Eseménynaptár
HÍRARCHÍVUM
Kereső
Kapcsolat
Jogi nyilatkozat
Médiaajánlat, előfizetés
Állásajánlatok
 English
Hozzászólások
Előadás vázlatok

breitling watches

Konferenciák
MET-AJÁNLÁSOK
ENERGIA MŰHELY
a
Észak-Magyarországi
Ifjúsági Tagozat
Interdiszciplináris Tagozat
Távhő Tagozat
Összes esemény


Prof. Dr. Dr.h.c.Gyarmathy György emlékére
Frissítve: 2010. március 29.
Szerző: dr. Penninger Antal
A zürichi Eidgenössische Technische Hochschule emeritus professzora 2009 október 24-én váratlan hirtelenséggel elhunyt. Halálával az áramlástechnikai gépek, a gőz- és gázturbinák szakterületek nemzetközi szakmai közössége egy kiváló felkészültségű és hazáját is szívvel-lélekkel szolgáló szakembert veszített el.
IN MEMORIAM
A zürichi Eidgenössische Technische Hochschule emeritus professzora 2009  október 24-én váratlan hirtelenséggel elhunyt.
Halálával az áramlástechnikai gépek, a gőz- és gázturbinák szakterületek nemzetközi szakmai közössége egy kiváló felkészültségű és hazáját is szívvel-lélekkel szolgáló szakembert veszített el.
Tudományos munkásságának elismeréseként 1991-ben az Alma Matere, a Budapesti Műszaki Egyetem részére díszdoktori címet adományozott.
Gyarmathy György 1933. április 5-én született Budapesten. A családi gyökerek Erdélybe nyúlnak, ahol nagyapja kincstári erdőigazgatóként dolgozott az 1919-es kitelepítésig. Tanulmányait az Áldás utcai elemi iskola után a Toldy Ferenc gimnáziumban, majd az Érseki Katolikus Főgimnáziumban folytatta, ahol 1951-ben érettségizett. A háború utáni években személyiségének fejlődésében meghatározó a család volt, amelyben megtanulta, hogy mekkora különbség van a hazugság és őszinteség, a jóindulat, a hatalomvágy, a tisztesség és opportunizmus között. Ezt a szellemiséget erősítették az Érseki Katolikus Gimnázium szigorú tanárainak következetessége és az egyes tárgyak iránti érdeklődés felkeltése.
Az iskola a latin műveltség alapján állott, át volt itatva az ókortól a jelenig tartó európai műveltség legfontosabb elemeivel. Ez a nyitottság a világ dolgai iránt később is meghatározó volt Gyarmathy György életpályáján. Édesanyjának testvére volt Jendrassik György, a kiváló mérnök, konstruktőr és feltaláló. Talán nem volt meglepő, hogy egyetemi tanulmányait a Műegyetem Gépészmérnöki Karán folytatta, ahol 1956 tavaszán szerzett gépészmérnöki oklevelet. Tanárai voltak többek között Komondy Zoltán, Heller László, Pattantyús Ábrahám Géza, Gruber József és Muttnyánszky Ádám.
Az 1956-os forradalom a tatai tartalékos tisztképző laktanyában érte egy héttel a hivatalos leszerelése előtt. A forradalom leverése után szülői tanácsot:”Menjetek! Odakint tanulva többet tudtok használni az országnak” megfogadva került Zürichbe, ahol a Brown Boveri gépgyár gázturbina szerkesztési osztályán kapott munkát. 1959-ben az ETH Zürich gépészmérnöki karán a gőzturbinák nedves-gőz elméletéről és üzemi problémáiról készítette doktori disszertációját, amely az atomerőművi gőzturbinák tervezésének egyik alapműve lett. 1964-1967 között Dayton (Ohio) városban az US Air Force egyik űrkutató laboratóriumában dolgozott. Az itt szerzett szakmai ismeretek birtokában ismét a Brown Boveri gyárban helyezkedett el előbb kutatói vonalon, majd pár éven át a kísérleti laboratóriumot vezette, közben az Aacheni Műszaki Egyetemen habilitált, majd egy újszerű dieselmotor-feltöltő kifejlesztését és piacra vitelét vezette.
1983-ban adódott a lehetőség, hogy átvegye Traupel professzor áramlástani hőerőgépek (Termische Turbomaschinen) intézetét. Több,  mint 15 éven keresztül vezette az Áramlástechnikai Gépek Laboratóriumát (Laboratorium für Strömungsmaschinen). Nemzetközi elismerést szerzett a gőzturbinák, a radiális kompresszorok és az ú.n. szonda méréstechnika területén. Ezen kívül több éven át volt az Energetikai Intézet (Institut für Energietechnik) vezetője és a Gépészmérnöki Kar dékánja. Szakmai eredményeinek elismeréseként 1991-ben a Budapesti Műszaki Egyetem díszdoktori címmel tüntette ki.
Nemzetközileg is elismert kiváló kutatói és oktatói tevékenysége mellett svájci feleségével közösen fáradhatatlanul segítették szociális és karitatív jellegű munka keretében, mint a Johannita Lovagrend tagja, a székelyföldi Lókod falu öregotthon megvalósulását.
A rendszerváltozást követően a demokratikus átalakulást segítve a magyar polgármestereket, majd ennek mintájára az erdélyi (román, magyar, német) polgármestereket önkormányzati svájci tanulmányútra hívták meg 1998 és 1999-ben.
A kisebbségvédő munkáért a Köztársasági Érdemrend Középkereszt kitüntetését kapta1996-ban.
1998-ban az egyetem emeritus professzoraként nyugállományba vonult, majd aktív közéleti tevékenységének egyik kiemelkedő szakasza volt a Magyar Köztársaság főkonzuli működése Münchenben, 2000 elejétől két és fél éven át, amelyet nagy felkészültséggel és a magyar-német kapcsolatok intenzívebbé tétele érdekében fejtett ki.
Gyarmathy  György  különösen a rendszerváltozást követő időszakban intenzív kapcsolatot tartott fenn a hazai szakmai-tudományos műhelyekkel és Svájcban is meghatározó személyisége volt a nyugaton élő magyarság tömörüléseinek. A Svájci Magyar Mérnökök és Építészek Egyesületnek, a Svájci Helsinki Szövetség és a Johannita Lovagrend nyugat-európai altagozatának vezetőjeként a szigorúan szakmai munka mellett rendkívül kiterjedt társadalmi és humanitárius tevékenységet folytatott  .
A Magyar Tudományos Akadémia Nyugati Magyar Tudományos Tanács TanácsadóTestületének is aktív tagja volt.
Fáradhatatlanul hitt a hazai megújulás lehetőségében és ehhez minden tehetségével hozzá is kívánt járulni. Életét a nyitottság, a mások problémáinak meghallgatása, a segítőkészség  és mindezekkel párosuló szerénysége a vele kapcsolatba kerülők szeretetét és tiszteletét vívta ki. Gépészmérnök-kutatóként, oktatóként a családi gyökerek ápolójaként, magyarságát mindig vállaló sokoldalú, kiváló szervezőként olyan embert veszítettük el, aki életművével példát, halálával jelentős űrt hagyott hátra.
Emlékét tisztelettel és szeretettel megőrizzük.
Penninger Antal
az MTA doktora
a MET elnöke
[ Nyomtatható változat ]
MET Közgyűlés alapszabály-módosítás miatt 2016. december 15-én
(2016. december 12.)
M E G H Í V Ó

A Magyar Energetikai Társaság közgyűlést tart a Magyar Mérnöki Kamara I. emeleti Tanácstermében (Budapest IX., Angyal u. 1-3.) 2016. december 15-én 14:00 órai kezdettel, amelyre tisztelettel meghívom.
Regisztráció: a helyszínen 13:30-tól.

A közgyűlés napirendje a következő:
1) A MET Alapszabály módosításának megvitatása, elfogadása
2) Szakmai előadás
3) Egyebek

A Közgyűlés a szavazati joggal rendelkezők 50%-a + egy fő jelenléte esetén határozatképes, ezért a Magyar Energetikai Társaság valamennyi tagjának szíves megjelenésére feltétlenül számítunk. Abban a nem várt esetben, amennyiben a fenti - szükséges számú - tag nem jelenik meg, úgy a Közgyűlés megtartására 2016. december 15-e napján 14:30 órai kezdettel ugyanazon a helyszínen, a fentiekkel azonos napirend szerint kerül sor, amely közgyűlés a megjelentek számára tekintet nélkül határozatképes lesz.

A MET Alapszabály módosító javaslata elérhető a hír címére kattintva. Tovább
XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferencia
(2016. július 12.)
A kolozsvári székhelyű Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) 2016. október 6-9. között Kolozsváron a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen szervezi meg a XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferenciát.
A konferencia meghirdetése, bővebb információk, jelentkezési lapok, valamint előadás bejelentő lapok a konferencia honlapján: http://enelko.emt.ro/ találhatóak. Előadók jelentkezését 2016. szeptember 1-ig, résztvevők jelentkezését 2016. szeptember 10-ig várják. Tovább
Energetikai Szakközgazdász képzés
(2016. július 12.)
A Budapesti Corvinus Egyetem ez évben is elindítja Energetikai Szakközgazdász képzését... Tovább
MET Közgyűlés jegyzőkönyve 2016 június 2
(2016. június 22.)
Tovább
MET Közgyűlés meghívó 2016 június 2
(2016. május 17.)
Tovább
Energia Műhely - 17. rendezvény
(2016. március 20.)
Kedves Kolléga Hölgy! Tisztelt Kolléga Úr!

A Magyar Energetikai Társaság (MET) szeretettel várja Önt Energia Műhely sorozatának tizenhetedik fórumára.

Témája: Településeink energiahatékonysági lehetőségei

Időpontja: 2016. április 6. szerda 14:00 óra

Helye: H-1101 Budapest, Expo tér 2., Expo Hotel Congress Terem (a BNV főbejáratánál)
Lejárt az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró verseny jelentkezési határideje


Október 25-e, vasárnap 24 óráig lehetett jelentkezni az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró versenyre.

Összesen 19 nevezést regisztráltunk: 16 egyéni és 3 csapat indulót. A jelentkezők többsége műszaki alap, vagy mesterszakos hallgató, azonban több – ettől eltérő – regisztráció is érkezett (kémia és jogász szakos illetve PhD-zó versenyzők).

Minden adott tehát a magas szakmai színvonalú, érdekes és sokszínű versengéshez!

● A következő fontosabb dátum: a pályamunkák leadási határideje, 2016 január 5. (x)
MAGYAR ENERGIA SZIMPÓZIUM 2015
(2015. június 26.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2015
(2015. május 22.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Közgyűlés jegyzőkönyve
MET-AJÁNLÁSOK

XV. ENERGIA MŰHELY
(2015. április 16.)
MET IFJÚSÁGI TAGOZAT KÖZGYŰLÉSE 2015
(2015. január 08.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2014
(2014. február 11.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Megválasztott tisztségviselők
Közgyűlés jegyzőkönyve

MET Ifjúsági Tagozatának 2014-es Közgyűlése
(2014. január 20.)
Teljes hírarchívum
© Magyar Energetikai Társaság - Minden Jog Fenntartva. Design és programozás: deZign.hu