Potencia

A bőr fiatalságának megőrzése

A bőr fiatalságának megőrzése

Franciaországban a fiatalos öregedés lehetőségeinek témáját a fókuszba állító első webTV-magazin, a LongeviTV.com a tavalyi év novemberében 90 nemzetközi szakértő részvételével rendezett tudományos szakmai fórumot. A kerekasztal-beszélgetéseken megvitatott témák egyike „A bőr fiatalságának megőrzése” címet viselte, a felkért előadó pedig Prof. Philippe Humbert, a Besançoni Kórház Egészségügyi Központjának osztályvezető főorvosa, a bőrbiológiai kutató- és fejlesztőlaboratórium igazgatója volt. Az alábbiakban az ő előadásának összefoglalóját közöljük a preventív öregedésgátlás témájában.

HOGYAN ŐRIZHETŐ MEG A FIATALSÁG, A SZÉP BŐR ÉS AZ ÉLETKEDV?

A bőr az ember legnagyobb kiterjedésű testrésze, egy óriási szerv, amely védőköpenyt, barriert képez a szervezet számára a külső agressziókkal szemben. A bőr ugyanolyan ütemben öregszik, mint a belső szervek, de öregedésének mégis nagyobb jelentőséget tulajdonítunk, mert változásai jól láthatóak, így alapul szolgálnak a velünk kapcsolatos véleményalkotásra, és közvetlenül befolyásolják saját közérzetünket is. A bőr öregedésének késleltetése éppen ezért a legtöbb ember számára nagyon fontos kérdés.

Ahány ember, annyiféle bőr
A bőr megjelenését egyedi tulajdonságok határozzák meg. Színe, textúrája, kontúrjai egyénenként változó minőséget mutatnak. A bőr öregedését a veleszületett adottságok és az élettartam során a bőrt ért károsító hatások együttesen határozzák meg. Hogy kinek a bőre hogyan és milyen ütemben öregszik, az éppúgy függ például a bőr fototípusától, mint attól, hogy milyen gyakran van kitéve napexpozíciónak, dohányfüstnek és más bőrkárosító környezeti hatásoknak.

A bőr öregedése
Az évek előrehaladtával mindenki megtapasztalja bőrének változásait. A bőr megjelenése közvetlenül utal a szervezet általános egészségi állapotára, illetve a stressz szintjére. A bőrgyógyász és az anti-aging specialista az arckontúrok, a bőr rugalmassága, a ráncok mélysége, illetve a bőr mikrokeringésének állapota alapján állapítja meg, milyen mértékű a bőr öregedése. Ahogy telnek ugyanis az évek, úgy jelentkeznek sorra a bőrállapot változásai is:
• A hámréteg dehidratálódik és elvékonyodik.
• Barna foltokban elszíneződések (öregségi foltok) jelennek meg a bőrön. Csökken a melanintermelő sejtek (a melanociták) száma, és ezzel párhuzamosan romlik a bőr UV-sugárzással szembeni természetes védettsége.
• Csökken a bőrben a kollagén- és elasztinsejtek alkotta kötőszöveti állomány, elvékonyodik az irharéteg, az arc teltsége romlik. A kollagénszintézis lelassul, a bőr veszít rugalmasságából, hajlékonyságából.
• Csökken a bőr alatti izmok tónusa, megereszkednek az orcák, az arckontúrok elmosódnak, a homlok izmai összehúzódnak.
• Fokozott érzékenység alakul ki az oxidatív stresszel szemben, amely mind a hám, mind az irha sejtjeit egyre erőteljesebben érinti.

A személyre szabott anti-age védelem fontossága
Mivel a bőr egyénenként igen nagy eltéréseket mutathat, ezért az öregedés késleltetése érdekében mindenkinek más kozmetikai termékekre, illetve anti-age kezelésekre van szüksége. A megfelelő preventív megoldások megtalálásához és az optimális eredmény eléréséhez a legcélravezetőbb, ha bőrgyógyász vizsgálja meg a bőr állapotát, és orvosi diagnózis alapján készül terv a bőröregedés késleltetésére.

A megfelelő kozmetikai készítményekkel és bőresztétikai kezelésekkel fenntartható vagy javítható a bőrállapot
• A-vitaminsav (retinoidsav) tartalmú krémekkel újraindítható a bőrben a kollagéntermelés, C-vitamin tartalmú készítményekkel stimulálható a fibroblasztok aktivitása és a kollagénszintézis. E termékek hatására a bőr hajlékonyabb, rugalmasabb lesz.
• Enyhe arcmasszázzsal és megfelelő arcizomtornával stimulálható az arcbőr mikrokeringése, javítható a vér- és nyirokkeringés.
• Antioxidáns molekulákkal eredményesen vehető fel a harc a szabad gyökökkel szemben.

• Megfelelő hidratációval megelőzhető vagy viszszafordítható a bőr szárazsága. Fontos a megfelelő folyadékbevitel és a hidratáló ápolókészítmények használata.
• Hyaluronsav injekciókkal helyileg tölthetők fel az arcon kialakult ráncok, redők.
• Megfelelő életvitellel megtartható, illetve viszszaállítható a bőr természetes fénye, életteli színe.

Az életvitel szerepe

Táplálkozás
Ma már tudjuk, hogy a táplálkozás meghatározó hatással van az öregedés folyamatára. Táplálkozási szokásaink között számos olyan is van, amely a bőr állapotát közvetlenül befolyásolja. Ilyen például a túlzott mértékű cukorfogyasztás. A szervezetbe bekerülő cukor ugyanis proteinrészecskékhez tapad (ez a glikációnak nevezett jelenség), s ettől merevvé, vitalitásukat vesztetté válnak az irha sejtjei. A nem megfelelő táplálkozás a bőrállapot romlását idézi elő, és sietteti az öregedés látható jeleinek kialakulását. A szép bőr hosszan tartó megőrzéséhez elengedhetetlen az egészséges, változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás, amely gazdag vitaminokban, antioxidánsokat tartalmazó friss zöldségekben és gyümölcsökben, valamint nyomelemekben.

Védelem
A fiatalosságot megőrizve öregedni csak a bőr megfelelő védelmével lehet.
• Gondoskodni kell a bőr megfelelő fényvédelméről, és kerülni kell az erős napsütést, mert az UV-sugarak hatására a kollagénrostok károsodnak, s ez a bőr idő előtti öregedéséhez vezet.
• Tartózkodni kell a dohányzástól és az alkoholfogyasztástól. A cigarettafüst akadályozza a keringést, az arcbőr színe fakó, élettelen lesz tőle, a kátrány pedig a szabad gyökök révén károsítja a bőrt. Az alkohol a bőrben található erek dilatációját okozza.
• A lehetséges mértékig csökkenteni kell a képernyők és a halogén lámpák közelében töltött időt, mert ezek is agressziót jelentenek a bőr számára.

Testmozgás
Gondoskodni kell a szervezet megfelelő oxigénellátásáról is. Ehhez elengedhetetlen a friss levegőn tartózkodás és a fizikai aktivitás egyaránt. A Francia Kardiológusok Szövetségének ajánlása szerint napi egy óra szabad levegőn tartózkodás, illetve testmozgás jelentősen javítja a szervezet általános egészségi állapotát, és különösen jót tesz a bőr egészségének.

A jövő anti-aging kezelései
Philippe Humbert professzor szerint a jövőben a következő változások várhatók az anti-aging, pro-aging terén:
• A bőröregedést megelőző célzatú bőrgyógyászati vizsgálat és a személyre szabott pro-aging program kidolgozásának általánossá válása.
• A sejtek közötti interakciókra irányuló tudományos kutatások megerősödése.
• Bőrrekonstrukciós modellek létrehozása, amelyek segítségével vizsgálhatóvá válnak az öregedést okozó tényezők és a kezelési módszerek.
• További tudományos kutatások az őssejterápia tárgykörében.
A jelenleg rendelkezésre álló eszközökkel is komoly eredmények érhetők el a fiatalításban. Egy szakszerű korrekciós sminkkel akár 10 évvel fiatalabbnak tűnhet az arc. Feltöltő injekciók alkalmazásával is „csalhat” néhány évet az orvos. A bőr és az általános megjelenés fiatalosabbá válása igazán látványos, ha az ember jól megválasztott diétát követ, sportol, nem dohányzik, gondoskodik a megfelelő tápanyagbevitelről, a bőrápolásról, és arról, hogy általában véve is „jól érezze magát a bőrében”.

KÉRDÉSEK A BŐRGYÓGYÁSZ SZAKÉRTŐHÖZ

Válaszol: Prof. Philippe Humbert bőrgyógyász főorvos, a Besançoni Kórház Egészségügyi Központjának osztályvezető főorvosa
A szakorvos által végzett korai állapotfelmérés és diagnózis milyen mértékben késleltetheti a bőr öregedését?
A bőr öregedése természetes folyamat, amely a 25–30. életév tájékán kezdődik. Elkerülni, visszafordítani nem lehet, de a változások bekövetkezésének ideje és mikéntje – a genetikai meghatározottság mellett – számos életmódbeli, környezeti tényezőtől is függ (dohányzás, táplálkozás, környezetszennyezés stb.). Ma már olyan, fejlett diagnosztikai eszközökkel rendelkezünk, amelyek segítségével előre megjósolható, hogyan zajlik majd, milyen lesz a lefolyása egy adott bőr öregedésének, melyek azok a rizikófaktorok, amelyekre az adott páciensnek különösen oda kell figyelnie, ha fiatalosan szeretne öregedni. Mérni tudjuk a bőrben az erek aktivitását, a mikrokeringés intenzitását, előre megbecsülhető bizonyos ráncok mélysége, objektív mérési módszerek állnak rendelkezésünkre az arcszín élénkségének megállapítására, a hidratáltság szintjének meghatározására. E mérési, diagnosztikai módszerek és technikák szerepe meghatározó a pro-agingben. Segítségükkel nemcsak a reális állapotfelmérésre van lehetőség, hanem a prevencióra is. A várható problémák ugyanis e mérési módszerek alkalmazásával már a bőröregedés látható, klinikai tüneteinek megjelenése előtt feltárhatók, és így személyre szabott módon minden esetben kidolgozhatóak a megelőzést célzó, megfelelő kezelési protokollok.

A bőröregedés preventív megközelítése mennyiben növelheti a választott készítmények és kezelések hatékonyságát?

A tudományos alapokon nyugvó megelőzés előnyei számos ponton megmutatkoznak. Az öregedés fiziológiájának mind pontosabb megismerése lehetővé teszi, hogy egyre hatékonyabb pro-aging és anti-aging termékeket és eljárásokat fejlesszenek ki. A besançoni kutatólaboratórium vizsgálatai azt igazolták, hogy a bőrben jelen lévő C-vitamin mennyisége a kor előrehaladtával évről évre csökken. Egy 5%-nyi C-vitamint tartalmazó krém használatával mintegy 20–25%-kal növelhető meg a bőrben a kollagéntermelés. Ennek felismerése óriási eredmény. A személyre szabott diagnózis segít abban is, hogy mindig a konkrét bőrállapotnak megfelelően, a bőr tényleges szükségleteinek ismeretében választhassunk a rendelkezésre álló lézeres vagy feltöltő eljárások közül, és ezeket célzottan alkalmazhassuk.

Lehet-e lassítani az öregedést a kockázati tényezők csökkentésével?

Természetesen, igen. Annál is inkább, mert a bőr öregedése nagymértékben összefügg a szervezet kölönböző hiányállapotaival. A táplálkozás és a megfelelő táplálék-kiegészítők a bőr egészsége szempontjából kiemelkedő jelentőségűek. Ezen túlmenően pedig meg kell említenünk még számos életvitelbeli, illetve környezeti károsító tényezőt, amelyek elkerülésével a fiatalos bőrállapot hosszabb időn át megőrizhető. Gondolok itt például a napexpozíciók súlyos következményeire, vagy a dohányzásra, amely az ismert bőrkárosító hatásai mellett további, eddig kevésbé hangsúlyozott veszélyeket is rejt a bőr számára. A bőr fiatalságának megőrzését szolgáló technikák fejlődése és a pro-aging szemlélet terjedése a figyelem középpontjába állítják a bőrkárosodást okozó kockázati tényezőket is, így szerencsére mind a szakma, mind pedig a laikusok egyre érzékenyebbé válnak e fontos kérdések iránt.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük