Egészség

Hormonok és pigmentfoltok

Hormonok és pigmentfoltok

A terhesség alatt nemcsak a folyamatos súlygyarapodás és az alakváltozás jelentenek megterhelést a női szervezet számára. A bőr is a szokásosnál nagyobb igénybevételnek van kitéve. A hormonális változások következtében a bőr érzékennyé és reaktívvá válhat, és a kialakuló pigmenteloszlási zavarok miatt barna bőrfoltok jelenhetnek meg felszínén, amelyek szerencsés esetben csak átmeneti esztétikai problémát okoznak, de olykor sajnos állandósulhatnak is. A kozmetikus tanácsaival sokat segíthet abban, hogy a kismamák a terhesség elejétől fogva megfelelő bőrvédő készítményekkel ápolják bőrüket, és tudják, melyek azok a kiváltó vagy súlyosbító tényezők, amelyeket el kell kerülniük. A Merck alábbi cikke a bőr pigmentációjával, a festékes bőrfoltok megelőzésének és megszüntetésének lehetőségeivel foglalkozik.

A bőrszín

Az emberi testet borító bőr színét két tényező határozza meg:

A bőr természetes alaptónusa

A bőr egyénenként változó tónusú alapszíne genetikailag meghatározott adottság. Ez az a szín, amelyet a bőr ruhával fedett részein mindenütt láthatunk, ahol a bőrt természetes vagy mesterséges UV-fény hatása nem érte.

Az indukált pigmentáció

A bőr természetes alapszínét napozással vagy mesterséges UV-fénnyel befolyásolhatjuk. A barnulás egy több tényező által befolyásolt, összetett folyamat. Alapját az ún. melanocita sejtek tevékenysége képezi, amelyek az UV-fény káros hatásaitól védik a szervezetet. A melanociták a bőr felszíni rétegeiben található sejtek kevesebb mint 1%-át teszik ki. Ezek a sejtek termelik a bőr jellegzetes színét adó pigmentmolekulákat, a melanint, amely hármas funkciót lát el:

– Védelmet nyújt az ultraibolya sugárzással szemben,

– semlegesíti a bőrben a potenciálisan toxikus anyagokat,

– idegrendszeri folyamatokban vesz részt.

A melaninfajták közül a két legfontosabb a vöröses-narancssárgás színárnyalatú feomelanin, illetve a fekete vagy barna színű eumelanin. Ez utóbbi hatékonyabb védelmet jelent a bőrben az UV-sugárzás káros hatásaival szemben. A bőr pigmentációjnak szabályozásában számos gén működik közre, melyek közül egyesek közvetlenül, mások közvetve vesznek részt a melanogenezis folyamatában. A melanin szintézisét és eloszlását a bőrben bonyolult enzimfolyamatok és hormonális tényezők is befolyásolják. A melanintermelés vagy -eloszlás zavarai miatt rendellenes pigmentáció alakulhat ki a bőrön, amely megnyilvánulhat a festékanyag minőségi vagy mennyiségi eltéréseiben egyaránt.

Hormonok és hiperpigmentáció

Mintegy hatvan évvel ezelőtt fedezték fel, hogy a pigmentációs eltérések hátterében az ún. MSH (melanocitákat stimuláló hormon) áll, amely szerkezetét tekintve hasonlóságokat mutat más fiziológiai folyamatokat szabályozó, egyéb hormonokkal (például a szervezet hormonegyensúlyának kialakításában és fenntartásában szerepet játszó ACTH vagy LH hormonokkal). A bőr hiperpigmentációja gyakran a nemi hormonok termelődésével összefüggésben alakul ki. Az ösztrogén és a progeszteron például meghatározó szerepet játszanak a melazma (más néven kloazma vagy terhességi maszk) megjelenésében, amely UV-expozíció hatására még erőteljesebbé válik. A kismamák arcán gyakran látni ezeket a jellegzetes barnás bőrfoltokat. A tüneteket valamely hormontartalmú
készítmény, például ösztrogén vagy progeszteron tartalmú fogamzásgátló tabletta szedése is kiválthatja (az esetek 5–8 %-ában ez az ok áll a háttérben). A fogamzásgátló tabletták miatt kialakuló melazma barna pigmentfoltjai a száj körüli területen jelentkeznek. A tünetek kialakulását genetikai hajlamosító tényezők is befolyásolják, de az elsődleges ok mindig a hormonális egyensúly felborulása, amely terhesség vagy tablettaszedés miatt egyaránt jelentkezhet. Sajnos minden ötödik esetben olyan, sötétebb tónusú, szürkés árnyalatú pigmentfoltokkal állunk szemben, amelyek nem múlnak el spontán módon, hanem huzamosabb időn át vagy akár véglegesen megmaradnak az arcon. A melazma viszonylag gyakori előfordulást mutat: minden harmadik nőnél kialakul életének egy szakaszában, leggyakrabban a terhesség negyedik hónapja tájékán. A jól körülhatárolt barnás, kékesszürkés bőrfoltok sokszor az arc mindkét felén megjelennek szimmetrikus rajzolatot alkotva. A leginkább érintett zónák: a homlok, a halánték, az orcák, illetve a felső ajak fölötti bőrterület. Bár a melazma tünetei esztétikailag zavaróak, szerencsére jóindulatú bőrelváltozásról van szó, amely a szülést követő hónapokban általában magától elmúlik.

A melazma megelőzésének és kezelésének lehetőségei

A hiperpigmentáció kezelésének két, egymástól függetlenül vagy egymással kombinálva is alkalmazható módja van: a bőrhalványító készítmények használata, illetve a különféle peelingek.

Megelőzés

A terhesség ideje alatt fokozottan érvényes az az állítás, hogy a legjobb védekezés a megelőzés. Feltétlenül javasoljuk a kismamáknak, hogy védekezzenek
a bőrfoltok kialakulása ellen széles spektrumú, nagy hatásfokú fényvédő készítményekkel, és kerüljék a napon tartózkodást. A már kialakult pigmentfoltok kezelése során is nélkülözhetetlen az UVA- és UVB- sugarakkal szemben egyaránt optimális védettséget nyújtó fényvédő krémek használata. A megfelelő védelem érdekében a készítményt az előírt mennyiségben kétóránként ismételve kell felvinni a bőrfelületre. A tünetek kiújulásának elkerülésére a fényvédőt a pigmentfoltok eltűnése után is folyamatosan használni kell.

Peelingek

A peeling régóta ismert szépészeti eljárás, amelynek lényege a bőr felső rétegeinek eltávolítása. Ma már számos peeling készítmény van forgalomban, amelyek
közül a bőr szerkezetének, állapotának leginkább megfelelőt érdemes használni.

Bőrhalványító hatóanyagok

A rendellenes pigmentfoltok eltávolítására szolgáló bőrhalványító hatóanyagok a melaninszintézis folyamatának különböző szintjein fejtik ki hatásukat. A bőrhalványításra alkalmas anyagok igény szerint alkalmazhatóak önállóan, vagy akár egymással kombinálva is. A terhességi maszk esetében a halványító kezelést csak a szoptatási időszak után szabad megkezdeni egy bőrhalványító krém és egy magas fokú védettséget nyújtó fényvédőkrém alkalmazásával. A foltok színének halványodása lassú folyamat, a kívánt eredmény csak kitartó kezeléssel érhető el, hiszen a bőr legalsó rétegeit alkotó sejtek csak a 28 napos sejtmegújulási ciklus alatt érik el a bőrfelszínt, és válnak le a bőrről elhalt szarusejtek formájában. Az új sejtek keletkezése is ugyanezt a 28 napos ciklust követi.
Nyomatékosan hívjuk fel vendégünk figyelmét a megfelelő fényvédőkrém használatának fontosságára! A maximális védelem érdekében legalább 30-as faktorszámú készítményt érdemes használni, és naponta többször is újra kell kenni vele a bőrt. Ha a foltok árnyalata a halványító kezelés ellenére sem mérséklődik, a kozmetikai megoldások helyett próbálkozhatunk hidrokinon, retinolsav és hidrokortizon tartalmú magisztrális készítményekkel is, amelyeket csak bőrgyógyász diagnózisa alapján és felügyelete mellett szabad használni. A nemkívánatos, makacs pigmentfoltok eltávolításának további alternatíváit jelenthetik az esztétikai szakorvos által végzett gépes kezelések is.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük