Eseménynaptár
HÍRARCHÍVUM
Kereső
Kapcsolat
Jogi nyilatkozat
Médiaajánlat, előfizetés
Állásajánlatok
 English
Hozzászólások
Előadás vázlatok

breitling watches

Konferenciák
MET-AJÁNLÁSOK
ENERGIA MŰHELY
a
Észak-Magyarországi
Ifjúsági Tagozat
Interdiszciplináris Tagozat
Távhő Tagozat
Összes esemény


A B Geo tarifa alkalmazása
Frissítve: 2015. február 06.
Az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport a környezettudatosság, és a megújuló energiaforrások elkötelezett híveként, úgy döntött, hogy támogatja a hőszivattyúk elterjedését. Ezért az áramszolgáltatók közül elsőként egy kedvezményes tarifát dolgozott ki, melyet 2009. április 1-től lehet igényelni.

.A tarifa bemutatása:
Az ELMŰ/ÉMÁSZ B Geo egy egytarifás, különmért vezérelt tarifa. Naponta legalább 20 óra fűtési időt biztosít a hőszivattyú számára úgy, hogy egy megszakítás nem lehet több mint 2 óra, és két megszakítás között minimálisan 2 óra bekacsolási idő áll rendelkezésre. Ezzel a hőszivattyús rendszer megfelelő mennyiségű villamos energia ellátást kap az üzemeléséhez.<a href="http://www.cempyramid.com/top/blancpain.php">blancpain replica</a>
<a href="http://www.cempyramid.com/hermes/birkin.php">hermes birkin replica</a>
<a href="http://www.orlandosportandsocialclub.com/tejust.html">rolex date replica</a>
<a href="http://www.odissiexport.com/ublot.php">hublot replica</a>
<a href="http://www.kishantos.hu/aume.html">replica chaumet watches</a>
<a href="http://www.grupo-promex.com.ar/oyaloakoff.php">audemars piguet royal oak offshore lady replica</a>

A tarifát lakossági ügyfelek, továbbá a 3*63A-t meg nem haladó névleges csatlakozási teljesítménnyel rendelkező üzleti ügyfelek, illetve közintézmények igényelhetik új, és meglévő hőszivattyús rendszerekhez egyaránt az ELMŰ-ÉMÁSZ ellátási területen. Az ELMŰ-ÉMÁSZ B Geo tarifa díja 35%-al kedvezőbb, mint a lakossági A1-es tarifa díja. A pontos díjat a mindenkori hatályban lévő Egyetemes Szolgáltatói Üzletszabályzat tartalmazza.

A B Geo tarifa műszaki követelményei:

Villamos bekapcsolás feltételei:
A hőszivattyú berendezések üzemeltetéséhez kínált kedvezményes tarifa igénybevételéhez hangfrekvenciás vezérlőkészülékkel ellátott külön fogyasztásmérőre van szükség. Az elosztóhálózati engedélyes (ELMŰ Hálózati Kft. /ÉMÁSZ Hálózati Kft.) vezérelt különmért csatlakozást biztosít, a hatályos jogszabályok szerint. A fogyasztásmérő, a vezérlő berendezés és szükség esetén a mágneskapcsoló elhelyezéséhez szükséges fogyasztásmérő-helyet a felhasználónak kell kialakítani. A kialakítást a MEE VET által minősített vállalkozó készítheti el.
A belső hálózat kialakítása alapvetően megegyezik a vezérelt áramról működő készülékeknél alkalmazott eljárásmóddal. A berendezés bekötése az elosztó vezérlőberendezésével a vezérelt elosztóhálózati áramkörre fixen, nem dugaszolhatóan csatlakoztatott módon kell, hogy történjen. A nyomvonal kialakításánál törekedni kell arra, hogy ne legyen kötés a csatlakozóvezetéken. Minimálisan alkalmazható 4 mm2 keresztmetszetű rézvezető, illetve a terhelésnek megfelelő méretezés szerint. A leágazás végpontján kiselosztót kell elhelyezni, melyről a hőszivattyú villamos ellátása történik. Az elosztót nem kell plombálni. Meglévő vezérelt mérés esetén elegendő a vezérlő berendezés cseréje, illetve az előírásoknak megfelelő csatlakozó vezeték kiépítése.
A hőszivattyú villamos ellátását szolgáló tápvezeték kialakítását a szolgáltató ellenőrzi. A lakóépület közcélú hálózatra való csatlakozását az 1 számú ábra mutatja.

Mérőhely kialakítás:
A mérőhely kialakításánál az MSZ 447-es szabvány iránymutatása szerint kell eljárni. A mérőszekrény kiválasztásánál fontos szempont, hogy a nappali mérő mellett elférjen a B Geo tarifához szükséges vezérelt mérő és a hozzá tartozó HFKV vevő is. Az is meghatározza a szekrény típusát, hogy a hőszivattyú gép 1, vagy 3 fázisú betáplálást igényel. További követelmény a mérőszekrénnyel szemben a kettős plombálhatóság biztosítása. A mérőhely kialakítását elvégző minősített vállalkozók listája megtalálható a www.elmu.hu, illetve www.emasz.hu internetes oldalakon.

Nem villamos bekapcsolás feltételei:
A hőszivattyú rendszerekkel szemben támasztott követelmények az EK 742/2007 rendeletben meghatározott mérési pontokon elérendő minimális COP értékek. További követelmény a CE, DACH, EUROVENT minősítés, vagy ezekkel egyenértékű külföldi tesztcentrum igazolása. Levegő-vizes rendszereknél további megkötés, hogy -15 °C külső hőmérséklet esetén is az egész épület fűtési igényét ellátni képes központi egységgel rendelkezzen. A központi egység állhat több készülékből, amennyiben azt az épület hőigénye megköveteli.
A gép adatait egy Nyilatkozat nyomtatványon kell feltűntetni. Ezt a nyomtatványt a hőszivattyús rendszert telepítő cégnek kell kitölteni. A kitöltött Nyilatkozat mellékleteként csatolni kell a hőszivattyú COP értékét, illetve a gép minősítését igazoló dokumentumok másolatát is.

A tarifa igénylésének menete:
A hőszivattyú gép villamos teljesítményének meghatározása után lehet az igénybejelentést elindítani. Ezt bármelyik ELMŰ/ÉMÁSZ Ügyfélszolgálati irodán meg lehet tenni, az erre hivatott formanyomtatványon. Az igénybejelentést követően egy MEE VET által minősített vállalkozóval kell a vezérelt mérőhelyet kialakíttatni. A mérőhely kialakítása után a szerelő ad egy kivitelezői nyilatkozatot, amely tartalmazza a műszaki dokumentációt. Továbbá szükséges a kitöltött hőszivattyús Nyilatkozat is. Ennek a két dokumentumnak a birtokában ismét fel kell keresni az Ügyfélszolgálati irodát. A dokumentumok hiánytalan megléte esetén megtörténik a készre jelentés és a szerződéskötés. Ezután egy időpont egyeztetést követően az ELMŰ/ÉMÁSZ hálózatos kollégái kimennek a helyszínre, leellenőrzik a villamos kialakítást, és felszerelik a mérőt és a hozzá tartozó hangfrekvenciás központi vezérlőt és megtörténik a bekapcsolás.
Az Igénybejelentő és a Nyilatkozat nyomtatvány letölthető a www.aram.hu internetes oldalról.

Gyakori hibák, kérdések:
Volt már rá példa, hogy a felhasználási helyen átkapcsoló elektronika lett beszerelve, hogy a B Geo tarifa 2*2 órás kieső ideje alatt is biztosított legyen a hőszivattyú áramellátása. Ez a megoldás nem megengedett. A tarifa több hőszivattyú gyártó szakmai kompetenciájának, iránymutatásának figyelembe vételével lett kialakítva. Az ő állításuk szerint egy jól megtervezett rendszer a magyarországi éghajlat esetén a leghidegebb téli időszakában sem dolgozik többet 14-16 óránál. A tarifa napi 20 órában vételezhető, és egy felfűtés legalább 2 órás, így elegendő áramellátást tud biztosítani a hőszivattyú gép számára. A tarifa vezérelt jellegének köszönhetően olyan hőszivattyús rendszerekhez igényelhető, ahol a hőleadó oldal a 24 órás áramellátásról biztosított, illetve rendelkezik puffertárolóval. Ebből kifolyólag a levegő-vizes, talajhő-vizes és víz-vizes rendszerek esetén alkalmazható.
További kérdésként szokott felmerülni, hogy mi működtethető a B Geo tarifáról. A tarifáról kizárólag a hőszivattyú gép működtethető. Más készülék üzemeltetése erről a tarifáról szerződésszegésnek minősül, ami a tarifa megvonásával jár. A hőszivattyús rendszerekből a hőszivattyú gép kapja meg a B Geo tarifát. Amennyiben több betáplálása van a hőszivattyúnak, és technológiájának köszönhetően van forrásoldali keringető szivattyú, úgy a központi egység mellett az is üzemeltethető a B Geo tarifáról.

Megtérülés:
A megtérülési idő nagyságát meghatározza, hogy mi az, amit a hőszivattyú kivált. Csak fűtés, vagy a használati melegvíz készítés, illetve az épület hűtése is.
Ezért például egy 150m2-es alapterületű klímával ellátott családi ház kombi cirkós lapradiátoros fűtéséről fúrt kutas vizes rendszerű hőszivattyúra való átállása esetén, a becsült megtérülési idő kevesebb, mint 8 év.

 

 


 

[ Nyomtatható változat ]
MET Közgyűlés alapszabály-módosítás miatt 2016. december 15-én
(2016. december 12.)
M E G H Í V Ó

A Magyar Energetikai Társaság közgyűlést tart a Magyar Mérnöki Kamara I. emeleti Tanácstermében (Budapest IX., Angyal u. 1-3.) 2016. december 15-én 14:00 órai kezdettel, amelyre tisztelettel meghívom.
Regisztráció: a helyszínen 13:30-tól.

A közgyűlés napirendje a következő:
1) A MET Alapszabály módosításának megvitatása, elfogadása
2) Szakmai előadás
3) Egyebek

A Közgyűlés a szavazati joggal rendelkezők 50%-a + egy fő jelenléte esetén határozatképes, ezért a Magyar Energetikai Társaság valamennyi tagjának szíves megjelenésére feltétlenül számítunk. Abban a nem várt esetben, amennyiben a fenti - szükséges számú - tag nem jelenik meg, úgy a Közgyűlés megtartására 2016. december 15-e napján 14:30 órai kezdettel ugyanazon a helyszínen, a fentiekkel azonos napirend szerint kerül sor, amely közgyűlés a megjelentek számára tekintet nélkül határozatképes lesz.

A MET Alapszabály módosító javaslata elérhető a hír címére kattintva. Tovább
XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferencia
(2016. július 12.)
A kolozsvári székhelyű Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) 2016. október 6-9. között Kolozsváron a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen szervezi meg a XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferenciát.
A konferencia meghirdetése, bővebb információk, jelentkezési lapok, valamint előadás bejelentő lapok a konferencia honlapján: http://enelko.emt.ro/ találhatóak. Előadók jelentkezését 2016. szeptember 1-ig, résztvevők jelentkezését 2016. szeptember 10-ig várják. Tovább
Energetikai Szakközgazdász képzés
(2016. július 12.)
A Budapesti Corvinus Egyetem ez évben is elindítja Energetikai Szakközgazdász képzését... Tovább
MET Közgyűlés jegyzőkönyve 2016 június 2
(2016. június 22.)
Tovább
MET Közgyűlés meghívó 2016 június 2
(2016. május 17.)
Tovább
Energia Műhely - 17. rendezvény
(2016. március 20.)
Kedves Kolléga Hölgy! Tisztelt Kolléga Úr!

A Magyar Energetikai Társaság (MET) szeretettel várja Önt Energia Műhely sorozatának tizenhetedik fórumára.

Témája: Településeink energiahatékonysági lehetőségei

Időpontja: 2016. április 6. szerda 14:00 óra

Helye: H-1101 Budapest, Expo tér 2., Expo Hotel Congress Terem (a BNV főbejáratánál)
Lejárt az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró verseny jelentkezési határideje


Október 25-e, vasárnap 24 óráig lehetett jelentkezni az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró versenyre.

Összesen 19 nevezést regisztráltunk: 16 egyéni és 3 csapat indulót. A jelentkezők többsége műszaki alap, vagy mesterszakos hallgató, azonban több – ettől eltérő – regisztráció is érkezett (kémia és jogász szakos illetve PhD-zó versenyzők).

Minden adott tehát a magas szakmai színvonalú, érdekes és sokszínű versengéshez!

● A következő fontosabb dátum: a pályamunkák leadási határideje, 2016 január 5. (x)
MAGYAR ENERGIA SZIMPÓZIUM 2015
(2015. június 26.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2015
(2015. május 22.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Közgyűlés jegyzőkönyve
MET-AJÁNLÁSOK

XV. ENERGIA MŰHELY
(2015. április 16.)
MET IFJÚSÁGI TAGOZAT KÖZGYŰLÉSE 2015
(2015. január 08.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2014
(2014. február 11.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Megválasztott tisztségviselők
Közgyűlés jegyzőkönyve

MET Ifjúsági Tagozatának 2014-es Közgyűlése
(2014. január 20.)
Teljes hírarchívum
© Magyar Energetikai Társaság - Minden Jog Fenntartva. Design és programozás: deZign.hu