Egészség

A bőrápolás első lépése: az arctisztítás

A bőrápolás első lépése: az arctisztítás

Az arcbőr esztétikai állapotának megőrzéséhez olyan kezelési protokollokra van szükség, amelyek tartós és megbízható eredményeket garantálnak. Bármilyen arckezelésről is legyen szó, az első és legfontosabb, kihagyhatatlan lépés minden esetben a bőrtisztítás, ami a bőrt megszabadítja a sminkmaradványoktól és más szennyeződésektől, és felkészíti a hatóanyagok befogadására. A tonizálás, a bőregyensúly helyreállítása, a hidratálás, a bőrtáplálás, és minden egyéb lépés csak ezután következhet. Már a bőr tisztításánál is fontos figyelembe venni a bőrtípust és annak sajátosságait, mert megfelelő hatást csak a megfelelő sminklemosó és bőrtisztító készítményekkel érhetünk el.

A bőrtípusok áttekintése

Az oxigénhiányos bőr

Sok nő követi el azt a hibát, hogy időhiányra hivatkozva elhanyagolja arcbőrének tisztítását. A nem megfelelő kozmetikai termékek használata, a kiegyensúlyozatlan táplálkozás, a dohányzás és a rendszertelen, elégtelen alvás látható hatásai azután csak tovább fokozzák a rossz bőrhigiénia következményeként kialakuló bőrminőségromlást. A sminkmaradványokkal terhelt szaruréteg megvastagodik, a pórusok kitágulnak, a fokozott mértékben termelődő faggyútól eltömődnek. A bőr mélyebb rétegeibe is eljutó szennyeződések és a szervezetben felgyülemlő salakanyagok napról napra károsítják a szöveteket. A bőr oxigénellátása romlik, anyagcseréje lassul. Az oxigénhiányos állapot miatt a bőr fakóvá, élettelenné, szürkés színűvé válik, felszínén rendellenes hámlás jelentkezhet, illetve gennyes pattanások alakulhatnak ki.

A tónusát vesztett bőr

A tónusvesztés nem csak az idősödő bőr jellemzője. A felszíni vagy a mélyebben fekvő szövetek rossz vízellátása, illetve erőteljes folyadékvesztés hatására a fiatal bőrben is kialakulhat. A lelassult bőranyagcsere hosszú távon kihat az arc izomzatára is. A jól hidratált bőrre nem jellemző a feszesség elvesztése, mivel a víz kitölti a szöveteket, és jelenléte kedvező feltételeket biztosít a bőranyagcsere, valamint a normális ütemű bőrmegújulás számára. A tónusát vesztett, petyhüdt arcbőr akár vékony, akár vastag, minden esetben elveszíti átlátszóságát, és homályos, szürkés, fakó lesz. A tónusvesztés hosszú távon a szövetek megereszkedésével, állandósuló dehidratáltsággal és ráncok kialakulásával jár együtt.

A zsíros bőr

A bőr zsírosodása a faggyúmirigyek túlzott működésének következménye. A faggyúkiválasztás az arc bőrében erőteljesebb, mint a test más területein. A termelődő faggyúnak köszönhető, hogy az arcbőr kellemesen puha, és kellően védett a külső környezeti hatásokkal szemben. Ha azonban a faggyúmirigyek működése túlzott intenzitású, az arcbőr esztétikai minősége romlik. A zsíros bőr lehet vastag, illetve vékony. E kétféle bőrtípusnál a zsírosodás eredete és következménye is eltérő, következésképpen más és más ápolás és kezelés vezethet csak eredményre. A zsíros bőr az esetek nagyobb részében vastag és erős, olajosan fénylő, szürkés, fakó. Az ilyen bőrön a zsírosság a faggyúmirigyek túlzott működése miatt alakul ki, és gyakran komedók, mikrociszták, aknés tünetek jelentkezése kíséri. A vékony zsíros bőr esetében a bőr felszíni zsírosodása általában a mélyebb szöveti rétegekben kialakuló dehidratáltság tüneteként jelentkezik. Az ilyen típusú bőr ápolása nehéz feladat, mert a szöveteket védő lipidbarrier a megfelelő hidratáltságot biztosító hatóanyagok felszívódását állandóan gátolja.

A száraz bőr

A száraz és dehidratált bőr vízvesztése jóval nagyobb mértékű a normálisnál. A bőr vízháztartásának egyensúlyát a benne található, vízmegkötő tulajdonságú higroszkopikus és felületaktív anyagok mennyisége határozza meg. A száraz bőr a dehidratáltság miatt gyakran hámlik, súlyosabb esetben elveszíti rugalmasságát, elvékonyodik, színe sápadt, fakó lesz, és intenzíven ráncosodik.

A reaktív bőr

A reaktív bőr általában rendkívül vékony, áttetsző, törékeny, finom szerkezetű. Szinte minden őt érő hatásra intenzíven reagál: akár a legkisebb hatóanyag-tartalmú készítményre is allergiás típusú reakciókkal válaszolhat. A reaktív bőr érzékeny a hidegre és a melegre, a levegőben található szennyező anyagokra, és igen gyakran a nem megfelelő kozmetikai készítményekre is. A reakciók esztétikai problémákban nyilvánulnak meg: a mélyebb bőrrétegekben található szövetek rugalmassága csökken, a bőr hajlamos a kivörösödésre, értágulatosságra, és a felszíni erek falának gyengesége miatt rozáceás tünetek is kialakulhatnak.

A bőr tisztítása

A bőr tökéletes tisztításához ötféle műveletet szükséges elvégezni: a bőrállapot felmérését, a sminklemosást, a bőr radírozását/hámlasztását, a pórusok kinyitását és a komedók eltávolítását. A bőrtípusnak megfelelő, célzott kezelés csak akkor kezdődhet meg, ha túljutottunk a bőrtisztításnak ezen az öt alaplépésén.

A bőrállapot felmérése

A bőr minőségének megvizsgálása, a bőrtípus megállapítása kihagyhatatlan munkafázis, hiszen ez alapján dönthetünk helyesen arról, hogy mely termékek felelnek meg leginkább a bőr fiziológiai állapotának. A bőr megtekintésén túl a kozmetikusnak meg kell kérdeznie vendégétől, hogy:

  • Milyen termékekkel távolítja el a sminket és tisztítja arcbőrét az otthoni ápolás során?
  • Milyen kozmetikumokat használ nappalra, illetveéjszakára?
  • Előfordul-e, hogy bizonyos kozmetikumok használata irritációt vált ki a bőrén?

A kérdésekre kapott válaszokat minden vendég esetében tároljuk egy külön kartonon vagy a számítógépben. Ugyanide jegyezzük fel az egyes kezelések során alkalmazott termékek nevét, az esetleges bőrreakciókat, illetve azt is, hogy a kozmetikában megvásárolható termékek közül mit vásárolt a vendég otthoni ápolásra.

A sminklemosás

Az első lépés a szem sminkjének eltávolítása. Két dologra kell fokozottan odafigyelni: a szem irritációjának, illetve a szemhéjak feldagadásának elkerülésére. Ezért szemlemosásra csak olyan, speciális készítményt használjunk, amelynek biztonságosságát klinikai tesztek igazolják. A vízálló szempillaspirál eltávolítása
csak olajos alapú szemlemosóval lehetséges. A készítmény maradványait rögtön használat után távolítsuk el a szemről langyos vízbe mártott kozmetikai vattakorong segítségével. A második lépés az arc bőrének lemosása, tisztítása. Ehhez különféle textúrájú készítmények állnak rendelkezésünkre: gélek, magas zsírtartalmú szappanok, arclemosó tejek, olajak, amelyek közül a bőrtípusnak, a vendég ízlésének és saját megítélésünknek függvényében szabadon választhatunk.

A szappanok

Ha a vendég ragaszkodik ahhoz, hogy a sminkeltávolítást és a bőrtisztítást szappannal végezzük, akkor feltétlenül olyan, bőrgyógyászati használatra szánt terméket válasszunk, amely felületaktív anyagokat tartalmaz, és nem hagy maga után a bőrön vízben oldhatatlan sókat. Ezeknek a dermatológiai szappanoknak a kémhatása közel áll a bőr természetes pH-jához. Egyes készítményekhez még egy kevés tejsavat is adnak, így a 6,5–7-es pH akár 5-re is lecsökkenthető.

Az arclemosó tejek

A kozmetikusok általában ezeket a készítményeket szeretik és használják leginkább. Vannak közöttük olaj a vízben (O/V), illetve víz az olajban (V/O) emulziók is. Kiválóan oldják a bőrön megtapadt zsíros, illetve vízben oldódó szennyeződéseket, és megkönnyítik a sminkmaradványok, valamint a bőrre került por és szennyező anyagok eltávolítását. Használatuk: itassunk át az emulzióval egy kozmetikai vattakorongot, és töröljük át vele a bőrt szükség szerint addig, míg a vattakorongon már nem látszanak smink- és szennyeződésmaradványok. A sminklemosó tej használata után töröljük át az arc bőrét vizes, vagy még inkább alkoholmentes lotionnel átitatott vattakoronggal. A zsíros bőr tisztítása és felületéről a smink lemosása különös gondot igényel. A zsíros bőrt soha nem szabad túl erőteljesen zsírtalanítani, mert sok esetben megfigyelhető, hogy minél intenzívebb a zsírmentesítés, annál gyorsabban és erőteljesebben zsírozódik vissza a bőr a kezelés után. Ezért az ilyen bőrtípus esetében sem szappan, sem alkohol tartalmú arclemosó használata nem javasolt. Helyettük használjunk a bőr természetes pH-jával megegyező kémhatású, a hidrolipid film egyensúlyát meg nem zavaró arclemosó tejet. A készítmény maradványait demineralizált vízzel vagy alkoholmentes lotionnel átitatott vattakoronggal minden esetben távolítsuk el a bőrről.

A hámlasztás

Hámlasztást az elhalt hámsejtekből álló szaruréteg eltávolítására alkalmazunk a zsíros, illetve a rossz oxigénellátottságú bőrön. A száraz és érzékeny bőr hámlasztása nem javasolt, mert irritációkat okozhat. Az arc hámlasztására használt készítmény jobb, ha nem tartalmaz semmiféle abrazív szemcséket. A fizikai hámlasztás helyett az arcon használjunk inkább kémiai hámlasztószereket. A krémet könnyed mozdulatokkal vigyük fel az arcra. Egyik kezünkkel támasszuk meg, tartsuk a bőrt, a másikkal finom, simogató mozdulatokkal oszlassuk el a krémet az arcon, így távolítsuk el a felesleges szarulemezkéket a bőrfelszínről. A kezelés végére a bőr visszanyeri eleven, rózsás színét, egészségtől ragyogó lesz. A hámlasztás végén itassunk át egy vattakorongot lotionnel, és töröljük át vele az arcot.

A pórusok megnyitása

A pórusok megnyitása történhet gőzölővel vagy vapozonnal. A kezelésnek ez a része kb. 10-15 percet vesz igénybe. A végén a bőrről a keletkező vízpárát itassuk fel.

A komedók eltávolítása

Kozmetikai nyomókendő segítségével a gőztől felpuhult bőrből könnyen eltávolíthatóak a fekete komedók, illetve a pattanások. A tisztátalanságok eltávolítása után helyi fertőtlenítés következik, amihez hidrogénperoxidot vagy antiszeptikus hatású esszenciális olajat lehet alkalmazni. A bőr fertőtlenítése után helyezzünk az arcra egy tisztító, összehúzó, gyógyító hatású maszkot, hagyjuk hatni 15 percig, majd távolítsuk el langyos vizes kompresszel. Tonizálás után az így megtisztított bőr már készen áll a célzott kezelésre és a hatóanyagok befogadására. A sminkeltávolítás és a bőr tisztítása minden bőrápolás kihagyhatatlan alaplépése. Nélküle hiábavaló és hatástalan, sőt kifejezetten káros lehet a bőr számára minden további kezelés. Ezért a bőrtisztítást minden kozmetikusnak megkülönböztetett alapossággal és gondossággal kell elvégeznie.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük