Szépség

Fürdőterápiával a csontritkulás ellen

Fürdőterápiával a csontritkulás ellen

A csontritkulás a leggyakoribb csontanyagcsere betegség. Az oszteoporózis a csont minőségi és mennyiségi változásával járó elváltozás, amelynek során károsodik a csont szerkezete, és hajlamosabbá válik a törésre. A csontritkulás különösen az 50 éves kor fölötti női lakosságot fenyegeti. Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy ez a már-már népbetegségnek számító probléma különösen kedvezően befolyásolható termálvizes, illetve thalasso-terápiás kúrák segítségével. Az eredmények egészen meglepőek…

A csontszöveti állomány változásai
Az ember csontszövet-állománya 30 éves korában éri el maximumát, majd a későbbi életkorokban 10 évente mintegy 3–5%-kal csökken. A menopauza után a csonttömeg-vesztés felgyorsul, olyannyira, hogy 80 éves korukra a nők fiatalkori csontállományuknak 40%-át veszítik el. A férfiak esetében ez az arány csak körülbelül 25%-os.

A csontritkulás előfordulása egyre gyakoribb

Az utóbbi 50 évben – részben a lakosság átlagéletkorának növekedésével párhuzamosan – a csontritkulás miatti csonttörések száma egyre növekszik az 50 év feletti női lakosság körében. Franciaországban 50 000-re becsülik az évente bekövetkező combnyaktörések számát, és az előrejelzések szerint a következő 50 évben ez a szám fokozatosan a háromszorosára emelkedik majd. A csontritkulás kialakulásának kockázata a fehér bőrű, világos hajú nők esetében a legnagyobb. Az időskori csonttörések sokszor komoly veszélyt jelentenek az egészségre.

Csontritkulás és fürdőkúra
A Franciaország dél-nyugati részén, a spanyol határtól nem messze található Dax fürdőváros fürdőterápiás szakorvosai megfi gyelték, hogya termálvizes kúrákat rendszeresen igénybe vevő, visszajáró vendégek között igen ritka a csonttörések előfordulási aránya. E megfi gyelés alapján tudományos vizsgálatba kezdtek.

A TUDOMÁNYOS VIZSGÁLAT

A daxi termálterápiás szakorvosok vizsgálatának célja az volt, hogy összehasonlítsák a fürdőkúrára rendszeresen visszajáró, illetve a fürdőkúrákat igénybe nem vevő lakosság combnyakcsontjának ásványianyag-tartalmát, és a kapott eredmények alapján megbecsüljék a termálvizes kúrák hatását a csontritkulásra. 1999-ben a daxi rendelőintézetek orvosai kérték fel a 70–75 éves korosztályba tartozó betegeiket, hogy vegyenek részt a vizsgálatban. A felmérésre vállalkozókat két csoportba osztották: az egyik csoportban azok a páciensek kaptak helyet, akik még soha nem vettek részt termálvizes kúrán, a másik csoportban pedig azokat vizsgálták, akik már több mint tíz alkalommal vették igénybe kúraszerűen a termálfürdő szolgáltatásait.

Az eredmények
A vizsgálatban részt vevők alacsony száma miatt az eredmények természetesen tudományos értelemben nem tekinthetők szignifi káns adatoknak, mégis fontos jelzésértékük van, és igen biztatóak. A vizsgálat során egyértelműen bebizonyosodott, hogy a fürdőkúrát igénybe nem vevők combnyak csontjának állapota a csontritkulásos állapothoz közeli skálán mozgott, míg a legalább 10 kúrán már átesett vizsgálati alanyok csontszöveti állománya az értékelés során az oszteoporotikus állapot tartományán kívül esett. Ez utóbbi csoport tagjainál a csontrendszer becsült életkora átlagosan 10 évvel bizonyult fiatalabbnak a fürdőterápiás kezeléseket igénybe nem vevőkénél. E kitűnő eredmények egyértelműen a kúrák során alkalmazott iszapkezeléseknek és a termálvizes hidroterápiának tudhatók be.

AZ ISZAPTERÁPIA

Az érlelt iszap hatása a csontokra
Daxban az iszapterápiához 6 hónapon át érlelt iszapot használnak, amelyben az érlelési idő alatt 30 különböző, meleg termálvizekben élő algafaj szaporodik el. Kezdetben az érlelt iszap természetes körülmények között keletkezetett az Adour folyó partja mentén található kis mélyedésekben, ahol a meleg termálvíz felgyülemlett. A betegek ide jártak, és itt fürdőztek, természetes körülmények között. Mára az érlelt iszapot 10 évnyi kutatómunka eredményének köszönhetően a kívánt mennyiségben, jótékony hatású termálvízi algákkal tetszőleges mértékben dúsítva, homogén textúrát garantálva tudják előállítani Daxban.

Az érlelt iszap fájdalomcsillapító hatása
A daxi termáliszap fizikai, kémiai és biológiai hatások kombinációja révén nyugtató, gyulladásgátló és ízületi fájdalmakat enyhítő tulajdonságokkal rendelkezik. Az iszapot 42° C-osra melegítve alkalmazzák a kezelendő felületen. A hő azonnali nyugtató hatást fejt ki a merev, görcsös izmokra. Értágító hatásának köszönhetően elősegíti a biológiailag aktív hatóanyagok: az ásványi anyagok, a nyomelemek, illetve az algák által szintetizált, kedvező hatású molekulák bőrön át történő bejutását a véráramba. Az iszapból származó nyomelemek hatására javul a porcképző sejtek, az úgynevezett kondrociták működése, és a porcrendszer megerősödik. A legutóbbi időkben végzett kísérletek során az érlelt iszapban található algák egyikéből sikerült izolálni a Cyanostimuline nevű hatóanyagot, amely az ízületi elváltozások helyreállítását támogatja a szervezetben. In vitro kísérletekkel kimutatták, hogy ez a hatóanyag ösztönzi a kondrocita sejtek növekedését, és aktiválja a porcokat felépítő legfontosabb anyag, a proteoglikán szintézisét.

A HIDROTERÁPIA

A termálvíz
Daxban az esővíz immár több mint 3000 év óta mintegy 2000 méter mélybe szivárog le a talajba, mielőtt 62 °C-os hőmérsékleten, értékes ásványi sókkal és nyomelemekkel feldúsulva újra a felszínre tör. A gyógyhatású daxi termálvíz ásványianyag-tartalma literenként 1gramm. A víz tartalmaz kalcium-szulfátot (390 mg/liter), nátrium-kloridot (234 mg/liter) és magnézium- szulfátot (126 mg/liter). Az évente 1 500 000 m³-nyi mennyiségben felhasznált termálvíz minőségét hatóságilag ellenőrzik, és a város 17 termálvizes intézményébe juttatják el.

Hidroterápiás fürdő vagy zuhany
A termálvizet fürdők, illetve zuhanyok formájában, többféle technikát alkalmazva használják fel terápiás célokra. A termálvizes medencékben az állandóan cserélődő víz hőmérséklete többnyire 36–38 °C-os. A meleg termálvíz relaxáló hatású: nyugtatja az idegrendszert, oldja az izommerevséget, javítja a mikrokeringést. A meleg termálvizes kádfürdők kiválóan alkalmasak arra, hogy a vízben található nyomelemek a bőrön át bejussanak a véráramba, majd a szervezet építőköveiként, illetve az enzimműködést támogató anyagokként hasznosuljanak.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük