Eseménynaptár
HÍRARCHÍVUM
Kereső
Kapcsolat
Jogi nyilatkozat
Médiaajánlat, előfizetés
Állásajánlatok
 English
Hozzászólások
Előadás vázlatok

breitling watches

Konferenciák
MET-AJÁNLÁSOK
ENERGIA MŰHELY
a
Észak-Magyarországi
Ifjúsági Tagozat
Interdiszciplináris Tagozat
Távhő Tagozat
Összes esemény


Energia Fórum 2011 (összefoglaló)
Frissítve: 2011. augusztus 14.
Szerző: Zarándy Pál
Mottó: "A Magyar Energetikai Társaság a Nemzeti Energiastratégia megvalósulásáért"

 

A Magyar Energetikai Társaság 2011. június 8-9-én, Balatonalmádiban rendezte meg a hagyományos, éves konferenciáját a fenti címmel és mottóval.

 

Mint a hasonló rendezvények esetében lenni szokott, a szervezést hónapokkal a tervezett időpontot megelőzően elkezdtük. Koncepciónkat arra alapoztuk, hogy a Nemzeti energiastratégia kidolgozásáért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a tavasz folyamán lezárja a társadalmi konzultációkat, és június elején nyilvánosságra kerülhet az a NFM által lezárt, kormányhatározattal elfogadott dokumentum, ami az Országgyűlés elé kerül. Azzal is számoltunk, hogy a társadalmi konzultációk során - amelyekben részt vettünk – megismerhetjük a stratégia főbb elemeit és az esetlegesen vitatott pontjait, így a konferenciát nem a stratégia vitájának, hanem a megvalósításról szóló vitának szenteltük. Ebben az elképzelésünkben a NFM tisztségviselőivel való konzultációk is megerősítettek minket. A konferencia programját a koncepcióból kiindulva, az alábbi ívre építettük fel:

 

  • Első szakasz: Az energetikai kormányzat képviselői összefoglalóan bemutatják a Nemzeti energiastratégiát, elhelyezve azt a kormányzat társadalom-, gazdaság- és külpolitikai terveinek összefüggés-rendszerébe, az energetika jogalkotási terveket, a stratégia finanszírozási kereteit, a stratégia megvalósításának szociális feltételeit és hatásait, valamint az EU szakpolitikák és nemzeti energetikai érdekek összefüggéseit.
  • Második szakasz: Az energiastratégia értelmezése az állam, önkormányzatok és a piac összefüggés-rendszerben, önkormányzati és közgazdász szakértők előadásaival.
  • Harmadik szakasz: Energiaforrások. Mindazon külső és belső energiaforrások számbavétele, amelyek a stratégia tervezési időhorizontján belül Magyarország rendelkezésére állnak, a reális léptékek és nagyságrendek és a kockázatok mérlegelésének az igényével. Az egyes energiahordozók szakértőinek előadásai.
  • Negyedik szakasz: A fogyasztói oldal és a Megújuló Nemzeti cselekvési Terv (NCsT). Egyes fogyasztói csoportok (távfűtéses lakások) problémái, perspektívái a stratégia tükrében. Esettanulmányok, a jó gyakorlat konkrét példái.

 

Természetesen a Fórum előkészítése során, az előadókkal való egyeztetések következtében kis mértékben változatnunk kellett elképzeléseinken, de a koncepció sikeresnek bizonyult, felkeltette mind a neves előadók, mind a résztvevők érdeklődését. Az NFM tisztségviselői számára nehézséget jelentett, hogy a Nemzeti energiastratégia véglegesítésének ütemterve módosult, és a „hajrá” egybeesett nem csak a mi Fórumunk időpontjával, hanem egyéb, előre nem tervezhető eseményekkel. Ennek ellenére a mintegy 130 résztvevő nagy érdeklődéssel hallgatta a 24 előadást. A MET elnöksége előzetesen igen jónak, eredményesnek értékelte a rendezvényt. A tapasztalatokat azonban értékelnünk kell, például, hogy a túl sok, jó előadás a székekhez ragasztja a hallgatókat, és így kevés idő marad a vitára és a beszélgetésekre.

 

Az előadások megtalálhatók az Előadás vázlatok menüpont alatt vagy közvetlenül erre a linkre kattintva.

[ Nyomtatható változat ]
MET Közgyűlés alapszabály-módosítás miatt 2016. december 15-én
(2016. december 12.)
M E G H Í V Ó

A Magyar Energetikai Társaság közgyűlést tart a Magyar Mérnöki Kamara I. emeleti Tanácstermében (Budapest IX., Angyal u. 1-3.) 2016. december 15-én 14:00 órai kezdettel, amelyre tisztelettel meghívom.
Regisztráció: a helyszínen 13:30-tól.

A közgyűlés napirendje a következő:
1) A MET Alapszabály módosításának megvitatása, elfogadása
2) Szakmai előadás
3) Egyebek

A Közgyűlés a szavazati joggal rendelkezők 50%-a + egy fő jelenléte esetén határozatképes, ezért a Magyar Energetikai Társaság valamennyi tagjának szíves megjelenésére feltétlenül számítunk. Abban a nem várt esetben, amennyiben a fenti - szükséges számú - tag nem jelenik meg, úgy a Közgyűlés megtartására 2016. december 15-e napján 14:30 órai kezdettel ugyanazon a helyszínen, a fentiekkel azonos napirend szerint kerül sor, amely közgyűlés a megjelentek számára tekintet nélkül határozatképes lesz.

A MET Alapszabály módosító javaslata elérhető a hír címére kattintva. Tovább
XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferencia
(2016. július 12.)
A kolozsvári székhelyű Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) 2016. október 6-9. között Kolozsváron a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen szervezi meg a XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferenciát.
A konferencia meghirdetése, bővebb információk, jelentkezési lapok, valamint előadás bejelentő lapok a konferencia honlapján: http://enelko.emt.ro/ találhatóak. Előadók jelentkezését 2016. szeptember 1-ig, résztvevők jelentkezését 2016. szeptember 10-ig várják. Tovább
Energetikai Szakközgazdász képzés
(2016. július 12.)
A Budapesti Corvinus Egyetem ez évben is elindítja Energetikai Szakközgazdász képzését... Tovább
MET Közgyűlés jegyzőkönyve 2016 június 2
(2016. június 22.)
Tovább
MET Közgyűlés meghívó 2016 június 2
(2016. május 17.)
Tovább
Energia Műhely - 17. rendezvény
(2016. március 20.)
Kedves Kolléga Hölgy! Tisztelt Kolléga Úr!

A Magyar Energetikai Társaság (MET) szeretettel várja Önt Energia Műhely sorozatának tizenhetedik fórumára.

Témája: Településeink energiahatékonysági lehetőségei

Időpontja: 2016. április 6. szerda 14:00 óra

Helye: H-1101 Budapest, Expo tér 2., Expo Hotel Congress Terem (a BNV főbejáratánál)
Lejárt az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró verseny jelentkezési határideje


Október 25-e, vasárnap 24 óráig lehetett jelentkezni az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró versenyre.

Összesen 19 nevezést regisztráltunk: 16 egyéni és 3 csapat indulót. A jelentkezők többsége műszaki alap, vagy mesterszakos hallgató, azonban több – ettől eltérő – regisztráció is érkezett (kémia és jogász szakos illetve PhD-zó versenyzők).

Minden adott tehát a magas szakmai színvonalú, érdekes és sokszínű versengéshez!

● A következő fontosabb dátum: a pályamunkák leadási határideje, 2016 január 5. (x)
MAGYAR ENERGIA SZIMPÓZIUM 2015
(2015. június 26.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2015
(2015. május 22.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Közgyűlés jegyzőkönyve
MET-AJÁNLÁSOK

XV. ENERGIA MŰHELY
(2015. április 16.)
MET IFJÚSÁGI TAGOZAT KÖZGYŰLÉSE 2015
(2015. január 08.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2014
(2014. február 11.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Megválasztott tisztségviselők
Közgyűlés jegyzőkönyve

MET Ifjúsági Tagozatának 2014-es Közgyűlése
(2014. január 20.)
Teljes hírarchívum
© Magyar Energetikai Társaság - Minden Jog Fenntartva. Design és programozás: deZign.hu