[Total:    Average: /5]

Egy egészségbarát anyag: a réz

Egy szalon felújítása során számos apró, mégis a berendezés összhatását meghatározó kiegészítőre van szükség. Amikor az építés vagy átalakítás során odáig jutunk, hogy el kell döntenünk, milyenek is legyenek a csaptelepek, törölközőtartók, kilincsek, korlátok, villanykapcsolók, ne feledkezzünk meg a rézről, erről a különleges és értékes fémről, amely nemcsak szép, de kiváló egészségvédő tulajdonságokkal is rendelkezik.

A réz mint anyag elválaszthatatlan az ivóvíz történetétől. A vezetékes víz már az ókori civilizációkban is az emberek rendelkezésére állt, és megléte már a legkorábbi idők óta fontos közegészségügyi kérdésnek számított. A réz azon ritka fémek közé tartozik, amelyek a természetben elemi állapotban is előfordulnak. Különleges tulajdonságai között feltétlenül megemlítendő bakteriosztatikus (a baktériumok növekedését  és szaporodását gátló) hatása, amelynek köszönhetően használata nemcsak egészséges, hanem biztonságos is. A réz hatására nem csak a baktériumok pusztulnak el, hanem bizonyos, az egészségre ártalmas élősködők és algák is, ezért a réz jelenlétében a víz természetes állapotában, eredeti tulajdonságait megőrizve képes megmaradni.

Kivételes biológiai és fizikai tulajdonságok

Bár a rezet már évszázadok óta használják a vízvezeték hálózatokhoz, csak a 20. század második felében nyerte el igazán az őt megillető helyet. Napjainkban egyre inkább előtérbe kerül használata, és nem véletlenül. A réz ugyanis kiváló tulajdonságokkal rendelkezik. Ellenálló az ütéssel és a nagy nyomással szemben, nem gyúlékony és csak igen magas (1084 °C-os) hőmérsékleten olvad. Teljes mértékben áthatolhatatlan anyag mind a fény, mind pedig
a folyékony halmazállapotú anyagok, így a különféle oldószerek számára is. Más anyagokkal szemben a réz kitűnően alkalmazható bármilyen felületen (beton, cement, vakolat stb.), és tökéletesen korrózióálló. Nem áteresztő tulajdonságuknál fogva a rézből készült csövek kiváló védelmet nyújtanak az ellen, hogy a rajtuk keresztülfolyó vízbe szennyező anyagok, például háztartási tisztítószerek, rovar- és gyomirtók, oldószerek kerüljenek bármely formában. Az utóbbi időben előszeretettel alkalmazzák a rézcsöveket és –szerelvényeket az épületgépészeti rendszerekben. A hagyományos ólomcsövek helyett a ma épülő házak víz-, és fűtési rendszereinek kialakítása során szinte már mindenütt rezet használnak. Ez közegészségügyi szempontból is jelentős eredménynek számít, mert az ólomcsövek kiiktatásával jelentősen csökken az emberi fogyasztásra szánt víz ólomtartalma. Az utóbbi években került a figyelem központjába a különféle vezetékrendszerekben elszaporodó Legionella pneumophila baktérium okozta fertőző betegség, a legionellózis. A baktériumok elszaporodásának oka a csőrendszerek nem megfelelő tisztítása és hiányos fertőtlenítése, de közvetett módon szerepet játszik benne a vezetékrendszer anyaga is. Tudományos kutatások eredményei igazolják, és közegészségügyi ajánlások támasztják alá, hogy a vizet keringető csőhálózatok közül a rézrendszerek képesek leginkább garantálni a víz tisztaságát, csíramentességét. Más anyagokból készült csöveknél gyakran előfordul, hogy a vezetékek belső falán úgynevezett biofi lm réteg alakul ki, egy élő szervezetekből álló, organikus belső köpeny, amely kiváló búvó- és szaporodóhelye a legkülönfélébb patogén csíráknak, köztük a legionellózis kórokozójának is.

Ajánl  Variconis visszér - negatív észrevételeket, véleményeket, ár, hivatalos honlapján

KEVESEBB BAKTÉRIUM A VÍZBEN

A közelmúltban tudományos vizsgálatokkal is igazolták, hogy a rézből készült rendszerekbe helyezett, bizonyos meghatározott baktériumtartalommal rendelkező vízben jelentős mértékben csökken a baktérimok mennyisége, míg más anyagból lévő csőrendszerekben a baktériumkoncentráció tovább növekszik, vagy esetleg stagnál. Bebizonyosodott például, hogy a rézcsövekben a legionella baktériumok előfordulási aránya kétszer alacsonyabb, mint a polietilén csövekben. A rézcsövek további előnye a polietilén csövekkel szemben, hogy a magas hővel szembeni kiváló ellenállóképességük révén nyugodtan melegíthetők egészen magas hőfokra. A rézcsövek melegítésével a legionella baktériumok elpusztíthatók, és további proliferációjuk megakadályozható. A réz csőhálózat alkalmazásával egyébként jelentősen csökken a vízvezetékekkel kapcsolatos leggyakoribb probléma, a dugulás kockázata is. A dugulások kialakulásának esélye a rézhálózatok esetében jóval alacsonyabb, mint az épületgépészeti rendszerekhez használatos egyéb csövek esetében.

A RÉZ KIVÁLÓ ANTIBAKTERIÁLIS TULAJDONSÁGOKKAL RENDELKEZIK

A rezet széles körben és a legkülönfélébb területeken használják az egészségre igen kedvező hatása miatt. A festők például esetenként rézzel dúsítják a falfestéket a gombásodásra, penészképződésre hajlamos falak festésekor, a gyógyszergyártás számos antiszeptikus, antibakteriális és gombaellenes készítmény előállításához alkalmazza a rezet, a kozmetikai iparpedig egyes, a mindennapi higiéniát biztosító tisztálkodószerek összetevőjeként használja. A réz antibakteriális hatása kiválóan érvényesül a vízhálózatok esetében. A rézből készült vízvezetéken keresztülfolyó víz használatával csökken a béltraktus olykor súlyos fertőzését okozó E. Coli, illetve Listeria baktériumok szervezetbe kerülésének esélye. Ezt a tényt támasztja alá a Southamptoni Egyetem mikrobiológiai kutatóintézetének vizsgálata is. „Az E.Coli 0157 baktérium koncentrációja a rézcsövön átfolyó víz esetében százszor alacsonyabb, mint az egyéb anyagokból készült vízvezetékből nyert vízben” – nyilatkozta a tudományos vizsgálatot végző orvoscsoport vezetője, Keevil professzor. Kollégája, Dr. Noyce mikrobiológus a réz bőrre gyakorolt hatásáról számol be. A kutatások eredményei azt igazolták, hogy a réz bizonyos gombás, illetve staphylococcus okozta bakteriális bőrfertőzések kialakulásának esélyét is csökkenti: „Az egészségügyi intézményekben sajnos viszonylag gyakorinak mondható a Staphylococcus aureus okozta bőrfertőzés, amely ellen igen nehéz védekezni. A baktérium a közös használatú tárgyakon, például az ajtókilincseken, villanykapcsolókon keresztül is terjed. Ha ezek a tárgyak rézből készülnek, a felületükre kerülő staphylococcus baktériumok 90 perc alatt egyszerűen elpusztulnak” – állítja a kutató.

Ajánl  Blutzucker Aktiv különleges Ár

A RÉZ AZ A-TÍPUSÚ INFLUENZA ELLEN IS VÉD

A Southamptoni Egyetemen végzett legújabb kutatások azt igazolják, hogy a réz mindöszsze néhány óra leforgása alatt képes inaktiválni az A-típusú influenzáért felelős H1N1 vírust is. Az új influenza terjedésének megakadályozására a kutatások eredményei alapján a szakértők azt javasolják, hogy a közintézményekben és egyéb, nagy forgalmú helyeken az épületek kialakítása során alkalmazzanak minél több rézfelületet, és helyezzenek el minél több réztárgyat. Az Amerikai Egyesült Államokban a rezet 2008-ban hivatalosan is antibakteriális tulajdonságú anyaggá nyilvánították, és Európában is számos tudományos kutatás, kísérlet
vizsgálja a közegészségügyben kamatoztatható jó tulajdonságait. A Southamptoni Egyetemen Bill Keevil profeszszor által vezetett legújabb kutatás során derült fény a réz H1N1 vírus elleni hatására. A kísérleti eredményeket a BIT Life Sciences tudományos csúcskonferencián tárták a kutatók a szakmai közvélemény elé. A kutatócsoport vizsgálatai alapján azt a következtetést vonta le, hogy a vírus terjedésének megelőzéséhez hozzájárulna az is, ha azokban az épületekben, ahol napi rendszerességgel sok ember fordul meg, jelentősen növelnék a bőrrel közvetlenül érintkező réz- vagy rézötvözetű felületek mennyiségét. Keevil professzor számos nyilatkozatában hangoztatja: „A H1N1 és más influenzavírusok tömeges megbetegedést okozó, fenyegető járványa elleni védekezés részeként sürgősen ki kell használnunk a bizonyítottan mikrobaellenes tulajdonságokkal rendelkező fémek egészségvédő hatását.”

A RÉZ NÉHÁNY ÓRA ALATT HATÁSTALANNÁ TESZI A H1N1 VÍRUST

Keevil professzor és kutatócsoportja réz-, illetve rozsdamentes acélfelületeken vizsgálták az új influenzát okozó H1N1 vírus viselkedését. Az eredmények azt mutatták, hogy míg a rézfelületen egy óra leforgása alatt a vírusok 75%-a elpusztult, és 6 óra elteltével már csak 500 vírus volt aktív, addig a rozsdamentes acélfelületen még 24 óra elteltével is 500 000 vírus maradt potenciálisan fertőzőképes állapotban.

A réz nemes anyaga egyre divatosabb napjainkban. Egyre több dizájner és belsőépítész fedezi fel e kitűnő anyag esztétikai és fizikai tulajdonságaiban rejlő lehetőségeket. A jól formálható, tartós, többféle színben rendelkezésre álló, szép fényű anyag felhasználási területei igen változatosak, nemcsak az épületgépészetben, de a belsőépítészetben is. És ne feledkezzünk meg még egy igen fontos körülményről: a réz az egyik leginkább környezetbarát anyag, amely 100%-ban újrahasznosítható!

About Kelemen Gréta
"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Ajánl  Vezető irányzatok a térkialakításban: nosztalgia és természetközeliség
Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején. Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára. Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük