Eseménynaptár
HÍRARCHÍVUM
Kereső
Kapcsolat
Jogi nyilatkozat
Médiaajánlat, előfizetés
Állásajánlatok
 English
Hozzászólások
Előadás vázlatok

breitling watches

Konferenciák
MET-AJÁNLÁSOK
ENERGIA MŰHELY
a
Észak-Magyarországi
Ifjúsági Tagozat
Interdiszciplináris Tagozat
Távhő Tagozat
Összes esemény


Fordulat az európai földgáz piacon
Frissítve: 2015. június 11.
2008-ról 2009-re a világ olaj felhasználása közel 2 %-kal, földgáz fogyasztása pedig 2,6 %-kal csökkent. A válság talán egyetlen pozitív hatása a kőolaj és a földgáz árának csökkenése volt 2009-ben. Ennek okát a fogyasztás csökkenés, és a készletek gyors növekedése miatti túlkínálatban, illetve a nyersanyag tőzsdéken a pénztőke óvatosabb jelenlétében látják. 2009 végén már pozitív jelek is megjelentek a világ gazdaságában: az USA-ban újra indult az ingatlan hitelezés, a GDP lejtmenete lelassult, megállt.

 

A világ földgáz fogyasztásának „fekete éve: 2009”

A jelenlegi gazdasági < Rolex Day Date Replica Rolex Sky-Dweller Replica Baume & Mercier replica watch Breitling Avenger Replica Best Parmigiani Replica watch válság az Egyesült Államokban indult el, hitelezési válságként, majd terjedt tovább a gazdaság minden területére, illetve a világ további országaira. Az egyes országok sorra GDP csökkenést mutattak, a termelés és a fogyasztás drasztikusan csökkent. (A szuper gyorsan fejlődő BIRC országok – Brazília, India, Oroszország, Kína – Oroszországot kivéve még mindig bőven pozitív GDP változást produkáltak.)

2008-ról 2009-re a világ olaj felhasználása közel 2 %-kal, földgáz fogyasztása pedig 2,6 %-kal csökkent.

A válság talán egyetlen pozitív hatása a kőolaj és a földgáz árának csökkenése volt 2009-ben.

Ennek okát a fogyasztás csökkenés, és a készletek gyors növekedése miatti túlkínálatban, illetve a nyersanyag tőzsdéken a pénztőke óvatosabb jelenlétében látják.

2009 végén már pozitív jelek is megjelentek a világ gazdaságában: az USA-ban újra indult az ingatlan hitelezés, a GDP lejtmenete lelassult, megállt

Az EU földgáz fogyasztása 2008-ban 566 Md m3 volt. Ebből Oroszországból érkezett 124 milliárd, Algériából 33 milliárd és LNG formájában a világ szinte valamennyi termelőjétől 47 milliárd m3. 2009-ben a fogyasztás mintegy 32 milliárd m3-rel  csökkent, 534 milliárd m3-re, azzal együtt, hogy a 2009 januári orosz gázszállítási kiesés miatt a nyár során minden európai föld alatti és LNG tárolót teletöltöttek.

Magyarország sem kivétel az európai országok energia felhasználási tendenciáiból. A 2008. évi 13,1 milliárd m3-es fogyasztás 2009-re 11,5 milliárdra csökkent. A csökkenésben a legnagyobb részt a gáztüzelésű villamos erőművek fogyasztásának visszaesése okozta, de az ipari felhasználás is közel 20 %-kal esett vissza. A lakossági gázfogyasztásban komoly visszaesés nem jelentkezett, a takarékosság mellett a szén, fatüzelés erősödő tendenciája okozott 5 %-on belüli gázfogyasztás csökkenést.

 

A földgáz fogyasztás eseményeitől gyakorlatilag függetlenül a földgáz készletek kutatása nagy erővel folyik az egész világon. A 2000. évi 171 ezer milliárd m3-es készletszint 2010-re 180 ezer milliárd m3-re nőtt. Továbbra is Oroszország rendelkezik a legnagyobb konvencionális földgázmezőkben lévő készlettel. Előretört a nem konvencionális készletek kutatása és termelésbe állítása, elsősorban az USA-ban.

Az Európai Unió 2020-ig 20 %-kal akarja csökkenteni az összes energia fogyasztást, első sorban az energia átalakítások hatékonyságának emelésével. Ugyanakkor a földgáz felhasználás 15 %-os emelkedésével számol a következő 10 évben. 2020-ig a megújuló energiahordozók felhasználásának 20 %-ra emelését tűzték ki, amihez némi kétséget fűzhetünk. Marad az újra meglendülő gazdaság energia igénye kielégítésére a földgáz, a kőolaj, és az újra előtérbe kerülő nukleáris energiahordozó, bár ez utóbbi mérhető eredménye 2020-ban még nem lesz jelentős. (Magyarországon is 2020-ig csak nagyon óvatos becslések alapján léphet be új atomerőművi blokk a termelésbe.)

 

Az Egyesült Államok törekszik az önellátásra

Az Egyesült Államok a világ legnagyobb földgáz termelője és fogyasztója is. Az amerikai földgáz felhasználás tendenciái vagy hatása előbb-utóbb megjelennek a világ minden országában. Az utóbbi években Amerikában dinamikusan nőtt a termelés és a felhasználás is, a gazdasági válság kis mértékben (2008-ról 2009-re -2,3 %-kal) érintette ezt az energiahordozót.

 

Az Egyesült Államok földgáz forgalma

milliárd m3

Év

Belföldi termelés

Belföldi fogyasztás

Import

2005

514

660

146

2006

500

2007

542

690

148

2008

600

725

125

2009

624

712

88

 

Forrás: Annual Energy Outlook 2010

 

Az import csővezetéken Kanadából és Mexikóból, az LNG a világ számtalan pontjáról érkezik.

A Gazprom is szeretne részesedni a világ – és közte az USA -  LNG forgalmából, épül is LNG terminál Oroszországban, az Északi-Tenger partján.

Az USA csökkenő importját a nagy erővel és eredménnyel folyó nem konvencionális készlet kutatás, és termelés alapozza meg. A gázpalában lévő földgázt az amerikai készletek 20-25 %-ra teszik. A készletbecslések és a fogyasztás prognózisa alapján az amerikaiak 2030 táján földgázból önellátást látnak lehetségesnek, a fogyasztás mérsékelt növekedése mellett. Ebben nagy szerepet kap majd az Északi-Sark és Alaszka alatt található hatalmas, nem konvencionális földgáz készlet is.

 

Amerikában az import csökkenést az LNG vásárlások visszafogásával oldották meg. Ez a felszabadult évi mintegy 20 milliárd m3 nagyságrendű LNG a világ más részein, elsősorban Európában keres piacot.

 

Új földgáz források Európának

Számtalanszor olvashattunk már a tervezett nagy, kelet-nyugat irányú szállítóvezetékekről.

Az Északi Áramlat vezeték már épül, először a német piacra, majd távlatokban akár Nagy Britanniába is képes lesz orosz földgázt szállítani.

A Déli Áramlat gázvezeték építését a Gazprom kezdeményezte, előkészületei nagyon jól haladnak, a vezeték tervezett kapacitása is lassan elkel. A vezeték keresztezi a Fekete Tengert, ami  néhány megoldandó technikai feladatot jelent. Ez a vezeték érinti Magyarországot, a hazai földgáz tárolási adottságokat kitűnően lehetne csatolni ehhez a szállító vezetékhez.

Az Európai Unió támogatja a Nabucco szállítóvezetéket, amely a közép-ázsiai térségből vagy Észak-Afrikából szállítana földgázt Baumgartenig. Kicsit nehéznek látszik egységes álláspontot kialakítani a földgáz forrást, a nyomvonalat, az egyes tranzit országokat megillető kvótákat, a finanszírozást illetően.

Biztosra vehetjük, hogy mindhárom nagy nemzetközi vezetékre szükség lesz, az európai növekvő földgáz igények fedezésére és a forrás diverzifikáció érdekében.

Az EU minden tengerparttal rendelkező országában üzemel, épül, vagy tervezik LNG terminál és kisebb-nagyobb tároló építését. Az LNG-t termelő országok száma gyorsan szaporodik, a szállító flotta is napról-napra nő. Az LNG a világ minden energia tőzsdéjén jelen van, enyhe túlkínálat tapasztalható. Az LNG nagyjából a termelő országtól függetlenül jelenik meg a piacon, a tankhajó rakománya a betöltéstől a lefejtésig akár tízszer is gazdát cserél, tehát azt mondhatjuk, hogy az árunak nincs forrás kockázata. Ára Európában valamivel a csővezetéken szállított gáz ára felett van.

 

Európában is vannak nem konvencionális készletek. Ezt a készletet ma mintegy 5 ezer milliárd m3-re teszik. A változatos formában megjelenő készletek közül a pala kőzetben, a széntelepek kísérő rétegeiben található gázok kitermelése a közelebbi jövőben, a kristályos kőzetekben találhatóké később várható.

 

A cikk folytatását elolvashatja a Magyar Energetika 2010. 3. számában

 

[ Nyomtatható változat ]
MET Közgyűlés alapszabály-módosítás miatt 2016. december 15-én
(2016. december 12.)
M E G H Í V Ó

A Magyar Energetikai Társaság közgyűlést tart a Magyar Mérnöki Kamara I. emeleti Tanácstermében (Budapest IX., Angyal u. 1-3.) 2016. december 15-én 14:00 órai kezdettel, amelyre tisztelettel meghívom.
Regisztráció: a helyszínen 13:30-tól.

A közgyűlés napirendje a következő:
1) A MET Alapszabály módosításának megvitatása, elfogadása
2) Szakmai előadás
3) Egyebek

A Közgyűlés a szavazati joggal rendelkezők 50%-a + egy fő jelenléte esetén határozatképes, ezért a Magyar Energetikai Társaság valamennyi tagjának szíves megjelenésére feltétlenül számítunk. Abban a nem várt esetben, amennyiben a fenti - szükséges számú - tag nem jelenik meg, úgy a Közgyűlés megtartására 2016. december 15-e napján 14:30 órai kezdettel ugyanazon a helyszínen, a fentiekkel azonos napirend szerint kerül sor, amely közgyűlés a megjelentek számára tekintet nélkül határozatképes lesz.

A MET Alapszabály módosító javaslata elérhető a hír címére kattintva. Tovább
XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferencia
(2016. július 12.)
A kolozsvári székhelyű Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) 2016. október 6-9. között Kolozsváron a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen szervezi meg a XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferenciát.
A konferencia meghirdetése, bővebb információk, jelentkezési lapok, valamint előadás bejelentő lapok a konferencia honlapján: http://enelko.emt.ro/ találhatóak. Előadók jelentkezését 2016. szeptember 1-ig, résztvevők jelentkezését 2016. szeptember 10-ig várják. Tovább
Energetikai Szakközgazdász képzés
(2016. július 12.)
A Budapesti Corvinus Egyetem ez évben is elindítja Energetikai Szakközgazdász képzését... Tovább
MET Közgyűlés jegyzőkönyve 2016 június 2
(2016. június 22.)
Tovább
MET Közgyűlés meghívó 2016 június 2
(2016. május 17.)
Tovább
Energia Műhely - 17. rendezvény
(2016. március 20.)
Kedves Kolléga Hölgy! Tisztelt Kolléga Úr!

A Magyar Energetikai Társaság (MET) szeretettel várja Önt Energia Műhely sorozatának tizenhetedik fórumára.

Témája: Településeink energiahatékonysági lehetőségei

Időpontja: 2016. április 6. szerda 14:00 óra

Helye: H-1101 Budapest, Expo tér 2., Expo Hotel Congress Terem (a BNV főbejáratánál)
Lejárt az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró verseny jelentkezési határideje


Október 25-e, vasárnap 24 óráig lehetett jelentkezni az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró versenyre.

Összesen 19 nevezést regisztráltunk: 16 egyéni és 3 csapat indulót. A jelentkezők többsége műszaki alap, vagy mesterszakos hallgató, azonban több – ettől eltérő – regisztráció is érkezett (kémia és jogász szakos illetve PhD-zó versenyzők).

Minden adott tehát a magas szakmai színvonalú, érdekes és sokszínű versengéshez!

● A következő fontosabb dátum: a pályamunkák leadási határideje, 2016 január 5. (x)
MAGYAR ENERGIA SZIMPÓZIUM 2015
(2015. június 26.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2015
(2015. május 22.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Közgyűlés jegyzőkönyve
MET-AJÁNLÁSOK

XV. ENERGIA MŰHELY
(2015. április 16.)
MET IFJÚSÁGI TAGOZAT KÖZGYŰLÉSE 2015
(2015. január 08.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2014
(2014. február 11.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Megválasztott tisztségviselők
Közgyűlés jegyzőkönyve

MET Ifjúsági Tagozatának 2014-es Közgyűlése
(2014. január 20.)
Teljes hírarchívum
© Magyar Energetikai Társaság - Minden Jog Fenntartva. Design és programozás: deZign.hu