Potencia

Az étrendkiegészítők hatása a bőrállapotra

Az étrendkiegészítők hatása a bőrállapotra

Az Innéov a közelmúltban egy táplálkozás-szakértő és egy bőrgyógyász szakorvos részvételével rendezett nyílt véleménycserét az étrend-kiegészítők bőrgyógyászati és kozmetológiai alkalmazhatóságáról. A rendezvényen elhangzott előadások alább közölt anyaga segítséget nyújthat Olvasóink számára abban, hogy könnyebben eligazodhassanak a bőrállapot javítására kifejlesztett speciális étrend-kiegészítők világában. A szabályozással kapcsolatos kérdések sok tekintetben európai uniós hatáskörbe tartoznak. A francia vonatkozások mellett a szövegben igyekeztünk utalni a hazai viszonyokra is.

http://www.lnespa.hu/img/upload/lnespa_4fab75acae7e6.jpg

A forgalomban lévő étrend-kiegészítők száma Franciaországban, és más országokban is, egyre növekszik. Ezért a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakorvosok mind a táplálkozás, mind pedig a szabályozás szempontjából egyre nagyobb figyelmet szentelnek ezeknek a készítményeknek.

Mit nevezünk étrendkiegészítőnek?
Az étrend-kiegészítő olyan, élelmiszernek minősülő készítmény, amely se nem valódi élelmiszer, se nem gyógyszer. Sajátos helyet foglal el a termékek palettáján, és speciális szabályozás alá esik: mind az európai uniós, mind pedig az egyes országok saját, hazai előírásainak megfelelően kell forgalomba kerülnie. Az étrend-kiegészítők a hazánkban is érvényben lévő európai uniós szabályozás (a 2002/46/ EK európai parlamenti és tanácsi irányelv), valamint a vonatkozó hazai rendelet (az étrend-kiegészítőkről szóló 37/2004. számú ESZCSM rendelet) szerint olyan élelmiszerek, amelyek „a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan. Megjelenési formájuk kapszula, pasztilla, tabletta, port vagy szirupot tartalmazó tasak, folyadékot tartalmazó ampulla, csepegtetős üveg, vagy más hasonló forma lehet, amely por, illetve folyadék kis mennyiségben történő adagolására alkalmas”.
A meghatározás értelmezése
Lássuk kifejtve, mit is jelentenek a definíció legfontosabb kulcskifejezései.
A hagyományos étrend kiegészítését szolgálják: az étrend-kiegészítők tehát a mindennapos, szokásos étrend kiegészítésére szolgálnak, és nem tévesztendők össze a különleges táplálkozási célú élelmiszerekkel (pl. a sport-tápszerekkel vagy a fogyókúrát segítő táplálékhelyettesítőkkel).
Tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat tartalmaznak: ilyen anyagoknak minősülnek a vitaminok, ásványi anyagok és bizonyos vegyületeik, amelyeket a szervezet közvetlenül és/ vagy tökéletesen fel tud venni, tehát asszimilációjához nincs szükség az emésztés során végbemenő átalakító mechanizmusra.
Táplálkozási vagy élettani hatással rendelkeznek: olyan hatással bírnak, amely az emberi szervezet és a környezet között végbemenő valamennyi (anyag)csere-folyamatra befolyással van.

Étrend-kiegészítők és gyógyszerek

A gyógyszerek meghatározott dózisban alkalmazható, farmakológiailag aktív hatóanyagokat tartalmazó készítmények, amelyek rendeltetése az, hogy terápiás tulajdonságaiknál fogva megelőzzenek, illetve gyógyítsanak bizonyos betegségeket. Az étrend-kiegészítőket ezzel szemben az egészséges emberek testsúlycsökkentő programjának segítésére szánják. E termékek nem terápiás céllal kerülnek forgalomba, hanem azért, hogy a fogyasztót támogassák az egészség megőrzésében. Az étrend-kiegészítőket nem szabad összekeverni a bizonyos tápanyagokat nagyobb menynyiségben tartalmazó, különleges táplálkozási célú készítményekkel sem, amelyek bizonyos speciális körülmények között élő, például nagy fizikai igénybevételnek kitett fogyasztók egészségmegőrzését támogatják, vagy a szépség megőrzéséhez, helyreállításához kínálnak megoldást a vásárlónak. Ez utóbbi készítmények a kozmetikai célú étrend-kiegészítők, amelyeket ismertebb nevükön „szépségvitaminoknak” nevezünk.

A speciális étrend-kiegészítők rendeltetése

A speciális étrend-kiegészítők közül egynéhány a jó közérzet megőrzésében nyújt segítséget, mint például a stresszellenes vagy a menopauza tüneteit enyhítő készítmények. A szépségvitaminoknak nevezett szerek szolgálhatják a köröm, a haj vagy a bőr szépségét, segíthetik például a súlyfeleslegtől való megszabadulást, a száraz vagy az öregedő bőr állapotának javítását.

Szépségápolás „belülről”?

A szájon át szedhető, kozmetikai célú, speciális étrend-kiegészítőket a táplálkozástudomány és a kozmetológia eredményeinek felhasználásával fejlesztik ki. A szépségvitaminok egészséges emberek számára készülő, szájon át szedhető, a bőr, a haj és a köröm fiziológiai egyensúlyának megőrzését biztosító készítmények.

A szépségvitaminok hatóanyagai és hatása

Általában az étrend-kiegészítők és a szépségvitaminok is csak az európai szabályozásnak megfelelő, a vonatkozó európai irányelvben szereplő pozitív listán feltüntetett hatóanyagokat tartalmazhatják. Magyarországon az étrend-kiegészítőkről szóló 37/2004.sz. ESZCSM rendelet határozza meg az engedélyezett hatóanyagokat, amelyek vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak és esszenciális zsírsavak lehetnek. Magyarországon kizárólag a fenti rendelet előírásainak megfelelő étrend-kiegészítők hozhatók forgalomba, előre csomagolt formában.

Természetes és mesterséges eredetű hatóanyagok az étrend-kiegészítőkben

A szabályozás természetes és szintetikus eredetű anyagok felhasználását is lehetővé teszi. A választást az határozza meg, hogy mely hatóanyag garantál jobb élelmiszerbiztonságot és jobb termékminőséget (tisztaságot és biológiai értékesíthetőséget) az étrend-kiegészítőnek és ezen keresztül a fogyasztónak – figyelembe véve a gyártástechnológiai lehetőségeket is. A hatóanyagok eredetének meghatározásában tehát négy fő tényező játszik szerepet:
• az élelmiszerbiztonság,
• a biodiszponibilitás (azaz biológiai értékesíthetőség),
• a tisztaság,
• a gyártástechnológiai szempontok.

Az alkalmazás: folyamatosan vagy kúraszerűen?

Először is nem ártani! – ennek a hippokratészi elvnek kell érvényesülnie minden más előtt az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban is. Az étrend-kiegészítőkről szóló európai irányelv, és a hazai gyakorlatban alkalmazott rendelet is részletezi a gyártók számára az egyes megengedett hatóanyagok maximális mennyiségének megállapításához szükséges faktorokat, vagyis hatóanyagonként a felnőttek számára ajánlott napi vitamin és ásványi anyag beviteli referenciaértékeket (RDA), amelyeket a lakosság körében végzett táplálkozás-epidemiológiai vizsgálatokkal felmért tápanyagbeviteli szokásokkal összhangban állapítottak meg. A dózist tehát minden egyes vitaminra, ásványi anyagra és egyéb alkotóra vonatkozóan úgy kalkulálták, hogy egy változatos és kiegyensúlyozott étrend mellett akár kúraszerűen, akár egész éven át tartóan biztonságosan szedhető legyen.

Szedhető-e párhuzamosan többféle étrend-kiegészítő?

Igen, abban az esetben, ha a kétféle készítményben található, esetleg azonos hatóanyagok dózisa együttesen összhangban van az ajánlott napi referenciaértékkel, és semmiképpen sem haladja meg a napi fogyasztásra ajánlott maximális értéket. Vegyünk egy példát! A C-vitamin napi fogyasztásra ajánlott mennyisége 60 mg. Fogyasztásra ajánlott napi maximális mennyisége180 mg. A két érték közötti különbség meglehetősen nagy mozgásteret hagy a fogyasztó számára ahhoz, hogy akár kétféle étrend-kiegészítőt is szedjen, amelyek C-vitamin tartalma együttesen nem haladja meg a fogyasztásra ajánlott maximális mennyiséget, azaz a 180 mg-ot. A különböző étrend-kiegészítők szedésénél azt a szempontot is figyelembe kell venni, hogy bizonyos alkotók támogatják más vitaminok vagy ásványi anyagok optimális felszívódását, így garantálva a termék jobb hatékonyságát. Más összetevők viszont, éppen ellenkezőleg, gátolhatják egymás asszimilációját. A vasat például időben mindenképpen elkülönítve érdemes csak együtt szedni a cinkkel, tekintettel arra, hogy vas jelenlétében a cink csak nagyon korlátozott mértékben tud bejutni a bélrendszerből a véráramba.

A választás szempontjai

A szájon át szedhető szépségvitaminok piaci kínálata nagyon széles, közülük a legmegfelelőbbet kiválasztani nem könnyű dolog. A két legfontosabb szempont, amelyet figyelembe kell venni, minden esetben a termék hatékonysága és biztonságossága.
• A termék hatékonyságát nagymértékben meghatározza a termék formája, kiszerelése, és az optimális felszívódást garantáló hatóanyag- összeállítás. A hatékonyságot a gyártónak klinikai tesztekkel kell igazolnia.
• A termék biztonságosságát a hatóanyagok összetétele és dózisa, valamint a termék tartósításának módja határozza meg. Az európai és a hazai szabályozás a fogyasztó védelme érdekében szigorú előírásokat tartalmaz az étrend-kiegészítő készítmények csomagolásán feltüntetendő információkra vonatkozóan is. A termék biztonságos szedését segíti a készítmény alkalmazási módjának kötelező feltüntetése is.
A termék csomagolásáról egyértelműen ki kell derülnie a fogyasztó számára a készítmény nevének és rendeltetésének, a termék legális forgalomba kerülését tanúsító és beazonosíthatóságára szolgáló jelzésnek (OÉTI-szám), valamint annak is, hogy milyen elérhetőségeken élhet a fogyasztó reklamációs jogával. A csomagoláson feltüntetett és az esetlegesen a termékhez mellékelt alkalmazási tanácsok segítik a vásárlót abban, hogy a megvásárolt készítményt úgy szedje, hogy az a legoptimálisabb hatást fejthesse ki szervezetében. A gyártó cégnek ezen túlmenően biztosítania kell a fogyasztó számára egy olyan elérhetőséget is, amelyen keresztül a vásárló további információkat kérhet a termékkel kapcsolatban. Jól olvashatóan és egyértelműen kell feltüntetni a csomagoláson minden, a termék biztonságára vonatkozó utasítást is (gyermekek elől elzárva tartandó, terhes nők számára fogyasztása nem ajánlott, a készítmény szedése vassal együtt nem ajánlott… stb.). Az esetleges allergiák és élelmiszerérzékenységek kizárása érdekében szintén kötelező a csomagoláson feltüntetni az összetevők részletes felsorolását, a készítmény tápanyagtartalmát, valamint az adagolásra vonatkozó egyéb információkat is, csakúgy, mint az eltarthatóság határidejét. A dobozon szerepelnie kell továbbá a gyártó cég fogyasztói kérdések esetén hívható telefonszámának, illetve egyéb elérhetőségeinek.
*
Az étrend-kiegészítők a modern táplálkozás egyre meghatározóbb részét képezik. Szabályozásuk és a forgalomba hozatalukra vonatkozó korlátozások biztosítják a megfelelő hatékonyságot és élelmiszerbiztonságot a fogyasztók számára.

Dr. Martine PELLAE- táplálkozás-szakértő orvos

______________________________________________________________________________________________________________________________

A bőr egészségével foglalkozó tudományág, a bőrgyógyászat, és a bőr esztétikájával foglalkozó kozmetológia szempontjából egyaránt helye van az étrend-kiegészítőkről beszélnünk. Hogyan illeszthetők be ezek a készítmények a bőrgyógyászati kezelések gyakorlatába? Milyen eredményeket várhatunk alkalmazásuktól, hogyan egészíthetik ki és tehetik még hatékonyabbá a szokásos kezelési eljárásokat?

Miért van szüksége a bőrnek tápanyagokra?

A bőr, ez a legnagyobb kiterjedésű, 28 naponta teljes megújulásra képes emberi szerv élő rendszer, amely számos funkciót lát el. Felépítésében többféle ásványi anyag, enzimek, vitaminok és más alkotók vesznek részt, amelyek egymáshoz viszonyított aránya az életkor és a bőrt érő károsító hatások függvényében változik. A bőr tápanyagaiként szolgáló alkotók megfelelő arányú jelenléte elengedhetetlen ahhoz, hogy ez a hatalmas szerv képes legyen ellátni számos funkcióját, azaz:
• barrierként védje a szervezetet a külső környezeti hatásokkal szemben,
• információcserét bonyolítson le a test és a környezet között,
• részt tudjon vállalni a homeosztázis fenntartásában, a testhő folyamatos szabályozásában,
• a melanocita sejtek megfelelő működésével biztosítsa a szervezet számára a védettséget a káros napsugárzással szemben,
• betölthesse immunvédő szerepét az immunrendszer számára alapvetően fontos citokinek termelésével, valamint ingerületátviteli anyagokat és endorfint válasszon ki.
A bőr egészséges működéséhez szükséges tápanyagok megfelelő arányú jelenléte elengedhetetlen ahhoz, hogy komplex funkcióit a bőr maradéktalanul el tudja látni.

Milyen tápanyagokra van szüksége a bőrnek?

Egészséges működéséhez a bőrnek szüksége van:
• legfőbb alkotójára: a vízre,
• a sejtmembránok felépítéséhez, illetve a hidrolipid film megfelelő védelmet nyújtó összetételéhez: zsírsavakra,
• a sejtdifferenciálódáshoz: A-vitaminra,
• a bőr egészségének és fi atalságának megőrzéséhez: szabadgyök-fogó E- és C-vitaminra, valamint szelénre,
• a keratinociták differenciálódásához és proliferációjához: cinkre és rézre,
• a bőrsejtek keletkezéséhez és megújulásához: lipidekre és szénhidrátokra.

Az étrend-kiegészítők és a bőr

A bőrt a külső környezet és a szervezet részéről egyaránt folyamatos agressziók érik: fizikai hatások, menopauza, öregedés, táplálkozás okozta kihívások, légszennyezettség, UV-sugárzás, stressz, allergének stb. Mindezen hatások természetesen befolyásolják a bőr fiziológiai és funkcionális egyensúlyát, megváltoztatják tápanyagegyensúlyát. Az étrend-kiegészítők legfőbb szerepe abban van, hogy segítik a bőr fiziológiai egyensúlyának fenntartását és ezen keresztül funkcióinak zavartalan ellátását, valamint megelőzik a bőr minőségromlását okozó változások bekövetkezését.

Tudományos bizonyítékok az étrend-kiegészítők bőrre gyakorolt hatásának igazolására

Létezik néhány in vitro és in vivo teszt, amelyek hitelt érdemlően igazolják bizonyos tápanyagok bőrre gyakorolt pozitív hatását. Ezek alapján elmondható, hogy:
• a szelén és a cink a keratinociták proliferációját és differenciálódását segítik, és védik a sejteket a káros UVA- és UVB-sugárzással szemben. Védő hatással vannak továbbá a bőr számára nélkülözhetetlen, a szabad gyököket megkötő enzimekre is (szuperoxid- diszmutáz, glutathion-peroxidáz),
• az A-, a C- és az E-vitamin bizonyítottan jó hatással vannak a hámra és az irhára ( támogatják a sejtdifferenciálódást, a mikrokeringést, a kollagénszintézist…),
• a karotinoidok védik a sejtmembránokat,
• az omega 3 és az omega 6 zsírsavak fenntartják a bőr vízháztartását, és javítják a hidratáltságot,a taurin (kéntartalmú • aminosav) védi a hajhagymát,
• a probiotikumok a bőr védelmét ellátó Langerhans- sejtek működését támogatják.
Az in vitro tesztek eredményeit in vivo tesztek eredményeivel erősítik meg klinikai vizsgálatok során.

A külső és belső kezelés együttes alkalmazása

A bőrgyógyász feladatai közé tartozik a bőr egyensúlyvesztéseinek megelőzése, illetve korrigálása. Ez kétféle módon lehetséges:
Külsőleg alkalmazott, helyi kezelésekkel: ezek határozott előnye, hogy azonnali bőrkomfortot biztosítanak. A nagy testfelületre kiterjedő helyi kezelések azonban sokszor kényelmetlenek vagy akadályokba ütköznek, különösen, ha rendszeres fenntartó kezelésekre van szükség.
Étrend-kiegészítőkkel: ezek a külsőleg alkalmazható, helyi kezelésektől eltérő módon hathatnak. Előnyt jelent az alkalmazás egyszerűsége, hiszen a napi étkezések során könnyen szedhető formában kell a szervezetbe juttatni őket. Az étrend-kiegészítők bőrre gyakorolt hatása először a bőr alatti kötőszövetben érvényesül, majd az irhában (ahol az összetevőket a bőrerek szállítják a szövetekhez), végül pedig eléri a hámot is.
A kétféle (külső és belső) kezelés együttes hatása bőrgyógyászati szempontból rendkívül figyelemreméltó és eredményes. A bőröregedés gátlásánál például az arc és a test kezelésében is kiváló hatásfokot érhetünk el a kezelések egymást kiegészítő hatásának köszönhetően.

Milyen kritériumok alapján válasszunk szépségvitamint?

A szigorú előírásoknak megfelelő klinikai tesztek nagyon fontosak: ezek bizonyítják, hogy a készítmény valóban befolyásolni képes a bőr, a haj és a köröm állapotát, és igazolják a termék biodiszponibilitását (a benne található hatóanyagok eljutását azokhoz a szervekhez, amelyeknek működését javítani rendeltettek). Az in vitro kísérleteken túlmenően ezért szükségesek a megbízható, klinikai körülmények között végzett in vivo tesztek is, amelyekre ugyanolyan előírások vonatkoznak, mint a gyógyszertesztekre. Ahhoz, hogy egy étrend-kiegészítő klinikai tesztekkel igazolt hatékonysággal rendelkezzen, az in vivo kísérleteket nagyszámú páciensből álló csoportokon kell elvégezni egyfelől magával a készítménnyel, másfelől pedig placebóval, illetve referencia-molekulával, úgy, hogy a placebót szedő kísérleti csoport és a kontrollcsoport eredményei megfelelő reprezentativitást tükrözzenek. A kísérleti periódus hosszát általában 3–6 hónapnyi időtartamban határozzák meg. A készítmény hatását első körben mélységi biometriai mérésekkel ellenőrzik (a bőr hidratáltságának mérése, doppler-vizsgálat stb.), majd a bőrfelszín állapotának alakulását klinikai megfigyelések során kísérik figyelemmel.

Az alkalmazás: folyamatosan vagy kúraszerűen?

A készítményt mindig a terméken feltüntetett, ajánlott módon érdemes használni. Például:
• Egy napozásra felkészítő kúrát a bőrt érő fényhatás előtt 3–4 héttel kell megkezdeni, és folytatni kell a fényterhelést jelentő időszak alatt és után is.
• Egy tavaszi vagy őszi, időszakos hajhullás esetén egy 3 hónapos kúra javasolható.
• Egy szezonális (például téli) bőrszárazságra megint csak kúraszerű kezelés indokolt. Állandó bőrszárazság esetén, vagy a menopauzával összefüggő, javulást nem mutató bőrszárazság fennállásakor viszont a hidratáló kezelést egész éven át fenn kell tartani.
• A bőröregedés tüneteinek mérséklésére szolgáló készítményeket általában folyamatosan kell szedni. A készítmény szedésével javul a bőr hidratáltsága, csökken a kisebb ráncok mélysége, határozottabbá válhatnak az arckontúrok, javul a bőr általános állapota. A szépségvitamin elhagyásával azonban a bőr egyensúlyvesztése újra kialakul, és hamar láthatóvá válik a bőrképen. Ezért a kúraszerű alkalmazás helyett ebben az esetben a folyamatos szedés a megfelelőbb.
• Az alkalmazás mikéntjét természetesen a páciens életmódja és az őt érő környezeti hatások is befolyásolják. Aki munkája miatt gyakorlatilag egész évben ki van téve a napterhelésnek, annak javasolt nemcsak a nyaralás idején, hanem egész éven át szedni egy, a fénykárosodást megelőző étrend-kiegészítőt. A cél az étrend-kiegészítők esetében is mindig az, hogy a készítményt a bőr fiziológiai állapotának és a páciens életkörülményeinek megfelelően alkalmazzuk, minden egyedi esetben úgy, hogy az a legoptimálisabb hatás elérését segítse.
*
Az étrend-kiegészítők ma egyre fontosabb szerepet töltenek be a bőrproblémákkal kezelt páciensek állapotának javításában. A külső, helyi kezelések kiegészítésére használt készítmények segítik a bőr fiziológiai és funkcionális egyensúlyának fenntartását, így hozzájárulnak a megfelelő bőrállapot megtarthatóságához.

Prof. Brigitte DRENO- Bőrgyógyász, érsebész szakorvos

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük