Hírek

A színek titkai

A színek titkai

 

Milyen lenne a világ színek nélkül? Minden bizonnyal unalmas és szürke… Ez a nyilvánvaló evidencia talán még inkább igaz az esztétika világára, ahol a színek különösen fontos szerephez jutnak. A szépségszalontól a spáig, a gyógyfürdőtől a thalassóig a színek mindenütt jelen vannak: logónk, munkahelyi környezetünk színválasztásában, a színterápiában, a színek tulajdonságaiban, a csakrákban, az aurában, a színek pszichológiai hatásában, az öltözködésben… Számunkra, a kozmetikai szakma képviselői számára a színek alapos ismerete nagy kincs lehet. Fedezzük fel hát a világot mintegy varázsütésre megélénkítő színek szimbolikáját és különféle hatásait! Utazzunk együtt színországba! A fehér, a rózsaszín, a lila, a fekete, a barna, a szürke, az indigókék, a narancssárga, a zöld és a kék és a sárga után lássuk ezúttal befejezésül a pirosat!

 

Anyagi szín
Elsődleges szín
Forma
Négyzet: a nyugalomban lévő anyag szimbóluma. Egyúttal szigorúságot, keménységet, merevséget is kifejez.
Hullámhossz
800–650 mμ
Rezgésszám
400–470 milliárd
Asszociációk
Mozgás, hatalom, királyi fenség, vagyon, férfiúi szexualitás, makacsság, individualizmus, hősiesség, önfeláldozás, áldozathozatal, sziporkázó szellem, szeretet, szív, színpadiasság, bőkezűség, pompa, becsvágy, cselekvés.

A PIROS

Szimbolika 
Isteni szeretet, teremtő erő, lángoló szeretet, cselekvő hatalom, bátorság, ösztönző erő, küzdelem, harag, nagylelkűség, szenvedély, férfiasság, az élet alapelve, tűz, vér, erőteljesség, kitartás, férfias jelleg, melegség, pozitív gondolkodás, exotermia, folyamat, fogyasztás, ébrenlét, szárazság, cselekvés, állati jelleg, centripetális erő, fejlődés, tilalom, politikai értelemben vett baloldal. Pusztítás, veszedelem, tűzvész, halál, paráznaság, pokol, ördög, kegyetlenség, mészárlás, egoizmus, háború, gyűlölet.
Kedveltség
Kedveli: 23,6%
Nem kedveli: 10,5%
Létállapot vagy életfunkció
Anyagi létezés, konkrétum, biztonság, anya, megtestesülés, fizikai aspektus, verseny, meghatározottság, energia, cselekvés, vitalitás, nyíltság, kifelé fordulás, érzelem, nagylelkűség, érzékiség.
Pszichikai, érzelmi hatás
A piros a rövid távú, gyors és intenzív erőfeszítések megtételére ösztönzi az embert. Fokozza az agresszivitást.
Optikai hatás
A piros a legjobban látható, a leghamarabb észrevehető szín. A piros autók látszanak az úton a legmesszebbről. Gyakran alkalmazzák tűzoltóautók, mentők, postai szállítóautók színeként.
Környezet
A piros élénkítő, izgató hatású szín, amely drámai vagy vulgáris asszociációkat is kelthet. A piros szín vitára, szópárbajra ösztönző hatású lehet a parlamenti ülésteremben vagy a bírósági tárgyalóteremben. A piros az élvezetek helyéül szolgáló terek színe is. A cseresznye vagy meggypiros, a vörös, a skarlátvörös a fizikai megjelenést, a reprezentativitást hangsúlyozza. A vörös sötét árnyalatai, a vörösbor színe, a bíbor érzéki hatást kelt.
Öltözködés
A piros vitális szín, amely a biológia, az ösztönös, a nemiséggel összefüggő aspektusaira hat az embernek. Viselése ajánlott:
• Ha rövid ideig tartó, de nagy igénybevételre készül valaki.
• Ha növelni szeretné az ember saját energiaszintjét, morális tartását.
• Ha nyilvános szereplésre készül valaki, vagy szüksége van arra, hogy észrevegyék.
• Ha érzelmi kapcsolatba akar kerülni az illető azzal, akivel találkozik.
A túlságosan sok piros azonban mértéktelenül impulzívvá, meggondolatlanná, kötekedővé, arrogánssá, türelmetlenné, fanatikussá, akár szangvinikussá is teheti az embert.
Névjegykártyán, image-ben
A sport, a politika, a cselekvés színe. A sporttevékenységek, edzőtermek, közterek, politikai szervezetek, ipari létesítmények, valamint a színházi élet és a szexualitással kapcsolatos dolgok színe. Az élénkpiros a rendezvények, ünnepek, a szórakozási lehetőségek, a játéktermek, az éttermek, a parkolóházak színe lehet.
Munkahelyi környezetben
Munkahelyen a piros szín az idegeket izgalomban tartó, a munkavállalókat hiperaktívvá tevő szín. Növeli a munkakedvet, de izgatottságot, idegességet, akár haragot is kiválthat, és munkahelyi konfl iktusokhoz, balesetekhez is vezethet, hosszabb távon pedig fáradtságot és kimerültséget idéz elő.
Reklámban
Messziről is jól látható, a tekintetet vonzó tulajdonságánál fogva alkalmas az árengedmények reklámozására. A veszélyforrásra való figyelemfelhívás, a tiltás színeként is alkalmazzák.
Terápiás tulajdonságok
A piros stimulálja az érzékeket, energizál. Izgató, baktericid, hegképző, a hemoglobin képződését gyorsító hatása is van. Afrodiziákumként ható szín. Gyógyítja az anémiát, a nyirokrendszer működési zavarait, segíti a kalcium asszimilációját, támogatja a fizikai tevékenységeket, fokozza az izomtónust, segíti a gyógyulást minden, a hideg által okozott vagy azzal öszszefüggésbe hozható betegség esetében, mint például az ízületi bántalmak, megfázás, torokgyulladás, hidegrázás, bronchitis, nyaki vagy ágyéktáji fájdalom, izomfájdalmak, női nemi szervi panaszok, neuraszténia.
Elemek
Tűz
Növény
Fokhagyma, menta, vörös bors.
Drágakő
Rubint, gránát, vörös jáspis, rodokrozit, kláris. Ezek a drágakövek élénkítő, tonizáló, gyógyító és melegítő hatásukról ismertek.
Fém
Vas.
Bolygó
Mars.
Nap
Kedd.
Istenség
Mars, a háború istene.
Zodiákus jegy
Kos, bika, skorpió.
A különböző népek kultúrájában
• A keresztény kultúrkörben a vörös életet ad, megtisztít, megszentel. Ugyanakkor lehet a tisztátalanság, az erőszak, a bűn színe is.
• A középkorban a halállal kapcsolatos dolgok színe.
• A japán kultúrában a női viseletek színeként a boldogság és az őszinteség kifejezője.
• Az indián kultúrában a vörös a Nyugat szimbóluma.
• Az indiai kultúrában a szerelem, az érzékiség, a dinamizmus, a részegség és a harag színe.
• A kínai kultúrában a nyár, a Dél, a szív, a tűz, az öröm, a jó szerencse színe.
Összefoglalásképpen
A piros az energia, az érzelmek színe.
• Pozitív attribútumként: ösztönző erő, pozitív hatások, értékek.
• Negatív attribútumként: izgatottság, idegesség, düh, az önkontroll elvesztése.
Ellenérzés
Ha a piros színt valaki taszítónak érzi, az azt jelenti: az illető nem szeret szem előtt lenni, előtérbe kerülni másokkal szemben. Több fizikai aktivitásra van szüksége.
Színváltozatok
Cseresznyeszín, eperszín, ribizlivörös, vérvörös, skarlátvörös, kárminvörös, cinóbervörös, rubintszín, gránátvörös, bordó, klárisszínű, paradicsompiros, téglavörös, lángvörös, bazsarózsaszínű.
Myriam Hoffmann
www.premiere-impression.com

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük