Hírek

Az ultraibolya sugárzás hatása a bőrre

Az ultraibolya sugárzás hatása a bőrre

A napfény az élet egyik alapvető feltétele, amely nélkülözhetetlen a csontok megfelelő ásványianyag- tartalmának kialakulásához, a D-vitamin szintéziséhez és a jó kedélyállapothoz is. A bőrt túl nagy mennyiségben érő napsugárzás azonban káros hatással van a bőrre. A napexpozícióval összefüggésbe hozható kórképek mind nagyobb arányban fordulnak elő a lakosság körében, ezért ez a probléma mára közegészségügyi jelentőségre tett szert. Az utóbbi években fokozott mértékben vizsgálják a kutatók az UVB- és UVA-sugárzás élettanilag jótékony és káros hatásait. Az alábbi cikkben a Laboratoires Pierre Fabre ezeknek a kutatásoknak legfontosabb eredményeit foglalja össze.

Az ultraibolya sugarak biológiai hatásai

A sejtszintű hatások

Az ibolyántúli sugarak közvetlen hatással vannak a bőr sejtjeire.
• A nagyenergiájú UVB-sugarak károsítják a keratinocitákat (sunburn cells), és a bőrben gyulladást, bőrpírt okozhatnak.
• Az UVA-sugarak tehetők leginkább felelőssé a hámban és az irhában a szabad gyökök keletkezéséért. A szabad gyökök egészségkárosító hatásai miatt:
— a ketarinsejtek és a fibroblasztok sejtmembránjainak lipidjei, a sejtek közötti kötőanyag és a proteinek oxidálódnak;
— károsodnak a bőrben található kollagénrostok;
— sérül a sejtmagban a sejt DNS-ének szerkezete, ami karcinogén elváltozásokhoz vezető sejtmutáció okozója lehet.

A DNS-t érő hatások (fotogenotoxicitás)

Az UVB-sugarak energiáját a sejt DNS-e is elnyeli. Ha a sugárhatás túl erős, olyan változások mehetnek végbe a DNS kémiai szerkezetében, amelyeknek komoly következményei lehetnek az egész sejt működésére nézve.
Ha a DNS saját védekező és önkijavító rendszere (genetikai hiba, vagy a túl gyakori, illetve túl erős fényhatás miatt) nem tud elég hatékonyan reagálni a szervezetet ért káros hatásra, sejtmutációs jelenségek indulhatnak be, amelyek anomáliákat okoznak a sejtosztódásban, és meghatározó szerepet játszanak a bőrrák kialakulásában.

Az immunrendszert érő hatások (fotoimmunoszuppresszió)

Az UV-sugarak módosíthatják a bőr immunvédelmét is. Az UVB-sugárzás hatására csökken a bőrben a Langerhans-sejtek száma, illetve gyengül a T-lymphocyták aktiválásáért felelős antigénprezentációs képesség. Az UVB-sugarak hatására továbbá olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek az immunrendszer fénykárokkal szembeni védekezőképességében szerepet játszanak (interleukinek, TNF-α, hisztamin, neuropeptidek, prosztaglandin). Gyakori vagy hosszan tartó, jelentős napexpozíció hatására a bőrrák kialakulásának kockázata növekszik, mivel a rákmegelőző állapotban lévő sejteket a bőr károsodott, rosszul működő immunrendszere nem ismeri fel .

Az ultraibolya sugarak klinikai hatásai

A napégés (erythema)

Erőteljes napexpozíció hatására erythema jelenhet meg a bőrön. Okozói mindenekelőtt az UVB-sugarak, amelyek vasodilatációval, a bőrerek tágulatával együtt járó, gyulladásos folyamatot indukálnak a bőrben, bőrvörösséget és ödémás tüneteket okozva. A hám szintjén diszkeratózis figyelhető meg: csökken a szarusejtek leválásának sebessége. A napozás után fokozódik a keratinociták proliferációja, ami a hám megvastagodását eredményezi. A bőr így próbál védekezni a napsugarak károsító hatásával szemben.

Pigmentáció (barnulás)

A barnaság az UV-sugárzást követő napok során alakul ki a bőrben. Az UVA-sugarak mélyre hatolnak az irhában, és kevéssé hajlamosak bőrpír, gyulladásos folyamatok kiváltására. Viszont azonnali pigmentációt okoznak. Hatásukra csak az előpigment sötétedik a bőrben, ezért az UVA-sugaraknak köszönhető barnaság csak átmeneti, nem tartós, és nem jelent fényvédelmet sem a bőr számára. Az UVB-sugarak csak hosszabb idő – néhány nap alatt – fejtik ki hatásukat. Az UVB-sugarak jelentős mértékben stimulálják a melaninszintézist. Hatásukra késleltetett, tartós barnulás következik be. A keletkező melanin a sejtmag védelmét igyekszik biztosítani, és a keratinocitákba vándorol. A melanintermelés következtében kialakuló barnaság jelentős fényvédelmet biztosít a bőr számára. A melanin ugyanis a szarurétegen áthatoló UVA- és UVB-sugarak 90%-át elnyeli.

A bőr fény általi öregedése

A napfény UVA- és UVB-sugarai – különösen erőteljes és gyakran ismétlődő fényexpozíció esetén – jelentősen károsítják a bőrt, és korai öregedését okozhatják. Hatásukra megnő a bőrben a rendkívül reaktív és káros szabad gyökök mennyisége, és visszafordíthatatlan változások mennek végbe a hám és az irha szerkezetében. A napsugárzásnak közvetlenül kitett területeken a bőr megvastagodik, kiszárad, ráncok, redők, rendellenes pigmentált foltok jelennek meg felszínén.

A BŐR DAGANATOS MEGBETEGEDÉSEI

A napexpozícióval összefüggő bőrkárosodások, a karcinogén bőrelváltozások, és mindenekelőtt a melanóma kialakulásának megelőzésére az utóbbi években több közegészségügyi kampányt hirdettek világszerte. Néhány évtizede ugyanis folyamatosan emelkedik a bőrrákos esetek száma. A vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy a bőr napterhelése szoros összefüggést mutat a bőrrák kialakulásának kockázatával: a betegség első számú okaként az ismétlődő, erőteljes napexpozíció jelölhető meg.

A bőrrák három típusa
A bazocelluláris karcinóma

A bőr karcinogén elváltozásai közül ez mutatja a leggyakoribb előfordulást. Lassan fejlődik ki, körülhatárolt képlet marad a bőrön, és általában nem képez áttéteket. Epitheliális tumor, amely főként a 40 év feletti korosztály körében fordul elő. Megjelenési területe általában az arc. Kialakulása egyértelműen összefüggésben van az élettartam során a bőrt ért UV-sugárzás mennyiségével. A bőrrák e változata sebészi kimetszéssel jól gyógyítható.A spinocelluláris karcinóma A bazocelluláris karcinómánál ritkább előfordulást mutató karcinogén bőrelváltozás. Rosszindulatú epitheliális tumor, amely főként az idősek bőrén fejlődik ki, a testnek azokon az általában fedetlen részein, amelyek folyamatosan ki vannak téve a napsugárzás hatásának. Ritkán ugyan, de metasztázisok képzésére is hajlamos ez a daganattípus. Sebészeti beavatkozással az esetek többségében maradéktalanul gyógyítható.

A melanóma

Ritkábban előforduló daganattípus: csupán a bőrrákos esetek 5%-a melanóma. A bőr karcinogén elváltozásai közül azonban ez a legveszélyesebb. Rosszindulatú daganattípus, amely gyors áttéteket képez. A kórképpel összefüggő halálozási arány is igen magas. A melanómát a melanocita sejtek degeneratív elváltozása okozza. Megjelenhet az ép bőr bármely területén, de kiindulási pontja lehet egy már meglévő, korábbi anyajegy is. A melanóma kialakulásában szinte minden esetben szerepet játszik a gyakori és erőteljes fényexpozíció. A melanóma kialakulásának esélye egyenes arányban nő a gyermekkori leégések számával. A kockázatot szintén növelő tényező, ha a család valamely tagjának volt melanómája. A legveszélyeztetettebb csoportba a világos bőrű és hajú emberek tartoznak, akik nehezen barnulnak, könnyen leégnek, és testfelületükön sok anyajegy található.

A FOTODERMATÓZIS ESETEI

Fotodermatózis gyűjtőnév alatt foglaljuk össze mindazokat a bőrt érintő kórképeket, amelyeknek kialakulásában kiváltó okként szerepel a túlzott vagy anormális fényérzékenység.

Az endogén fotodermatózis

Az endogén fotodermatózis hátterében a fényérzékenység oka lehet valamely genetikai anomália, avagy bizonyos anyagcserezavarok.
• A genetikai rendellenesség következtében kialakuló fényérzékenység (fotogenodermatózis) esetei:
– a melaninszintézis vagy a melanin eloszlásának zavarai (albinizmus);
– a sejtek egyes DNS-hibajavító rendszereinek veleszületett hiánya (xeroderma pigmentosum).
• Az anyagcserezavarok (például az enzimháztartás zavarai) következtében kialakuló fényérzékenység esetei, amelyek kiváltó oka bizonyos fotoszenzibilizáló molekulák mennyiségének megnövekedése a szervezetben:
– egyes enzimek hiánya vagy csökkent aktivitása következtében alakulhatnak ki a porphyriás kórképek.
Közülük a leggyakoribb és legismertebb a porphyria cutanea tarda;
– a nikotinsav (PP-faktor, illetve B3-vitamin) hiánya okozza a pellagra nevű bőrbetegséget.

Az exogén fotodermatózis (a fényérzékenység külső hatásra bekövetkező esetei)
A fototoxicitás

A fototoxikus reakciókat bizonyos fotoszenzitizáló anyagok váltják ki a bőrben. E fényérzékenyítő anyagok a napfény hatására energiát vesznek fel az UV-fényből. A bőrben felszabaduló energiát átadják más molekuláknak is, amelyek a kóros folyamat beindulásáért felelősek. A tünetek általában erős napégésre jellemző képet mutatnak. Fototoxikus reakció elegendő menynyiségű fényérzékenységet okozó anyag és a bőrt megfelelő ideig érő, adott hullámhosszúságú napfény hatására bárkinél kialakulhat. Fotoszenzibilizáló anyag sokféle van. Ezek lehetnek bizonyos növények, parfümipari alapanyagok, gyógyszerek (ciklinek, fenotiazinok, pszoralének, kinolonok, amiodaron stb.).

A fotoallergia

A fényallergia jóval ritkább előfordulást mutat, mint a fototoxikus reakciók. Az allergiás kórképekre jellemző módon a tünetek a bőrön a fényérzékenyítő anyaggal való első találkozás után nem közvetlenül, hanem hosszabb-rövidebb lappangási idő után jelentkeznek, többnyire ekcémára vagy csalánkiütésre jellemző bőrképet produkálva. Először a napsugárzásnak kitett bőrfelületeken jelennek meg a piros foltok vagy kiütések, majd a tünetek átterjedhetnek a fénytől ruhával védett testtájakra is. Fotoallergiás reakciót számos gyógyszer válthat ki (például a nem szteroid gyulladásgátlók, az antidepresszánsok, a fibrátok, a fenotiazinok,
a kinidin stb.).

Idiopátiás fotodermatózis

Ez a leggyakrabban előforduló fotodermatózis. A tünetek a tavaszi-nyári első jelentősebb fényhatás után azonnal, illetve néhány órával a napozás után jelentkezhetnek. A bőrrekció főként a fénynek közvetlenül kitett testtájakon: az arcon, az alkaron, a vállon, a dekoltázs területén, illetve esetleg a lábon nyilvánul meg viszkető piros kiütések formájában, amelyek általában tíz nap elteltével spontán módon elmúlnak. A fény okozta bőrtüneteknek ez a fajtája visszatérő problémát jelent, évről évre újra jelentkezik az első erősebb napexpozíciót követően. Megelőzésére nagy védettséget biztosító, magas faktorú fényvédő krém használata javasolható. A bőr fényérzékenysége sikeresen kezelhető PUVA-terápiával.

A bőrrák életveszélyes is lehet!

A melanóma a bőrben található melanin pigmentből kiinduló rosszindulatú bőrelváltozás. Aszimmetrikus formájú, vörös, barna és fekete elszíneződést mutató, 6 mm-nél nagyobb átmérőjű foltként jelentkezik a bőrön. A melanóma rendkívül gyorsan képez áttéteket, és minél később diagnosztizálják, annál kisebb a gyógyulás esélye. Ezért a szűrés és a bőr rendszeres önvizsgálata a korai felismerés érdekében nagyon fontos. Magyarországon évente közel kétezer új melanómás esetet regisztrálnak.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük