Szépség

A hajszín mint önkifejezés

A hajszín mint önkifejezés

A haj színe szorosan hozzá tartozik az egyéniséghez, ahhoz a képhez, amit az ember kialakít önmagáról, s amit környezete alakít ki róla. Természetes hajszínét ki-ki tetszése és az éppen divatban lévő trendek alapján bátran megváltoztathatja. Ha szép eredményt szeretnénk elérni, akkor azonban pár alapvető szempontot feltétlenül fi gyelembe kell vennünk. Lássunk ezek közül néhány igazán fontosat!

HAJSZÍN ÉS SZEMÉLYISÉG

A haj színét a hajszálról visszaverődő fény adja. Ezért van az, hogy a fluoreszkáló fénynél és a természetes napfénynél teljesen másnak látjuk a hajunk színét. A fekete veri vissza legkevésbé a fényt, míg a szőke a leginkább. Mint ahogy a színek általában, a hajszín is rendelkezik szimbolikával – sokak szerint egyenesen a jellemről árulkodik, és befolyásolja a környezet véleményét.
Közhelynek tűnhet a gyakorlatias barna vagy a szende szőke típus megkülönböztetése, de mint minden közhelynek, ennek is van alapja. Sőt, egy idő után a festett hajszínhez bizonyos mértékben idomul a jellem. Ha valaki nap mint nap egy vörös nőt lát a tükörben, önkéntelenül azonosul a vörös hajú nőkkel kapcsolatos sztereotípiákkal. De az is visszahathat ránk, ahogy mások viszonyulnak az „új személyiségünkhöz”. Ezért mielőtt hajfestésbe kezdünk, jó, ha tisztába jövünk vele, melyik szín milyen tulajdonsághoz köthető. Állapítsuk meg, melyik árnyalat áll legközelebb az egyéniségünkhöz, és hogy milyennek szeretnénk látni, láttatni magunkat!

EGY KIS SZÍNTAN

Fontos tudnunk, hogy a világos színek optikailag nagyítanak, a formákat teltebbé varázsolják. Ezzel szemben a sötét színek vékonyabbnak, laposabbnak, kisebbnek láttatják az alakot. Ez a szabály a hajszínek megválasztásánál is szerepet játszik. A kerek arcot például két hajszín kombinálásával kompenzálhatjuk: a fejtetőre vigyünk fel világosabb festéket, oldalt pedig használjunk sötétebb tónusokat. A színeket melír vagy satír formájában is elhelyezhetjük a hajon. A hajszín és a forma összhangjának kialakításakor ugyanazokat a szempontokat vegyük figyelembe, mint az öltözködésnél. Gondoljunk csak bele: egy vékony alkatú hölgy szűk fekete ruhában még vékonyabbnak hat. A szépülni vágyók igényei különbözőek, de abban mindenki egyetért, hogy a szokványosság kerülendő. Miután megszületett bennünk az elhatározás, hogy új hajszínt választunk, érdemes átgondolni, milyen árnyalatú színeket kedvelünk, mi áll jól nekünk, és milyen színeredményt várunk a hajfestéktől.
A festés szempontjából megkülönböztetünk hideg és meleg színeket. Az uralkodó meleg szín a piros és a sárga. A jelző azzal magyarázható, hogy a piros és a sárga a napra és a tűzre emlékeztet bennünket. A hajfestékeknél a meleg színek mindig fényesek, és a természetes hajszínekhez képest kicsit világosabbnak tűnnek.
Az uralkodó hideg szín a sötétkék és a zöld. Ez a két szín olyan természeti elemeket idéz fel bennünk, mint a kék ég vagy a tenger vize. A hideg színek közé soroljuk még a lilát is. A hideg színek kevésbé tűnnek fényesnek, és optikailag kissé sötétebbnek látszanak.

SZÍNEK ÉS TRENDEK

A színtrendek évente kétszer változnak, frissülnek. A divatot így határozzák meg az évszakok függvényében a tavaszi–nyári, illetve az őszi– téli kollekció színei.
Általában, mint a ruhadivatban is, a tavasz –nyár színei mindig élénkebbek színesebbek, míg az őszi–téli kollekciók inkább sötétebbek, mélyebb tónusúak.
A 2009. évi őszi–téli divatkollekció inspirációja a „ROCK & FOLK” fantázianevet viseli: az idei szezonban a divatban megfi gyelhető trendeket a zenén keresztül érthetjük meg. A divatbemutatók műsorát is a Rock & Folk ikonjai határozzák meg a világ divat-fővárosaiban: New Yorkban, Londonban, Párizsban, Milánóban. A Rock a vadabb stílust képviseli, mind színben, mind a frizurában. Ezzel szemben a Folk a visszafogottságot testesíti meg.
A 2009-es őszi–téli hajszínkollekcióra jellemzőek a mély tónusok. A szőke arany és réz árnyalatban, a vörös mély tónusaiban, violettben és mahagóniban pompázik. Egy különleges satírozási technikát alkalmazunk majd, amitől a frizura azelőtt még soha nem látott színekben játszik: egyéni lesz és különleges.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük