A száraz bőr problémái

[Total: 1   Average: 5/5]

A száraz bőr problémái

A Laboratoires Pierre Fabre alábbi cikke segítségével áttekinthetjük és rendszerezhetjük ismereteinket a száraz bőr kérdésével kapcsolatban. Mindanynyian tudjuk, mennyire fontos téma ez, hiszen egyre több vendég és páciens bőrén tapasztaljuk a bőrszárazság jeleit.

A száraz bőr húzódik, feszül, hámlik, színe fakó, tapintása érdes. A bőr szárazsága időszakosan megjelenhet a legkülönbözőbb életkorokban, az idő előrehaladtával azonban – egyfajta korral együtt járó tünetként – általánossá válik. A bőr szárazságáért a szaruréteg a felelős, itt jelentkeznek a problémák: túl vékony vagy nem megfelelő összetételű hidrolipid film, hiperkeratózis, vízhiány. Miután természetes védőrétege nem óvja megfelelően, a száraz bőr nem tud hatékonyan védekezni a környezet káros hatásaival szemben, ezért öregedése hamarabb és látványosabb módon következik be, mint a normál vagy a zsíros bőré. A bőr dehidratáltsága belső egyensúlyzavarok miatt vagy külső agressziók hatására az egyébként normál bőrön is kialakulhat. Más esetekben a bőr veleszületett módon, genetikai hajlam alapján száraz. A bőrszárazság patológiás eseteinek számítanak például az ichtiózis vagy az atópiás kórképek. A száraz bőr tüneteinek enyhítésére, zsír- és vízháztartásának normalizálására számos kozmetikai készítmény áll rendelkezésre, amelyek igyekeznek újraépíteni a hidrolipid filmet, mérsékelni a bőr vízvesztését, helyreállítani a szaruréteg hidratáltságát és szabályozni a hámlás mértékét.

A SZÁRAZ BŐR KLINIKAI TÜNETEI

A száraz bőr vékony, finom szerkezetű, apró és zárt pórusú bőr, amelynek előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy soha nem fénylik olajosan, és jól megtartja a sminket. Ugyanakkor színe többnyire fakó és élettelen, tapintata durva és érdes, ráncok barázdálják, és gyakran hámlik vagy kivörösödik, húzódik, feszül, nem ritkán csípő érzést okozva reagál kozmetikumokra vagy egyéb hatásokra, és fokozottan hajlamos a dehidratációra. Súlyosabb esetekben kicserepesedhet, berepedezhet, pikkelyes hámlás jelentkezhet felszínén. A bőr szárazsága nemcsak az arcon, hanem más testtájakon is kialakulhat. A kéz különösen hajlamos a kiszáradásra, de olykor a test teljes felületét borító bőr szárazsága is előfordul.

Ajánl  Men's Defence - vélemények, ár, hol lehet megvásárolni, összetevők, hogyan működik?

A BŐR SZÁRAZSÁGÁT ELŐIDÉZŐ VAGY SÚLYOSBÍTÓ TÉNYEZŐK

Számos olyan külső és belső körülmény van, amelyek a bőr szárazságának kialakulásában vagy súlyosbításában mint ok szerepet játszhatnak:
Genetikai hajlam
Ezekben az esetekben az epidermisz differenciációjának, a keratinizációnak genetikai rendellenességeiről van szó. Az ichtiózis vagy az atópiás dermetitisz olyan kórképek, amelyek a bőrszárazság veleszületett, patológiás esetei.
Életkor
Bizonyos életszakaszok, mint például a menopauza időszaka vagy az időskor kedvező belső körülményeket teremtenek a szervezetben a bőrszárazság kialakulásához. Az idősek bőre általában olyan elvékonyodott bőr, amelyet csak hiányos hidrolipid fi lm véd, ezért kifejezetten hajlamos a kiszáradásra.
Környezeti és klimatikus viszonyok
A hideg, a szél, az erős napsütés, a belső helyiségek fűtése mind-mind olyan környezeti hatások, amelyek előidézhetik a bőr kiszáradását.
Vegyi anyagok
Bizonyos tisztálkodási szerek vagy háztartási tisztítószerek és egyes gyógyszerek (például a retinoidok) szintén felelőssé tehetőek a bőrszárazság
kialakulásáért.

A STRATUM CORNEUM SZERKEZETE ÉS FUNKCIÓJA

A stratum corneum az epidermisz legkülső, felszíni rétege, amely védőbarriert képez a bőrfelszínen, és óvja a bőrt a külső környezet számos károsító hatásával szemben. A stratum corneum ellaposodott, sejtmagjukat elveszített hámsejtekből áll, amelyeknek sejtfala a sejtmegújulási ciklus során elszarusodott és megvastagodott, keratinocitákból lassan korneocitákká alakult. A stratum corneum 15–20, egyes testtájakon még ennél is több szarusejt rétegből áll, amelyek hámlással válnak le és szakadnak el a bőrtől. A bőr puhasága, selymessége, hajlékonysága lényegében a szaruréteg állapotától, minőségétől függ. A szaruréteg hidratáltságát, hajlékonyságát és rugalmasságát több tényező befolyásolja:
• A korneociták szerkezete: a hám szarusejtjei aminosavakat és bizonyos vízmegkötő, higroszkopikus és felületaktív anyagok keverékét tartalmazzák, amelyet összefoglaló néven NMF-nek, természetes hidratáló faktornak (Natural Moisturizing Factor) nevezünk.
• A korneociták sejtfalának épsége.
• A sejtek közötti lipidállomány állapota és öszszetétele (ceramidok, koleszterin, zsírsavak, foszfolipidek, glukozilceramidok mennyisége és aránya): ezek biztosítják a szaruréteg sejtjei közötti kohéziót, és megakadályozzák a transzepidermális vízvesztést.

Ajánl  Titan Premium - pénisz gél ár, vélemények

A SZÁRAZ BŐR BIOLÓGIAI JELLEMZŐI

Tudományos szempontból még sok tekintetben alig ismerjük a bőrszárazság kialakulásának pontos mechanizmusát. A bőr sejtjeinek működésében bekövetkező zavar azonban – bármiféle ok idézze is ezt elő – megbontja a hám finom egyensúlyát, és a bőrbarrier gyengülését vonja maga után. A bőrsejtek funkciózavara három szinten megy végbe:
A korneociták közötti kohézió megbomlása
A stratum corneumot alkotó felszíni korneociták közötti kohézió meggyengülése, illetve a szarusejtek leválásában bekövetkező zavarok jelentős vízvesztéshez vezetnek.
Az epidermális lipidek összetételében bekövetkező változások
A hámrétegben jelen lévő lipidek (ceramidok, koleszterin, szabad zsírsavak) mennyisége jelentősen csökkenhet, összetételük megváltozhat, egymáshoz viszonyított arányuk egyensúlya felborulhat. Mindezek az eltérések a bőr rugalmasságának, hajlékonyságának romlását okozzák.
A természetes hidratáló faktor (az NMF) hiánya a bőrben
• Az NMF-molekulák vízmegkötő képességük révén gondoskodnak a hám megfelelő hidratáltságáról. E molekulák hiánya vízvesztést, a bőr kiszáradását idézi elő.

HOGYAN AKADÁLYOZHATÓ MEG A BŐR VÍZVESZTÉSE?

A száraz bőr vízháztartásának normalizálására fiziológiai (tehát nem kóros) bőrszárazság esetén olyan kozmetikai készítmények javasolhatók, amelyek:
• megakadályozzák az epidermális víz elpárolgását,
• helyreállítják a bőr vízmegtartó képességét,
• erősítik a szarusejtek közötti kohéziót,
• csökkentik a hámréteg vastagságát.
Az arcbőr tisztítása
A száraz bőrt gyengéden tisztítsuk, olyan készítményekkel, amelyek visszazsírozzák és hidratálják a bőrt, nem sértik a hidrolipid film épségét, és biztosítják a megfelelő bőrkomfortot.
Az arcbőr ápolása
Használjunk hidratáló, bőrvédő, a hiányzó lipidek pótlásáról is gondoskodó készítményeket, amelyek megerősítik a hidrolipid filmet és a bőrbarriert, valamint védelmet nyújtanak a környezeti hatásokkal szemben is.
A test bőrének tisztítása és ápolása
A hámlás, húzódás a bőrszárazság tüneteként nemcsak az arcon, hanem a test különböző egyéb területein is jelentkezhet. A száraz bőrűek esetében a test bőrének ápolására is fokozottan oda kell figyelni. A bőr tisztítására nem agresszív, gyengéd tisztítóhatású készítményeket kell választani (olajtartalmú tusfürdők, fürdőolajak). Fontos a bőr rendszeres radírozása és a bőrtápláló, bőrvédő hatású testápoló rendszeres használata is.

Kelemen Gréta
About Kelemen Gréta 498 Articles
"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is. Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején. Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára. Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*