Potencia

A dohányzás hatása a női szervezetre

A dohányzás hatása a női szervezetre

Munkánkhoz szorosan hozzá tartozik pácienseink, vendégeink egészségének védelme is. Találkozásaink alkalmával igyekezzünk megismertetni őket a cigarettázás veszélyeivel, és meggyőzni őket a leszokás fontosságáról. A Laboratoires Pierre Fabre élen jár a dohányzás elleni harcban. Alábbi cikkében a dohányzásnak a női szervezetre kifejtett káros hatásait mutatja be.

A BŐR ÉS A DOHÁNYZÁS

Húszévnyi dohányzás után egy 40 éves nő bőrének állapota egy 60 éves nemdohányzó nő bőrállapotának felel meg. A dohányzás a bőr idő előtti öregedéséhez, az arc ráncosodásához, sárgás vagy szürkés elszíneződéséhez, ciszták és komedók megjelenéséhez vezet. A bőr károsodása a dohányzás mértékétől, a naponta elszívott cigaretta mennyiségétől függ, de a bőrön mindenképpen jól látható, tekintettel arra, hogy a női bőr a füst és a nikotin károsító hatásaira érzékenyebben reagál, mint a férfiak bőre. Az elasztin- és kollagénrostok szerkezetében bekövetkező változások, a nagyobb mennyiségben termelődő szabad gyökök, a sejtek rossz oxigénellátása a hám elvékonyodásához, tónusvesztéshez, a bőr rugalmasságának csökkenéséhez vezetnek. A dohányzás – a fényártalom után – a bőröregedés második legfontosabb oka, amely főként a száj és a szem környékén idő előtti ráncok kialakulásához vezet, és megviselt, gyűrött, a tényleges biológiai életkornak megfelelőnél jóval idősebb bőrképet eredményez. Az arcszín fakóvá és élettelenné válik, a szemkörnyéki karikák markánsabbak, mélyebbek lesznek. Dohányzás hatására csökken a bőr hegképzési képessége is.A bőr folyamatos mérgezése miatt a bőrben és a bőr alatti szövetekben olyan elváltozások mennek végbe, amelyektől a dohányosok arca püffedtnek, duzzadtnak látszik. A bőr elvékonyodik, száraz lesz és élettelen. 40 év fölött elmélyülnek a ráncok, gyakrabban jelentkeznek rosaceás tünetek, és kialakulnak a szem alatti táskák. A bőr és az általános megjelenés öregségét hangsúlyozó, inesztétikus tünetek azonban a dohányzás abbahagyásával visszafordíthatóak, és a bőrállapot jelentősen javul.

KORAI HAJHULLÁS

A dohányzás miatti rossz oxigén- és tápanyagellátás, valamint a haj genomja elleni támadások fénytelenné, törékennyé teszik hajat, siettetik öregedését. Számos dohányosnak kell szembenéznie az idő előtti hajhullás kellemetlen tüneteivel is.

DOHÁNYZÁS ÉS TESTSÚLY

A testsúly mindenkinél a táplálkozással bevitt és a szervezet által felhasznált kalóriamennyiség egyensúlyának megfelelően alakul. A nikotin alaposan megzavarja ezt az egyensúlyt:
• Csökkenti az étvágyat és az éhségérzetet, valamint gyorsan megemeli a glikémiás szintet.
• 10–30%-kal növeli a szervezet energiafelhasználását (30 szál cigaretta kb. napi 300 kalóriát emészt fel).
• Csökkenti a zsírok elraktározását.
A dohányzásról való leszokás során a nikotinmegvonás hatására a plusz energiafelhasználás csökken, majd megszűnik, ezzel egyidejűleg pedig csökken a szervezetben az inzulinszint. Ez természetes módon éhségérzetet, jobb étvágyat eredményez, aminek hatására napi 400–500 kalóriával megnő a kalóriabevitel, így a dohányzásról való leszokás hatására néhány hét alatt általában 2–3 kilóval megnő a testsúly a korábbihoz képest. A cigaretta elhagyásával visszatér a jobb
ízérzékelés és szaglás is, ez pedig szintén étvágynövelő hatású. A dohányzás elhagyásától szerencsére nem hízik mindenki. Annyi azonban biztos, hogy a leszokás időszaka alatt a súlygyarapodás elkerülése érdekében nem érdemes fogyókúrázni. A nikotin- és a tápanyagmegvonás egyszerre túl nagy feladat elé állítja a szervezetet, és különösképpen az idegrendszert.

Mit lehet tenni a leszokás eredményessége érdekében?
A dohányzásról való leszokás időtartama alatt fontos:
• a rendszeres fizikai aktivitás,
• a nikotintapasz használata a szükségleteknek megfelelően,
• a rendszeres, kiegyensúlyozott táplálkozás (egyetlen étkezést sem szabad kihagyni),
• a tartalmas reggeli,
• a napi kalóriabevitel enyhe csökkentése (mínusz 300 kalória naponta),
• a nassolás elkerülése az egyes étkezések között, vagy étvágycsökkentő szedése,
• a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele (napi 2 liter víz, lehetőleg étkezések között fogyasztva),
• az idegállapot megnyugtatása, relaxáció.

A DOHÁNYZÁS HATÁSA A NŐI SZERVEZETRE

A dohányzás a férfiak számára is számos veszély forrása, de káros hatásainak a női szervezet még nagyobb mértékben van kitéve.

Dohányzás és fogamzásgátló tabletta
A fogamzásgátló tablettát szedő nők 35,3%-a rendszeresen dohányzik. Pedig tudományosan igazolt tény, hogy a tablettaszedés és a dohányzás együttes hatása jelentősen megemeli a nők halálozási arányát a következő kockázati tényezők növekedése miatt:
• vénás és artériás trombózis és embólia,
• ér- és szívbetegségek, artériás magas vérnyomás,
• agyérbetegségek,
• májbetegségek,
• hiperlipidémia (a vérzsírok túl magas szintje),
• cukorbetegség,
• stb.

Dohányzás és havi ciklus
A dohányos nőknél gyakran tapasztalhatók menstruációs zavarok, hasi fájdalmak a vérzés ideje alatt, illetve premenstruációs szindróma (PMS).

Dohányzás és fogamzási képesség
Mivel a dohányzás hatására csökken a vérben az ösztrogénszint, a dohányos nőknek általában háromszor, négyszer olyan hosszú ideig kell várniuk a teherbe esésre, mint a nemdohányzóknak. A dohányzás a petefészek működését is kedvezőtlenül befolyásolja. Ezt igazolják az orvosi segítséggel létrejött terhességek is: a dohányosok esetében a teherbeesés esélye szignifikánsan rosszabb, mint a nemdohányzó nőknél.

Dohányzás és szoptatás
A szoptatás alatt a dohányzás semmiképpen sem javasolható. A nikotin ugyanis bekerül az anyatejbe, és a babánál súlyos nikotinterhelést okozhat, amelynek tünetei a nyugtalanság, a rossz alvás, a szapora szívműködés, a hasmenés és hányás, a nem megfelelő súlygyarapodás és a gyakoribb felső légúti fertőzések. A dohányzás hatására csökken a szoptató anya tejmennyisége: a dohányosok szervezete mintegy negyedével kevesebb tejet termel, mint a nemdohányzó édesanyáké. A dohányzás sok esetben idő előtti elválasztáshoz is vezet: a dohányosok a statisztikák szerint hamarabb hagyják abba a szoptatást, mint a nemdohányzók. A babára káros hatásai miatt az orvosok egyöntetűen a szoptatás alatti dohányzás ellen foglalnak állást. Ha azonban valaki semmiképpen nem tud lemondani a cigarettáról, és ennek ellenére szoptatni szeretné gyermekét, fontos, hogy a lehető legalacsonyabb kátrány- és nikotintartalmú cigarettát válassza, és ebből is maximum napi néhány szálat szívjon. Az sem mindegy, mikor. Ha közvetlenül a szoptatás után gyújt rá az anya, a két szoptatás között eltelő időben legalább részben kiürülhet a tejből a nikotin, így kisebb nikotinterhelés éri a babát. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a terhesség és a szoptatás alatti dohányzás árt a babának! Hihetetlen, mégis igaz, hogy sajnos ennek ellenére ma minden ötödik szoptató anya dohányzik, és ezzel kiteszi gyermekét is a nikotin egészségkárosító hatásainak.

Dohányzás és menopauza
A dohányzás a menopauzára is hatással van:
• legalább két évvel hozza előbbre a klimaxot,
• növeli a csontritkulás kialakulásának esélyét, ezzel pedig emelkedik a csonttörés bekövetkezésének kockázata, amely különösen időskorban gyakori.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük