Szépség

Ígéretes őssejtek: Tartós fiatalítás sebészeti beavatkozás nélkül

 

Nem telik el úgy egy hét, hogy ne olvasnánk vagy ne hallanánk a sajtóban az őssejtekről és a hozzájuk fűzött óriási reményekről. Tekintsük át most Dr. Catherine Bergeret-Galley esztétikai sebész segítségével, milyen lehetőségek rejlenek az őssejtek esztétikai célú felhasználásában.

Minden élő szervezetben a legkisebb, önálló életre képes egység: a sejt. A genetikai információt hordozó sejtmagot sejtplazma veszi körül. Ebben zajlik a sejt életéhez hozzá tartozó biokémiai reakciók legnagyobb többsége. Az őssejtek olyan különleges sejtek, amelyek egész életük során képesek regenerálódni. A testet alkotó valamennyi szövet őssejtekből alakul ki, és őssejtek biztosítják megújuló képességüket is. E tulajdonságaiknak köszönhetően az orvostudomány nagy reményeket fűz az őssejtekhez a Parkinson-kór, különböző szív- és érrendszeri betegségek, degeneratív elváltozások, égési sérülések és más kórképek eredményes kezelésében. Az esztétika világában az őssejtek a bőr fiatalításában és megújításában jelenthetnek óriási lehetőséget.

SEJTEK KELETKEZÉSE ÉS REGENERÁCIÓJA

Őssejtek vannak a csontvelőben, a csontban, az izmokban, a magzatvízben, a zsírszövetben, a bőrben… A bőr megújításában és az anti- aging kezelésekben leginkább a zsírsejtek között található őssejteknek vehetjük hasznát, magyarázza Dr. Bergeret-Galley. „Figyelemmel kísértem néhány kórházi praxist folytató kollégám munkáját, akik kiterjedt felületű, mély égési sérülések hegesedését próbálták siettetni keratinocita sejtkultúrák segítségével”– meséli. „Az ő tapasztalataikra alapozva én zsírsejteket alkalmaztam. Növekedési faktor koncentrátummal aktiváltam őket, majd befecskendeztem a bőrbe, az irha mélyebb rétegeibe az arcnak azokon a területein, ahol javulást szerettünk volna elérni.” Ezek a kezelések, amelyek nagy lehetőségeket rejtenek magukban a polytraumatizált, balesetet szenvedett és égési sérülésekkel küzdő pácienseknek, haszonnal alkalmazhatók a fiatalító kezelések során is. „Alkalmazásuk semmivel nem bonyolultabb, mint egy zsírleszívással és a levett zsír visszafecskendezésével végzett zsírfeltöltő arcszobrászati beavatkozás”– magyarázza a doktornő.

EGYSZERŰ ÉS HATÉKONY KEZELÉS

„A kezelés során semmi egyéb nem történik, mint hogy – akárcsak a hagyományos zsírleszívás alkalmával – leveszünk a pácienstől némi zsírt, majd miután növekedési faktort adtunk az anyaghoz, visszafecskendezzük a bőrbe, azokra a területekre, ahol a bőr textúrájának javulását szeretnénk elérni, ahol szükség mutatkozik a kisebb-nagyobb ráncok feltöltésére vagy az akné miatt keletkeÍgéreteszett mély hegek korrigálására. Tekintettel arra, hogy a páciens saját zsírját használjuk fel a beavatkozáshoz, a kilökődésnek minimális az esélye. A nagyon vékony, semmiféle zsírfelesleggel nem rendelkező páciensek esetében ma még sajnos nem tudjuk elvégezni ezt a beavatkozást. A jövőben azonban – legalábbis a remények szerint – lehetőség lesz majd a zsírsejtek in vitro szaporítására is, és ezzel megoldódik ez a probléma. Én a magam részéről az eljárást leginkább a szem alatti karikák eltüntetésére, a tekintet fiatalosságának viszszaadására, a teltségüket vesztett orcák feltöltésére, az arckontúr korrigálására, az orrmelléki mély árkok és a száj körüli ráncok feltöltésére szoktam javasolni és alkalmazni. Fontos megjegyeznem, hogy bár az ajkak feltöltésére is alkalmas ez az eljárás, ezen a területen a beavatkozás nem nyújt elég tartós eredményt. Az ajkak gyakori mozgása miatt ugyanis a befecskendezett zsír itt könnyebben és gyorsabban felszívódhat, mint más területeken. A beavatkozás eredményeképpen rendkívül sokat javul a bőr textúrája. Amikor az arc fiatalítását lipomodellálással szeretném elérni, én gyakorlatilag mindig ezt az eljárást alkalmazom” – tudjuk meg a doktornőtől.

HOGYAN TÖRTÉNIK A BEAVATKOZÁS?

A pácienstől a tervezett beavatkozás előtt egy nappal a laborban néhány milliliternyi vért vesznek. A levett vérhez sejtaktivátort adnak, majd ezt a szérumot a labor átadja a beavatkozást végző orvosnak. A beavatkozás napján az orvos zsírleszívással leszívja a visszainjektálandó zsírt, majd hozzáadja az aktivált szérumot, és centrifugálással elegyíti a két alkotót. (A zsírt a csípő-, comb-, hastájékról vagy a térd környékéről szokás levenni, ahol általában zsírpárnák formájában raktárokat képez a szervezet.) A zsír és az aktivált vér keverékét az orvos ezután visszafecskendezi az arc kívánt területeire, és a beavatkozás ezzel gyakorlatilag véget is ér. Néhány óra múlva a páciens hazamehet. A beavatkozás után az arcon véraláfutások, illetve enyhe ödéma jelentkezhet, ezért néhánynapig érdemes otthon maradni, ha a páciens szeretné megőrizni magának „megfiatalodásának” titkát.

LÁTVÁNYOS ÉS TARTÓS EREDMÉNYEK

A beavatkozás eredménye azonnal látható az arcon, és gyakorlatilag véglegesnek tekinthető. Az első néhány hónapban a beinjektált zsírmennyiségnek egy kis része (mindenképpen 30%-nál kevesebb) felszívódhat, a többi azonban megmarad, és erőteljesen megkapaszkodik a szövetek között, így tartós eredményt nyújt: az arc formái kiteltnek, a bőr szebb és feszesebb lesz. A szépülés steril orvosi körülmények között történik. Előnyeként értékelendő más feltöltőanyagok alkalmazásával szemben, hogy az elért eredmény valóban hosszan tartó, a saját zsír pedig homogénebb módon oszlik el a szövetek között, és ezért egyenletesebb, természetesebb hatást kelt, mint a nem autológ, egyéb anyagok.

Frédérique LEBEL

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük