Szépség

A láb patológiája

A láb patológiája

A lábfej egészségi állapota sok szempontból nagyon fontos, mert különféle elváltozásai kihatnak a gerinc, a csípő, a térd, a boka egészségére is. Tekintsük át, melyek a lábfej leggyakoribb problémái, amelyeknek orvoslásához általában pedikűrös, podológus vagy ortopéd szakorvos segítségére van szükség.

A BENŐTT KÖRÖM

Viszonylag gyakran előforduló probléma, hogy a lábujj szövetei közé benő egy körömrész, és kellemetlen fájdalommal járó helyi gyulladást okoz.

Az okok
A probléma hátterében több dolog is állhat. Leggyakoribb a túl szoros, a lábujjaknál elöl keskenyedő fazonú cipő viselése, ami nem enged megfelelő mozgásteret a lábfejnek. Az okok között szerepelhet még örökletes hajlam, a körmök helytelen vágása, de a pikkelysömör kezelésére szolgáló egyes gyógyszerek szedése is.

Kiknél fordul elő?
Benőtt körömmel leggyakrabban azok a felnőttek, tinédzserek vagy idősek küzdenek, akiknek megvan az a rossz szokásuk, hogy a köröm sarkait erőteljesen kivágják. De a kisgyermekeknél is kialakulhatnak a tünetek, általában a nagy lábujjon, a körmöt oldalirányból határoló hússzövetek hipertrófiára való hajlama miatt.

Mit tanácsolhatunk?
A benőtt köröm problémájával küldjük vendégüket podológushoz. Javasoljuk neki, hogy addig is, míg eljut a szakemberhez, a gyulladás elkerülése érdekében vegyen langyos, antiszeptikus hatású lábfürdőt. A köröm és a bőr közé óvatosan próbáljon meg becsúsztatni egy alkohollal átitatott pici vattadarabot, amikor pedig cipőbe bújik, használjon hintőport, hogy megóvja a lábát a dörzsöléstől, nyomástól, a problémás területnek a cipő anyagával való közvetlen érintkezésétől.

A SAROK BŐRÉNEK MEGVASTAGODÁSA

Ismétlődő mechanikai agressziók hatására a sejtmegújulási folyamat felgyorsul, és a keratinociták gyorsabb ütemben kezdenek termelődni, mint amilyen mértékű a bőr természetes hámlási képessége. Ilyenkor a bőr megvastagodásáról, hiperkeratinizációról beszélünk. A bőr felszínén keratinban gazdag, elhalt hámsejtek halmozódnak fel, és vastag szaruképződményt hoznak létre, amely jól láthatóan különbözik a körülötte levő egészséges bőr képétől. Ez a terület elveszíti rugalmasságát, megvastagodik, akár be is repedezhet.

Az okok
A sarok bőrének megvastagodását az állandóan ismétlődő súrlódás, dörzsölés okozza. Bizonyos típusú cipőkben (szteppcipő, kemény talpú papucsok) a sarok igen nagy terhelésnek és folyamatos nyomásnak van kitéve, ezért alakul ki a probléma.

Kiknél fordul elő?
A sarok bőrének megvastagodása gyakorlatilag bárkinél kialakulhat. A cukorbetegek azonban fokozottan hajlamosak a bőr berepedezésére, és esetükben a gyulladások kialakulásának esélye is jelentős.

Mit tanácsolhatunk?
Amit mindenekelőtt kerülni kell, az a megvastagodott bőr sarokreszelővel való eltávolítása. Ezzel a problémával is érdemes szakemberhez fordulni. Házi megoldásként javasolhatunk bőrpuhító, regeneráló hatású krémeket, amelyekkel átmenetileg csökkenthetőek a kellemetlen tünetek és a fájdalom.

A TYÚKSZEM

A tyúkszem amilyen kicsi, olyan kellemetlen és fájdalmas elváltozás a lábfejen. Valójában egy kis felületű bőrkeményedésről van szó, a bőr helyi megvastagodásáról, amely sárgás színű foltként jelentkezik a lábfej bőrén. Tyúkszem kialakulhat a lábujjak között, vagy a lábujjak felszínén is.

Az okok
A tyúkszem kialakulásáért egyértelműen a szűk fazonú cipő viselése tehető felelőssé, amely járás közben folyamatosan dörzsöli a bőrt.

Kiknél fordul elő?
A probléma bárkinél kialakulhat. Különösen cukorbetegek esetében a tyúkszem elfertőződhet, sőt akár el is fekélyesedhet. Erre utaló jelek esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Mit tanácsolhatunk?
A megfelelő cipőválasztás az egyik legjobb védekezés a tyúkszem kialakulásának megelőzésére. Fontos, hogy a cipő ne legyen sem szűk, sem pedig túlságosan hegyes orrú, mert ezekben a lábujjak nem tudnak úgy elhelyezkedni, hogy ne dörzsölődjenek folyamatosan a cipő anyagához.A túl magas sarkú cipő viselése miatt is kialakulhat a lábon tyúkszem. A tyúkszem kezelése történhet habkővel, de patikában speciális krémek is kaphatóak már erre a célra. Makacs és fájdalmas tyúkszemek eltávolítására sebészi beavatkozás is szükségessé válhat: ilyenkor szikével vágják ki a felesleges, megkeményedett bőrt.

A BŐRKEMÉNYEDÉS EGYÉB ESETEI

A bőrkeményedés tulajdonképpen a bőrsejtek rendellenes szaporulata, amely a talp bármely részén kialakulhat, ahol a lábfej rendszeresen nagyobb nyomásnak van kitéve. A megvastagodott, megkeményedett bőr mélyen benőhet a szövetek közé, és adott esetben egészen a csontig hatolhat, járás közben komoly fájdalmakat okozva az érintett páciensnek.

Az okok
A probléma kialakulásának oka a rosszul megválasztott cipő állandó dörzshatása, ami járás közben éri a lábat.

Kiknél fordul elő?
Bárkinél, aki hosszabb időn keresztül nem megfelelő kialakítású vagy túl magas sarkú cipőt visel.

Mit tanácsolhatunk?
Javasoljuk ügyfelünknek, hogy viseljen kényelmes, a lábfej természetes formájának megfelelően kialakított cipőt, amely sehol nem szorítja vagy kényszeríti természetellenes pozícióba a lábat. Ha megfelelő cipő viselése esetén is kialakul bőrkeményedés a lábfejen, érdemes ortopéd szakorvossal megvizsgáltatni, nem oszlik-e el egyenlőtlenül a testsúly járás közben, nincs-e szükség talpbetét viselésére.

A TALPI SZEMÖLCS

A talpi szemölcsök a járás közbeni főbb terhelési pontokon alakulnak ki. Tulajdonképpen jóindulatú daganatokról van szó, amelyek hajlamosak a terjedésre, és nyomásra igen erős fájdalommal reagálnak. Az irhába mélyen benyúló közepük fehér, és megvastagodott bőr veszi körül őket.

Az okok
A felelős egy, a papillomák családjába tartozó vírus, amely igen fertőző, és általában a nedves helyeken, uszodákban, strandokon terjed egyik emberről a másikra.

Kiknél fordul elő?
Talpi szemölcs bárkinél kialakulhat, de a gyerekek különösen hajlamosak rá.

Mit tanácsolhatunk?
Többféle kezelési lehetőség van. Az eltávolítás történhet acetilszalicilsavval, lézerrel vagy sebészeti beavatkozással, sőt, homeopátiával is. De bármelyik megoldás előtt érdemes várni egy keveset, mert a talpi szemölcs gyakran spontán módon is elmúlik. A várakozási idő alatt helyi kezelést lehet alkalmazni: szemölcstapaszt, szemölcsirtó lakkot. Megelőzésképpen javasoljuk strandpapucs viselését, és a cipők tisztításához időnként fertőtlenítőszert is szükséges használni.

A LÁB- ÉS KÖRÖMGOMBÁK

A gombás bőr- és körömfertőzések az őszi, illetve a tavaszi időszakban a leggyakoribbak, de az év bármely szakában előfordulhatnak. A gombás fertőzést a lábon többféle gombafaj is okozhatja. A fertőzést okozó csírák általában a lábujjak között telepszenek meg, ahol kisebb, viszkető, esetenként rossz szagot árasztó, piros vagy fehéres foltokat okoznak. A köröm gombás fertőzésének könnyen felismerhető tünete a sárgás vagy fehér elszíneződés a körmön.

Az okok
A fertőzést a sötét és nedves helyeket kedvelő gombák okozzák, amelyek igen gyors szaporodásra képesek, és – különösen a köröm alatt – meglehetősen nehezen kezelhető, makacs tüneteket okoznak. A körömgomba általában a körmöt ért ütés vagy más trauma után alakul ki. Ilyenkor a köröm a sérülés következtében egészen kis mértékben eltávolodhat az alatta levő körömágytól, és a gombák alkalmas helyet találhatnak a megtelepedésre.

Kiknél fordulhat elő?
A láb gombás fertőzésére azoknak van a legnagyobb esélyük, akiknek munkájuk jellegénél fogva a nap nagy részében zárt és nem szellőző cipőt, csizmát vagy  bakancsot kell viselniük. A közös zuhanyzók használata és a nedves helyen tartózkodás is kedvez a gombafertőzés kialakulásának.

Mit tanácsolhatunk?
A láb vagy a köröm gombásodása esetén mielőbb bőrgyógyászhoz kell fordulni. A lábujjak közötti gombásodás speciális krémek és hintőporok alkalmazásával gyorsan megszüntethető. A körömgomba kezelése azonban hónapokig is eltarthat, és sok türelmet, kitartást kíván. A probléma megszűnéséig kerülni kell a nedves környezetet, és alaposan oda kell figyelni a láb szárazra törlésére. A zokni legyen 100%-ban természetes anyagból, és amíg a gombásodás meg nem szűnik, nem ajánlatos ugyanazt a cipőt két egymást követő napon viselni. A teljes tünetmentességig kerülendő az uszoda és a szauna, fürdésnél pedig a láb törlésére külön törölközőt javasolt használni.

A BÜTYÖK

A lábnak ez a kellemetlen és fájdalmas elváltozása elsősorban női betegség. A nagy lábujj alapízületének belső oldalán kezdetben fájdalmatlan, majd későbbi stádiumában igen fájdalmas előemelkedés – köznapi nevén bütyök – alakul ki. A nagyujj eredeti pozíciója is megváltozik: a második lábujjhoz nyomódik, és azt is deformálja.

Az okok
A bütyök kialakulásában örökletes hajlam is szerepet játszhat, de az elváltozás elsődleges oka általában a hegyes orrú, illetve a magas sarkú cipők viselése.

Kiknél fordulhat elő?
Főként a fent említett formájú cipőket gyakran viselő nőknél.

Mit tanácsolhatunk?
Ha valakinek a lábán a bütyök kialakulásának legkisebb jele látszik, azonnal át kell térnie olyan cipő viselésére, amelyben a lábujjak kényelmesen elférnek. Ha a bütyök már kialakult, és a megfelelő cipő viselése nem segít, csak sebészi beavatkozással oldható meg a probléma. A műtét egynapos kórházi benntartózkodással jár, és lényegében abból áll, hogy a lábujjról a rendellenes kinövést eltávolítják, az elferdült ujjat pedig visszaállítják a megfelelő pozícióba.

Tanácsok otthoni lábápoláshoz

A lábápolás a pedikűrösnél vagy a lábápolást is kínáló kozmetikai szalonokban teljes körű: bele tartozik a lábfej bőrének radírozása, hidratálása, a köröm vágása, lakkozása, a lábmasszázs, a láb pihentető kezelése, relaxáló kényeztetése. Ahhoz, hogy valakinek igazán szép és ápolt lába legyen, nem elegendő havonta egyszer vagy kétszer rendbe hozatnia a lábát a szakemberrel. Mindennapos ápolásra van szükség, és erre a lábápolónak vagy pedikűrösnek fel kell hívnia vendége figyelmét. Az otthoni ápoláshoz érdemes néhány jó tanáccsal is ellátni a vendégeket:
• Az otthoni lábápolás első és legfontosabb lépése a láb tisztára mosása. Különösen oda kell figyelni a lábujjak közötti terület szárazra törlésére, mert ezen a területen könnyen kialakulhat gombás fertőzés.
• A körömvágásnál a köröm sarkait nem szabad kivágni, ez benőtt köröm kialakulásához vezethet. A köröm formára igazítását nem ollóval, hanem körömreszelővel kell végezni.
• A talp és a sarok bőrét rendszeresen radírozni kell.
• A köröm széleit körben körömkefével is át kell kefélni, hogy a körömágy széleinél a mélyedésekből eltávolítsuk az elhalt hámsejteket.
• A bőr hidratáltságát, simaságát és puhaságát csak úgy lehet megőrizni, ha a lábfejet – egy rövid maszszázs kíséretében – minden este bekenjük bőrtápláló, hidratáló krémmel.

http://www.lnespa.hu/img/upload/lnespa_4fa390635786c.jpg

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük