháztartás zavarai
A felnőttkori akne hátterében álló okok között igen gyakori, 37%-os az androgén hormonok jelenlétének magas aránya a szervezetben. Az androgén hormonok hatására fokozódik a faggyútermelés. Ezzel függ össze a menstruációs ciklus kezdetét megelőző pattanásképződés a bőrön, amely különösen a fiatal nőknél gyakori jelenség. A női nemi hormonok, az ösztrogének, ha normális mennyiségben vannak jelen a szervezetben, csak igen kis mértékben befolyásolják a faggyúkiválasztást. Ezzel szemben ha például hormontartalmú készítmények, fogamzásgátlók formájában a fiziológiailag normálisnál nagyobb mennyiségben kerülnek be a szervezetbe, antiandrogén hatásuknak köszönhetően mérsékelhetik a szervezetben a faggyútermelődést.

Örökletes tényezők
Az akne esetében az örökölhető hajlam egyértelműen fennáll, de ma még nem tudjuk, hogy ez a valószínűleg multifaktoriális tényezők által befolyásolt jelenség pontosan hogyan működik. Az örökletesség tényét támasztja alá az is, hogy egypetéjű ikreknél az esetek 98%-ában az ikerpár mindkét tagjánál jelentkeznek az akne tünetei. A felnőttkori akne kialakulásában a génállomány sajátosságai az esetek 50%-ában hajlamosítanak a tünetek megjelenésére.

Pszichológiai tényezők
A felnőttkori akne kialakulásában a lelki megterhelés és a stressz az esetek 71%-ában játszanak meghatározó szerepet. Stressz hatására ugyanis a szervezetben megemelkedik a kortizon szintje, és ez kedvez a pattanások képződésének. A felmérések szerint a munkahelyi stressz és a felnőttkori akne kialakulása között az esetek 3,5%-ában mutatható ki tényleges összefüggés.

A gyógyszeres kezelés mint kiváltó ok
Bizonyos gyógyszerek szedése mellett is nagyobb esély van az akne jelentkezésére. A helyileg alkalmazott kortizontartalmú szerek, az androgének és az anabolikumok közismerten kiválthatják vagy súlyosbíthatják az aknés tüneteket. Gyulladásos akné jelentkezését okozhatják továbbá a jód-, bróm-, fluor-, illetve B12- vitamin tartalmú szerek, gyógyszerek is. Egyes antidepresszánsok a mitesszerek és mikrociszták kialakulásának kedvezhetnek. Ha az aknés tünetek gyógyszeres kezeléssel egyidejűleg lépnek fel, a diagnózis szerencsére gyorsan és könnyen megállapítható.

Nem megfelelő kozmetikumok használata
A „kozmetikai aknénak” nevezett jelenség esetében a tünetek általában nem súlyosak, könynyen kezelhetők. A pattanások megjelenését a bőrön sokszor nem megfelelő kozmetikai vagy dekorkozmetikai készítmények használata okozza. Ez a probléma általában a 20–50 éves korosztályba tartozó nők körében fordul elő.
Leggyakoribb okok:
• az alapos sminkeltávolítás és arctisztítás elmaradása,
• a bőrtípusnak nem megfelelő, zsíros, olajos krémek alkalmazása,
• alapozó állandó használata,
• kompakt púder gyakori használata.
A zsírosodásra és/vagy akne képződésére hajlamos bőrűek esetében igyekezni kell elkerülni ezeket a tényezőket, mert a pórusok eltömődése könnyen pattanások, mitesszerek, gennyes ciszták megjelenéséhez vezethet.

A környezeti tényezők meghatározó szerepe
A környezeti tényezők szintén befolyásolhatják az aknés tünetek kialakulását, súlyosbodását vagy kézben tarthatóságát. A párás, trópusi éghajlat például kifejezetten kedvez a pattanások kialakulásának, az aknés bőr állapotromlásának. Az ultraibolya sugárzás szintén ronthatja az aknés tüneteket. Bár a napsütés hatására a pattanásos bőr állapotában általában átmeneti javulás mutatkozik, középtávon nézve a napsugárzás inkább súlyosbítja, semmint javítja az aknét. Az UVB-sugarak közismerten felelősek a hámréteg megvastagodásáért, ez pedig újabb komedók kialakulását okozhatja, amitől az őszi időszakban várhatóan újult erővel jelentkeznek majd az aknés tünetek, a pattanások, gennyes ciszták, tályogok. A cigarettafüst és a dohányzás általában véve is sokat árt a bőrnek, az aknés bőrre azonban még súlyosabb hatással van. A bőr vérkeringését rontva anoxiát okozhat a hám-irha határon. A bőr oxigénhiányos állapota is kedvez a pórusok eltömődésének, a mitesszerek kialakulásának, az aknés tünetek súlyosabbá válásának.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük