Hírek

A Thalasso-terápia eredete

A Thalasso-terápia eredete

Földünk 70%-a víz. A felnőtt emberi test 70%-a víz. A megtermékenyített petesejt 95%-a víz. Az emberi agy 95%-a víz.

 

A 19. század végén René Quinton biológus fedezte fel, hogy a tengervíz és az emberi vérplazma összetételüket tekintve rendkívüli mértékben hasonlítanak egymásra. A vérplazmában, a sejtek belsejét, valamint az extracelluláris teret kitöltő folyadékban 104 olyan, létfontosságú, a vitalitást és az általános egészségi állapotot közvetlenül befolyásoló ásványi anyag és nyomelem van, amely a tenger vizében is megtalálható. Tulajdonképpen azt mondhatnánk, hogy az emberi testet behálózó erekben lényegét tekintve a tengervíz egy módosult változata folyik. 1904-ben megjelent, csaknem 500 oldalas, Az élő közeg, a tengervíz című tudományos értekezésében „a francia Darwin”-nak is nevezett tudós kutatási eredményeivel azt igazolta, hogy az első egysejtűek a tenger vizében fejlődtek ki, s a törzsfejlődés minden magasabb szintjén helyet foglaló állatfaj (és az ember) eredendő létközegének is a tengervíz tekinthető. Munkájában külön fejezeteket szentelt a tengervíz és a tengeri környezet élettani hatásainak bemutatására, és szorgalmazta a tengervíz terápiás célú felhasználásának elterjesztését. A tengervíz gyógyhatását már az ókori görögök is jól ismerték. Hippokratesz (Kr.e. 460–377) a reuma, az isiász és az ízületi megbetegedések kezelésére tengervizes fürdőzést írt elő betegeinek. A Thalasso-terápia kifejezést elsőként egy francia orvos, Dr. Bonnadière használta Bevezetés a Thalasso-terápiába című, 1865-ben írt doktori értekezésében. A Bordeaux-tól nem messze, az Atlanti-óceán partján fekvő Arcachonban praktizáló orvos a „thalassa” (tenger) és a „therapeia” (gyógymód, kezelés) görög szavak összetételéből alkotta meg a Thalasso-terápia kifejezést, és úgy defi niálta, mint a tenger általi gyógyítás speciális módját. A saját maga által kidolgozott kezelési módszerben nemcsak az óceán vizét, hanem a homokot, az algákat és a tengeri élővilág nyújtotta táplálékot, valamint a tengerparti klímát is a terápia fontos részének tekintette. Az 1960-as évektől először Franciaországban, majd világszerte elterjedt Thalasso-terápiás központok a tengervíz változatos terápiás és preventív célú felhasználására szakosodtak, és számos gyógy-, illetve rekreációs kúrával, wellness, spa és szépségápolási programmal állnak vendégeik rendelkezésére.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük