Hírek

Hogyan fokozhatjuk a munkakedvet?

Hogyan fokozhatjuk a munkakedvet?

 

Teremtsünk szívélyes légkört a szalonban!

Ha észrevételünk, megjegyzésünk van munkatársainkkal kapcsolatban, ne őrizgessük a véleményünket, adjunk hangot neki! De soha ne beszéljük ki kollégáinkat a hátuk mögött! Nekik maguknak mondjuk el, amit gondolunk! Gyakran tapasztalható jelenség, hogy a vezetők beosztottjaikra panaszkodnak: az egyik nem csinál semmit, a másik állandóan késve érkezik, a harmadik kedvetlen és barátságtalan az ügyfelekkel – hallani sokszor a főnökök elégedetlenségét. Ilyen esetekben az első és legfontosabb kérdés mindig az: milyen az a vezető, akinek ilyen beosztottjai vannak? Vajon ő maga mindig pontos, kedves és tapintatos, lelkes és dinamikus, aki magatartásával példát mutat alkalmazottainak? A vezető attitűdje, szakmai és emberi kvalitásai ugyanis alapvető mintát jelentenek beosztottjai számára. Ha ő maga nem jár elöl lelkesedésben, munkakedvben, megfelelő kommunikáció-ban, nem csoda, ha alkalmazottai sem nyújtják a maximumot mindezeken a területeken. Mit tegyünk olyankor, ha a kezelés során vendégünk a kabinban valóságos panaszáradatot zúdít ránk, minden gondját-baját elmeséli? Ilyenkor ahelyett, hogy sajnálni kezdenénk, és magunk is ráhangolódnánk az ő hangulatára, igyekezzünk kiegyensúlyozottságot, harmóniát, örömet sugározni felé, hogy negatív állapotából kizökkentsük, és jó közérzettel, belső örömmel távozzon majd a kezelés után. Ha szeretetet, elfogadást, segítő szándékot tudunk közvetíteni dühös, sértett vagy éppen gondterhelt vendégeink és munkatársaink felé, sérelmük, haragjuk intenzitása csökkenni fog, érzelmi állapotuk lassanként áthangolódik.

Vegyük észre vendégeink, munkatársaink értékeit!

A hála és a megbecsülés, amelyet mások iránt érzünk, nekünk magunknak is gyümölcsöt terem. Nem is hinnénk, mennyire így van ez. Amikor adunk, akkor kapunk. Ha egy régóta visszajáró, kedves vendégünket meglepjük egy apró ajándékkal, az nem csak neki öröm; mi magunk is több örömünket leljük ettől a munkánkban. Ugyanígy a vezető saját munkavégzésére is pozitív módon hat ki, ha jutalommal hálálja meg egy alkalmazottja plusz munkáját. Észre kell venni, és honorálni kell, ha valaki hajlandó néha reggel korábban érkezni, vagy a munkaidő letelte után is bent maradni alkalmanként még egy kicsit, s ráadásul mosolyogva, örömmel teszi ezt.

A gyerek kíváncsiságával kell járnunk a világban

A kíváncsiság kiváló tanítómester. Ha nyitott szemmel járunk a világban, könnyen rábukkanhatunk olyan dekorációs elemekre, amelyekkel bensőségessé, egyedivé tehetjük a kezelőkabinokat, megtalálhatjuk a legeredetibb megoldást cégünk logójának megtervezéséhez, felfigyelhetünk az óriási kínálatban egy olyan
új termékcsaládra, amellyel az érzékeket kényeztető, különleges kezeléseket biztosíthatunk vendégeinknek. Ha elég nyitottak vagyunk, biztosan tudomást szerzünk például arról is, ha valamelyik vendégünk kiválóan ért a kerthez és a növényekhez, vagy ügyesen barkácsol, vagy különleges süteményeket tud sütni, vagy kiváló szépérzékkel és ízléssel van megáldva a lakberendezés terén. Ha szemfülesek vagyunk, adottságaikat – természetesen kölcsönös előnyök mentén – könnyen szalonunk fejlesztésének szolgálatába állíthatjuk.

A lelkesedés és a munka szeretete a siker legfőbb garanciája

A kozmetikusé tipikusan olyan hivatás, amelyben a szakma szeretete, a munka öröme és a lelkesedés állandóan jelen van. Nem egy olyan esetről hallani, amikor más szakmákban eltöltött hosszú évek után vált valaki, és dönt úgy, hogy kozmetikus lesz. Egyszerűen azért, mert vonzódik ehhez a hivatáshoz, kedvet érez hozzá. Különösen igaz ez manapság, amikor az új generációs kozmetikában a kényeztetés, a jó közérzet biztosítása a vendég számára elsődleges fontosságú szerepet élvez. A hivatáshoz érzett kedv, a belső motiváció segít a tervek megvalósításában, és óriási esélyt jelent az életben. Aki szereti a munkáját, az örömmel végzi, és hihetetlen ütemű fejlődésre képes!

Elhatározás nélkül semmi nem megy

Ha vendégünk fogyni szeretne, de nincs meg benne az akarat és az elszántság alakja megváltoztatására, a világ legkiválóbb fogyasztókezelései sem segítenek rajta. A célok eléréséhez mindig nagyon komoly belső elhatározásra és kitartásra van szükség, ez áll minden elért eredmény hátterében. Erre van szükségünk akkor is, ha például fejleszteni vagy bővíteni szeretnénk szalonunkat. Az álmodozás, a tervek szövögetése nem elég. Az álmok csak akkor válnak valóra, ha sikerül magunkban megteremtenünk az elszántságnak, az elhatározásnak azt a belső állapotát, amely minden elképzelés megvalósulásának legfontosabb feltétele. Ez ad erőt a cselekvéshez, ez hajtja az embert minden nehézség ellenében mindaddig, amíg célját el nem éri.

A cselekvéshez szükség van a félelmek leküzdésére, bátorságra és magabiztosságra

„Szeretnék a mostani szalonomnak egy másik, nagyobb helyet találni, hogy bővíthessem egy kis spával”, „Szeretnék végleges szőrtelenítéssel is foglalkozni, de nem merem rászánni magam a készülék megvásárlására”, „Szeretnék bevezetni egy új márkát a kozmetikámban, de félek, mi lesz, ha a vendégeim nem szeretik majd az új termékekkel végzett kezeléseket”, „Szívesen foglalkoznék férfi vendégekkel is, de nem tudom, megfelelő kínálatot tudnék-e biztosítani számukra”, „Gondolkodom rajta, hogy nyitnék még egy üzletet a városban, de félek, hogy túl nagy fába vágnám ezzel a fejszémet, és nem bírnám a kettőt egyszerre”. Ilyen és ehhez hasonló tervek nem egy kozmetikus fejében megfordulnak. Ha az elképzelések megvalósításához mégsincs meg a kellő akarat, nem árt tisztázni magunkban, mi tart vissza céljaink, álmaink valóra váltásától. A legtöbb embert ugyanis a félelmei akadályozzák a továbblépésben, a fejlődésben.

Legyen arcunkra írva, hogy jól érezzük magunkat!

Az igazán sikeres kozmetikusok általában azok, akik vidámak és közlékenyek. A belső kiegyensúlyozottság nem ugyanaz, mint a külvilág számára is megmutatkozó jókedv. A látható jókedv, a nyilvánvaló öröm ragadós, könnyen terjed át egyik emberről a másikra, és számos pozitív hatása van: elűzi a félelmet, a csalódottságot, kiemeli az embert a hétköznapiságból, visszaadja az életkedvet, és még sorolhatnánk előnyeit. A vidámnak, kiegyensúlyozottnak látszó ember általában az intenzív belső öröm állapotában él, ezért van az, hogy saját lelkiállapota, jókedve könnyen kommunikálható, környezete számára is hasznos. Ilyen belső attitűddel az embernek nem nehéz felülemelkednie a problémákon, és megtalálnia a megoldást bármilyen nehézség esetén.

Őrizzük meg vitalitásunkat, jó közérzetünket!

A kozmetikus hivatása mások jó közérzetének biztosítása. De hogyan láthatná el megfelelően feladatát, ha ő maga nem érezné jól magát a bőrében, ha nem volna a belső egyensúly állapotában? A pozitív hatású energiák megőrzése érdekében mindig igyekezzünk megszabadulni a rossz érzéseinktől, indulatainktól, belső bizonytalanságainktól. Sokat segíthetnek ebben a naponta rendszeresen végzett légzésgyakorlatok, vagy a heti legalább egy testmasszázs, amire nem csak vendégeinknek van szükségük, hanem bizony nekünk magunknak is!

ÖSSZEGZÉS

A szépségápolás világában dolgozók óriási szerencséje, hogy a munkájuk lényegében állandó adakozás, ajándékozás. Nincs is talán jobb érzés annál, mint ha derűt, nyugalmat, belső békét adhat az ember valaki másnak egy-egy masszázs vagy testkezelés során, ha elégedettségtől, életörömtől sugárzóvá, fiatalossá varázsolhat egy arcot egy-egy arckezeléssel. Ne feledjük, hogy saját boldogságunk titka mások boldogságában rejlik: adni a legnagyobb öröm!
Marie-Françoise TESSIER

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük