Potencia

Az oxidatív stressz

Az oxidatív stressz

Az oxidatív stressz hatásai az egész szervezetet károsítják, és a bőrminőség romlásában, a bőr öregedésében vezető szerepet játszanak.

AZ OXIDATÍV STRESSZ FOGALMA

Az oxidatív sérülésnek is nevezett oxidatív stressz a szervezetben, így a bőrben is létrejövő, az egészségre káros változás, amelyet különböző tényezők (például az ultraibolya sugárzás) hatására keletkező szabad gyökök idéznek elő. A szervezetet ért különféle ártalmak miatt olyan molekulák képződnek, amelyek oxigénatomjainak külső pályáján egy szabad elektron kering. E rendkívül instabil, reaktív és a szervezet létfontosságú molekuláinak épségét is veszélyeztető molekulák az élő sejtek számára komoly kockázati tényezőt jelentenek. Oxidáns molekulák a szervezetben természetes módon is keletkeznek, az élő sejtek sejtlégzése során. A probléma akkor kezdődik, amikor e molekulák túlzott mennyiségben vannak jelen a szervezetben. A bőrben természetellenes mértékben megszaporodnak az oxidáns molekulák elsősorban az ultraibolya sugárzás, de a légszennyezettség vagy a dohányzás hatására is. Az oxidatív stressz tehát a hiányzó elektronjuk pótlására törekvő, reaktív oxigén nagyarányú jelenléte miatt alakul ki a szervezetben. Az oxidatív sérülés károsítja a szöveteket, és számos betegség kialakulásának oka, előidézője. E szöveti károsodást a bőrben elsősorban az erőteljes és hosszan tartó napexpozíció képes kiváltani. Az UV-sugárzás hatására létrejövő szabad gyökök miatt felgyorsul a bőr öregedése, és jóvagy rosszindulatú bőrelváltozások, tumorok alakulhatnak ki.
Hullámhosszúságuk alapján háromféle ultraibolya sugarat különböztetünk meg.
Az UVC-sugarak nem érik el a földfelszínt, ezeket az egészségre rendkívül káros sugarakat a légkör ózonrétege megállítja, kiszűri. Az UVB-, illetve az UVA-sugarak azonban akadálytalanul haladnak át a légkörön, és hatásukat kifejtik az emberi bőrre is. A földfelszínt elérő sugarak mindössze néhány százaléknyi mennyiségét teszik ki a nagyenergiájú UVB-sugarak, amelyek a bőr felső rétegében található sejteket közvetlenül károsítják. A bőrben található melaninsejtek a károsító sugarakat elnyelik és hővé alakítják át. E folyamat hatására a bőr égési sérüléseket is szenvedhet. Az UVA-sugarak mélyebbre hatolnak a bőrben. Elérik az irha szintjét, ahol a fibroblasztokat, a kollagén- és elasztinrostokat támadják meg, destrukturálják a szöveteket, és a bőröregedés közvetlen okaiként hatnak.

Az oxidatív stressz valamennyi sejtalkotót károsítja:
• A sejtmagban megtámadja a sejt DNS-ét, ami karcinogén elváltozásokhoz, rákos daganatok kialakulásához vezethet.
• Károsítja az aminosavakat.
• Károsítja a sejtmembránt.
Az oxidatív stressz hosszú távon roncsoló hatással van a bőrt alkotó struktúrákra, és a bőr öregedését okozza (ráncok, redők, pigmentfoltok kialakulása, száraz, érdes tapintatú bőr). E változások az oxidáció hatására a bőr természetes korához képest idő előtt kialakulnak már, és rossz esetben bőrrákos elváltozások (melanómák, karcinómák) is kifejlődhetnek a bőrön.
Az oxidatív károsodás már gyermekkorban megkezdődik, és a napozás első perceiben beindul. A következmények csak évekkel később válnak láthatóvá a bőrképben.

Az oxidatív sérülések kiküszöbölésére a szervezet szerencsére rendelkezik saját védelemmel is:
• enzimekkel, amelyeknek működését bizonyos nyomelemek támogatják: pl. a mangán, a cink, a réz,
• antioxidánsokkal, amelyek természetes módon vannak jelen a szövetekben, mint például a glutathion,
• lipofenolokkal, valamint A-, C- és E-vitaminnal.

AZ ANTIOXIDÁNSOK SZEREPE

Az antioxidánsok képesek optimális egyensúlyi állapotot előidézni a szabad gyökök termelődése és eliminálása között. Antioxidáns hatású, természetes védelmet jelentenek a szervezetben bizonyos szabadgyök-fogó enzimek, a stresszproteinek, illetve a citokinek. Amint az UV-sugarak vagy más, oxidatív sérülést okozó hatások érintkeznek a bőrrel, e védelmi rendszer azonnal működésbe lép. Sajnos azonban, ha az agresszió tartós, és mértéke túl erős, a bőr nem tud alkalmazkodni a változásokhoz, és a védelmi rendszer felmondja a szolgálatot.

A vitaminok

C-vitamin
A szabad gyökökkel szembeni védelemben kiemelkedő jelentőségű szerepet játszik a C-vitamin, amely a bőrben is a legeredményesebben ható antioxidáns molekula. A hámban és az irhában jelenléte a szabad gyökök eliminációja szempontjából nagyon fontos. UV-sugárzás hatására a bőrben aktivitása csökken. Oxidatív stressz ellenes hatása mellett még sok más, a bőr egészsége és fiatalsága szempontjából lényeges tulajdonsággal rendelkezik. Jelenléte erősíti az E-vitamin jótékony hatásának érvényesülését a bőrben: szinergiában hat az E-vitaminnal. A C-vitamin ezen túlmenően fontos szerepet játszik a bőrbarrier megfelelő működésében is. Stimulálja a bőrfelszíni lipidek, a sphingolipidek aktivitását. Tirozináz enzim gátló hatása révén csökkenti a melanintermelést, így alkalmas a pigmentfoltok halványítására. Ez a tulajdonsága kiemelt jelentőségű a dermatológiában. A C-vitamin elősegíti az irhában a kollagéntermelést, ami a bőr fiatalságának megőrzéséhez járul hozzá. Az évek során a bőrt ért UVA-sugarak hatására alakul ki a nap miatti elasztózis, amely ráncképződéssel, a kollagénszintézis visszaesésével, a kollagénrostok közötti kötések meggyengülésével jár. A C-vitamin a napfény okozta bőröregedés látható jeleinek mérséklésére is kiválóan alkalmas.
E-vitamin
Az E-vitamin a sejtmembrán egyik alkotójaként a reaktív oxigéngyökök által megtámadott membránalkotó foszfolipideket védi és regenerálja.

Karotinoidok

A karotinoidok – mindenekelőtt az A-vitamin és a béta-karotin – a bőr védelme szempontjából nagyon fontos anyagok. Az A-vitaminnak két formája ismeretes: egy aktív forma, a retinol, illetve egy provitamin, a béta-karotin. E karotinoidok semlegesítik az oxidatív stresszért felelőssé tehető szabad oxigéngyököt. Meg kell említenünk, hogy a béta-karotinok UV-sugárzással szemben nyújtott védelme igen korlátozott a bőrben, ezzel szemben a sugárzás okozta károk helyreállításában rendkívül aktív anyagoknak számítanak.

Likopin
A likopin a legerősebb antioxidáns karotinoid, amely még a béta-karotinnál és az E-vitaminnál is intenzívebb, átfogó sejtvédő és DNS-védő hatással rendelkezik. Sajnos a likopin nehezen szívódik fel a szervezetben. Mivel vízben rosszul oldódik, ezért a jobb asszimiláció érdekében zsíros, olajos oldatban érdemes bevinni a szervezetbe.

Nyomelemek
A nyomelemek az enzimek működését támogató anyagok, amelyek nélkül elképzelhetetlen a megfelelő enzimműködés.
Szelén
A szelén a sejtmembránok stabilitásában játszik meghatározó szerepet: biztosítja a létfontosságú természetes peptidek, mint például a glutathion szintjének állandóságát a sejtmembránban. Fokozza a sejtek védettségét az UVA-sugarakkal szemben, így fontos szerepe van a bőröregedés megelőzésében.
Cink
A cink számos – több mint kétszáz – enzim koaktivátoraként szintén nagyon fontos nyomelem, amelynek jelentős antioxidáns hatása is van. Ösztönzi a szabad gyökök ellen ható proteinek szintézisét, és számos más, jótékony tulajdonsággal is rendelkezik:
• javítja a kollagén- és keratinszintézist,
• elősegíti a keratinsejtek proliferációját, ami a hegképződés szempontjából elengedhetetlen,
• védi az irhában a káros UV-sugárzástól a kollagéntermelő fibroblasztok DNS-ét.
A cink a bőr megfelelő működése szempontjából nélkülözhetetlen nyomelem.
Mangán
A mangán a cinkhez sok szempontból hasonló funkciókat lát el a bőrműködésben. Jelenléte a szervezetben nélkülözhetetlen a bőr egészsége szempontjából.

Polifenolok
A polifenolok jeletős védelmet nyújtanak a szervezetnek szív- és érrendszeri megbetegedések esetén, a bőrt pedig a rákos daganatok kialakulásától védik. E ma még kevéssé ismert anyagok in vitro tanulmányozásával jelenleg foglalkozik a kutatás.

Az antioxidánsok közötti kapcsolatok

Az antioxidánsok közötti kapcsolatokról ma még viszonylag kevés ismeret áll rendelkezésünkre. Tudunk néhány alapvető egymásrahatásról, például a béta-karotin és az E-vitamin vagy a béta-karotin és a C-vitamin közötti szinergiáról, amely az E-vitaminszint növekedését idézi elő. Tudjuk azt is, hogy a béta-karotin és az E-vitamin együtthatásának eredményeképpen ugyanúgy fokozódik a szervezet fényvédettsége, mint a bétakarotin és a likopin szinergiájának köszönhetően. Ugyanakkor a bőrben lezajló pontos mechanizmusokról még igen hiányosak az ismereteink. A bőrgyógyászok az antioxidánsok pótlásával eredményesen vehetik fel a harcot az oxidatív stressz bőrkárosító hatásaival szemben, különösképpen azokban az időszakokban, amikor a bőrt jelentős UV-sugárzás éri. A napexpozíció hatásai jól ellensúlyozhatóak egymással szinergiában ható, szakszerűen összeállított, több összetevőt tartalmazó antioxidáns készítmények megfelelő adagolásával. Ugyanakkor az antioxidánsok szedése semmilyen körülmények között nem helyettesítheti a külsőleg alkalmazott fényvédő készítményeket, amelyek a bőr egészségének és fiatalságának megőrzése szempontjából nélkülözhetetlenek.

Dr. Michel LE MAITRE bőrgyógyász szakorvos,
a Cosmétique Active tudományos szaktanácsadója

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük