Hírek

Két felmérés árulkodó eredményei

Két felmérés árulkodó eredményei

Hol tart ma a közvélemény tájékozottsága a fényvédelem fontosságával, az ismétlődő UV-terhelések jelentette veszélyekkel kapcsolatban? Hogyan készülnek fel az emberek a nyaralásra? A szabadban, vízparton eltöltött kellemes napok előtt és alatt vajon gondolnak-e egészségük védelmére is? Két, egymástól független közvélemény-kutatás eredményei szembetűnő módon adnak választ ezekre a kérdésekre.

Felmérés a napozási szokásokról

2007-ben a Laboratoires Vichy és a Francia Dermatológiai Társaság közösen indított kampányt annak érdekében, hogy felhívják a francia lakosság figyelmét az UV-védelem, a helyes napozási szokások és a mind gyakoribbá váló bőrrák megelőzésének, korai felismerésének fontosságára. A kampány során a rendezőknek lehetőségük nyílt arra is, hogy epidemiológiai felmérést végezzenek, és képet alkossanak az emberek napozási és fényvédelmi szokásairól. A vizsgálat eredményei sajnos arra figyelmeztetnek, hogy nem lehet eleget foglalkozni ezekkel a kérdésekkel… Néhány számadat azonnal meggyőz erről bárkit. A felmérésben részt vevő válaszadók közül minden negyedik felnőtt bőre égett le erősen a legutóbbi nyaralás során, 79%-uk pedig arról számolt be, hogy már gyerekkorában is gyakran szenvedett napégést. A közismert veszély ellenére csaknem a válaszadók fele (47%) szokott a nyaralása idején rendszeresen napozni a legmelegebb, 11 és 16 óra közötti időszakban is, egynegyedük pedig gyakorlatilag az egész napját a napon tölti. A napozáshoz a felnőttek egynegyede semmiféle fényvédő terméket nem használ, akik pedig gondolnak a fényvédelemre, azok háromnegyede is rosszul alkalmazza a készítményeket, amelyek így nem tudnak megfelelő és folyamatos védettséget nyújtani a bőr számára. Lesújtó adatokra derült fény a gyerekek napozási szokásaival kapcsolatban is. Tudvalevő, hogy a felnőttkori bőrrákos esetek kialakulásának egyik fő rizikófaktoraként tartják számon a gyerekkori ismétlődő, erőteljes napexpozíciókat, és különösképpen a gyerekkorban bekövetkezett napégéseket. Ennek fényében különösen megdöbbentő, hogy a 3 év alatti gyerekek 20%-a, a 3 és 12 év közötti gyerekek 38%-a, a 12 évnél idősebb gyerekeknek pedig 64%-a szenvedett már napégést. A nyaralás során a legveszélyesebb déli órákban a gyerekek fele is ugyanúgy a napon tartózkodik, ahogyan a szüleik. Különösen elgondolkodtatóak a bőrrákos megbetegedésen már átesett szülők nyilatkozatai. 65%-uk állította: előfordult már, hogy gyermeke bőre leégett. 75%-uk gyermeke a legutóbbi nyaralás alkalmával is naponta legalább három órát töltött a tűző napon, ráadásul 53% a legveszélyesebb időszakban, 11 és 16 óra között. Az UV-védelemmel kapcsolatos tájékoztatás szükségességét támasztják alá a következő eredmények is: a strandon csak a szülők 39%-a keni rendszeresen a gyerekek bőrét naptejjel vagy más, fényvédő tartalmú napozó készítménnyel. 18% inkább nem viszi napra a gyermekét, 17% ruházattal próbálja megvédeni a napégés ellen, 20% úgy gondolja, elegendő védelmet jelent, ha rendszeres időközönként beviszi fürdeni a gyereket a vízbe, 6% pedig semmiféle módjával nem próbálkozik a fényvédelemnek.

Felmérés a nyaralási előkészületekről

Egy másik, tavaly májusban az IPSOS által végzett telefonos közvélemény-kutatás arra volt kíváncsi Franciaországban, hogyan készülnek fel az emberek a nyaralásra. A mintegy 1 000 megkérdezett válaszai alapján kiderült: nagyjából három olyan dolog van, amit az emberek többsége a nyári vakációra készülődve el nem mulasztana. A nők 59%-a indul bevásárló körútra, hogy megtalálja álmai fürdőruháját, és a férfi ak 41%-a is beszerez magának egy új fürdőnadrágot. A nők 56%-a, a férfi ak 42%-a megy el indulás előtt fodrászhoz, és csináltat magának új frizurát, vagy igazíttatja meg a régit. Sokan igyekeznek a legjobb formába hozni magukat, mielőtt fürdőruhára vetkőznének a strandon. Minden negyedik francia kezd bele nyaralás előtt valamilyen alakformáló programba. A nők 29%-a ehhez szakember segítségét is kéri valamelyik alakformáló vagy kozmetikai szalonban. Arról azonban nincsenek adataink, vajon hányan igyekeznek felkészíteni bőrüket a közelgő UV-terhelésre, és hogyan kívánnak gondoskodni saját maguk és gyermekeik fényvédelméről.

A két felmérésben olvasott válaszok alapján szembetűnő, hogy a napozást, a tengerparton, strandon töltött időt az emberek többsége még mindig veszélytelen kikapcsolódásnak tartja, és távolról sem számol kockázataival, rövid és hosszú távú esetleges káros következményeivel. Mindaddig, amíg a nyaralni készülők első három helyen szereplő tennivalói között ott van az új bikini kiválasztása vagy a frizura szinte kötelező megigazíttatása, a védettséget jelentő fényvédő készítményekről való gondoskodás azonban szóba sem kerül, egyértelmű, hogy igen fontos feladat vár még minden olyan kezdeményezésre, amely a lakosság UV-védelemmel kapcsolatos tájékoztatását tűzi ki céljául. Bár hasonló hazai kutatási eredmények nem állnak rendelkezésünkre, a bőrrákos esetek számának folyamatos emelkedése alapján jó okunk van feltételezni, hogy a helyzet egyelőre itthon sem sokkal biztatóbb, mint Franciaországban…

Koditek Bernadett

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük