Eseménynaptár
HÍRARCHÍVUM
Kereső
Kapcsolat
Jogi nyilatkozat
Médiaajánlat, előfizetés
Állásajánlatok
 English
Hozzászólások
Előadás vázlatok

breitling watches

Konferenciák
MET-AJÁNLÁSOK
ENERGIA MŰHELY
a
Észak-Magyarországi
Ifjúsági Tagozat
Interdiszciplináris Tagozat
Távhő Tagozat
Összes esemény


A MET Távhő Tagozatának a megalakulása
Frissítve: 2015. június 17.
Az új távhőtagozat célkitűzése, hogy a távhő reális, elfogulatlan megítélését helyreállítsák, újragondolják a fogyasztó és a szolgáltató viszonyát, a szolgáltató és a termelő kapcsolatát, a közmű és az állam szerepét.

A MET 2010. február 12.-én megtartott < Starck Watches közgyűlése jóváhagyólag tudomásul vette az Elnökség előterjesztését a Távhőtagozat létrehozására, s egyben határozatot hozott annak megalakítására. A szervezéssel prof. dr. Garbai Lászlót a Budapesti Műszaki és < Swiss Millitary Watches Gazdaságtudományi Egyetem tanárát, a Távhőellátás, Hőszállítás és a Csővezetékrendszerek hidraulikája tárgyak előadóját bízta meg. Távhőtagozat – népes tagsággal – korábban már létezett a MET-ben, annak 1990-ben történt megalakításával egyidejűleg jött létre. A rendszerváltás forradalmát a távhő szakma és a fogyasztók „ellenforradalomként” élték meg. A díjakban megtestesült 60-70%-os állami dotációt megszüntették, a távhőszolgáltatásnak a saját lábára kellett állnia, és új irányt kellett vennie léte igazolásához. A Távhőtagozat sokat és eredményesen dolgozott, majd az 1990-es évek végére elcsendesedett, és „kimúlt”. Jelenlegi megalakítása tehát egy újraszerveződés, új célokkal, új kihívásokkal, < Atomic Watches új szemlélettel.
- Hogy látja a távhő jelenét?
- A lakossági-kommunális távhő létét részben a reális alternatíva hiánya igazolja, másrészt a távhő környezetpolitikai, környezetvédelmi szerepének megerősödése, és a kapcsolt hő- és villamosenergia termelés széles körű megjelenése teszi megkerülhetetlenné. A távhő ma is forrongó világ, különböző energetikai és gazdasági műhelyek, iskolák harcának színtere. Politikai tényező, választási, szavazatszerzési terep. A hazai tudományok művelői részben kiszorítva, részben önhibájukból bénultan figyelik az eseményeket.
- Milyen célkitűzésekkel lát a munkához a távhő tagozat?
- Az előbb említett helyzetnek szeretnénk véget vetni. A célom az, hogy a távhő reális, elfogulatlan megítélést kapjon. Remélhetőleg a tagozat szakemberi is csatlakoznak ehhez a munkához. A távhőpolitika alakításában és a távhő műszaki fejlesztésének kérdéseiben a tudományos igényességet, a tudományos alaposságot és a tudomány eszköztárának igénybevételét kívánom kiterjedten alkalmazni. A távhőnek is el kell vetnie a csalhatatlanság és megkérdőjelezhetetlenség < Expensive Watch mítoszát, szembe kell néznie a világenergetika jövőjét övező kérdőjelekkel, az új technológiákkal, a megújuló energiaforrások eszmei és esetleg közeli széleskörű gyakorlati térhódításával. Tarthatatlannak érzem, hogy a legkorszerűbb, legjobb hatásfokú kapcsolt hő- és villamosenergia termelő technológiák, az ezekben termelt villamosenergia ára támogatott, és nem áll meg a saját lábán.
- Konkrét tennivalók is említhetők?
- A Tagozatnak értékelnie kell az utólagos hőszigetelés programját, és annak következményeit a kitermelő kapacitásokra és a hőszállítás megnövekvő fajlagos veszteségeire. Dolgoznunk kell a változó tömegáramú keringetés szabályozási problémáin, a DOC-szabályok ki nem használt lehetőségein, a modellált és optimum-orientált üzemmenet optimáláson. Új típusú, rövid, egynapos rendezvényeken, szimpóziumokon gyakrabban kell találkoznunk, és eredményes vitákat folytatnunk. A távhőben ma minden újragondolandó, a fogyasztó és a szolgáltató viszonya, a szolgáltató és a termelő kapcsolata, a közmű szerep és az állam szerepe. Várom a friss, bátor gondolkodókat, és a tudományos igényesség hívőit.

[ Nyomtatható változat ]
MET Közgyűlés alapszabály-módosítás miatt 2016. december 15-én
(2016. december 12.)
M E G H Í V Ó

A Magyar Energetikai Társaság közgyűlést tart a Magyar Mérnöki Kamara I. emeleti Tanácstermében (Budapest IX., Angyal u. 1-3.) 2016. december 15-én 14:00 órai kezdettel, amelyre tisztelettel meghívom.
Regisztráció: a helyszínen 13:30-tól.

A közgyűlés napirendje a következő:
1) A MET Alapszabály módosításának megvitatása, elfogadása
2) Szakmai előadás
3) Egyebek

A Közgyűlés a szavazati joggal rendelkezők 50%-a + egy fő jelenléte esetén határozatképes, ezért a Magyar Energetikai Társaság valamennyi tagjának szíves megjelenésére feltétlenül számítunk. Abban a nem várt esetben, amennyiben a fenti - szükséges számú - tag nem jelenik meg, úgy a Közgyűlés megtartására 2016. december 15-e napján 14:30 órai kezdettel ugyanazon a helyszínen, a fentiekkel azonos napirend szerint kerül sor, amely közgyűlés a megjelentek számára tekintet nélkül határozatképes lesz.

A MET Alapszabály módosító javaslata elérhető a hír címére kattintva. Tovább
XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferencia
(2016. július 12.)
A kolozsvári székhelyű Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) 2016. október 6-9. között Kolozsváron a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen szervezi meg a XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferenciát.
A konferencia meghirdetése, bővebb információk, jelentkezési lapok, valamint előadás bejelentő lapok a konferencia honlapján: http://enelko.emt.ro/ találhatóak. Előadók jelentkezését 2016. szeptember 1-ig, résztvevők jelentkezését 2016. szeptember 10-ig várják. Tovább
Energetikai Szakközgazdász képzés
(2016. július 12.)
A Budapesti Corvinus Egyetem ez évben is elindítja Energetikai Szakközgazdász képzését... Tovább
MET Közgyűlés jegyzőkönyve 2016 június 2
(2016. június 22.)
Tovább
MET Közgyűlés meghívó 2016 június 2
(2016. május 17.)
Tovább
Energia Műhely - 17. rendezvény
(2016. március 20.)
Kedves Kolléga Hölgy! Tisztelt Kolléga Úr!

A Magyar Energetikai Társaság (MET) szeretettel várja Önt Energia Műhely sorozatának tizenhetedik fórumára.

Témája: Településeink energiahatékonysági lehetőségei

Időpontja: 2016. április 6. szerda 14:00 óra

Helye: H-1101 Budapest, Expo tér 2., Expo Hotel Congress Terem (a BNV főbejáratánál)
Lejárt az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró verseny jelentkezési határideje


Október 25-e, vasárnap 24 óráig lehetett jelentkezni az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró versenyre.

Összesen 19 nevezést regisztráltunk: 16 egyéni és 3 csapat indulót. A jelentkezők többsége műszaki alap, vagy mesterszakos hallgató, azonban több – ettől eltérő – regisztráció is érkezett (kémia és jogász szakos illetve PhD-zó versenyzők).

Minden adott tehát a magas szakmai színvonalú, érdekes és sokszínű versengéshez!

● A következő fontosabb dátum: a pályamunkák leadási határideje, 2016 január 5. (x)
MAGYAR ENERGIA SZIMPÓZIUM 2015
(2015. június 26.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2015
(2015. május 22.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Közgyűlés jegyzőkönyve
MET-AJÁNLÁSOK

XV. ENERGIA MŰHELY
(2015. április 16.)
MET IFJÚSÁGI TAGOZAT KÖZGYŰLÉSE 2015
(2015. január 08.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2014
(2014. február 11.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Megválasztott tisztségviselők
Közgyűlés jegyzőkönyve

MET Ifjúsági Tagozatának 2014-es Közgyűlése
(2014. január 20.)
Teljes hírarchívum
© Magyar Energetikai Társaság - Minden Jog Fenntartva. Design és programozás: deZign.hu