Eseménynaptár
HÍRARCHÍVUM
Kereső
Kapcsolat
Jogi nyilatkozat
Médiaajánlat, előfizetés
Állásajánlatok
 English
Hozzászólások
Előadás vázlatok

breitling watches

Konferenciák
MET-AJÁNLÁSOK
ENERGIA MŰHELY
a
Észak-Magyarországi
Ifjúsági Tagozat
Interdiszciplináris Tagozat
Távhő Tagozat
Összes esemény


A földhő hasznosításának különböző megoldásai I.
Frissítve: 2014. szeptember 22.
Szerző: Dr. habil Göőz Lajos professor emeritus
A beláthatatlan következményekkel járó globális éghajlatváltozás, ami már ma is hatást gyakorol az ökoszisztémára, egész életünkre megköveteli, hogy komplex módon avatkozzunk be az energiatermelés és -felhasználás folyamataiba. Így került előtérbe a megújuló energiák kutatása, a fenntartható energiatermelés és fogyasztás problémaköre.
Az ipari 70-463 certification forradalom óta eltelt több mint másfél évszázad, azóta az üvegházhatású gázok aránya a légkörben drámaian emelkedett, s a fosszilis tüzelőanyagok, a szén, a földgáz, az olaj elégetésével az éghajlati rendszer változását 70-463 idézzük elő. Kulcsfontosságú, hogy ésszerű határon belül korlátozzuk a hagyományos energiaforrások felhasználását.
Sajnos a hagyományos energiaforrások felhasználását a kormányok évente kb. 250-300 rolex replica watches for sale millió dollárral támogatják világszerte, ami a megújuló energiák - így a nap-, a szél-, víz-, geotermikus energia, biomassza - ennek az összegnek csak jelentéktelen hányadát kapják. Ez piactorzító hatást eredményez, akadályozza az említett energiák térnyerését, ezen kívül nincsenek bekalkulálva az replica rolex watches for sale externális költségek, a légszennyezés okozta orvosi, egészségügyi költségek, a regionális környezet romlása (savas esők, higanyszennyezés stb.).
A megújuló energiatechnológiák sokkal versenyképesebbek lennének, ha megkapnák ugyanazt a kutatási-fejlesztési támogatást, mint a hagyományos technológiák. Hazánk primer replica burberry for sale energiaigényének mindössze 5%-át fedezik a megújuló energiaforrások.
Hazánkban számos lehetőséget adott a természet a megújuló energiák szélesebb körű alkalmazására. Az egyik ilyen terület a föld fake burberry for sale hőjéből nyerhető energia.
A Föld belsejéből a felszín felé tartó földi hőáram a mélyebb részekből állandóan áramlik. Ezen kívül még beszélhetünk a Napból származó hőáramról, a tektonikai viszonyokkal cases for ipad mini összefüggő hőterekről, vagy a kőzetekben mozgó folyadékok, gázok és még egyéb kémiai folyamatokból származó hőről.
Már évszázadokkal ezelőtt, a bányászat során tapasztalták az emberek, hogy a nagyobb mélységekben, majd később a mélyfúrásokban is a Föld hőmérséklete – lefelé haladva a Föld cool ipad cases középpontja felé – növekszik. Ezt tulajdonképpen tudományos mérésekkel Kelvin angol fizikus már 1863-ban megfogalmazta, egy fúrólyukban elvégzett hőmérsékletmérésekkel. Ő határozta meg a termodinamika második főtételét is, valamint az abszolút hőmérsékleti skála javaslatát is elfogadták 1848-ban. Jelentős kutatási tevékenységet végzett a tenger alatti távírókábelek működésének tökéletesítésére, IBM 000-017 dumps valamint a földtörténeti korok időtartamára vonatkozóan is. Ez utóbbi azonban nem volt utólag sikeresnek ítélt, de ettől eltekintve rendkívül nagy jelentősége van Celvinnek a földhőre vonatkozó kutatások tekintetében.
Tehát a Föld belsejéből a kéreg irányába hőáramokat tudunk kimutatni. A napsugárzás IBM 000-017 test – mint ismeretes – csak csekély mélységig jelentkezik a földkéreg hőmérsékletében, a napi ingadozás csak 40-60 cm mélységig mutatható ki, az évi hőmérsékletingadozás is legfeljebb 8-10 méteres mélységig. Tehát a napsugárzás elenyésző ahhoz a hőhöz képest, ami a Föld belsejéből a felszín felé áramlik.
Természetesen nem szabad a 000-018 exam szoláris energiát leértékelnünk. Amennyiben a felszíni viszonyokkal összefüggésben vizsgáljuk, akkor láthatjuk, hogy óriási jelentőségű, hiszen – mint ismeretes – 90 perc alatt annyi hőt sugároz ki a Nap a Föld felszínére, mint amennyi energiát az emberiség egy év alatt megtermel.

A cikk a Magyar Energetika 2010. január-februári számában olvasható IBM 000-018 test teljes egészében. A megrendelőlap letölthető ITT.
[ Nyomtatható változat ]
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:
Név:
- regisztrálok
Jelszó:

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):
 
MET Közgyűlés alapszabály-módosítás miatt 2016. december 15-én
(2016. december 12.)
M E G H Í V Ó

A Magyar Energetikai Társaság közgyűlést tart a Magyar Mérnöki Kamara I. emeleti Tanácstermében (Budapest IX., Angyal u. 1-3.) 2016. december 15-én 14:00 órai kezdettel, amelyre tisztelettel meghívom.
Regisztráció: a helyszínen 13:30-tól.

A közgyűlés napirendje a következő:
1) A MET Alapszabály módosításának megvitatása, elfogadása
2) Szakmai előadás
3) Egyebek

A Közgyűlés a szavazati joggal rendelkezők 50%-a + egy fő jelenléte esetén határozatképes, ezért a Magyar Energetikai Társaság valamennyi tagjának szíves megjelenésére feltétlenül számítunk. Abban a nem várt esetben, amennyiben a fenti - szükséges számú - tag nem jelenik meg, úgy a Közgyűlés megtartására 2016. december 15-e napján 14:30 órai kezdettel ugyanazon a helyszínen, a fentiekkel azonos napirend szerint kerül sor, amely közgyűlés a megjelentek számára tekintet nélkül határozatképes lesz.

A MET Alapszabály módosító javaslata elérhető a hír címére kattintva. Tovább
XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferencia
(2016. július 12.)
A kolozsvári székhelyű Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) 2016. október 6-9. között Kolozsváron a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen szervezi meg a XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferenciát.
A konferencia meghirdetése, bővebb információk, jelentkezési lapok, valamint előadás bejelentő lapok a konferencia honlapján: http://enelko.emt.ro/ találhatóak. Előadók jelentkezését 2016. szeptember 1-ig, résztvevők jelentkezését 2016. szeptember 10-ig várják. Tovább
Energetikai Szakközgazdász képzés
(2016. július 12.)
A Budapesti Corvinus Egyetem ez évben is elindítja Energetikai Szakközgazdász képzését... Tovább
MET Közgyűlés jegyzőkönyve 2016 június 2
(2016. június 22.)
Tovább
MET Közgyűlés meghívó 2016 június 2
(2016. május 17.)
Tovább
Energia Műhely - 17. rendezvény
(2016. március 20.)
Kedves Kolléga Hölgy! Tisztelt Kolléga Úr!

A Magyar Energetikai Társaság (MET) szeretettel várja Önt Energia Műhely sorozatának tizenhetedik fórumára.

Témája: Településeink energiahatékonysági lehetőségei

Időpontja: 2016. április 6. szerda 14:00 óra

Helye: H-1101 Budapest, Expo tér 2., Expo Hotel Congress Terem (a BNV főbejáratánál)
Lejárt az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró verseny jelentkezési határideje


Október 25-e, vasárnap 24 óráig lehetett jelentkezni az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró versenyre.

Összesen 19 nevezést regisztráltunk: 16 egyéni és 3 csapat indulót. A jelentkezők többsége műszaki alap, vagy mesterszakos hallgató, azonban több – ettől eltérő – regisztráció is érkezett (kémia és jogász szakos illetve PhD-zó versenyzők).

Minden adott tehát a magas szakmai színvonalú, érdekes és sokszínű versengéshez!

● A következő fontosabb dátum: a pályamunkák leadási határideje, 2016 január 5. (x)
MAGYAR ENERGIA SZIMPÓZIUM 2015
(2015. június 26.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2015
(2015. május 22.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Közgyűlés jegyzőkönyve
MET-AJÁNLÁSOK

XV. ENERGIA MŰHELY
(2015. április 16.)
MET IFJÚSÁGI TAGOZAT KÖZGYŰLÉSE 2015
(2015. január 08.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2014
(2014. február 11.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Megválasztott tisztségviselők
Közgyűlés jegyzőkönyve

MET Ifjúsági Tagozatának 2014-es Közgyűlése
(2014. január 20.)
Teljes hírarchívum
© Magyar Energetikai Társaság - Minden Jog Fenntartva. Design és programozás: deZign.hu