Eseménynaptár
HÍRARCHÍVUM
Kereső
Kapcsolat
Jogi nyilatkozat
Médiaajánlat, előfizetés
Állásajánlatok
 English
Hozzászólások
Előadás vázlatok

breitling watches

Konferenciák
MET-AJÁNLÁSOK
ENERGIA MŰHELY
a
Észak-Magyarországi
Ifjúsági Tagozat
Interdiszciplináris Tagozat
Távhő Tagozat
Összes esemény


Középpontban a gázóra
Frissítve: 2013. július 24.
Szerző: dr. Veresegyházi Csongor
Gyakorló jogászként tapasztalom, hogy az utóbbi évben ugrásszerűen megnőttek a szabálytalan gázvételezésből eredő jogviták. Szinte mindennapossá vált, hogy az ügyvédi irodát ilyen problémával keresik fel az ügyfelek, szemben a tavalyi év egy-két hasonló esetével. A tendencia több mint nyilvánvaló, pest megyei jogász kollégáktól is érkeznek megerősítések. A szolgáltató ilyetén aktivizálódásának hátterére nem kívánok reagálni, inkább gyakorlati tanácsokat adnék leendő ügyfelek számára.

Nincs tudomásom arról, hogy a szolgáltató szisztematikusan ellenőrizné az összes gázfogyasztóját. Visszajelzések alapján inkább a fogyasztáscsökkenés lesz gyanús számukra. Amennyiben az előző időszakhoz képest mindegy milyen okból de drasztikusan visszaesik a fogyasztás, a gázvételező számíthat ellenőrzésre. Ügyfeleim elmondása alapján nem feltétel a jelentős visszaesés, az is elég, ha évekig az átlagnál alacsonyabb a fogyasztás. Ennek természetesen több legális oka is lehet, például áttértek egy másik fűtési rendszerre, vagy a lakóházat nem életvitelszerűen használják. Az ilyen gyanús körülményeket kapacitástól függően a szolgáltató emberei ellenőrzik. Nem tudom, hogy az ellenőrzésekből hány esetnél találnak rendellenességet, hiszen nálam már azok a fogyasztók jelennek meg, akiknél találtak valamit, de valószínűsítem, hogy jóval több ügyben indul eljárás, mint indokolt volna.

Ha a szolgáltató munkatársai bejelentik, hogy a mérőórát további vizsgálat céljából leszerelik, és a fogyasztó vagy a vele egy háztartásban élők közül senki sem befolyásolta a mérőórát akkor érdemes a leszerelés előtt nagy felbontású és közeli fényképfelvételeket készíteni a készülékről. A szakértő általában három részt vizsgál, a bal- és jobboldali plombát, a mérőóra számlapját és a rögzítő csavarokat. A plombáknál az ábra, vagy a számok olvashatóságával lehet probléma. A számlapnál azt vizsgálják, hogy karcos-e, illetve történhetett-e ennek kivétele. A rögzítő csavaroknál pedig a menetet, a csavarfejet vizsgálják azért, hogy ki-be csavarozás nyomát keressék rajtuk. Amennyiben szemmel látható, hogy ilyen nyomok az említett eszközökön nincsenek, fényképfelvétel készítésével lehet bizonyítani a későbbi eljárás során.

A mérőóra leszerelésénél jegyzőkönyv készül. Ha a leszerelés során az óra szemmel láthatólag megsérül, azonnal jegyzőkönyveztetni kell. Ha a gázszolgáltató munkatársai erre nem hajlandóak az általuk készített jegyzőkönyvet nem szabad aláírni, és azonnal be kell jelenteni a szolgáltatónak.

A gázszolgáltató által felkért igazságügyi szakértő értesítést küld az eszköz megvizsgálásáról. Ha az ügyfél megjelenik ezen, arra kell különösképp figyelni, hogy a szállító dobozt előtte nyissa fel a szakértő, és az olyan állapotban legyen, mint ahogy tőle a leszerelés során elkerült. Ha ettől eltérő állapotot észlel, jegyzőkönyvet kell felvenni.

A szakvélemény elkészülte után – annak ügyfélre nézve hátrányos tartalma esetén – érdemes jogi képviselőt felkeresni, ugyanis ezek az okiratok általában ellentmondásosak, néhol feltételezésre épülnek. Az többé-kevésbé látható, hogy nem az igazság felderítése a céljuk, hanem a szabálytalan gázvételezés kimondása. A szakvéleményre támaszkodva a szolgáltató 570.000 forint kötbér jellegű követeléssel lép fel az ügyféllel szemben. A kötbérről tudni kell, hogy kárátalány jellegű, tehát akkor is ennyit kérhet, ha a konkrét kára kevesebb. A kötbérezésre jogszabályi felhatalmazása van, de csak akkor, ha szabálytalan gázvételezés történt.

Tapasztalatom szerint nincs hatása annak, ha ügyvédi levelet küldünk a szolgáltatónak, bármennyire ésszerű érveket sorakoztatunk fel, reakciója egy sablonlevél lesz, amelyben természetesen az álláspontját fenntartja. Ezután a Gazdasági Versenyhivatalnál, illetve a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség illetékes szervénél lehet próbálkozni, hasonlóan kevés sikerrel. A Versenyhivatal hatáskör hiányára hivatkozva átteszi az ügyet a Fogyasztóvédelmi Felügyelőséghez, aki ennek ellenére szintén megállapítja saját hatásköre hiányát. Érdemben egyedül a gázszolgáltatók felügyeleti szerve, a Magyar Energia Hivatal foglalkozik az üggyel, de a szakértő észrevételeit ők sem szokták felülbírálni. Amint látható a bíróságon kívüli út majdhogynem járhatatlan. A peres eljárásban a bíróság indítványra újabb szakértő véleményét fogja bekérni, és az alapján dönt. Természetesen, ha az ügyfél jogi képviselővel jár el, akkor az ügyvéd sem tud egy jól felépített, ténylegesen független szakértői vélemény ellen sikerrel fellépni.

Fontos tudni, hogy a kötbérezés után a szolgáltató nem engedélyezi a szolgáltatóváltást, így elvileg ugyanannál kell maradnia, amíg díjtartozása van. Álláspontom szerint ez a magatartás jogsértő, és erre vonatkozólag jogorvoslatot lehet kérni a bíróságon. A jogszabály csak számlatartozás esetén tiltja a szolgáltatóváltást, viszont a kötbér nem feltétlenül minősül számlatartozásnak. A bíróság jogi értékelését mindenképpen érdemes lenne megismerni egy próbaper keretében.

Amennyiben a gázóra cseréje esedékessé válik lényeges, hogy az új gázórán ellenőrizzük azoknak a részeknek épségét, amelyeket előzőekben felsoroltam. Ha bármilyen karcolást, olvashatatlan, lekopott írást, vagy meglazult csavart észlel a fogyasztó, rögtön jelentse be a szolgáltatónál a további problémák elkerülése érdekében.

 

 

Összefoglalva az leírtakat, amennyiben a gázszolgáltató leszereli a gázórát, nagy valószínűsége van annak, hogy a fogyasztó az igazának csak bírósági eljárás keretében tud érvényt szerezni. Természetesen a köztes, hatósági lépcsőket is végig kell járni, mivel ez is eredményre vezethet. A bírósági eljárás viszont költséges és hosszadalmas lehet. A költségek az új szakértő kirendeléséből (kb. 100.000-150.000 forint), ügyvédköltségből (50.000-100.000) forint, pervesztesség esetén a perköltségből, a kötbérből és a kamataiból áll. Így előfordul, hogy az egész eljárás végén az addig követelt 570.000 forintos kötbérből milliós tartozás lesz. A pert és az egész eljárást tehát annak érdemes igénybe venni, aki bizonyos abban, hogy sem ő, sem pedig a vele egy háztartásban élő más személy nem végzett semmilyen illegális átalakítást vagy befolyásolást a mérőórán.

[ Nyomtatható változat ]
MET Közgyűlés alapszabály-módosítás miatt 2016. december 15-én
(2016. december 12.)
M E G H Í V Ó

A Magyar Energetikai Társaság közgyűlést tart a Magyar Mérnöki Kamara I. emeleti Tanácstermében (Budapest IX., Angyal u. 1-3.) 2016. december 15-én 14:00 órai kezdettel, amelyre tisztelettel meghívom.
Regisztráció: a helyszínen 13:30-tól.

A közgyűlés napirendje a következő:
1) A MET Alapszabály módosításának megvitatása, elfogadása
2) Szakmai előadás
3) Egyebek

A Közgyűlés a szavazati joggal rendelkezők 50%-a + egy fő jelenléte esetén határozatképes, ezért a Magyar Energetikai Társaság valamennyi tagjának szíves megjelenésére feltétlenül számítunk. Abban a nem várt esetben, amennyiben a fenti - szükséges számú - tag nem jelenik meg, úgy a Közgyűlés megtartására 2016. december 15-e napján 14:30 órai kezdettel ugyanazon a helyszínen, a fentiekkel azonos napirend szerint kerül sor, amely közgyűlés a megjelentek számára tekintet nélkül határozatképes lesz.

A MET Alapszabály módosító javaslata elérhető a hír címére kattintva. Tovább
XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferencia
(2016. július 12.)
A kolozsvári székhelyű Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) 2016. október 6-9. között Kolozsváron a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen szervezi meg a XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferenciát.
A konferencia meghirdetése, bővebb információk, jelentkezési lapok, valamint előadás bejelentő lapok a konferencia honlapján: http://enelko.emt.ro/ találhatóak. Előadók jelentkezését 2016. szeptember 1-ig, résztvevők jelentkezését 2016. szeptember 10-ig várják. Tovább
Energetikai Szakközgazdász képzés
(2016. július 12.)
A Budapesti Corvinus Egyetem ez évben is elindítja Energetikai Szakközgazdász képzését... Tovább
MET Közgyűlés jegyzőkönyve 2016 június 2
(2016. június 22.)
Tovább
MET Közgyűlés meghívó 2016 június 2
(2016. május 17.)
Tovább
Energia Műhely - 17. rendezvény
(2016. március 20.)
Kedves Kolléga Hölgy! Tisztelt Kolléga Úr!

A Magyar Energetikai Társaság (MET) szeretettel várja Önt Energia Műhely sorozatának tizenhetedik fórumára.

Témája: Településeink energiahatékonysági lehetőségei

Időpontja: 2016. április 6. szerda 14:00 óra

Helye: H-1101 Budapest, Expo tér 2., Expo Hotel Congress Terem (a BNV főbejáratánál)
Lejárt az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró verseny jelentkezési határideje


Október 25-e, vasárnap 24 óráig lehetett jelentkezni az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró versenyre.

Összesen 19 nevezést regisztráltunk: 16 egyéni és 3 csapat indulót. A jelentkezők többsége műszaki alap, vagy mesterszakos hallgató, azonban több – ettől eltérő – regisztráció is érkezett (kémia és jogász szakos illetve PhD-zó versenyzők).

Minden adott tehát a magas szakmai színvonalú, érdekes és sokszínű versengéshez!

● A következő fontosabb dátum: a pályamunkák leadási határideje, 2016 január 5. (x)
MAGYAR ENERGIA SZIMPÓZIUM 2015
(2015. június 26.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2015
(2015. május 22.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Közgyűlés jegyzőkönyve
MET-AJÁNLÁSOK

XV. ENERGIA MŰHELY
(2015. április 16.)
MET IFJÚSÁGI TAGOZAT KÖZGYŰLÉSE 2015
(2015. január 08.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2014
(2014. február 11.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Megválasztott tisztségviselők
Közgyűlés jegyzőkönyve

MET Ifjúsági Tagozatának 2014-es Közgyűlése
(2014. január 20.)
Teljes hírarchívum
© Magyar Energetikai Társaság - Minden Jog Fenntartva. Design és programozás: deZign.hu