e-met.hu >> Az EU ETS rendszer szakmai véleményezése
Frissítve: 2013. április 13.
Szerző: Zarándy Pál
Alább olvashatják a MET szakértői véleményét a NFM Klímapolitikai Főosztályától érkező kérésre.

Magyar Energetikai Társaság 2013. március 29-én kapta az alábbi kérést (dőlt betűkkel idézve) a NFM Klímapolitikai Főosztályától, amelynek tárgya szakmai javaslat, 2013. április 10-i beküldési határidővel. A MET elnöksége úgy döntött, hogy a rendkívül rövid határidő ellenére eleget tesz a kérésnek, hangsúlyozva, hogy javaslatunk „szakmaiságát” erősen korlátozza a rendelkezésre álló idő.

A javaslatot végül is néhány, a kérdésben mértékadónak tekintett kolléga hozzászólása alapján állítottuk össze. Az összeállítás érdemi, testületi megvitatására nem volt mód, de feltételezhető, hogy a MET mondanivalójának lényege további egyeztetések sem változna meg.

A szakmai véleményt ITT olvashatják.

Zarándy Pál
Magyar Energetikai Társaság


Tisztelt Hölgyem/ Uram!

Az Európai Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) 2012. november 14-én jelentést adott ki az Európai Unió Emisszió-kereskedelmi rendszere (EU Emissions Trading System, EU ETS) alatti karbonpiac helyzetéről (http://ec.europa.eu/clima/policies/ets/reform/docs/com_2012_652_en.pdf ).  A gazdasági válság hatásai és a 2013-2020-ig tartó 3. kereskedési időszakba való áttérés kapcsán hozott szabályozási rendelkezések a kereslet-kínálati egyensúly felborulásához, és a kvótaárak drasztikus csökkenéséhez vezettek. Éppen ezért a Bizottság olyan intézkedéseken dolgozik, amelyek növelhetnék az EU ETS hatékonyságát.

A Bizottság a probléma megoldására hat lehetséges hosszú távú strukturális intézkedést irányoz elő, amelyek a fenti dokumentumban kerülnek részletes kifejtésre.

Ezek a következők:

  1. Az EU kibocsátás-csökkentési célkitűzésének növelése 20%-ról 30%-ra 2020-ig
  2. Kibocsátási egységek törlése a 3. kereskedési időszakban
  3. Az éves lineáris csökkentési tényező korai felülvizsgálata
  4. Az ETS hatályának kiterjesztése más ágazatokra
  5. A nemzetközi kreditekhez való hozzáférés korlátozása
  6. Diszkrecionális árképzési mechanizmusok

A strukturális reformokkal kapcsolatban a Bizottság hivatalos konzultációs folyamatot indított az érdekeltek körében. Az első találkozó 2013. március 1-jén került megrendezésre, a másodikra pedig 2013. április 19-én kerül sor.

A konzultációk anyagai a következő linken érhetők el:
http://ec.europa.eu/clima/events/0070/index_en.htm
(március 1.);
http://ec.europa.eu/clima/events/0071/index_en.htm (április 19.).

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Klímapolitikai Főosztálya 2013. április 10-ig a klimapolitika@nfm.gov.hu e-mail címre várja szakmai javaslataikat a strukturális reformokhoz kapcsolódó magyar álláspont kialakítása érdekében.

A Minisztérium az Ön e-mail címét a  Nemzeti Végrehajtási Intézkedésekhez kapcsolódó szakmai egyeztetési adatnyilvántartásból vette. Amennyiben Ön nem érintett, vagy nem kíván részt venni az egyeztetésben, kérem, jelezze és a továbbiakban nem keressük szakmai álláspontra vonatkozó e-mailekkel.

Üdvözlettel,

Klímapolitikai Főosztály
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
.

A dokumentum forrása az e-met.hu portál. [ Bezár | eredeti dokumentum | e-met.hu főoldal ]