Szépség

Mit kell tudni az érzékeny bőrről?

Mit kell tudni az érzékeny bőrről?

Az alábbi cikkben az érzékeny bőr kiváló ismerője, egy sejtbiológus, immunológus és allergológus szakorvos válaszol a száraz, érzékeny bőrrel kapcsolatosan felvetődő leggyakoribb kérdésekre. Válaszaiból megtudhatjuk többek között azt is, milyen okok állnak az egyre általánosabbá váló tünetek hátterében, és hogyan ápoljuk, védjük az érzékeny bőrt.

Miért válik egyre általánosabb jelenséggé a bőrérzékenység? Megváltozott a nők bőre?

Ténykérdés, hogy az érzékeny bőrűek száma jelentősen megnövekedett az utóbbi években. Nem tudni pontosan, hogy ez egyfajta korjelenség, „divat”, vagy a fokozódó környezeti ártalmak következménye, de annyi biztos, hogy egyre több és több nő panaszkodik arra, hogy bőre érzékeny.

Milyen ismérvek alapján nevezhetjük a bőrt érzékeny bőrnek?

Az érzékeny bőr diagnózisának kérdésével kapcsolatban a legnagyobb nehézséget az jelenti, hogy egy szubjektív fogalommal állunk szemben. Hiszen hogyan lehetne mérhetővé tenni olyan szubjektív tüneteket, mint a bőr húzódása, a szúró, csípő, égő érzés? Természetesen vannak objektív paraméterek alapján megítélhető esetek is: a rendkívül vékony, legkisebb érzelemi hatásra is azonnal kivörösödő bőr, vagy a gyakorlatilag minden kozmetikai készítményre irritációval reagáló bőr érzékenységéhez nem férhet kétség. Sokszor találkozunk olyan, fiziológiai adottságainál fogva intoleráns, reaktív bőrrel, amelyet már fi atalkorban gyakori bőrpír jellemez. Ez a későbbi évek során rosaceává fejlődik. De egyre gyakoribbak azok az esetek is, amikor az eredendően normál bőrön alakulnak ki a bőrérzékenység tünetei például egy túl agresszív szerekkel végrehajtott akne elleni kezelés, vagy a nem megfelelő, esetleg a túl gyakori hámlasztás következtében.

Az érzékeny bőrrel mindig együtt jár a bőrbarrier sérülése is?

A túlérzékenység általában a bőr legfelső, igen vékony rétegének, a stratum corneumnak és a hidrolipid filmnek a károsodásával jár együtt, ami természetesen a bőrbarrier funkciójának romlását okozza.

Melyek a bőrérzékenységet befolyásoló külső tényezők?

A külső tényezők közül a víz szárító hatása a legáltalánosabb. A kemény és a lágy, az ásvány- és a csapvíz kisebb-nagyobb mértékben egyaránt fokozza a bőrszárazságot az arra hajlamos pácienseknél, mind a kéz, mind az arcbőr esetében. A második helyen pedig a különféle tisztálkodási szerek, szappanok, tusfürdők, bőrtisztító készítmények állnak.

A hőmérsékleti változások, a hideg vagy a napozás mennyiben sorolható a kiváltó vagy súlyosbító okok közé?

A bőrt megviselik a hirtelen nagy hőmérsékleti változások. A hideg önmagában is agressziót jelent a bőr számára, szárító hatása van. Amikor a hidegről bemegyünk a melegre, a bőrben található finom kis erek kitágulnak, az arc kipirul, és néhány percig úgy marad. Szintén szárító hatással van a bőrre – és a nyálkahártyára is – az egyre inkább elterjedő légkondicionálás. Ez a szárító hatás jól érzékelhető a szem kiszáradásán is, különösen, ha valaki kontaktlencsét visel.

A levegő szennyezettsége milyen szerepet játszik a bőrérzékenység kialakulásában?

Természetesen ez is a káros környezeti hatások közé tartozik, és súlyosbíthatja a tüneteket, de nem jobban, mint a többi környezeti tényező.

Mikortól beszélhetünk allergiáról? És hogyan állapítható meg a különbség az intolerancia és az allergia között?

Ha egy páciens gyakorlatilag semmilyen kozmetikai készítményt nem tud használni, mert a kipróbált összes nappali és éjszakai krém mind irritációt váltott ki nála, akkor gyakran azt a következtetést vonja le, hogy biztosan allergiás. Ez azonban egyáltalán nem biztos, hogy így van! Az intolerancia és az allergia között egyébként könnyű különbséget tenni: az allergiás bőr viszket, olykor hámlik, gyakran látszanak a bőrön vakarózás nyomai. Az érzékeny bőr fő tünete ezzel szemben a húzódó, égő érzés, a bőrkomfort hiánya. Általában ilyen panaszokat hallani a páciensek szájából: „Húzódik, feszül a bőröm”, „Olyan, mintha tűvel szurkálnák a bőrömet”. A bőrérzékenység, a valamivel szemben fellépő intolerancia esetében az orvos általában csak a páciens szubjektív tüneteiből indulhat ki, látható elváltozásokat nem feltétlenül tapasztal a bőrön.

Minek tekinthető a bőrérzékenység? Működési zavarnak vagy betegségnek? Mit takar tulajdonképpen ez a kifejezés?

Nagyon sokféle szubjektív tünetet jelent. Ezek képezik az orvos számára is a kiindulópontot a kezelés lehetőségeinek felmérésében. Ha egy termék allergizál, az könnyen megállapítható a látható bőrkép, az objektív tünetek alapján. A bőrérzékenység esetében azonban csak arra támaszkodhatunk, amit a páciens a bőrérzetével kapcsolatban elmond, megfogalmaz.

Mi a helyzet a pszichikai hatásokkal? A stressz is súlyosbító tényezőnek számít?

A bőrkép tükrözi a lelkiállapotot. A stressz és az érzékeny bőr között még nem mutattak ki közvetlen összefüggést, az azonban már tudományosan is bizonyítást nyert, hogy az allergiás tüneteket, a pikkelysömört és a szeborreás dermatitiszt(amely a hajas fejbőrt, a szemöldökötés az orrcimpákat érinti) kiválthatják stresszes állapotok. Objektív adatokkal természetesen nehéz szolgálni, hiszen a kiváltó okok együttesen hatnak, nem lehet őket izolálni. A bőrünk ma rengeteg kihívásnak van kitéve. Sokféle külső és belső hatáshoz kellene alkalmazkodnia, nem csoda, ha nem képes mindnek ellenállni, és törékennyé, érzékennyé válik…

Mi a különbség az érzékeny és a túlérzékeny bőr között? Hol van a kettő között a határ?

Röviden talán úgy fogalmazhatnánk meg a különbséget, hogy érzékeny az a bőr, amely bizonyos hatásokra, egyes kozmetikai termékekre érzékenyen reagál. A túlérzékeny bőr pedig gyakorlatilag minden hatásra és minden készítményre érzékenyen reagál.

Van olyan bőrtípus, amely különösen hajlamos a túlérzékenységre?

A bőrérzékenység kialakulása szempontjából is a vékony, világos bőrűek a legveszélyeztetettebbek. A fekete és az ázsiai típusú bőr, amely eleve vastagabb, sokkal kevésbé van kitéve a bőrérzékenységnek. (A L’Oréal egy felmérése alapján Ázsiában a nőknek csak 15%-a vallotta magát érzékeny bőrűnek. Európában jóval magasabb ez az arány.) Természetesen a száraz bőr válhat legkönnyebben érzékennyé, de tudni kell, hogy lényegében minden bőrtípuson, még a kombinált bőrön is megjelenhetnek az érzékenységre utaló tünetek. Életkor tekintetében azt mondhatjuk, hogy a 20 és 45 év közötti generációkat érinti leginkább ez a probléma. Az 50 év feletti nőknél inkább a bőr szárazsága és a ráncok megjelenése okoz gondot.

A bőr érzékenységére való hajlam örökletes?

A genetikai hajlamosító tényezők bizonyos esetekben, mint például a rosacea esetében, kimutathatók. Az érzékeny bőrű szülőknek azonban nem feltétlenül lesz érzékeny bőrű az utódjuk.

Mi a különbség a száraz és az extra száraz bőr között?

A száraz bőr fakó, fénytelen, rossz a bőrkomfortja és húzódik, feszül. Az extra száraz bőr hámlik, gyakran be is repedezik.

Hogyan tisztítsuk, mivel mossuk le a sminket a száraz, érzékeny bőrről?

Arctisztításra lehetőleg ne vizet használjunk! Az érzékeny bőrnél ez az első számú irritációs faktor. Válasszunk kifejezetten érzékeny bőrre kifejlesztett készítményeket, olyanokat, amelyeket nem kell lemosni a bőrről.

Milyen elvek érvényesüljenek az érzékeny bőr kozmetikai kezelése során?

A hidratáció a legfontosabb. Ez elengedhetetlen az érzékeny bőr esetében. A hidratációt pedig jó, ha kiegészítjük még bőrlágyító, bőrtápláló, nyugtató készítmények használatával. A finom bőrrel finoman, gyengéden kell bánni. A hidratáló maszkokat javasolnám elsősorban, és azt, hogy tartózkodjunk minden agresszív és radikális megoldástól, amelyek irritációt okozhatnak.

Hogyan enyhíthetőek az érzékeny bőr kellemetlen tünetei?

Mindenekelőtt gondoskodni kell a bőr megfelelő védelméről. Használjunk tápláló, nyugtató, hidratáló készítményeket, és kerüljük a bőr vízzel való érintkezését. A mértékletes napozástól csökkenhet a bőr feszülése, húzódása, de vigyázzunk, mert a napsugárzás hatására rosszabbodhat a bőrpírra hajlamos bőr állapota. A megfelelő fényvédelem elengedhetetlen! Érzékeny bőrűek soha ne menjenek utcára megfelelő fényvédő krém nélkül! Bánjunk óvatosan a hámlasztással is, amely az érzékeny bőr esetében sokszor többet árt, mint amennyit használ.

Mire kell figyelni a táplálkozással kapcsolatban?

Az érzékeny bőrűeknek semmiféle speciális diétát nem kell követniük, de elővigyázatosságból érdemes odafigyelni arra, hogy ne fogyasszanak olyasmit, ami az erek tágulatát okozhatja. Gondolok itt az alkoholra, az erős fűszerekre, illetve a nagyon meleg ételekre és italokra.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük