Hírek

Bőrkárosító környezeti hatások

Bőrkárosító környezeti hatások

Az ember testét borító, mintegy 1,5–2 m² kiterjedésű kültakaró védi a szervezetet a kívülről érkező fizikai, kémiai, biológiai hatásoktól. A környezet felől naponta számos agresszió éri a bőrt, amelyekkel legkülső szervünknek fel kell vennie a harcot a szervezet védelmében. A környezeti hatások azonban, ha túllépik azt a mértéket, amellyel a bőr saját védekezőképessége révén még eredményesen meg tud küzdeni, visszafordítható, vagy rosszabb esetben akár maradandó károsodásokat is okozhatnak a bőr szerkezetében és funkcióiban.

A BŐRT ÉRŐ KÜLSŐ AGRESSZIÓK

A bőrt rendszeresen károsító, külső hatások között a legerőteljesebb a természetes és mesterséges UV-sugárzás, amelynek következményei mindenki számára jól ismertek, hiszen hamar megmutatkoznak a bőrállapot változásában. Az UVA-sugárterhelés (mértéktelen napozás vagy szoláriumozás) következtében a bőrben szabad gyökök keletkeznek, amelyek jelentősen károsítják a kötőszöveti rostok szerkezetét. A kollagén- és elasztinrostokat ért sérülés hatására a bőr fiatalos rugalmassága, teltsége csökken, dehidratáltság tünetei jelentkeznek rajta, és kialakulnak a bőröregedés jól észrevehető jelei: a ráncok, redők, a pigment eloszlás zavaraira utaló barnás elszíneződések, öregségi foltok. Az évek során elszenvedett UV-terhelések a bőrben összeadódnak, halmozódnak, és az idő múlásával egyre szembetűnőbben mutatkoznak meg következményeik. A napexpozíciók erősségétől és gyakoriságától függően kisebb- nagyobb mértékben láthatóvá válnak a bőröregedés, a bőrállapot romlásának jelei. A bőrsejtek DNS-ét érintő károk miatt szélsőséges esetben karcinogén elváltozások is kialakulhatnak a bőrben. A kültakarót nap mint nap érő agressziók közül kétségtelenül az UV-sugárzás jelenti a legnagyobb megterhelést. A bőr azonban sok más külső hatásra is érzékenyen reagál. A további károsító tényezők között feltétlenül meg kell említeni a szélsőséges hőmérsékleti hatásokat, a szelet, a dohányzást, a levegőben található szennyező anyagokat, a fűtési rendszerek, illetve a légkondicionáló berendezések bőrre gyakorolt hatását.

A hideg és a meleg bőrre gyakorolt hatása

Nyáron, a nagy kánikulák idején a forró levegő, télen a nagy hidegek jelentenek kihívást a bőr számára, különösen akkor, ha a szélsőséges hőmérséklethez erőteljes légmozgás is társul. A hideg, a meleg, illetve a szél egyaránt szárító hatással vannak a bőrre. Tünetként a hám megvastagodása, a bőr húzódása, viszketése léphet fel. Oxigénhiány alakul ki a szövetekben, a hajszálerek kitágulnak, a bőr kipirul. Gyakran ismét-lődő expozíció, illetve egyéni hajlam esetén értágulatosság és a későbbiekben akár rozáceás tünetek is jelentkezhetnek. A szélsőséges hőmérsékleti hatások, illetve a szél dehidratáltságot okozó hatása hosszú távon szintén a bőr korai öregedését idézik elő.

A dohányzás

A fényártalom után második helyen a dohányzás áll a bőrt közvetlenül károsító hatások között. A dohányfüst és a benne található káros vegyi anyagok (nikotin, kátrány, formaldehid, nitrogén-oxidok, szén-monoxid) gyakorlatilag folyamatosan mérgezik a bőrt. Hatásukra a sejtek oxigénellátása romlik, jelentősen megnő az élő szöveteket felépítő molekulákkal reakcióba lépő és azokat károsító szabad gyökök száma. A hosszabb ideje dohányzók, illetve az erős dohányosok bőrminősége egy nemdohányzóéval összehasonlítva szabad szemmel is jól látható eltéréseket mutat. Egy dohányos ember bőre kisebb-nagyobb mértékben mindenképpen öregebbnek tűnik, mint azt biológiai életkora indokolná. Szélsőséges esetben a bőr akár 20 évvel is idősebbnek látszhat a tényleges koránál. A dohányzás hatására az arcbőr felpüffed, miközben a kötőszövetekben lezajló szerkezeti változások miatt elveszíti tartását, tónusát, rugalmasságát. A hám elvékonyodik, dehidratált, szürkés, élettelen és fakó lesz. A szemkörnyéki karikák és táskák állandósulnak, a ráncosodás pedig jóval erőteljesebb és gyorsabb ütemben halad, mint az az adott életkorban indokolt és természetes volna. Célzott kozmetikai kezelésekkel természetesen a dohányosok bőrállapota is javítható. A dohányzók bőre azonban a hámon keresztül kívülről, illetve a véráramba a bekerült méreganyagok miatt belülről is állandó terhelésnek van kitéve. A rossz oxigénellátottság és a bőrsejtek károsodása miatt egy dohányzó nő bőre mindig rosszabbul reagál a kozmetikai kezelésre: a bejuttatott hatóanyagok nem tudják kifejteni ugyanazt a hatást, mint az egészséges bőrben. A rendszeres bőrápolás és a kozmetikai kezelések csak akkor állíthatják meg, illetve fordíthatják vissza látványos módon a bőrállapot romlását, ha a kiváltó ok – a bőr dohányzás általi folyamatos mérgezése – megszűnik.

A levegőben található szennyező anyagok hatása

Kiterjedt vizsgálatok eredményei szerint az európai városi lakosság 30–40 %-a olyan környezetben kénytelen élni, ahol a légszennyezettségi mutatók meghaladják a WHO (az Egészségügyi Világszervezet), illetve az Európai Unió által meghatározott, az egészségre még ártalmatlannak minősített koncentrációt. Az ipari szennyezés, illetve a közlekedés miatt a levegőbe kerülő, egészségkárosító hatású városi gázok közül a legismertebbek a kén-dioxid, a nitrogén-oxidok, a szén-monoxid és az ózon, de komoly veszélyforrást jelenthetnek a levegőbe került ólom és az ún. lebegő részecskék is. A gáznemű szennyező anyagok természetesen elsősorban a légzőszerveket károsítják, de legkülső szervünk, a bőr számára is nagy megterhelést jelentenek. Elég csak magunk elé idézni néhány forgalmasabb városrészben álló ház homlokzati képét, a falakra lerakódott piszkos, szürkés bevonat látványát. A levegőbe került szennyező anyagok és a por ugyanúgy lerakódnak a bőr felszínén is, mint az épületek falán. A bőrön megtapadt szennyeződések pedig – akárcsak a kozmetikai készítményeink – bejutnak a bőr mélyebb rétegeibe. Ott megzavarják a természetes bőrfunkciókat, toxinokkal telítik a bőrt, felborítják vízháztartását, csökkentik védekezési képességét, és más szennyező anyagokhoz hasonlóan a bőr korai öregedésének tüneteit váltják ki. Mint minden ártalom esetében, a legjobb védekezés persze itt is a megelőzés: az, ha minél kevesebbet tartózkodik az ember a legforgalmasabb, legszennyezettebb levegőjű városokban, városrészekben. Az életvitellel összefüggésben azonban ez természetesen nem mindig megoldható. Ami azonban minden körülmények között lehetséges, és a legalapvetőbb védelmet jelenti a bőr számára a légszennyezettség károsító hatásaival szemben, az a rendszeres és alapos bőrtisztítás. Mégpedig nem vízzel, hanem megfelelő, bőrkímélő hatású arclemosó tejjel és tonikkal, amelyekkel nemcsak a por, hanem a városi gázok maradványai és az olajos szennyeződések is maradéktalanul eltávolíthatóak a bőrről.

A fűtőberendezések hatása a bőrre

Az irodaházak, üzletek, otthonok kellemes belső hőmérsékletét ma már modern fűtési rendszerekkel és klímaberendezésekkel szabályozhatjuk. A régi típusú, nem zárt rendszerű tüzelési eljárások hátrányaival – a szén, a fa, a gáz égéstermékeinek a belső helyiségek levegőjébe jutásával – szerencsére egyre kevesebb helyen kell számolni. Ez jelentős lépésnek számít az egészségvédelem szempontjából, mert zárt helyen, kis légtérben az energiahordozók elégetése során keletkező füst és gázok állandó jelenléte nagy kihívást jelent a légzőrendszer számára, és természetesen a bőrt is állandó terhelésnek teszi ki. A zárt rendszerűfűtéssel kiküszöbölhetőek ezek a veszélyek. De még mindig számolnunk kell azzal, hogy a belső tér levegőjének melegítése sok esetben a levegő páratartalmának csökkenésével jár együtt, és ez szárító hatással van a szervezetre. A levegő páratartalma a beltérben az ideálisnak számító 40–60%-ról akár a kifejezetten egészségtelen 20–30%-os értékre is visszaeshet. Ez különösen a központi fűtéses lakásoknál, illetve a meleg légárammal fűtő fan-coil berendezések használata esetén, vagy a klímaberendezéssel fűtött helyiségekben fordulhat elő. Káros következményként ilyenkor a bőr, a szem, az orrnyálkahártya kiszáradás jelentkezhet. Ezért a téli időszakban a száraz levegőjű helyiségekben gondoskodni kell a levegő páratartalmának növeléséről és megfelelő szinten tartásáról. A bőr védelme érdekében pedig nem szabad megfeledkezni az amúgy is rendkívül fontos hidratálásról. A bőr nedvességvesztése ugyanis számos bőrprobléma kialakulásához teremt kedvező feltételeket, és sietteti a bőr öregedését is.

A klímaberendezések hatása az egészségre

A beltéri levegő hőmérsékletének szabályozására használt készülékek közül külön is ki kell emelnünk a légkondicionáló berendezéseket. A nyári melegek idején kifejezetten kellemes érzés klimatizált helyiségben tartózkodni, vagy olyan autóban utazni, amelyben van légkondicionáló. A kánikula nagyon megterheli a szervezetet. Nagy melegben az ember energiái a külső hőmérséklet okozta fi ziológiai változások elviselésére fordítódnak, nehezebb a munkavégzés, romlik a közérzet és a koncentráció, csökken a reakcióidő. A munkahelyek, bevásárlóközpontok, járművek és otthonok klimatizálása jó megoldást kínál ezekre a problémákra. Nem véletlen, hogy az utóbbi években, amikor a klímaváltozás egyik következményeként a nyári időszakban sokszor hosszú heteken át kell elviselni a szokatlan forróságot, egyre több középületet és otthont klimatizálnak. A levegő mesterséges hűtése azonban szintén tartogat veszélyeket a szervezet számára. A klímaberendezés ugyanis nem a kinti levegőt veszi fel folyamatosan, és hűti a kívánt hőfokra, hanem a belső tér levegőjét forgatja vissza a rendszerbe újra meg újra. Azt, hogy a zárt rendszerben a levegőminőség mindig megfelelő legyen, és benne a gombák, vírusok, baktériumok, allergiát kiváltó anyagok ne szaporodhassanak el, egy szűrőrendszer biztosítja. A klímaberendezés biztonságos használata csak akkor garantálható, ha a készülékben található szűrő megfelelő minőségű, és tisztításáról, karbantartásáról, cseréjéről állandóan gondoskodnak. Ellenkező esetben a légkondicionált helyiségek levegőjében
igen magasra nőhet bizonyos kórokozók koncentrációja, ami különösen a légutakat érintő – akár tömeges – megbetegedések forrása is lehet (szisztémás gombafertőzés, legionellózis stb.). A klimatizált helyiségekben huzamosabb ideig tartózkodóknál megfázásos, allergiás tünetek, ízületi panaszok, rossz közérzet azonban még a kifogástalanul működő készülékek mellett is előfordulhatnak. A (túl)hűtött levegőre ugyanis sokak szervezete érzékenyen reagál. A klímaberendezések használatának gyakori következménye a levegő páratartalmának jelentős csökkenése. Ez – akárcsak bizonyos fűtési rendszerek használatánál – a szem-, a torok-, az orrnyálkahártya és a bőr kiszáradását okozza. Következményként pedig felléphetnek olyan gyulladásos betegségek is, amelyek kifejlődéséhez a nyálkahártya, illetve a bőr szárazsága kedvező feltételeket teremtenek. A klímaberendezés szárító hatása miatt a bőr gyakran húzódik, viszket, dehidratálttá válik. Nem véletlenül: egyes felmérések szerint a légkondicionálóval hűtött levegővel való huzamos érintkezés naponta akár 1 liternyi plusz vízveszteséget jelenthet a szervezet számára. Védekezés- és megelőzésképpen mindenképpen érdemes odafigyelni arra, hogy a klimatizált helyiség levegője csak néhány fokkal legyen hűvösebb, mint a kinti levegő: munkavégzésre, pihenésre, alvásra alkalmas, kellemes hőmérsékletű legyen, de ne hideg! Gondoskodni kell a helyiségek rendszeres átszellőztetéséről, szükség esetén pedig a párologtatásról is. Légkondicionáló használata mellett fontos a szokásosnál nagyobb folyadékbevitel, valamint a bőr alapos és gyakori hidratálása is.

Koditek Bernadett

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük