Eseménynaptár
HÍRARCHÍVUM
Kereső
Kapcsolat
Jogi nyilatkozat
Médiaajánlat, előfizetés
Állásajánlatok
 English
Hozzászólások
Előadás vázlatok

breitling watches

Konferenciák
MET-AJÁNLÁSOK
ENERGIA MŰHELY
a
Észak-Magyarországi
Ifjúsági Tagozat
Interdiszciplináris Tagozat
Távhő Tagozat
Összes esemény


A Szilas Park hőellátásának fejlesztései
Frissítve: 2015. február 06.
Szerző: sajtóanyag
2009-ben Budapest Főváros XV. Kerületének Önkormányzata 10 éves hőszolgáltatási pályázatot írt ki a Szilas Park hőellátó rendszerének üzemeltetésére. A kiírás biztonságos, energiatakarékos és környezetkímélő rendszerekre kért ajánlatot. A pályázaton három cég indult, többek között Budapest távhőszolgáltató társasága is, végül a lakótelep hőellátó rendszerének üzemeltetését a Dalkia Energia Zrt. nyerte el az innovatív, részben megújuló energiára épülő ajánlatával. A megújuló energiaforrások használatával évente 15,7 tonnával csökken a CO2-kibocsátás.

A Dalkia Energia Zrt. nyertes pályázatában megadott műszaki megoldásban a hagyományosnak számító gáz energiaforráson kívül alternatív energiaforrásként napenergia szerepelt. A beruházás 2009 szeptemberére készült el. A projekt keretében, a kazánház tetejének fekvését és tájolását figyelembe véve bruttó 100 m2 területen (hasznos felülete 88 m2) 44 db napkollektor került felszerelésre. A Soltec márkájú vákuumcsöves napkollektorok kimagaslóan hosszú élettartamát és teljesítményét a borszilikát kettős üvegcsövek, valamint a vákuum szavatolja. Tartós konstrukció, ami a szabványoknak megfelelően a 25 mm-es jégesőnek is ellenáll.
A kollektorokkal termelt energia a használati melegvíz (HMV) termelésnél hasznosul, amely napi 5-7 m3 HMV előállítását is eredményezheti.

A fenti rendszeren kívül beépítésre került egy 65 kW hőteljesítményű hőszivattyús berendezés is. Ez levegő-víz hőszivattyú, amelynek működése során a külső levegőből vonja el a hőmennyiséget, és azt a melegvízzel működő belső fűtési rendszernek adja át. Ennek a rendszernek az a sajátossága, hogy működési hőmérséklet-tartománya korlátozott, a hatásfok függ a külső hőmérséklettől, azaz minél melegebb az idő, annál gazdaságosabb a működése.

Az alternatív, megújuló energiaforrásokra épülő berendezések a nyári időszakban az energiaigénynek 10%-át képesek fedezni. Miután a központi hőellátó rendszer kazánháza a lakótelepen, tehát közvetlenül a lakókörnyezetben helyezkedik el, ezért kiemelten fontosak a vonatkozó környezetvédelmi szempontok is: a napenergia és a hőszivattyú használatával csökken a földgáz felhasználásból származó széndioxid kibocsátás is. A felszerelt napkollektorokkal évente 12,9, míg a hőszivattyúval 2,8 tonnával kevesebb a CO2-kibocsátás.

A távhőellátó rendszereknél a hatásfok, a költség és a környezetvédelem folyamatosan napirenden lévő kérdések, melyeket mind az Önkormányzat, mind a Dalkia Energia szem előtt tart. Ez alapján, a kivitelezés után a Szilas Park kazánházában további fejlesztésként a keringtető szivattyúkat frekvenciaváltós hajtásszabályozással látták el. Ennek eredményként csökkent a villamos energia felhasználás, így a beruházással részben sikerült kompenzálni<a href="http://allremote.com.tw/seamaster.html">omega seamaster 300m replica</a>
<a href="http://www.manaut.com/vacheron-constantin/replica.html">vacheron constantin replica</a>
<a href="http://www.cempyramid.com/patek-philippe/twenty-4.html">patek philippe twenty-4 replica</a>
<a href="http://www.cempyramid.com/best/knock.html">knock off watches</a>
 a villamos energia árak növekedését.

A lakók kényelme és megelégedése érdekében a rendszer fő berendezései bekötésre kerültek a szolgáltató Dalkia Energia Zrt. központi távfelügyeleti rendszerébe, online üzemmódban. Így a rendszert felügyelő 24 órás diszpécserszolgálat segítségével gyors üzemzavar- és hibaelhárítás válik lehetővé.

Összességében elmondható, hogy az új rendszernek köszönhetően a Szilas Park lakótelepen megnőtt a távhőszolgáltatás megbízhatósága és hatásfoka, kiemelt szerephez jutott a környezetvédelem és a tudatos fogyasztói megtakarítás, továbbá megvalósult az orosz gáztól való részleges függetlenedés.

A Dalkia Energia Zrt. számára a Szilas Parkban kialakított, megújuló energiaforrásokat is hasznosító projekt mérföldkőnek számít a társaság stratégiai célja, a megújuló energiaforrások minél szélesebb körű hasznosítása, a környezettudatos működés jegyében.

[ Nyomtatható változat ]
MET Közgyűlés alapszabály-módosítás miatt 2016. december 15-én
(2016. december 12.)
M E G H Í V Ó

A Magyar Energetikai Társaság közgyűlést tart a Magyar Mérnöki Kamara I. emeleti Tanácstermében (Budapest IX., Angyal u. 1-3.) 2016. december 15-én 14:00 órai kezdettel, amelyre tisztelettel meghívom.
Regisztráció: a helyszínen 13:30-tól.

A közgyűlés napirendje a következő:
1) A MET Alapszabály módosításának megvitatása, elfogadása
2) Szakmai előadás
3) Egyebek

A Közgyűlés a szavazati joggal rendelkezők 50%-a + egy fő jelenléte esetén határozatképes, ezért a Magyar Energetikai Társaság valamennyi tagjának szíves megjelenésére feltétlenül számítunk. Abban a nem várt esetben, amennyiben a fenti - szükséges számú - tag nem jelenik meg, úgy a Közgyűlés megtartására 2016. december 15-e napján 14:30 órai kezdettel ugyanazon a helyszínen, a fentiekkel azonos napirend szerint kerül sor, amely közgyűlés a megjelentek számára tekintet nélkül határozatképes lesz.

A MET Alapszabály módosító javaslata elérhető a hír címére kattintva. Tovább
XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferencia
(2016. július 12.)
A kolozsvári székhelyű Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) 2016. október 6-9. között Kolozsváron a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen szervezi meg a XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferenciát.
A konferencia meghirdetése, bővebb információk, jelentkezési lapok, valamint előadás bejelentő lapok a konferencia honlapján: http://enelko.emt.ro/ találhatóak. Előadók jelentkezését 2016. szeptember 1-ig, résztvevők jelentkezését 2016. szeptember 10-ig várják. Tovább
Energetikai Szakközgazdász képzés
(2016. július 12.)
A Budapesti Corvinus Egyetem ez évben is elindítja Energetikai Szakközgazdász képzését... Tovább
MET Közgyűlés jegyzőkönyve 2016 június 2
(2016. június 22.)
Tovább
MET Közgyűlés meghívó 2016 június 2
(2016. május 17.)
Tovább
Energia Műhely - 17. rendezvény
(2016. március 20.)
Kedves Kolléga Hölgy! Tisztelt Kolléga Úr!

A Magyar Energetikai Társaság (MET) szeretettel várja Önt Energia Műhely sorozatának tizenhetedik fórumára.

Témája: Településeink energiahatékonysági lehetőségei

Időpontja: 2016. április 6. szerda 14:00 óra

Helye: H-1101 Budapest, Expo tér 2., Expo Hotel Congress Terem (a BNV főbejáratánál)
Lejárt az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró verseny jelentkezési határideje


Október 25-e, vasárnap 24 óráig lehetett jelentkezni az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró versenyre.

Összesen 19 nevezést regisztráltunk: 16 egyéni és 3 csapat indulót. A jelentkezők többsége műszaki alap, vagy mesterszakos hallgató, azonban több – ettől eltérő – regisztráció is érkezett (kémia és jogász szakos illetve PhD-zó versenyzők).

Minden adott tehát a magas szakmai színvonalú, érdekes és sokszínű versengéshez!

● A következő fontosabb dátum: a pályamunkák leadási határideje, 2016 január 5. (x)
MAGYAR ENERGIA SZIMPÓZIUM 2015
(2015. június 26.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2015
(2015. május 22.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Közgyűlés jegyzőkönyve
MET-AJÁNLÁSOK

XV. ENERGIA MŰHELY
(2015. április 16.)
MET IFJÚSÁGI TAGOZAT KÖZGYŰLÉSE 2015
(2015. január 08.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2014
(2014. február 11.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Megválasztott tisztségviselők
Közgyűlés jegyzőkönyve

MET Ifjúsági Tagozatának 2014-es Közgyűlése
(2014. január 20.)
Teljes hírarchívum
© Magyar Energetikai Társaság - Minden Jog Fenntartva. Design és programozás: deZign.hu