Egészség

Kismamák esztétikai ápolása

Kismamák esztétikai ápolása

A gyermekvárás egy nő életének csodálatos időszaka, amely azonban számos, korábban ismeretlen kihívásokat jelenthet számára. A terhességgel együtt járó hormonális változások következményeként jelentkezhet hányinger, ödémásodás, és a bőr állapotát érintő számos esztétikai probléma is. Sok nő a terhesség kilenc hónapja alatt egészen kivirul, szinte megszépül, míg mások korántsem problémamentes időszakként élik meg a babavárás hónapjait. Az anyasággal együtt járó változásokat ki könnyebben, ki nehezebben viseli. K ényeztető, pihentető ápolásokra, kozmetikai kezelésekre azonban minden kismamának szüksége van ahhoz, hogy a szervezetében végbemenő változások ellenére is szépnek és vonzónak érezze magát magát, és a szervezetét érő terhelést könnyebben bírja. A szülés utáni hónapokban pedig fontos az is, hogy a babával való örömteli foglalkozás mellett a fiatal édesanyának legyen alkalma kikapcsolódni, testileg és lelkileg feltöltődni, visszanyerni korábbi alakját, bőrének feszességét. A szalonkezelések sokat segíthetnek mind fizikai, mind emocionális vonatkozásban a gyermeket váró és a frissen szült anyukáknak.

A kismamák ápolására a nyilvánvaló szükséglet ellenére a szépségipar ma meglehetősen kevés szolgáltatást kínál. Néhány szalon vagy spa kínálatában szerepel kismama masszázs, illetve baba-mama masszázs, és ezzel gyakorlatilag ki is merült az igénybe vehető kezelések köre. Pedig a kismamák részéről volna igény a terhességgel együtt járó és a szülés utáni kozmetikai, esztétikai, közérzeti problémákra megoldást nyújtó kezelésekre. Olyan területről van tehát szó, amelynek lefedettsége nem megoldott. A várandós és kisgyermekes anyukák speciális igényeinek megfelelően összeállított ápolásokkal, szülés előtti és utáni kezeléscsomagokkal egy-egy szalon könnyen bővítheti visszajáró vendégeinek körét. Tudni kell azonban, hogy a gyermeket váró és szoptató kismamák kezelése kiemelt odafigyelést igényel. Ápolásuk csak bizonyos előírások szigorú betartása mellett, és az ellenjavallatok hiánytalan ismeretében lehetséges.
Az alábbiakban igyekszünk olyan tanácsokat, tippeket és ápolási ötleteket adni, amelyekkel a kozmetikus hozzájárulhat ahhoz, hogy a kismamák mind testileg, mind lelkileg örömteli és kiegyensúlyozott időszakként éljék meg terhességüket, illetve az anyaság első hónapjait. A valós szükségletek áttekintése érdekében
először sorra vesszük, melyek azok a legjellemzőbb problémák, amelyek egy kismama életében kellemetlenségeket okozhatnak, és amelyek kozmetikai kezelésekkel vagy jó közérzeti ápolásokkal enyhíthetőek. Külön kitérünk a kismamák számára kidolgozott protokollokban szigorúan betartandó szabályokra és ellenjavallatokra is. Végül pedig áttekintjük, milyen kezeléseket kínálhat egy-egy kozmetika a terhes anyák számára, és milyen eszközökkel érheti el, hogy babát váró vendégei rendszeresen visszajáró vendégekké váljanak.

Terhesség és kozmetika

A babavárás hónapjaiban a szervezetben lezajló átalakulások minden nőt máshogyan érintenek. Míg a hormonális változások hatására egyesek bőre szebb és feszesebb lesz, mint valaha, addig mások zsíros bőrrel, aknés tünetekkel, pigmentfoltokkal vagy éppen korábban nem jellemző bőrszárazsággal küzdenek. A terhesség első három hónapjában a legintenzívebbek a hormonális változások, ekkor a szervezetnek hozzá kell szoknia az erősen megemelkedett ösztrogénszinthez. A második és harmadik trimeszter az elsőhöz képest sokkal nyugodtabb, még akkor is, ha a szervezetnek a terhességnek ebben a szakaszában olyan kihívásokkal kell szembenéznie, mint a hátfájás, illetve a keringési zavarok, amelyek a lábak megdagadásához, ödémásodáshoz és súlygyarapodáshoz vezetnek. A negyedik és ötödik hónap általában zavartalanul telik, fizikailag és lelkileg is jól érzi magát a kismama. Ki kell használni ezt az időszakot a pihenésre, feltöltődésre, mert a terhesség utolsó hónapjai általában több kellemetlenséget is tartogatnak. A szülés utáni időszakban az újdonsült édesanyának általában tonizáló, drénező, fogyasztó kezelésekre van szüksége, illetve a szoptatás végeztével a mell feszesítő kezelésére.
A kismamák kozmetikai kezelésére ajánlatos biokozmetikai készítményeket használni, és kerülni minden olyan kozmetikumot, amely esszenciális olajakat tartalmaz. A legújabb tudományos kutatási eredmények ugyanis azt igazolták, hogy a kozmetikumok összetevői között megtalálható bizonyos vegyi anyagok molekulái bekerülhetnek a méhlepénybe is.

A TERHESSÉGGEL JÁRÓ KELLEMETLENSÉGEK

Száraz bőr
A hormonális változások következtében sok kismama arcbőre szárazzá válik, és a szokásosnál erőteljesebb hidratálásra szorul. Ennek azonban az ellenkezője is előfordulhat: a bőr a megnövekedett ösztrogéntermeléstől zsírossá is válhat, ami szintén speciális ápolást igényel. A terhes nők arckezelése során a masszázsnak és a maszknak mindig kiemelt jelentősége van. A maszk hatóideje alatt végezhetünk modelláló kézmasszázst egy bőrtápláló krémmel, majd a kezet néhány percre meleg kozmetikai kesztyűbe bújtathatjuk a hatóanyagok jobb beszívódása érdekében. Az arckezelés lépései a következők legyenek: bőrtisztítás, gőz/ózon, bőrradírozás, maszszázs, maszk.A bőrradírozás vagy hámlasztás és a maszk után feltehetünk még az arcra egy rózsavízzel vagy levendulával finoman illatosított, kényeztető, meleg kendőt is. A kezelés során ne feledkezzünk meg a nyak és a dekoltázs masszázsáról sem. Ehhez használjuk akár többféle növényi olaj keverékét, amelynek összetevői megfelelnek a vendég bőrtípusának és a bőr szükségleteinek.

A masszázshoz használt olaj elkészítéséhez íme két recept:
• Ha vendégünk bőre zsíros, aknéra hajlamos, keverjünk össze 1/3 rész makadámiaolajat, 1/3 rész jojobaolajat és 1/3 rész mogyoróolajat. Ez a készítmény könnyen beszívódik a bőrbe, és kiegyensúlyozza, helyreállítja működését.
• Ha a kismama arcbőre könnyen kiszárad, adjunk 1/3 rész jojobaolajhoz 1/3 rész búzacsíraolajat és 1/3 rész avokádóolajat. A magas esszenciális zsírsav- és vitamintartalmú keverékkel erőteljesen hidratálhatjuk és regenerálhatjuk a bőrt, amely rövid időn belül visszanyeri simaságát, rugalmasságát és puhaságát.

Terhességi maszk
A terhességi maszknak is nevezett melazma már a terhesség első hónapjaiban kialakulhat. A szülés után általában spontán elmúlik, de egyes esetekben sajnos akár meg is maradhat. A barnás foltok az arcon (a homlokon, az orcákon, az arc bármely részén) jelentkezhetnek, és fényexpozíció hatására a tünetek erősödhetnek. A melazmás bőr fényvédelme különösen fontos: hívjuk fel a terhes kismamák figyelmét arra, hogy az év minden szakában használjanak SPF-tartalmú arckrémeket. Ha a szülés után el is tűnnek a foltok az arcról, a fogamzásgátló tabletta szedésének hatására később kiújulhatnak.

A test bőrének szárazsága
A kismamák bőre gyakran száraz, nem ritkán viszket is. A bőr a baba növekedésével párhuzamosan egyre jobban megnyúlik, kitágul, elvékonyodik, egyre nagyobb lesz lipidszükséglete is. Növényi olajokkal csillapíthatjuk a viszketést, és értékes zsírsavakat juttathatunk be a bőrbe. A szalonban mindig legyen kéznél az a lágy textúrájú, bőrnyugtató hatású ápoló olaj, amely azonnal enyhíti a száraz bőrrel együtt járó kellemetlen érzést, puhítja a bőrt, javítja rugalmasságát és csillapítja a gyulladást. Elkészítési módja a következő:

Testápoló olaj kismamáknak száraz bőrre:
• Egy 150 ml-es üvegnyi mennyiséghez keverjünk össze 70 ml jojobaolajat 50 ml körömvirágolajjal és 25 ml avokádóolajjal.

Striák
A terhességi csíkoknak is nevezett fehér sávok, a striák a hason, a mellen, a fenéktájékon, a csípőn és a combokon alakulnak ki a bőrön, és a hatodik hónap után általában még erőteljesebbé válnak. A tünetek fokozódása mérsékelhető megfelelő testápoló tej, krém vagy növényi olajok használatával. A megelőzés ennél a problémánál nagyon fontos: striaellenes készítménnyel ápoljuk a bőrt már a terhesség legkorábbi szakaszától! A fentebb leírt hidratáló olajkeverék a terhességi csíkok megelőzésére, illetve kezelésére is alkalmas, ha a körömvirágolaj helyett azonos mennyiségű makadámiaolajat adunk hozzá, amely kitűnően alkalmas a bőr rugalmasságának fokozására.

Egyéb problémák a terhesség alatt
A terhes nők gyakori problémája a lábak vizesedése és bedagadása. Ennek oka részint a folyamatos súlygyarapodás, részint a vér- és nyirokkeringés elégtelensége. A keringés élénkítésére és a láb duzzadtságának enyhítésére megfelelő drénező hatású krémmel végzett masszázst javasolhatunk. A masszázsmozdulatok mindig a bokától fel, a combok irányába tartsanak. Mutassuk meg a kismamának, hogyan végezheti el a láb masszázsát otthon, egyedül is! A terhességgel járó gyakori kellemetlenség a derék- és hátfájás is. A növekvő magzattal együtt gyarapodó súlyt a kismama hasizma már nem tudja tartani. A terhelés a gerincoszlopra és a hátizmokra hárul, amelyek a baba fejlődésével párhuzamosan mind nagyobb igénybevételnek vannak kitéve. A magzat súlygyarapodását a méh állandó tágulásával kíséri, ez pedig szintén gerinctáji fájdalmakat okozhat. Kellemes, könnyű hát- és derékmasszázs, illetve speciális jógagyakorlatok jelentősen megkönnyíthetik e fájdalmak elviselését is.

A KISMAMÁK SZÜLÉS UTÁNI ÁPOLÁSA

A baba érkezése után az újdonsült édesanyáknak a kozmetikai kezelések sokat segíthetnek abban, hogy el tudják fogadni testük változásait, minél előbb regenerálódjanak fizikailag, és lehetőleg elkerüljék a szülés utáni depresszió kialakulását. A fogyasztó, alakformáló kezelésekkel mindenképpen meg kell várni a szülés utáni heteket. A frissen szült kismamák számára általában a terhesség alatti súlygyarapodás, a szövetek tónusvesztése, és nem ritkán a cellulitos tünetek jelentik a legfőbb esztétikai problémát. Szerencsére drénező masszázzsal viszonylag hamar visszanyerheti a fiatal anyuka terhesség előtti formáit. A méregtelenítő kezelések hatására pedig könnyebben kiürülnek a szervezetből a toxikus anyagok, illetve a szövetek között rekedt víz. A baba megérkezése után a has megereszkedik, ahogyan a mellek teltsége is csökken, kivéve, ha a kismama szoptat. Ebben az esetben a mell speciáis feszesítő kezelésével feltétlenül várjuk meg a szoptatási időszak végét. A rendszeres drénező masszázsok, illetve bizonyos kozmetikai testkezelő készülékek valóságos csodát tudnak művelni az alakformálás terén. A tonizáló növényi olajok alkalmazása pedig csak tovább fokozzák a gépes kezelések hatékonyságát.

Drénező nyirokmasszázs
A kismamák szülés utáni általános esztétikai kezelését egy tíz alkalomból álló, drénező masszázzsal érdemes kezdeni. Hatására intenzívebben ürülnek ki a méreganyagok a szervezetből, könnyebben adja le a fiatal anyuka a terhesség alatt felszedett plusz kilókat, és gyorsabban nyeri vissza a terhesség előtti alakját. A drénező masszázs kúraszerűen alkalmazva a legeredményesebb: eleinte hetente legalább két alkalommal érdemes számolni. A kezelés során alkalmazott finom nyomómozdulatok és a nyirokmasszázs jellegzetes lassú ritmusa a kismama számára kifejezetten kellemes, pihentető élményt nyújt.

Szülés utáni feszesítő masszázs
A terhesség utáni modelláló kezeléshez feltétlenül hozzá tartozik a tonizáló, feszesítő maszszázs is. A masszőr vagy a kozmetikus gyúró, ütögető, görgető mozdulatokkal dolgozza meg a hasat és a combot. Az intenzív mozdulatsorokat időnként kellemes simítások váltják fel, hogy a vendég számára a kezelés könnyebben viselhető legyen.

Receptek karcsúsító kezelésekhez
A terhesség utáni alakformáló, méregtelenítő és revitalizáló kezelésekhez kiválóan alkalmazhatóak a tengeri algák, illetve a holt tengeri vagy egyéb iszappakolások. A karcsúsítást a szülésutáni időszakban mindig kíméletesen végezzük, és ha lehet, kössük össze a relaxálással. Ha vendégünk már nem szoptat (de csak akkor!) egyéb masszázskészítményeink, pakolásaink kiegészítésére, hatásuk fokozására használhatunk bátran esszenciális olajokat is.
Egy testpakoláshoz például:
• a választott fogyasztó hatású készítmény 5 ml-nyi mennyiségéhez adjunk 9 csepp eszszenciális citromolajat, 7 csepp esszenciális borókaolajat, 6 csepp esszeciális nyírfaolajat, és a kívánt állag eléréséhez szükséges mennyiségű édesmandula olajat.

A dekoltázs és a mell feszesítő kezelése
Ezt a bőrfeszesítő és tonizáló kezelést csak a szoptatás befejezése után javasolhatjuk a fiatal anyukáknak. A dekoltázs bőre különösen finom, törékeny. Hajlamos a dehidratálódásra, ezért rugalmasságának visszaállítására százszorszépolajos masszázs javasolt. Az alábbi recept alapján készült olajkeveréket masszírozzuk be jól a dekoltázs bőrébe, és ajánljunk vendégünknek egy olyan terméket is, amellyel otthon is folyamatosan karban tarthatja ezt az érzékeny bőrterületet. A százszorszépolajos masszázst tíz kezelésből álló kúrában alkalmazzuk.

A dekoltázs masszázsához:
• 5 ml-nyi hidratáló és tonizáló hatású százszorszépolajhoz adjunk 5 csepp esszenciális gerániumolajat és 5 csepp esszenciális édesnarancs olajat.

A has feszesítő kezelése
A szülés után a has megnyúlt, tónusát vesztett bőrét feszesíteni, tonizálni kell, megfelelő maszszázsokkal kell segíteni, hogy visszanyerje korábbi állagát. A kezeléshez használjuk az alábbi recept alapján készült masszázsolajat.

A hastájék masszázsához:
• 5 ml-nyi hidratáló és tonizáló hatású százszorszépolajhoz adjunk 5 csepp esszenciális sárgarépaolajat és 5 csepp esszenciális benzoéolajat.

Terhességi csíkok elleni kezelés
A terhességi csíkok sajnos gyakran állandósulnak, és a bőr esztétikai problémája a szülés után is megmarad, sokszor még akkor is, ha a bőrt a terhesség ideje alatt rendszeresen ápolták speciális készítményekkel. A terhességi csíkok területén a bőr peelingje is enyhítheti a tüneteket, de még hatásosabb eredményeket érhetünk el kúraszerűen alkalmazott, akár többször is megismételt mikrodermabráziós kezelésekkel.

Arcápolás
A baba születése után az arcbőr ápolásáról sem szabad megfeledkezni. Javasoljunk vendégeinknek kényeztető kezelést, amelyben kiemelt szerep jut az arc modellálásának. Szükség lehet a terhesség alatt keletkezett barna pigmentfoltok kezelésére is, amelyek sok esetben a szülés és a szoptatás időszaka után sem múlnak el. A zavaró szépséghibák mérséklésére a kozmetikus a bőrgyógyászati kezelés kiegészítésére ajánlhatja vendégének a peelinget.

SZIGORÚ ELLENJAVALLATOK A TERHESSÉG ÉS A SZOPTATÁS IDEJÉRE

Soha ne feledjük, hogy amikor kismamát kezelünk, minden felhasznált termék egyszerre két emberre hat: a mamára és a babára is. Mindig gondoljunk arra, hogy a kozmetikumokban található kémiai hatóanyagok a bőrbarrieren áthatolva bejuthatnak a méhlepénybe is. A közelmúltban végzett egyes tudományos kutatások eredményei arra figyelmeztetnek, hogy a terhesség alatt fokozottan oda kell figyelni a kozmetikai készítmények hatóanyag-összetételére. Franciaországban újabb hatásvizsgálatokat terveznek a terhesség alatt használt ápoló készítményekre vonatkozóan, és kampányt indítottak annak érdekében, hogy a kismamákat minél szélesebb körben tájékoztassák a lehetséges kockázatokról. A kozmetikai készítmények hatásával kapcsolatos néhány alapvető tudnivaló a kismamák terhességi könyvének egy külön oldalára is bekerült, a leginkább ajánlható, „magzatbarát” termékeket pedig külön logóval látták el. A babavárás hónapjaiban a legnagyobb biztonságot a kismamák a védjeggyel ellátott, valódi biológiai készítményektől várhatják. A kismamák ápolásával kapcsolatban fontos szabály, hogy a terhesség teljes időszaka alatt tilos a kozmetikai kezelések során esszenciális olajokat alkalmazni! Ezek összetett molekulái ugyanis rendkívül gyorsan beszívódnak a bőrbe, és bekerülnek a véráramba. Bármely kozmetikai készítmény használata előtt ellenőrizzük, hogy az összetevők között akár csak nyomokban is nem szerepelnek-e illóolajok! A terhesség alatt illóolajok alkalmazását kizárólag aromaterápiás orvos javasolhatja a kismamának. Esszenciális olajok helyett használjunk nyugodtan növényi olajokat és virágvizeket, tetszőleges mennyiségben. Testkezeléseket és masszázsokat a terhesség teljes ideje alatt csak a legnagyobb elővigyázatossággal szabad végezni, odafi gyelve arra, hogy a kismamát – és a babát – semmiféle fizikai vagy emocionális károsodás ne érhesse. A kismamák speciális masszázsát, amely főként lágy simító mozdulatokból, és könnyű, felszínes nyomásokból áll, csak megfelelően képzett szakember végezheti. Erőteljes, tonizáló mozdulatok ebben az időszakban egyáltalán nem alkalmazhatóak. A dinamikusabb remodelláló, tonizáló kezelésekkel feltétlenül várni kell a szülés utáni időszakig. A kismamák biztonságos masszázsához a masszőrnek el kell sajátítania különféle technikai fogásokat, ismernie kell, mely mozdulatok alkalmazhatóak, és melyek nem, tudnia kell azt is, hogyan segítse vendégét abban, hogy kényelmesen el tudjon helyezkedni a masszázsasztalon. A kismama a masszázs közben természetesen csak az oldalán vagy a hátán feküdhet. Az esztétikai kezelések során is mindig ügyelni kell arra, hogy a kismama kényelmes és biztonságos testhelyzetben legyen. Ehhez biztosítanunk kell számára a lábak közé, a térd alá, illetve a mell alá helyezhető párnákat. A terhesség alatt szigorúan tilos meleg pakolást felhelyezni a kismama testére, vagy a kezelés során bármi más módon megemelni a testhőmérsékletet. A pezsgőfürdő, a jacuzzi, a balneoterápiás kádfürdők és a szaunázás szintén ellenjavallt a terhesség ideje alatt.

ÖSSZEFOGLALÁS

A kismamáknak és az újdonsült anyukáknak ajánljunk olyan kezeléscsomagokat, amelyekkel szalonunk visszajáró vendégeivé tehetjük őket. Legyen a kozmetika kínálatában terhességi ajándékutalvány, kedvezmény a szülés utáni speciális kezelésekre. Hirdetéseinket juttassuk el olyan helyekre, ahol a kismamák könnyen találkozhatnak velük: a terhesgondozást végző orvosi rendelőkbe, a kórházak szülészeti osztályaira, a védőnőkhöz, illetve a kismama magazinokhoz. Nincs örömtelibb dolog, mint gondoskodni egy babát váró anyuka kényelméről, jó közérzetéről. A kismamák testkezelése, masszázsa csodálatos feladat, és egyszersmind jó alkalom arra is, hogy elmélyítsük, szorosabbá tegyük kapcsolatunkat a vendégünkkel. A szülés utáni időszakra ajánljuk a kismamák figyelmébe formába hozó, modelláló kezeléseinket, illetve baba-mama masszázsunkat is, ha van ilyen a szalon kínálatában.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük