Hírek

Hogyan válasszunk megfelelő napozó készítményt?

Hogyan válasszunk megfelelő napozó készítményt?

Az utóbbi években egyre többet hallani a napfény bőrkárosító hatásáról. A kozmetikába járó, bőrükre igényes nők számára ma már nem kérdés, hogy kell-e a nyári időszakban napozó és fényvédő készítményeket használni. Azt azonban, hogy a széles választékból kinek melyik termék felel meg leginkább, nem mindig könnyű eldönteni. A kozmetikus személyre szabott fényvédelmi tanácsadással segítheti vendégét a választásban.

Ahhoz, hogy pontosan tudjuk, milyen napozó termékre van szüksége vendégünknek, és bőrének védelmével kapcsolatban valóban személyre szabott tanácsadásban részesíthessük, bizonyos kérdéseket mindenképpen fel kell tennünk neki.

A BŐR ÉS A NAPFÉNY

A személyes tanácsadáshoz nélkülözhetetlen kérdések megvizsgálása előtt azonban tekintsük át röviden, hogyan hat a napsugárzás a bőrre!

A napsugárzás
A nap háromféle különböző sugarat bocsát ki:
• UVA-sugarakat, amelyek az irha középső részéig képesek a bőrbe hatolni,
• UVB-sugarakat, amelyeknek 90%-át a hám nyeli el, és amelyeknek a bőr nyári barnulása köszönhető,
• UVC-sugarakat, amelyeket a föld ózonrétege megszűr, így nem érik el a földfelszínt és a bőrt sem.
A bőrben található melanin mennyisége rendkívül fontos adat a fényvédőválasztásban tanácsot adó kozmetikus számára. A melanin határozza meg ugyanis a bőr barnulási képességét, és színét is. A melanin a bőrben az UVA- és UVB-sugarak természetes szűrőjeként működik.

A fototípus meghatározása
A fényvédőkkel kapcsolatos szakszerű tanácsadáshoz elengedhetetlen a különböző fototípusok alapos ismerete. A bőr napexpozícióra adott várható reakciói előre megbecsülhetőek a bőr, a haj és a szem színe alapján. E tulajdonságok engednek következtetni arra, hogy milyen a bőr barnulási képessége, és mennyire kell számolni a napégés kockázatával. Bár a hosszú ideig tartó és erőteljes napsugár-hatás minden bőrt megterhel, a bőr rendelkezik egyfajta önvédelmi képességgel a napfény káros hatásaival szemben. Ez a képesség azonban fototípusonként különböző mértékű. A bőr, a haj és a szem színe alapján hat fototípust szokás megkülönböztetni (lásd a lap alján található táblázatot).

A napsugarak pozitív és negatív hatásai
A napsugárzás az emberi bőrre egyszerre van jótékony és káros hatással. Mint tudjuk, a szervezet számára rendkívül fontos D-vitamin csak napfény jelenlétében szintetizálódik a szervezetben. Jól ismert a napfény kedélyjavító, antidepresszáns hatása is. Ugyanakkor a túlzásba vitt napozás bőrpírt, bőrégést, napszúrást, a szem károsodását, hősokkot, gutaütést, korai bőröregedést, allergiás tüneteket, a bőrrák esélyének növekedését okozhatja.

AZ ELMARADHATATLAN KÉRDÉSEK

Vegyük sorra, milyen szempontokat kell figyelembe vennünk, és milyen kérdésekre kell feltétlenül választ kapnunk vendégünktől ahhoz, hogy a számára minden szempontból leginkább megfelelő fényvédő és napozó terméket tudjuk ajánlani neki.
1. kérdés
Milyen erősségű a napsugárzás azon a földrajzi szélességi körön, ahová nyaralni készül: gyenge, közepes, erős vagy nagyon erős?
Az UVA- és UVB-sugárzás intenzitása különböző tényezők függvényében földrajzi helyenként és évszakonként is változó lehet. A sugárzás mértékét meghatározza:
• Az évszak: a sugárhatás erősebb nyáron, mint télen;
• a földrajzi szélesség: a trópusokon a legerősebb a nap sugárhatása, mivel itt a napsugarak éppen merőlegesen érik el a földfelszínt, az ózonréteg pedig vékonyabb, mint máshol;
• a tengerszint feletti magasság: 300 méterenként a napsugárzás erőssége 4%-kal emelkedik;
• a napszak: a sugárhatás 11 és 13 óra között a legerősebb;

Ajánl  granite Rendelj itt!

• az égbolttisztasága: a felhők elnyelik az infravörös sugarakat, az ultraibolya sugarakat azonban nem.

A bőrt közvetlenül érő napsugárzás annál veszélyesebb és károsabb, minél nagyobb a fényben található ultraibolya sugarak mennyisége, és minél rövidebb az az út, amelyen keresztül a fénysugarak a bőrfelszínt elérik (azaz minél inkább közelít a napsugarak beesési szöge a merőlegeshez). A mi éghajlatunkon júliusban a déli órákban éri a bőrt a legnagyobb napterhelés. Szintén veszélyes mértékű az UV-sugárzás a magas hegységekben, valamint az egyenlítői éghajlaton, a trópusokon.
A különböző felületek különböző mértékben verik vissza a nap fénysugarait. A fény
• a hóról 85%-ban,
• a homokról 17%-ban,
• a víz felszínéről 5%-ban,
• beton vagy aszfalt felületéről 3%-ban verődik vissza.
A várható UV-sugárzás mértékéről mindig pontos előrejelzést ad a meteorológiai szolgálat. Ezeket az adatokat érdemes figyelemmel kísérni, és a várható sugárhatás mértékének megfelelően gondoskodni a bőr megfelelő fényvédelméről. A napsugárzás erősségének mértékét a meteorológiai intézet egy tízes skálán prognosztizálja. Az előrejelzésben megadott sugárhatás-indexet mindig 4-gyel kell megszorozni, így kapjuk meg a megfelelő védettséget nyújtó fényvédőfaktor számát. (Ha például szélsőségesen magas, 8-as erősségű UV-hatás várható, akkor ezt 4-gyel megszorozva a 30-as faktorszámú fényvédőtől várható a bőr időjárási viszonyoknak megfelelő védelme.)

2. kérdés

Milyen hosszú lesz vendégünk tervezett nyaralása?
Rövid tartózkodás esetén magas fényvédő faktorú készítmény javasolt, és mindenképpen mérsékelt napexpozíció. Hosszú tartózkodás esetén az első két hét után a bőr akklimatizálódik, hozzászokik a napterheléshez. Kialakul a védelmet nyújtó barnaság, ezért a második két hétben már elegendő – a bőrtípusnak megfelelően – valamivel alacsonyabb fényvédő faktorú napozó készítmény is. Ne felejtsünk el megfelelő napozás utáni termékeket is javasolni, amelyekre feltétlenül szükség van a bőr megnyugtatásához és regenerálásához.

3. kérdés

Mi lesz a napon töltött időben vendégünk fő időtöltése: sport (vitorlázás, surf, vízisí, kerékpározás, tenisz), városnézés, séta vagy fürdőzés, napozás?
A nyaralással töltött idő főbb programjainak ismeretére azért van szükségünk, mert a szabadidős tevékenységek típusának megfelelően más és más fényvédő-napozó készítmények nyújtják a legmegfelelőbb fényvédelmet. Célzott védelmet jelentenek a bőr számára a vízálló, a különlegesen erős napsütésben használandó vagy a legérzékenyebb területeket – az arcot, nyakat, dekoltázst – védő készítmények. Az alkalmazott termékek textúrájának is illeszkednie kell a tevékenységhez (naptej, krém, olaj).
A napozó készítmények használatával kapcsolatban fontos tudni a következőket:
• A bőrre felvitt fényvédő készítmény csak körülbelül 15 perc elteltével kezd hatni. Ezért ha vendégünk csak a strandra megérkezéskor keni be a bőrét, az első 15 percben a készítmény nem jelent védelmet számára. Sokan megfeledkeznek arról is, hogy a tűző nap nemcsak napozás közben a strandon árt a bőrnek, hanem bárhol máshol, akár egy városi séta során is. Ezért a helyes magatartás az, ha az ember minden utcára lépés előtt használ fényvédő készítményt, és nem feledkezik meg arról sem, hogy rendszeres időközönként újra bekenje a bőrét.
• A víz és a verejték rontják a fényvédő hatását. A víz- vagy verejtékcseppek kis prizmákként (tükrökként) működnek, amelyek felerősítik a napsugarak hatását. Ha a bőr vízzel érintkezik vagy izzad, mindenképpen gyakrabban kell ismételni a fényvédő alkalmazását, és víz-, illetve verejtékálló készítményt kell használni.
• Az ablaküveg nem jelent védelmet a napsugárzással szemben. A normál üvegen az UVA-sugarak 80%-a, az autó üvegén 70%-a jut át.
• A nedves ruhadarabok sem állják útját a fénynek. Egy átnedvesedett póló az UVA-sugarak 35%-át engedi át.
• Az UVA-sugarak még fél méteres vízmélységben is károsítják a bőrt. Ekkora vízrétegen az UVB-sugaraknak 60%-a képes áthatolni, és eljutni a bőrfelszínig.

Ajánl  Flawless - vélemények, ár, ahol vásárolni, vásárolni most, epilátor

4. kérdés

Milyen mértékű barnulást szeretne vendégünk? Jól lesülve, kicsit lebarnulva vagy eredeti bőrszínét megtartva szeretne hazatérni a nyaralásból?
Első lépésként állapítsuk meg, milyen fototípusba tartozik vendégünk. Csak így tudjuk meghatározni majd, milyen fényvédő jelentene ideális védelmet számára. Vizsgáljuk meg a bőrét, illetve tegyük fel neki a következő kérdéseket:
• Milyen a természetes bőrszíne: tejfehér és szeplős, világos árnyalatú, halványbarna vagy barna?
• Hogyan barnul a bőre: egyáltalán nem, nehezen vagy könnyen? Milyen színű a bőre lebarnulva: világos- vagy sötétbarna?
• Szokott-e a bőre bármilyen tünetekkel reagálni a napfény hatására?
A barnulás a bőr természetes védekezése a napfény ultraibolya sugarainak károsító hatásaival szemben. Ez a védekezőképesség azonban minden embernél egyedi mértékű. A jó megjelenést kölcsönző, kellemes barna bőrszín eléréséhez nem kell feltétlenül napterhelésnek kitenni a bőrt. Javasolhatunk vendégünknek önbarnító készítményeket is (tej, krém vagy önbarnító kendők formájában). Az önbarnítók többsége dihidroxi-aceton (DHA-) alapú készítmény, amely arginint, egy, a bőrben természetes módon is megtalálható aminosavat tartalmaz. Az önbarnítók több napon át tartó barnaságot biztosítanak a bőrnek, a fényterhelés káros hatásai nélkül. Nem szabad azonban megfeledkezni arról sem, hogy az önbarnítók nem nyújtanak fényvédelmet a bőrnek, ezért a nyári időszakban megfelelő fényvédőre akkor is szükség van, ha valaki önbarnítót használ.

5. kérdés

Van-e vendégünknek 10 éven aluli gyermeke, akinek szintén gondoskodni kell a fényvédelméről?
A gyerekek még akkor is kevésbé tudnak védekezni a napsugárzás káros hatásaival szemben, ha bőrtípusuk egyébként megegyezik a szüleik bőrtípusával.
A gyermek bőre ugyanis még éretlen:
• kevesebb verejtéket választ ki,
• a bőrben található melanin védőképessége csak fokozatosan, a növekedéssel párhuzamosan erősödik meg,
• a vékony bőr könnyebben átereszti az ultraibolya sugarakat,
• a hőszabályozás fejletlensége miatt a kisgyermekek fokozottan ki vannak téve a napszúrás és a hősokk veszélyének is. Ezért a gyerekeket csak szigorú szabályok betartással mellett szabad napra vinni:
• 6 hónapnál fiatalabb csecsemő napoztatása semmilyen körülmények között nem javasolt,
• erős napsütésben 11 és 17 óra között még napernyő alatt se tartózkodjon kisgyermek a szabadban,
• a gyerekek bőrének védelmére használjuk a legmagasabb fényvédelmet biztosító, speciálisan gyermekeknek való napozó készítményeket, és ne felejtsük el rendszeresen újrakenni a bőrüket,
• a fejet és a vállat különösen védjük a napfénytől: legjobb, ha könnyű vászonsapkát és pólót adunk a gyerekekre,
• figyeljünk arra, hogy a napon tartózkodó gyerek megfelelő mennyiségű folyadékot igyon.

Ajánl  Bactefort után mennyi?

ÖSSZEFOGLALÁS

Az emberek többsége napozó készítményét ma leginkább a nagyáruházakban és a drogériákban szerzi be. A kozmetikai szalonok azonban a termékek mellé kiegészítő szolgáltatásként személyre szabott fényvédelmi tanácsadást kínálhatnak, amit a vendégek sehol máshol nem kaphatnak meg, s ez ösztönző erőként hathat a termékvásárlásra.

Christelle MASSON- kozmetikus szakoktató

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük