Egészség

A pulzáló fény és alkalmazásának lehetőségei

A pulzáló fény és alkalmazásának lehetőségei

A lézer közeli rokona, a pulzáló fény egyike a legújabb technológiáknak, amelyet főként két területen: a szőrtelenítésben és a bőr fi atalításában alkalmaznak nagy sikerrel. Hatékonysága elsősorban a jól kiaknázható, széles fényspektrumában rejlik. A pulzáló fény működési elvének és alkalmazási területeinek ismertetéséhez két IPL-szakember: Marcel Lévy ( Leo’s Distribution) és Jean-Michel Libert (Libinvest) segítségét kértük.

A PULZÁLÓ FÉNY TULAJDONSÁGAI

Az IPL-készülékek (IPL – Intense Pulse Light) nagyenergiájú villanófénye többféle hullámhosszúságú, polikromatikus fény, amely sokban hasonlít a fényképezőgépek vakujának fényére, illetve a nap természetes fényére, amely az öszszes színt magában foglalja. Az IPL-készülékek által kibocsátott fényből egy speciális filter segítségével kiszűrik az ultraibolya sugarakat, illetve az infravörös sugarak egy részét. A megfelelő hullámhossztartományok kiszűrésének köszönhetően a villanófényt többféle pigment is képes elnyelni, ezért az IPL-készülékek alkalmazási területe igen széles, a velük végzett kezelések pedig rendkívül hatékonyak. Az IPL-technológia számos újításnak köszönhetően ma már a korábbinál kisebb mennyiségű energia felhasználása mellett minimális kockázattal és minimális kellemetlenséggel járó, nagyon eredményes kezeléseket tesz lehetővé. A beépített hűtőrendszer a kezelés komfortját növeli, és véd a bőr túlmelegedésével szemben. A technológia további előnye, hogy az IPL szórt fénye nagyobb bőrterületre vetül, ezért egyszerre nagyobb felület kezelésére alkalmas, ami időmegtakarítás eredményez. Az IPL-készülék fényének sajátosságai közé tartozik, hogy energiáját a bőrben elnyeli és hővé alakítja minden olyan sötét célpont (a bőrben található színanyag), amelyre irányítják. Mindenki által ismert jelenség, hogy a napon tartózkodva fekete ruhában nagyobb a hőérzetünk, mint ha világos ruhát viselünk. A sötét szín ugyanis elnyeli és tárolja a nap infravörös sugarainak hőjét, ettől van melege az embernek fekete ruhában. Az IPL-szőrtelenítés is ehhez hasonló elven működik.

A SZŐRSZÁL FEJLŐDÉSÉNEK HÁROM FÁZISA

A pulzáló fényt a szőrszál színét adó melanin színanyaga nyeli el és alakítja hőenergiává, amely a szőrszálon mint hővezetőn keresztül a szőrtüszőbe jut, és ott eléri a szőrhagymát. A szőrszál növekedése egy három fázisból álló ciklusban zajlik. Az első az úgynevezett anagén, vagy növekedési fázis, amelynek során a szőrszál a szőrhagymához közvetlenül kapcsolódva növekszik. Ezt követi az átmeneti (katagén) fázis, amikor a szőrszál a szőrhagymáról leválik, és megáll a növekedésben. A harmadik, nyugalmi vagy más néven telogén fázis során a szőrszál egyre jobban eltávolodik a hagymától, egyre magasabbra emelkedik a szőrtüszőben, míg végül kihullik. Az IPL-kezelés minden alkalommal azoknak a szőrtüszőknek a szőrtermelését állítja le véglegesen, amelyekben a szőrszál éppen anagén, növekedési fázisában volt, hiszen a szőrszál csak ekkor érintkezik a szőrhagymával. „A bőrben található szőrszálak nem egyszerre növekednek, és nem egy időben vannak anagén stádiumban. Az IPL-kezelés azonban csak az éppen anagén fázisban lévő szőrszálak esetében eredményes, hiszen az eljárás lényege az, hogy a szőrszál a fényből nyert hőenergiát a szőrhagymához közvetíti, amely a hőhatás miatt roncsolódik, és alkalmatlanná válik a szőr termelésére. A kívánt eredmény eléréséhez ezért a kezeléseket ismételni kell. Az első kezelés után meg kell várni, hogy a szőrszálak egy újabb generációja jusson fejlődésének anagén fázisába, és váljon alkalmassá arra, hogy a benne található szőrszálon keresztül a szőrhagyma megfelelően roncsolódjon. A szőrszál fejlődésének valamennyi szakasza meghatározott ideig tart. Egy szőrszál teljes fejlődési ciklusa nagyjából másfél év” – magyarázza az IPL-technika működési elvét Marcel Lévy.

Ajánl  Hormonok és pigmentfoltok

A SZŐRTÜSZŐT ÉRINTŐ VÁLTOZÁSOK

Az IPL-fény elnyelésére nemcsak a szőrszálak képesek, hanem azok a kis vérerek is, amelyek a keratintermelő epitheliális sejteket táplálják a bőrben. A villanófény hőjének hatására ezért részlegesen vagy teljesen roncsolódnak és elzáródnak a szőrszál anyagát (a keratint) termelő epitheliális sejteket vérrel ellátó kapillárisok is. A roncsolódás következtében azután az epitheliális sejtek oxigén hiányában csak rosszabb, gyengébb minőségű keratin (azaz vékonyabb szőrszálak) előállítására lesznek képesek, vagy keratintermelésük teljes egészében leáll (és a továbbiakban a kihulló szőrszál helyett újabb szőr már nem is tud nőni).Az IPL-kezelés során tehát a szőrszál által a szőrtüszőbe vezetett fény hővé alakulva károsítja a növekedési stádiumban lévő szőrszálak szőrhagymáit, illetve az epitheliális sejteket oxigénnel ellátó kapillárisokat is. „A kezelés hatására ezért az éppen növekedési fázisban lévő szőrszálak rövid időn belül kihullanak, és helyettük a szőrhagyma roncsolódása miatt újabb szőrszálak már nem nőnek. A többi, nem anagén stádiumában lévő, és ezért újranövő szőrszál pedig a kapillárisok sérülése következtében jóval lassabban növekszik, és a keletkező új szőrszál pedig az eredetinél jóval vékonyabb” – tudjuk meg Marcel Lévy-től.

VÉGLEGES SZŐRTELENÍTÉS NEM LÉTEZIK

„Nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy a köztudatban tévesen elterjedt – és reklámfogásként is gyakran alkalmazott – „végleges szőrtelenítés” fogalma téves: végleges szőrtelenséget garantáló eljárás ugyanis ma még nem létezik. Egyszerűen azért nem, mert a szőrnövekedést leállítani csak a már meglévő szőrtüszőkben növekedő szőrszálak esetében tudjuk. Az ember bőrében azonban nemétől és faji hovatartozásától függően évente 1–15%-nyi új szőrtüsző kezdhet működésbe lépni és szőrszálat termelni. Az ember életének egyes szakaszaiban hormonális változások hatására is jelenhetnek meg újabb szőrszálak a test bizonyos zónáiban, például a vállon vagy a fülkagyló területén. Annyi azonban bizonyos, hogy az IPL-technológiával kezelt, hőkárosodott szőrhagymák a továbbiakban nem képesek újabb szőrszálak termelésére, így a test bármely területén megjelenő szőrszálak csak természetes módon keletkezett vagy hormonális változás hatására kialakult, új szőrszálak lehetnek.”

Ajánl  GenBrain - vélemények, ár, hol lehet megvásárolni, gyógyszertár, megéri?

IPL-ALKALMAZÁSOK A REJUVENÁCIÓ TERÜLETÉN

A pulzáló fény alkalmazásának másik kiemelkedő területe a bőr rejuvenációja. Az IPL-kezelés segítségével jelentősen javítható a bőrminőség, láthatóan fiatalítható az arc, a nyak, a dekoltázs vagy a kéz bőre. A technológia kiváló megoldást kínál a fény általi bőröregedéssel összefüggésbe hozható rendellenes pigmentfoltok, öregségi foltok halványítására, az értágulatos arcbőr apróbb ereinek kezelésére és a bőrpír mérséklésére, valamint a bőr textúrájának javítására. A pulzáló fény hatására ugyanis a bőr simává válik, visszanyeri tónusát, fiatalos teltségét. A villanófényes kezelés a bőrt a kollagéntermelés intenzitásának fokozására ösztönzi. A bőrben elnyelődő fény hőenergiává alakul, és az irhában felmelegíti a kollagén szintéziséért felelős fibroblasztokat. A fibroblasztok az őket érő hőhatást napterhelésként értelmezik, és a kollagéntermelés aktivitásának jelentős fokozásával válaszolnak rá. A nagy mennyiségben szintetizálódó kollagén pedig helyreállítja a bőr esztétikai hibáinak legnagyobb részét: kitölti a kisebb ráncokat, kitelik, korábbi vastagságát visszanyeri a bőr, mérséklődik a bőrpír, halványabbak lesznek a pigmentfoltok és az öregségi foltok, eltűnnek a felszínközeli, a bőrön át láthatóvá vált hajszálerek, és a pórusok összehúzódása miatt csökken a túlzott faggyútermelés. A pulzáló fény ezen túlmenően eredményesen használható a friss hegek minőségének javítására is. A hámon áthatoló pulzáló fényt három bőralkotó képes elnyelni: a bőrben található hajszálerek, a melanin pigment és a fibroblasztok, így hatását is ezekre a célpontokra tudja kifejteni. A villanófényes kezelés az epidermiszt sértetlenül hagyja, ezért az IPL-technika olyan non-invazív eljárás, amely után a kezelt személy azonnal visszatérhet munkájához, napi elfoglaltságához. Ha az IPL-kezelés hatását egyéb kozmetikai kezelésekkel, a bőrproblémáknak megfelelően megválasztott hatóanyagok bőrbe juttatásával egészítjük ki, az eredmény egészen kimagasló lehet. Szintén rendkívül látványos hatás érhető el, ha a pulzáló fény mellett mikrodermabráziót is alkalmazunk. A két eljárás azonban természetesen együtt nem, csak két külön kezelés keretében hajtható végre.

NON-INVAZÍV ELJÁRÁS

Jean-Michel Libert az IPL-kezelések biztonságosságát hangsúlyozza. „A pulzáló fény alkalmazására épülő technika non-invazív eljárást tesz lehetővé, amely a páciens számára minimális rizikóval jár, és ez nagyon fontos szempont. A szőrtelenítés hatékonysága lényegben az alkalmazott filterek minőségétől függ. A siker
szempontjából kiemelkedő jelentősége van még az expozíciós (besugárzási) idő hosszának, valamint a két villanás között eltelt idő helyes megválasztásának is. Mindezek a tényezők együttesen határozzák meg az epiláció hatásfokát, a kezelés minőségét” – mondja. Kiemeli még a képzés fontosságát is, hiszen a készülék hatékony és biztonságos használatához ez minden esetben elengedhetetlen. A kezelés hatásfokát pedig véleménye szerint még egy tényező befolyásolja jelentősen: a bőr tisztaságának foka. Az IPL-kezelést mindig meg kell előznie egy nagyon gondos bőrtisztító kozmetikai kezelésnek. A bőr makulátlan tisztasága az IPL-kezelés alkalmazásának alapfeltétele. Ráadásul a bőr tisztasága ugyanúgy hozzájárul a kezelés eredményességének fokozásához, mint azok a kiegészítő kozmetikai kezelések, amelyek a bőr fiatalítására alkalmas hatóanyagokat juttatnak a bőrbe.

Ajánl  Choco Lite - vélemények, észrevételek, ár, hol lehet megvásárolni

Az IPL-kezelés kontraindikációi

A pulzáló fény kezelés időtartama alatta napozás, a szoláriumozás és a fotostimuláció tilos, a kezelt bőrterületek fényvédelméről pedig egy megfelelő UV-filtert tartalmazó készítmény használatával gondoskodni kell. IPL-kezelést lebarnult bőrön alkalmazni nem szabad, meg kell várni, míg a bőrről a barnaság eltűnik. A pulzáló fény ugyanis a bőr melaninját használja vezetőként, ezért a lebarnult bőr kezelése a bőr égésének kockázatával jár. Az IPL-készülékek előírásszerű használata mellett azonban a pulzáló fény kezelések kockázata valóban minimális. A Francia Esztétikai Orvos Társaság (AFME) ajánlása szerint: „Az újabb generációs IPL-készülékek minden tekintetben megfelelnek a páciensek elvárásainak: az arc, a nyak, a dekoltázs bőrének fiatalító hatású remodellálása e technika alkalmazásával fájdalommentesen, zavaró bőrpír és a kezelt felület kötözése nélkül, egyszerűen elérhető, a páciens pedig a kezelést követően azonnal visszatérhet megszokott életviteléhez. A beavatkozás hatására javul a bőrtónus, a kisebb ráncok kitelnek és eltűnnek, az arcbőr minden újabb kezeléssel egyre sugárzóbbá, fiatalosabbá válik.” A villanófényes kezelés mindössze azokban az esetekben ellenjavallt, ha a páciens bőre gyulladt vagy felszínén sérülés van, illetve ha az illető fényérzékenyítő hatású gyógyszert szed, vagy ilyen tulajdonságú, más készítményeket használ. IPL-kezelés általában nem javasolható az V. és VI. típusba tartozó bőrűek esetében sem. További kontraindikációt jelent még a terhesség is.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük