Hírek

Mitől keletkeznek a striák?

Mitől keletkeznek a striák?

A test bőrét érintő esztétikai problémák között a stria csaknem ugyanolyan gyakoriságot mutat, mint a nők másik nagy ellenségének számító cellulit. Az elváltozás kezelésének ma már számos hatékony módja van, de a kialakult tünetek teljes és nyom nélküli megszüntetése az ismert módszerekkel sajnos még mindig nem érhető el. Megelőzéssel és bőrápolással azonban sokat tehetünk a probléma kialakulásának elkerüléséért.

A kötőszöveti gyengeség egyik megnyilvánulása: a stria

A bőrön szabad szemmel is jól látható, egymással párhuzamosan futó, pirosas-lilás vagy fehéres színű csíkok, a striák lényegében a kötőszövetet ért sérülések felszíni nyomai. Az esztétikailag zavaró bőrprobléma a nőknél általában a fenék, a combok, a has, illetve a mellek területén jelentkezik, a férfiak esetében – a nőknél jóval ritkább előfordulást mutatva – a hát a leginkább érintett terület. A tünetek kialakulásának oka a kötőszövet szerkezetének meggyengülésében keresendő. Ha a bőr elasztikus rostjainak rugalmassága nem megfelelő, a bőr az őt érő nagyobb megterhelésekhez, a feszüléshez nem tud gyorsan és problémamentesen alkalmazkodni. A kötőszöveti rostokban sérülések, szakadások keletkeznek, amelyek a feszülés irányára merőleges csíkok formájában válnak láthatóvá a bőrfelszínen.

A háttérben álló okok

A kötőszövet gyengeségének oka lehet:
– genetikai hátterű, veleszületett alkati adottság, egyéni hajlam,
– civilizációs ártalom, az életmód helytelensége.

A stria mint civilizációs népbetegség

A stria tüneteinek általánossá válása a széles lakosság körében egyértelműen ez utóbbi, az életmóddal szorosan összefüggő okokra vezethető vissza. A bőr egészsége szempontjából fontos A-,C-, E-, F-vitaminokat és ásványi anyagokat az egyoldalú, friss növényekben és gyümölcsökben szegény táplálkozással nem lehet megfelelő mennyiségben bejuttatni a szervezetbe. A kötőszövet megfelelő struktúrájának és funkcióinak megőrzése szempontjából alapvetően fontos a bőr vér- és nyirokkeringésének jó működése, a toxikus anyagok folyamatos kiürülése a bőrből, és a normális sejtanyagcsere. A rossz táplálkozási szokások és a mozgásszegény életmód nem kis szereoet játszanak a fibroblasztok, a kollagén- és elasztikus rostok és mikrorostok károsodásában, a bőr ellenállóképességének és szakítószilárdságának romlásában.

Ajánl  Alkozeron Rendelj itt!

Speciális élethelyzetek: pubertás, terhesség, hormonális betegség

Az emberi élet bizonyos szakaszai különösen nagy kihívás elé állítják a kötőszöveteket. A serdülőkori gyors növekedés ütemével a bőr sok esetben nem tud lépést tartani, ezért van, hogy sokszor már a tizenévesek bőrén is megjelennek a kötőszöveti rostok szakadására utaló csíkok. Óriási megterhelést jelent a bőr számára a terhesség is. A magzat növekedését a has bőrének folyamatos nyúlással kell követnie. A kötőszövetek azonban sok esetben nem tudnak ellenállni az egyre növekvő feszülésnek, és megszakadnak, olykor csak vékonyabb, más esetekben vastag, feltűnő terhességi csíkokat rajzolva a has bőrébe. A kismamák hasán főként a terhesség utolsó egy-két hónapjában jelentkeznek a tünetek, amikor a baba megnövekedett mérete miatt a bőr feszülése a legerősebb. Bizonyos hormonális betegségek, például a kórosan magas vérkortizolszint okozta tünetegyüttes, az ún. Cushing-szindróma egyik következménye szintén a kötőszöveti rostok sérülése, a striák megjelenése.

A súlyingadozás

A hirtelen bekövetkező testsúlygyarapodás is gyors nyúlásra kényszeríti a bőrt. A zsírpárnák kialakulását ezért gyakran követi a striák megjelenése. Az ilyenkor sokszor pánikszerűen alkalmazott, drasztikus fogyókúra azonban, ha lehet, csak rontja a helyzetet. A koplalással ugyanis megvonjuk a bőrsejtektől az egészséges működésükhöz szükséges tápanyagokat és vitaminokat, ez pedig a bőr állapotának további romlását eredményezheti. A meggondolatlan fogyókúrák miatt kialakuló jojó-effektus, a testsúly folyamatos ingadozása rendkívül kedvező hátteret jelent az újabb és újabb bőrcsíkok keletkezéséhez. Kiegyensúlyozott, helyes táplálkozással, folyamatos testsúlykontrollal, aktív, sportos életmóddal megelőzhető a probléma kialakulása.

A KEZELÉS LEHETŐSÉGEI

A már kialakult stria nyomait a bőrről tökéletesen eltüntetni nemigen lehet, de a bőr szerkezetének erősítésével, feszesítéssel mérsékelhetőek, kevésbé feltűnővé tehetőek a csíkok, és főként megelőzhető a kötőszövetek további sérülése. A stria kezelésében a lézeres, a villanó fényes és a mezoterápiás (illetve újabban a tű nélküli mezoterápiás) kezelések jelentik a legkorszerűbb és leghatékonyabb megoldásokat. Szalonkezelésekhez és otthoni ápolásra is ajánlottak a különböző striaellenes szérumok, krémek, gélek, amelyek hatóanyagaikkal táplálják, védik, erősítik a kötőszöveteket. A növényi olajok közül (bőrerősítő A-, E- és F-vitamin tartalma miatt) a striák halványítására különösen ajánlható az olívaolaj, illetve a lenmag- és az avokádóolaj. A bőr állagának, rugalmasságának megőrzésében, a mikrocirkuláció és a bőranyagcsere fokozásában a masszázsok is nagy segítségünkre lehetnek.

Ajánl  immuno complex Rendelj itt!

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük