Potencia

A túlzott faggyútermelés okai és következményei

A túlzott faggyútermelés okai és következményei

A zsíros, szeborreás bőr sok nő életében okoz kellemetlen tüneteket és esztétikai vagy akár orvosi segítséget igénylő problémákat. A Laboratoires Pierre Fabre alábbi anyagát olvasva áttekinthetjük a faggyúmirigy működésének fiziológiáját, a túlzott faggytermelés okait és a zsíros bőr hatékony, de kíméletes ápolásának legfontosabb szabályait. Ne feledjük: a zsíros bőr megkülönböztetett figyelmet, speciális termékeket ls szakszerű kezelést kíván!

A zsíros bőr problémáinak hátterében az androgén hormonok hatása alatt álló faggyúmirigyek túlzott működése áll. A faggyúmirigyek aktivitás átszabályozó hormonok mennyisége a serdülőkorban ugrásszerűen megemelkedik, s ezzel összefüggésben ebben az életkorban jelentkezhetnek az akné tünetei. Az erőteljes faggyúkiválasztás idővel általában magától mérséklődik, és a bőrállapot normalizálódik, de egyes esetekben akár egész életen át tartóan is fennmaradhatnak a zsíros bőrrel együtt járó bőrproblémák. A zsíros bőr speciális ápolást kíván. Ma már kiváló nem komedogén készítmények és kezelések állnak rendelkezésre a normálisnál nagyobb mennyiségben termelődő faggyú tökéletes eltávolítására, a könnyen eltömődő pórusok folyamatos tisztántartására és a zsírosan fénylő bőr mattosítására.

A zsíros bőr jellemzői

A túlzott mértékű faggyútermelés következtében zsírossá váló bőrön kellemetlen tünetek jelentkeznek.
• A zsíros bőr hidrolipid filmje túlságosan nagy mennyiségben tartalmaz faggyút. Ettől az arc bőre főként az orr, a homlok és az áll vonalában zsírosan fénylő lesz, míg az arcszín fakó. A pórusok láthatóan kitágultak, főként az arc középső területén. A zsíros arcbőrrel gyakran együtt jár a haj zsírosodása, a szeborreás fejbőr. Mitesszerek, esetenként gyulladásos tünetek jelenhetnek meg a bőrön.
• A faggyúmirigyek túlműködése maga után vonhatja a komedók megjelenését. Kialakulhatnak aknés tünetek vagy akár szeborreás dermatitiszt is. A zsíros, problémás bőrön kialakulhatnak olyan kórképek is, amelyek már szakorvosi beavatkozást igényelnek.
• A zsíros bőr sérülékeny: könnyen dehidratálódhat, a faggyú lebontása során keletkező zsírsavak pedig irritálhatják a bőrt. A zsíros bőrön a smink nem tartós, mert a bőrfelületen nem tud megfelelően megtapadni. A bőrtípus szerencsés tulajdonsága viszont, hogy a bőröregedés jelei, a ráncok és redők lassabban alakulnak ki, mint a száraz bőrön.
• A bőr zsírosodásra való hajlama serdülőkorban jelentkezik, és általában 25–30 éves korig tart. A faggyúmirigyek túlzott aktivitása néhány év után magától is elmúlhat, de szélsőséges esetben akár egész életen át is megmaradhat. Mivel a faggyútermelés hormonális hatás alatt áll, minden olyan életszakasz, amely az androgén hormonok szintjének változását okozza a szervezetben (serdülőkor, a menopauzát megelőző időszak), potenciálisan együtt járhat a faggyúmirigyek túlműködésével, a bőr zsírosodásával. Általában azonban a zsíros bőr faggyútermelése idővel magától normalizálódni kezd. A korábban zsíros bőr a későbbiekben általában a kevert/vegyes bőrtípusba tartozik.

Ajánl  Lordliness - negatív észrevételeket, véleményeket, ár, hivatalos honlapján

A FAGGYÚTÚLTERMELÉST FOKOZÓ TÉNYEZŐK

A faggyúmirigyek aktivitását és a bőr zsírosodását több tényező is kedvezőtlenül befolyásolhatja:
• Örökletes hajlam A bőr akkor válik zsírossá, amikor az androgén hormonok hatására megnövekszik a faggyútermelés. A faggyúmirigyek túlzott aktivitását egyes esetekben okozhatja a faggyúsejtek veleszületett és örökletes érzékenysége is az androgén hormonokra.
• Nem megfelelő kozmetikai ápolás A nem a bőrtípusnak megfelelő, valamint a túl agresszív tisztító hatású bőrápolás szintén okozhat szeborreás tüneteket. Minél erőteljesebb a bőr zsírtalanítása, annál zsírosabbá válik az arcbőr.
• Bizonyos betegségek Egyes idegrendszeri betegségek, mint például a Parkinson-kór vagy az epilepszia zsíros bőrrel járhatnak együtt.
• A belső elválasztású mirigyek működésének zavarai

BŐR ÉS FAGGYÚ

A faggyúmirigy fiziológiája
A faggyút termelő, több lebenyből álló faggyúmirigy az irhában közvetlen összeköttetésben áll a szőrszállal. A faggyúmirigy kivezető nyílása a szőrtüszőbe nyílik. A faggyú a szőrtüsző pórusán keresztül jut a bőrfelszínre. A faggyúmirigyek – a tenyér és a talp kivételével – a testfelületet takaró bőrben mindenütt megtalálhatóak,
méretük és működésük intenzitása azonban testtájanként különböző. A faggyúmirigyek aktivitása a felsőtesten erőteljesebb. Az arc bőrében és a hajas fejbőrben található faggyúmirigyek percenként és négyzetcentiméterenként átlagosan 2 mikrogrammnyi fagygyút termelnek.

A faggyú összetétele és szerepe
A faggyú összetevői között a legfontosabbak a trigliceridek, a viaszok, a zsírsavak, a squalan és a koleszterin.
A faggyú többféle szerepet tölt be:
• A verejtékkel együtt hidrolipid filmet alkot a bőrfelszínen, amely védelmet nyújt a bőrnek a külső környezeti hatásokkal szemben. E hidrolipid film akadályozza meg a bőr kiszáradását és a baktériumok elszaporodását.
• A szervezet saját krémjeként simává teszi, ápolja a bőrt, és gondoskodik a szőr és a haj puhaságáról, fényéről.

A faggyúmirigy-túlműködés
A faggyúmirigyek fejlődése és működése a férfi nemi hormonok hatása alatt áll, melyek közüla legaktívabb a tesztoszteron és a dihidrotesztoszteron. Serülőkorban tesztoszteront a herék, de kis mértékben a petefészkek is termelnek. A túlzott fagygyúkiválasztásban emellett szerepet játszanak még a mellékvesék által termelt androgén hormonok is, mint például a dehidroepiandroszteron.

Ajánl  Lexopol kapszula hatékonysága - negatív észrevételeket, véleményeket, ár, hivatalos honlapján

Milyen folyamatok játszódnak le a faggyúsejt belsejében?

A szabad tesztoszteron behatol a faggyúsejtbe, ahol az 5α- reduktáz nevű enzim hatására dihidrotesztoszteronná (DHT-vé), egy igen aktív androgén hormonná alakul. A DHT egy sejtmagreceptorhoz kötődik, s egy olyan komplexet hoz létre, amely bejutva a sejtmagba, eléri a DNS bizonyos speciális pontjait. E pontokon a komplex által hordozott hormonális üzenet dekódolásra kerül, és ennek hatására a sejtszintézisben bizonyos változások mennek végbe, többek között fokozódik a faggyút alkotó lipidek szintézise. Általában a faggyútúltermelés hátterében nem a férfi nemi hormonok normálisnál nagyobb arányú szintézise áll, hanem a faggyúmirigy anormális érzékenysége a szervezetben jelenlévő, egyébként normális mennyiségű androgénekre. Így a zsíros bőrű, aknés tüneteket produkáló páciensek legnagyobb többségénél nincs szó az endokrin rendszer működési zavarairól.

A kombinált bőr
A kombinált vagy más néven vegyes bőrön két, különböző tulajdonságokat mutató zóna fi gyelhető meg:
•  Az arc szélei, az orcák és a halánték bőre inkább száraz.
• Az arc középső része, a homlok, az orr, az áll bőre ezzel szemben zsíros. E középső, fagygyútól csillogó zónában kitágult pórusok és gyakran fekete pontocskák, mitesszerek, komedók figyelhetők meg.

MIT TEHETÜNK A TÚLZOTT FAGGYÚTERMELÉS, A ZSÍROS BŐR ELLEN?

A túlzott faggyútermeléssel együtt járó tünetek mérséklése érdekében fontos, hogy:
• a faggyút rendszeresen távolítsuk el az arcról,
• a tisztítást ne vigyük túlzásba, azaz a faggyú eltávolítására olyan, nem agresszív szereket válasszunk, amelyek nem váltják ki a bőr automatikus reakciójaként a faggyútermelés intenzitásának további növekedését.
A zsíros, szeborreás bőr ápolására mindig kifejezetten zsíros bőrre való, nem komedogén, fagygyútermelést gátló készítményeket válasszunk!

Higiénia

A zsíros bőr tisztítását mindig a lehető legkíméletesebb módon kell elvégezni. A felesleges faggyút és a szennyeződéseket a bőr irritálása nélkül, úgy kell eltávolítani, hogy a bőrt semmiképpen ne fosszuk meg teljesen a normális működéséhez szükséges lipidektől. Hagyományos szappan használata helyett sokkal inkább javasolhatóak a zsíros, olajos szappanok, a szintetikus detergensek vagy a szappant nem tartalmazó tisztítógélek. Tonizálásra legmegfelelőbb az ásványvíz, a termálvíz vagy a minimális alkoholtartalmú arctonik.

Ajánl  BigBoy potencia - negatív észrevételeket, véleményeket, ár, hivatalos honlapján

Bőrápolás

A zsíros bőr ápolására olyan készítményeket kell választani, amelyek:
• kíméletesen távolítják el a felesleges fagygyút,
• csökkentik az elszarusodási zavart (hiperkeratózist),
• összehúzzák a kitágult pórusokat,
• helyreállítják a bőrfl óra egyensúlyát,
• csökkentik a gyulladást,
• mérséklik a bőr csillogását, olajos fényét.
Fontos, hogy mindig zsíros bőrtípusnak megfelelő kozmetikumokat használjunk, amelyek nem tömítik el a pórusokat. Heti egy alkalommal ajánlatos abszorbens hatású maszkot is használni, valamint kíméletes bőrradírral eltávolítani az elöregedett hámsejteket, amitől a bőr visszanyeri friss, üde színét.

Smink

A zsíros bőrön a smink sajnos nem olyan tartós, mint a normál vagy a száraz bőrön. Fontos odafigyelni arra, hogy az alkalmazott dekorkozmetikum nem komedogén készítmény legyen. A bőr egyenletességét folyékony alapozó és púder használatával biztosíthatjuk. Használhatunk színezett arckrémeket is, de tudni kell, hogy ezek fedőhatása gyengébb.

Napozás

A zsíros, szeborreás, gyulladásos tüneteket mutató bőrre a napfény közvetlen hatása igen pozitív, hosszabb távon azonban megmutatkoznak hátrányai is. A napsugárzás hatására ugyanis megvastagodik a hám, s a hiperkeratózis a komedók felszínre jutását akadályozva súlyosabb aknés tünetek kiváltásáért lehet felelős. A napozást követően a zsíros bőrön általában erősödnek a szeborreás tünetek. A zsíros bőr fényvédelméről ezért nem komedogén, nem zsíros és nagy hatásfokú fényvédőszerekkel kell gondoskodni.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük