Hírek

A testsúlycsökkentés és az alakformálás összefüggései

A testsúlycsökkentés és az alakformálás összefüggései

Fogyni minden nő úgy szeretne, hogy közben megőrizze bőrének feszességét, tónusát. E nem könnyen elérhető cél érdekében azonban tenni is kell egyet s mást. A kozmetikusok fontos szerepet vállalhatnak egészséges fogyás népszerűsítésében, amely segíti az esztétikus bőrállapot megőrzését, a cellulit kialakulásának elkerülését is. A fogyasztó, feszesítő készítmények és kezelések kitűnő megoldást kínálnak ehhez. Beszéljünk ezekről a lehetőségekről vendégeinknek!

A meggyőzés első számú feltétele a vendég ismerete

Kit hogyan, milyen módszert választva ismertethetünk meg legkönnyebben a fogyasztó és feszesítő hatású készítményekkel, kezelésekkel? A kérdésre a válasz mindig attól függ, hogy éppen kivel állunk szemben. Vendégeink között vannak például olyanok, akik rajonganak az újdonságokért. Az ő meggyőzésükhöz kezünkben a kulcs: elég, ha részletesen beszámolunk nekik a legfrissebb termékek előnyös tulajdonságairól. A felkészültség azonban nagyon fontos! Olvassuk el tüzetesen a termékekhez mellékelt tájékoztatót, ismerjük meg alaposan a márkákat és alakítsuk ki róluk saját, személyes tapasztalatainkon alapuló véleményünket. Így hitelesebben, meggyőzőbben beszélhetünk róluk ügyfeleinknek, és adott esetben, egy-egy valóban jól tájékozott, vagy legalábbis magát annak tartó vendéggel folytatott eszmecserében mi, a szakemberek bizonyulhatunk majd felkészültebbnek. Ez el is várható egy kozmetikustól. A vendég számára pedig nincs a szakértelemnél nagyobb meggyőző erővel bíró érv ahhoz, hogy legközelebb is hozzánk forduljon tanácsért… A termékben található molekulák szerkezetének és hatásmechanizmusának szakmai ismertetése helyett azonban a vendégeknek inkább a felhasználás módjáról és a várható eredményről érdemes beszélni. A legcélravezetőbb, ha a szakkifejezések helyett a józan észre támaszkodunk. Soha ne felejtsük el közölni az érdeklődőkkel azt sem, hogy a legjobb teszteredményekkel alátámasztott, leghatásosabb fogyasztókrém sem ér semmit, ha az, aki használja, egyébként szénsavas üdítőkön és süteményen él. S ha a vendég meggyőző érvelésünk hatására végül úgy dönt, kipróbálja a javasolt fogyasztó terméket vagy kezelést, soha ne felejtsük el felhívni a figyelmét a használati utasítás pontos betartására, hiszen az eredményeket a gyártó cég csak e feltétel teljesülése mellett tudja garantálni.

10 HATÁSOS ÉRV A FOGYASZTÓ- ÉS/VAGY FESZESÍTŐTERMÉKEK, KEZELÉSEK MELLETT

1. Közeleg a tavasz, a nyár
Amikor a ködös, hideg hónapok után végre újra kisüt a nap, a magas nyakú, vastag pulóverek után újra egy szál blúzban járhat az ember, és az egyik kirakatban beleszeret egy sokat sejtető, rövid és testhezálló tavaszi ruhába, akkor tudja: itt az ideje foglalkozni egy kicsit a testével is… A pszichológusok a megmondhatói, hogy a tavasz minden évben pánikszerű reflexként indítja be a nőkben a tél folyamán kissé elhanyagolt testük újraformálásának vágyát. Mielőtt végképp letennék a téli ruhákat, és újra a férfi tekintetek kereszttüzébe kerülnének, a nők szeretnék megszépíteni, új élettel telíteni bőrüket, megformálni alakjukat, megerősíteni a mozgásszegény, téli időszakban tónusukat vesztett izmaikat.
2. A fogyasztó-, feszesítőkészítmények használata örömforrás
A sokszor igen szigorú diétával fogyókúrázó vendégeinknek nassolás helyett más örömforrást kell találniuk. Ilyenkor, ha lehet, még szívesebben kényeztetik magukat vigasztalásképpen egy kellemes, lágy textúrájú, fogyasztó- vagy feszesítőkrémmel, amitől bőrük selymes és érzéki tapintású lesz. Ne feledjük, hogy a termék árának pszichés hatása van: minél drágább a krém, a vevő annál biztosabb benne, hogy használatával sportolás nélkül is feszes és karcsú lehet.
3. A tégelybe zárt álom
Valamennyi fogyasztókészítmény tégelyében vagy tubusában ott van a vásárló vágya, álma, amely a termék textúrájában, illatában, a márka által hordozott imázsban testesül meg. A kozmetikusnak, aki értékesíteni kívánja e termékeket, nincs más dolga, mint hogy ügyesen építsen ezekre a vágyakra, és kommunikációjával még vonzóbbá tegye a készítményt a vevő számára.
4. A fogyás pszichés támogatása
Tény, hogy a fogyasztókrémek mérlegen mérhető, kilókban számszerűsíthető módon nemigen fogyasztanak. Mégis fontos támogatást jelentenek minden fogyni vágyó számára. Úgy működnek, mint valami személyi edző, aki jelenlétével kíséri végig a fogyókúrás programot, és tartja a lelket az emberben, pszichés támogatást nyújt az erőfeszítésekhez.
5. A parfümériákban kapható fogyasztókrémek hatóanyagtartalma magasabb
Éppen pszichésen támogató hatásuk miatt tulajdonképpen minden fogyasztókrém jónak mondható. De a jók között vannak egészen kiválóak is, amelyekhez sokszor viszonylag olcsón vagy közepesnek mondható áron juthatunk hozzá egy-egy terjesztői hálózatban. A parfümériákban és a kozmetikai szalonokban kapható krémek azonban szinte minden esetben garantáltan magas hatóanyag- tartalommal rendelkeznek. E készítmények textúrája igen finom, hatóanyagaikat pedig gyakran hónapokig, évekig tartó kutató-fejlesztőmunkával tökéletesítették a legjobb hatásfok elérése érdekében.
6. Az egészséges testtudat helyreállása
A fogyasztókrém rendszeres, mindennapi alkalmazása segít megbarátkozni az embernek a saját, súlyfelesleggel küzdő testével. A készítmény használata közben az ember belenéz a tükörbe, megismeri, megszokja a formáit, s így a krém nemcsak a bőr, de lassanként a lélek állapotát is javítja. A fogyni vágyó rendszeresen masszírozza, kényezteti, ápolja a testét, nem hanyagolja el magát, és ettől idővel az énképe, az önbecsülése is javul.
7. Fogyás és önkontroll
A fogyasztókezelés, a fogyasztótermék használata a test állapotára való tudatos odafi gyelést is jelent. Aki pedig kontroll alatt tudja tartani a testét, az ura a saját életének is. A zsírpárnák növekedésének hátterében sokszor önmagunk elhanyagolása áll.
8. Fogyasztás és ápolás egyszerre
A fogyasztókrémek előnye, hogy nemcsak a zsírpárnák méretének lokális mérséklésére alkalmasak, hanem egyszersmind ápolják is a bőrt: egyenletessé, selymessé, simává, kellemes tapintásúvá, feszesebbé teszik, mint bármelyik hidratáló testápoló.
9. A vér- és nyirokkeringés javulása
A fogyasztókrém és a vele végzett masszázs lényegében drénezésnek felel meg, amelynek hatására lényegesen javul a bőrben a testnedvek keringésének, a méreganyagok távozásának intenzitása. A masszázsnak köszönhetően csökken a stressz, javul az alsó végtagok keringése, ami különösen a vizesedésre hajlamos nők számára jelent fontos előnyt.
10. Fogyás és ránctalanítás
A fogyasztó kezelés során a rendszeres bőrápolás tulajdonképpen ráncmegelőző kezelésként is hat. A már meglévő ráncok a rendszeres hidratálás, krémezés hatására mérséklődnek, és a bőrállapot esztétikai javulása beindíthatja a szépülni, fiatalodni vágyás folyamatát, az igényt, hogy az ember jól akarja érezni magát a bőrében. Ezzel összefüggésben pedig nagyon valószínű, hogy jobban odafi gyel majd súlyának megtartására, a zsírpárnák kialakulásának elkerülésére is.

VÁLASZOK VENDÉGEINK FOGYÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEIRE

Alig van nő, akit ne érintene a súlyfelesleg és a vele szorosan összefüggő cellulit problémája. Ezért érthető, ha a kozmetikusoknak számos kérdésre kell választ adniuk ebben a tárgykörben. Egy közvélemény-kutatás adataira támaszkodva lássuk, melyek a leggyakrabban feltett kérdések, és a hozzájuk tartozó helyes válaszok!
Mi miatt alakul ki a cellulit?
A szervezetben található, mintegy négymilliárd zsírsejt (más néven adipocita) mérete túlzott tápanyagbevitel vagy egyéb hatás következtében jelentősen megnövekedhet. A normális méretük sokszorosára nőtt és a kötőszövetek fogságában összenyomott állapotban lévő zsírsejtek szigetei okozzák a jellegzetes narancsbőr- effektust, amelyet a szövetek összecsípésekor látni lehet. A helyzetet tovább rontja, hogy a megnövekedett zsírsejtek szorításában összenyomódnak a vér- és nyirokerek, így nem tudják biztosítani a testnedvek megfelelő keringését. A nyirok és a toxikus anyagok a szövetek között rekednek.
Milyen tényezők befolyásolják a cellulit kialakulását?
A hormonok hatása (különösen serdülőkorban, a menstruáció, a terhesség vagy a menopauza idején) jelentősen befolyásolja a cellulit kialakulását. A zsírsejtek méretnövekedése a helytelen táplálkozás következtében is megindulhat, de a stressz is fontos befolyásoló tényező lehet, mert hatására túlzott mértékben termelődik az a hormon, amely a cellulit kialakulását okozó cukrok és zsírok raktározásáért felel. A cellulittal szinte minden esetben együtt jár az erek sérülékenysége, törékenysége is, amely genetikai kódoltság alapján egyik generációról a másikra öröklődik.
Egész életen át tart ez a probléma?
Sajnos igen, a kialakult cellulitot egész életen át kezelni kell. A helyes táplálkozás, a mozgásban gazdag életmód, a fogyasztókrémek jelenthetik a megoldást fiatalabb korban, de a negyvenes évek tájékán szükség lehet bőrfeszesítő kezelésekre is. Ha a megelőző ápolást már egészen fiatal korban, a tünetek megjelenése előtt megkezdi valaki, jó esélye van arra, hogy elkerülje a cellulit kialakulását.
Miért jelentkezhet a cellulit a térd- és a bokatájékon?
A cellulit általában a csípő és a combok területén alakul ki. Ha a térd és a boka is érintetté válik, az annak a jele, hogy rossz az alsó végtagok vér- és nyirokkeringése, ez okoz ödémásodást és cellulitot. Ezért minden olyan készítmény vagy kezelés, ami javítja a helyi vérkeringést (mint például a nehéz láb érzést csökkentő krémek vagy kezelések), egyúttal mérsékli a cellulit tüneteit is. És megfordítva is igaz: minden, ami csökkenti a cellulitot, egyszersmind jó hatással van az erek állapotára is, mert csökkenti a rájuk nehezedő nyomást, és ezáltal javítja a keringést.
Miért fájdalmas a cellulitos bőr két ujj közé csípése?
Azért, mert a megnövekedett méretű zsírsejtek miatt az idegrostok is összenyomódnak. Ez okozza a fájdalmat, amikor a szöveteket a két ujjunk közé csípjük.
Naponta hányszor használjuk a fogyasztókrémet?
Akár fogyasztó-, akár feszesítőkrémről van szó, a kezelés akkor a legeredményesebb, ha naponta kétszer, reggel és este is bekenjük vele a bőrt. A megfelelő hatás érdekében a rendszeres alkalmazás nagyon fontos. Legjobb, ha zuhanyozás vagy fürdés után masszírozzuk be a bőrbe a krémet, mert a frissen hidratált bőr könnyebben fogadja magába a hatóanyagokat. Alkalmazható esetleg sporttevékenység előtt vagy után is, mert a mozgás hatására nagyobb mennyiségben termelődnek bizonyos hormonok, amelyek segítik a zsírsejtek tartalmának gyorsabb távozását.
Hogyan vigyük fel a bőrre?
A fogyasztó- és a feszesítőkrémet is lentről, a bokáktól kiindulva, fölfelé haladó, masszírozó mozdulatokkal kell felvinni a bőrre a tenyerünk vagy esetleg egy, a kezünkre húzott frottír kesztyű segítségével. A hastájékon ajánlatos hosszabb ideig végezni a masszázst, mindig körkörös mozdulatokat végezve. A menopauza idején a női test egyes tájékai, nevezetesen a kar és a combbelső hajlamossá válik a megereszkedésre, ezért ezeknek a területeknek a kezeléséről sem szabad megfeledkezni.
Mit tehetünk még a nagyobb hatékonyság érdekében?
A fogyasztó- vagy a feszesítőkrém használata előtt érdemes alapos testradírozást végezni, eltávolítani a bőrfelszínről az elhalt hámsejteket, amelyek akadályozzák a bőrlégzést és a hatóanyagok bőrbe jutását is gátolják. A megtisztított bőrfelszínen keresztül a fogyasztókrém penetrációja is megfelelő lesz. Bőrradírozást rendszeresen, hetente egy alkalommal mindenképpen ajánlott végezni.
Hány órakor használjuk a krémet?
A kérdés, bár furcsán hangzik, nagyon is indokolt. A közelmúltban végzett kutatások eredményei alapján ugyanis ismertté vált, hogy a zsírsejtek aktivitása bizonyos napi ritmust mutat. Dr. Lafontan, az INSERM kutatóintézet igazgatója vizsgálatai során bebizonyította, hogy a zsírsejtek reggel 6 és 10 óra között szabadulnak meg legkönnyebben zsírtartalmuktól, míg a zsírok elraktározása az este 21 és reggel 6 óra közötti időszakban zajlik a legintenzívebben. E ciklus figyelembevételével egyes márkák két különböző fogyasztókrémet hoznak már forgalomba: egyet, amely a zsírok kiürülését támogatja, és egy másikat, amely az éjszakai zsírraktározás ellen ható aktivitást fejt ki a bőrben.
Milyen textúrát válasszunk?
A textúra megválasztásánál a fő szempont a személyes ízlés, és az időtényező. Aki a kezelésre nem tud naponta hosszabb időt fordítani, annak agyorsan beszívódó textúrák a legmegfelelőbbek. Aki viszont szereti az olajos, balzsamos állagú krémeket, ilyeneket is talál a kínálatban, de tudni kell, hogy ezek természetesen lassabban jutnak be a bőrbe.
Mi a különbség az újonnan keletkezett és a hosszú ideje fennálló cellulit között?
A fogyasztókrémek mindkét cellulittípus esetében azonos módon fejtik ki hatásukat. A régebb óta meglévő, „öreg” zsírsejtek azonban nehezebben kezelhetők. A 30 és 50 év közötti nők bőre ugyanis már kevésbé feszes, gyakran tapasztalható a vérés nyirokerek gyengesége is, ami miatt a szövetek közé beszivároghat a víz. Az idősebb, megereszkedett bőr alján hosszabb ideje felgyülemlett és ott megkeményedett zsírtelepek esetében a fogyasztókrémek is csak lassabban vagy kevésbé eredményesen tudnak hatni.
Fogyasztó- vagy feszesítőkrémet használjunk?
A cellulitnak három fajtáját különböztetjük meg. Van a zsírszöveti eredetű, zsírfelesleg kialakulásával járó cellulit, a vér- és nyirokerek csökkent működése következtében kialakuló, vízvisszatartással járó cellulit, illetve a régebb óta fennálló, a kötőszöveti rostok fogságába esett, onnan nehezen kiszabadítható zsírtelepek okozta cellulit. A szakemberek „lágy” és „kemény” cellulitról is szoktak beszélni. A lágy cellulit esetében gyakori a jelentős súlygyarapodás. A bőr sokszor száraz, érdes. Ebben az esetben feszesítő kezelés javasolható. A kemény cellulit kialakulása az idősebb, megereszkedett bőrű nőkre jellemző. Nekik is a feszesítő készítmények ajánlhatók leginkább. A betokosodott, nehezen elmozdítható cellulit eseteiben azonban olyan, komplex kezelésre van szükség, amely egyszerre hat a zsírszövetekre, valamint a vénás és nyirokkeringésre, mindemellett pedig feszesíti is a bőrt. Ezért az ilyen cellulitra a fogyasztó- és a feszesítőkrémek tulajdonságaival egyaránt rendelkező készítmények javasolhatók. (Fontos, hogy mielőtt bármit is ajánlanánk vendégünknek, alaposan tájékozódjunk a forgalomban lévő fogyasztó- és feszesítőkészítmények tulajdonságairól, hatásmechanizmusáról!)
Melyek a legjobb hatóanyagok?
Ha vendégünknek zsírszöveti eredetű cellulitja van, olyan krémet javasoljunk neki, amely a zsírok elraktározódása ellen hat. A legmegfelelőbbek az olyan készítmények, amelyek koffeint, zöld tea kivonatot, algákat, gerániumot vagy macskakarom- kivonatot tartalmaznak. Az erek sérülékenységéből és kompressziójából adódó, vizesedéssel, ödémásodással járó cellulit kezelésére a drénező hatású összetevőket tartalmazó krémek a legjobbak. Ha vendégünk ilyen típusú cellulittal küzd, javasoljunk neki olyan fogyasztó- és feszesítőkrémet, amely ginko bilobát, ciprusfa kivonatát, egértövis-kivonatot tartalmaz. Fontos, hogy a krémet ezekben az esetekben – a keringés javítása érdekében – sokáig tartó, gyengéd mozdulatokkal masszírozzuk be a bőrbe. A kötőszöveti cellulit makacs eseteiben pedig olyan készítményre van szükség, amely az imént leírt mindkét hatóanyagtípusból gazdagon tartalmaz összetevőket, egyszerre képes hatni a zsírszövetekre és a keringésre, valamint javítani tudja a bőr feszességét is.
Miért alakul ki cellulit a sovány testalkatúaknál is?
A test bizonyos területein a vékony testalkatúak esetében is jelentkezhetnek a cellulit tünetei. Kialakulásukat hormonális tényezők, vagy más esetekben a rossz keringés okozza. Megfelelő masszázzsal és feszesítőkrémek használatával azonban az enyhébb fokú cellulit nagyon eredményesen kezelhető, állapota javítható. Minél vastagabb zsírréteg képződik a bőr alatt, annál erőteljesebb az erek kompressziója, és annál nagyobb az esélye a narancsbőr kialakulásának is. A normális testsúly megőrzése tehát a cellulit elkerülése érdekében is nagyon fontos.

Annette KNAPEN

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük