[Total:    Average: /5]

Lehetséges-e a teljes körű biomanikűr?

A biokozmetika fejlődésével szinte mindenre van már természetes alternatíva: az arc- és testkezelés, a depiláció, a smink egyaránt lehet „bio”. De mi
a helyzet a kéz- és körömápolással? Vannak-e természetes megoldások az igénybevett kéz bőrének regenerálására, vagy a vékony, gyenge, töredező körmök megerősítésére? Lehet-e esztétikus és tartós, mégis természetes anyaggal helyettesíteni a körömlakkot?

NÖVÉNYI OLAJAK A MEGVISELT KÉZRE

A natúr- és biokozmetikumok a bennük található természetes hatóanyagaikkal sokféle formában alkalmasak a bőr és a bőrfüggelékek védelmére és megszépítésére. Mára szinte minden említésre méltó dekorkozmetikai márkának vannak olyan termékcsaládjai, amelyekkel szépen sminkelhető az arc, s amelyek egyúttal táplálják és védik is a bőrt. A kéz- és körömápolás világában a természetes ápoló készítmények közül a növényi olajak szerepe kiemelkedő: helyreállítják, védik, megszépítik a kéz érzékeny, igénybevett, berepedezett bőrét. A növényi olajak rendkívül gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, hatóanyag- összetételük különösen alkalmassá teszi őket a kéz ápolására. A kozmetikus a vendég bőrtípusának és problémájának figyelembe vételével több növényi olaj közül is választhat.

• Az édesmandula- olaj lágyítja, puhítja és táplálja a száraz, kicserepesedett, berepedezett bőrt. Nyugtató hatóanyagai csillapítják az érzékeny, irritált, viszkető bőrt.
• A berber nők első számú bőrápolószere, az argánolaj ma reneszánszát éli. 75%-nyi telítetlen zsírsav tartalmának köszönhetően különlegesen alkalmas a bőr regenerálására, újraépítésére. Vékony filmréteget képez a bőrön, amely megvédi a kezet a külső agressziókkal (a hideggel, az erős napsütéssel) szemben.
• Az avokádó olaja nagyon gazdag el nem szappanosítható összetevőkben. Könnyen beszívódik a bőrbe, és belülről erősíti, védi a bőrt a károsító hatásokkal szemben. Nyugtató és a hegesedést támogató hatása miatt is értékes.
• A kis amazóniai gyümölcs, az inca inchi több mint 90%-ban tartalmaz omega 3, 6 és 9 zsírsavat: innen az olaj kiváló restrukturáló és bőrvédő hatása.
• A jojobaolaj nemcsak lágyítja, puhítja, védi és regenerálja a bőrt, hanem késlelteti öregedését is.
• A körömvirág olaja kiváló gyulladásgátló tulajdonságairól ismert. Napraforgó olajba áztatva macerátumot készítenek belőle, amely enyhíti a bőrégés és az irritációk okozta tüneteket. A virágban található szaponinok, flavonoidok és szterolok a hegképződést segítő és fertőtlenítő tulajdonságokat kölcsönöznek neki.
• A fehér liliom olaja a kézfejen gyakran kialakuló barnás elszíneződések, öregségi foltok halványításában játszik fontos szerepet. Mindezek a növényi olajak önállóan vagy egymással keverve is kiválóan alkalmazhatóak a kéz modelláló kezelésére. Többségük könynyen és gyorsan beszívódik a bőrbe, és ideális masszázsolaj.

Ajánl  VaryForte - vélemények, észrevételek, ár, hol lehet megvásárolni, visszér

A SEJTMEGÚJULÁS TÁMOGATÁSA HÁMLASZTÁSSAL

Hámlasztással eltüntethetők a bőr tökéletlenségei, eltávolíthatóak az elhalt hámsejtek, stimulálható a bőr megújulása. A hámlasztáshoz legalkalmasabb anyag kiválasztásakor mindenekelőtt a kéz bőrének állapotát és szükségleteit kell figyelembe venni.
• Ha a kéz bőre jó állapotban van és irritációktól mentes, mélységi hámlasztást is lehet alkalmazni, amelyhez kiváló alapanyagot jelet például a finom szemcsés só, a bambuszrost, a rózsamuskátli-őrlemény, a sárgabarack vagy olívabogyó magjának őrleménye. Ezek szépen eltávolítanak minden érdességet a bőrfelületről, és tökéletesen simává varázsolják a kezet.
• Ha a kéz bőre vékonyabb és sérülékenyebb, akkor kíméletesebb megoldást kell választanunk a hámlasztásra. Megfelelő lehet például a kókuszreszelék, illetve a földieper magja.
• Az érett bőr pigmenthibái a hámlasztással szépen halványíthatóak.
A mechanikus hámlasztáshoz használt, növényi eredetű porokhoz érdemes sárgabarack-, avokádó-, argán- vagy édesmandula-olajat adni. Az ápolás végére a kéz bőre csodálatosan sima, lágy és bársonyos lesz. Az erőteljesen igénybevett, kicserepesedett, berepedezett kézen még gyenge bőrradírozást sem szabad alkalmazni. Először „elsősegélyt” kell nyújtani a bőrnek: helyre kell állítani, táplálni, nyugtatni kell. A hámlasztásra csak akkor kerülhet sor, ha a kéz bőre újra ép, és felszínén helyreállt a külső védelmet nyújtó lipidréteg is. Személyre szabott ápolással rendbe hozható a bőr állapota, gyönyörűvé varázsolható a vendég keze, s ez a legjobb ok számára, hogy legközelebb is visszatérjen…

ERŐS ÉS ELLENÁLLÓ KÖRMÖK

A köröm gyakran elvékonyodik, töredezik, berepedezik, vagy felületén kis fehér foltok, elszíneződések jelentkeznek. A problémák hátterében általában két ok állhat:
• Az egyik a szervezet vitamin- és/vagy ásványianyag- hiánya, valamint a stressz és a kimerültség lehet. Ellensúlyozására kiegyensúlyozott táplálkozás, megfelelő étrend- kiegészítő, rendezett életvitel javasolható.
• A másik ok az lehet, ha a kéz gyakran érintkezik különféle agresszív vegyi anyagokkal, hígítókkal, detergensekkel. A kozmetikusnak vagy manikűrösnek nemigen van lehetősége arra, hogy megszüntesse a problémát kiváltó okokat, de bizonyos hatóanyagokkal, amelyek védik, megerősítik a körmöket, sokat segíthet a körmök állapotának javításában.
• Az argánolaj nemcsak a kéz bőrének védelmére és táplálására kiváló, hanem a töredezőkörmök megerősítésére is.
• Szintén körömerősítő hatású a citrom is. Körömápolás előtt ezért tesznek gyakran citromot a langyos kézfürdőbe.
• Ricinolsavban igen gazdag a ricinusolaj, amely az igénybevett, töredező körmök erősítésére, megszépítésére kiváló. A kutikula felpuhítására a körömápoláshoz szintén nélkülözhetetlenek az aloe vera alapú krémek és gélek, valamint az édesmandula-olaj vagy a jojobaolaj, amelyek táplálják, hidratálják és puhítják a köröm kontúrját adó, vékony körömbőrt.

Ajánl  PapiStop - vélemények, észrevételek, ár, hol lehet megvásárolni

100%-BAN TERMÉSZETES MANIKŰR

A száraz, törékeny, igénybevett kéz és köröm ápolására alkalmas számos természetes hatóanyagnak köszönhetően a manikűr ma már elvégezhető kizárólag biokozmetikumok felhasználásával is. A körmök előkészítése – a reszelés és polírozás – után áztassuk a kezet rövid ideig langyos vízben, melyhez néhány csepp citromlevet vagy esszenciális citromolajat adtunk. A körömbőr felpuhítására használhatunk aloe vera alapú krémet illetve gélt, vagy bőrpuhító hatású növényi olajat (például édesmandulaolajat). Ha a kutikulát visszanyomtuk, és szép kontúrt képeztünk a körmöknek, jöhet egy gyengéd bőrradírozás. Radírozó krém, gél, vaj, olaj egyaránt megfelelő lehet. A választásban a kéz állapota, a bőr textúrája és szükségletei legyenek iránymutatóak, hogy a kezelés valóban személyre szabott lehessen. A bőrradírozás után gondoskodni kell a bőr, a kutikula és a köröm táplálásáról, védelméről is. Használhatunk többkomponensű ápoló kozmetikumot, vagy többféle különáló készítményt is egymás után. Bármilyen állagú, textúrájú legyen is az alkalmazott anyag (krém, olaj, balzsam…) könnyen és tökéletesen kell beszívódnia a bőrbe, megfelelően táplálnia kell a bőrt, és alkalmasnak kell lennie arra, hogy rövid masszázst végezhessünk vele. Lakkozáshoz használjunk alkohol, ricinusolaj és esszenciális citromolaj alapú körömlakklemosót. Ezután vigyük fel a körmökre az alapozót és a tetszőleges színű lakkot. Természetes alapú kéz- és körömápoló készítményeket magunk is könnyen készíthetünk. De a biomárkák közül egyre több kínál már speciálisan
a köröm és a kéz ápolására szolgáló termékeket is. Nincs más dolgunk, mint hogy a számunkra legmegfelelőbbet kiválasszuk közülük.

MIBŐL KÉSZÜLNEK A „TEMÉSZETESEBB” LAKKOK?

Körömlakkot ma még nem lehet kizárólag természetes alapanyagokból gyártani. Legalábbis olyat nem, amelyet ugyanolyan egyenletesen terülő rétegben lehet felvinni a körömre, ugyanolyan tartós és ellenálló, és ugyanolyan gyorsan szárad, mint a szintetikus lakkok. Próbálkoztak már olyan, vizes bázisú lakkokkal, amelyeknek összetételéből ki lehetett iktatni a legveszélyesebb oldószereket, de ezeknek a lakkoknak a száradási ideje a hőmérséklet és a levegő nedvességtartalmának függvényében fél óra körül mozog, terülésük és ellenállóképességük pedig jóval alatta marad a ma forgalomban lévő szintetikus lakkokénak. Bár a környezetbarát, teljesen természetes alapú lakkok korszaka még várat magára, annyit már sikerült elérni, hogy a leginkább káros alkotókat (a toluént, a formaldehidet és a kolofánt) ki lehet hagyni az összetevők közül. Az így készülő lakkok már kevésbé agresszívek, felhasználó- és környezetbarátnak tekinthetők. Ezeknek az anyagoknak a mellőzése komoly kihívások elé állította a gyártókat: nem kis nehézséget jelentett olyan összetételt kidolgozni, amely ugyanazokat a tulajdonságokat garantálja a fogyasztó számára, mint a hagyományos lakkok. Ilyen, a szintetikus és a természetes lakkok között valahol félúton található termékeket még viszonylag kevés márka kínál, de elérhető már a piacon legalább húszféle ilyen termék, a legkülönbözőbb matt, magasfényű és gyöngyházfényű színváltozatokban, amelyek között tetszése szerint válogathat a természetes termékek iránt elkötelezett vásárló. Másik megoldásként pedig ott van még a szintén természetesnek tekinthető francia manikűr is. Sajnos a ma még leginkább környezetbarátnak nevezhető lakkok is több olyan szintetikus anyagot tartalmaznak, amelyek a natúr- és biokozmetikumokban nem használhatóak, ezért nem minősülhetnek natúr- vagy biokozmetikai termékeknek. Ha azonban e „természetesebb” lakkok közül választunk, biztosak lehetünk abban, hogy a legveszélyesebb oldószerek nem szerepelnek az alkotók között, és nem tesszük ki ezek káros hatásainak vendégeinket. Viszont ugyanolyan gyönyörű és ragyogó körmökkel térhetnek majd haza, mintha hagyományos lakkot használtunk volna.

Ajánl  Schnelle Vena - vélemények, ár, ahol vásárolni, vásárolni most, visszér

Aurore MOREAU- biokozmetikus

About Kelemen Gréta
"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is. Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején. Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára. Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük