Eseménynaptár
HÍRARCHÍVUM
Kereső
Kapcsolat
Jogi nyilatkozat
Médiaajánlat, előfizetés
Állásajánlatok
 English
Hozzászólások
Előadás vázlatok

breitling watches

Konferenciák
MET-AJÁNLÁSOK
ENERGIA MŰHELY
a
Észak-Magyarországi
Ifjúsági Tagozat
Interdiszciplináris Tagozat
Távhő Tagozat
Összes esemény


A Duna komplex hasznosítása
Frissítve: 2014. június 12.
Szerző: Kerényi A. Ödön Állami-díjas, vasdiplomás gépészmérnök
Javaslat az EU Duna Stratégia kidolgozásánál képviselendő magyar álláspontra.

- Nem,  a CO2-csökkentés, hanem a Duna komplex hasznosítása a fő indok Nagymarosi és a többi, magyar  dunai vízlépcső létesítésénél.

- Ezt az elvet vallják  Mosonyi Emil akadémikus, professzor követői és a Reális Zöldek Klubtagjai és támogatói is.

- A komplexitás  volt az 1977. évi  BŐS-NAGYMAROS VÍZLÉPCSÖK (BNV) szerződés alapelve is.

- (Ennek történetét tartalmazza a Hága után 5. című összefoglalóm , ami olvasható a Reális Zöldek Klub honlapján lévő tékámban.)

- Az EU  VII. közlekedési út létesítésében való részvétel  lehet a járható megoldás, amihez az EU anyagi támogatást is ad.

- A román-bolgár  új vízerőművek beruházása  jó példa számunkra is.
 
A  komplexitás elvi sorrendje az alábbiak szerint  változott a BNV 1977. évi szerződéskötés és a hágai Nemzetközi Bíróság  1997. évi ítélete óta:

1. A BNV legfőbb célja a  hajózás egész  évi  biztosítása a Duna Bizottsággal kötött Egyezmény  irányelvei szerint.

2. A Bősi Vízerőmű nem jár rendszeresen , napi  4 órán át 720 MW, teljes kapacitásával csúcsüzemben , hanem folyami erőműként a Duna mindenkori vízhozamát hasznosítja megújuló, villamos energia  termelés révén. A főcél tehát nem az eredetileg tervezett csúcsrajáratás, hanem  a legnagyobb, éves villamosenergia-termelés elérése.

3. A hágai per során a rendszeres  csúcsüzemről mindkét fél lemondott, tehát a Nagymarosi Vízlépcső  nem a  csúcsra-járatást  szolgálja, hanem - az ítélet szerint -  érvényben maradt prada replica handbags szerződés többi, a Duna komplex hasznosítási feladatának teljesítését.

4. Változatlan  cél az árvíz elleni védelem. A Dunacsúnyi  duzzasztó gát, amely átvette  a Dunakiliti vízmű szerepét lehetővé teszi, hogy  a bősi műcsatorna 6500 m3 /s  áteresztésén felüli  a Duna árvíz tömegét 10000 m3/s mennyiségig  levezesse.  Tényként rögzíthetjük, hogy  a vízszint ezen árvíz-hozamnál is 0,5 méterrel maradt a gát magassága  alatt!

5. A közúti közlekedés javítása valósul meg buy replica burberry azáltal, hogy  mind a bősi, mind a nagymarosi gát új hidat  képez a Dunán. A nagymarosi  gát összekötné a pilisi és a börzsönyi  hegyeket. Állandó vízszintet mutatna a Duna-kanyari szállodák látogatóinak és  az öböl  új  �Duna-tava� a vízi turizmus  kedvencévé válhatna.

6. A duzzasztás a  talajvízszint   szabályozását teszi lehetővé.  Nem száradna ki a Szigetköz, ha a főmeder vízszintjét a duzzasztással megemeljük és a mellékágakba is vizet eresztünk. Erre a megoldásra  jó példa a Dunakiliti  mellett a főmederbe épített  fenékküszöb, amely  Pozsony villanegyedévé tette  a műcsatorna és a főmeder közötti szigetet. A 220-701 dumps Kilitii gát alatti főmederbe három fenékküszöb volt eredetileg előirányozva, amelyek az 50-200 m3/s vízhozamok mellett is állandó vízszintet biztosítottak volna.

7. A túrizmus fejlesztése  a már említett  vízi sportokon és kishajózáson  túl,   a Duna-Majna-Rajna  csatorna  Nagymaros alatti személyhajó  forgalom növekedését is   lehetővé tenné.

8. A Budapest alatti Duna szakasz vízlépcsői  kiegészítenék a komplex hasznosítás energetikai céljait a Duna mellé telepített. nagy hőerőművek   kondenzátorainak  friss víz  hűtési lehetőségével.  Az Adonyi  Vízlépcső a 70-664 exam Dunamenti Hőerőmű termelés korlátozását  .szűntetné meg az alacsony vízszintek    idején.  A Nagymarosi Vízlépcső az új Szőnyi Hőerőmű hasonló poémáját oldaná meg. A Fajsz Vízlépcső pedig a Paksi Atomerőmű  2000 MW-os  bővítését tenné gazdaságosabbá   a frissvíz hűtés révén, a drága, patek philippe outlet hűtőtornyos változat  helyett.

9. Az öntözés és vízgazdálkodás javítása Magyarország súlyponti kérdésévé  vált.  Mosonyi Emil akadémikus, világhírű, vízépítő tudós tanulmánya mutat rá arra, hogy a dunai vízlépcsők nélkül a Duna-Tisza hátság kiszárad. A duzzasztás  tenné lehetővé, hogy a talajvízszint ne  süllyedjen a rolex gmt replica kritikus színt alá és a Duna - Tisza csatorna gravitációs úton jutasson vizet a Tisza völgybe. A tanulmány a reális zöldek honlapjáról is letölthető.

10.  A Duna komplex hasznosítása Magyarország távlati teveinek, energia koncepciójának szerves része kell, hogy legyen   mivel nélküle nem illeszkedünk  be az EU  fejlesztési terveibe sem.

Budapest, 2010.02.10.


Kerényi A. Ödön Állami-díjas, vasdiplomás gépészmérnök
Magyar Villamos Művek Zrt.  ny. vezérigazgató  helyettes

[ Nyomtatható változat ]
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:
Név:
- regisztrálok
Jelszó:

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):
 
MET Közgyűlés alapszabály-módosítás miatt 2016. december 15-én
(2016. december 12.)
M E G H Í V Ó

A Magyar Energetikai Társaság közgyűlést tart a Magyar Mérnöki Kamara I. emeleti Tanácstermében (Budapest IX., Angyal u. 1-3.) 2016. december 15-én 14:00 órai kezdettel, amelyre tisztelettel meghívom.
Regisztráció: a helyszínen 13:30-tól.

A közgyűlés napirendje a következő:
1) A MET Alapszabály módosításának megvitatása, elfogadása
2) Szakmai előadás
3) Egyebek

A Közgyűlés a szavazati joggal rendelkezők 50%-a + egy fő jelenléte esetén határozatképes, ezért a Magyar Energetikai Társaság valamennyi tagjának szíves megjelenésére feltétlenül számítunk. Abban a nem várt esetben, amennyiben a fenti - szükséges számú - tag nem jelenik meg, úgy a Közgyűlés megtartására 2016. december 15-e napján 14:30 órai kezdettel ugyanazon a helyszínen, a fentiekkel azonos napirend szerint kerül sor, amely közgyűlés a megjelentek számára tekintet nélkül határozatképes lesz.

A MET Alapszabály módosító javaslata elérhető a hír címére kattintva. Tovább
XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferencia
(2016. július 12.)
A kolozsvári székhelyű Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) 2016. október 6-9. között Kolozsváron a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen szervezi meg a XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferenciát.
A konferencia meghirdetése, bővebb információk, jelentkezési lapok, valamint előadás bejelentő lapok a konferencia honlapján: http://enelko.emt.ro/ találhatóak. Előadók jelentkezését 2016. szeptember 1-ig, résztvevők jelentkezését 2016. szeptember 10-ig várják. Tovább
Energetikai Szakközgazdász képzés
(2016. július 12.)
A Budapesti Corvinus Egyetem ez évben is elindítja Energetikai Szakközgazdász képzését... Tovább
MET Közgyűlés jegyzőkönyve 2016 június 2
(2016. június 22.)
Tovább
MET Közgyűlés meghívó 2016 június 2
(2016. május 17.)
Tovább
Energia Műhely - 17. rendezvény
(2016. március 20.)
Kedves Kolléga Hölgy! Tisztelt Kolléga Úr!

A Magyar Energetikai Társaság (MET) szeretettel várja Önt Energia Műhely sorozatának tizenhetedik fórumára.

Témája: Településeink energiahatékonysági lehetőségei

Időpontja: 2016. április 6. szerda 14:00 óra

Helye: H-1101 Budapest, Expo tér 2., Expo Hotel Congress Terem (a BNV főbejáratánál)
Lejárt az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró verseny jelentkezési határideje


Október 25-e, vasárnap 24 óráig lehetett jelentkezni az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró versenyre.

Összesen 19 nevezést regisztráltunk: 16 egyéni és 3 csapat indulót. A jelentkezők többsége műszaki alap, vagy mesterszakos hallgató, azonban több – ettől eltérő – regisztráció is érkezett (kémia és jogász szakos illetve PhD-zó versenyzők).

Minden adott tehát a magas szakmai színvonalú, érdekes és sokszínű versengéshez!

● A következő fontosabb dátum: a pályamunkák leadási határideje, 2016 január 5. (x)
MAGYAR ENERGIA SZIMPÓZIUM 2015
(2015. június 26.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2015
(2015. május 22.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Közgyűlés jegyzőkönyve
MET-AJÁNLÁSOK

XV. ENERGIA MŰHELY
(2015. április 16.)
MET IFJÚSÁGI TAGOZAT KÖZGYŰLÉSE 2015
(2015. január 08.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2014
(2014. február 11.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Megválasztott tisztségviselők
Közgyűlés jegyzőkönyve

MET Ifjúsági Tagozatának 2014-es Közgyűlése
(2014. január 20.)
Teljes hírarchívum
© Magyar Energetikai Társaság - Minden Jog Fenntartva. Design és programozás: deZign.hu