Eseménynaptár
HÍRARCHÍVUM
Kereső
Kapcsolat
Jogi nyilatkozat
Médiaajánlat, előfizetés
Állásajánlatok
 English
Hozzászólások
Előadás vázlatok

breitling watches

Konferenciák
MET-AJÁNLÁSOK
ENERGIA MŰHELY
a
Észak-Magyarországi
Ifjúsági Tagozat
Interdiszciplináris Tagozat
Távhő Tagozat
Összes esemény


Egy kisközség, ahol jól élnek az emberek
Frissítve: 2015. június 29.
Megújuló energiák egy zalai 400 fős településen.

Mesébe illő az a látványos fejlődés, amit Köcse Tibor polgármester Nagypáli községben elért. Ez a Zalaegerszegtől tíz kilométerre lévő kb. négyszáz fős település a <  Breitling Navitimer Replica Rotonde de Cartier Replica Watches Master Compressor Replica Chronograph Replica Montblanc Nicolas Rieusse megújuló energia hasznosításában és a falu fejlődésében olyan eredményeket tud felmutatni, amire a német kancellár asszony is kíváncsi volt.

Szinte felsorolhatatlan az a nagyszámú pályázat, amit az utóbbi években elkészítettek és megnyertek. Csak néhányat említek közülük: Az UMV pályázati program keretében 2 db 3-as tengelyes pályázatot nyertek, mellyel megújult a bolt épülete, a tetőterében 4 apartman lakást alakítottak ki, elkészült a faluközpontban egy térplasztikai napelem telep, térkövekkel rakták ki a parkokat, parkolókat. A faluházat napkollektorral és faelgázosító kazánnal szerelték fel. LED-es térvilágítást, biztonsági kamerarendszert vezettek be. A LEADER pályázatok keretében 6 pályázatuk nyert, melyekből szintén jelentős fejlesztéseket hajtottak végre. Az IKSZT pályázat eredményeként a nyáron bővítik a közösségi házat 

2011-ben Turinform irodát és egy logisztikai központot nyitottak

 

A Zala Megyei Fejlesztési Közhasznú Társasággal és ausztriai projektpartnerekkel közös pályázatuk eredményeként felépítették a Megújuló Energiaforrások Innovációs Ökocentrumát, amely hat vállalkozásnak ad helyet. Időszaki kiállításokat rendeznek itt, workshopokat, tréningeket, előadásokat, konferenciákat tartanak.

A konferenciák, tréningek témája a biomassza, biogáz, napenergia, szélenergia, energiaültetvények. A projekt során elvégzett kereslet-kínálat felmérés alapján elkészült a régió Zöld könyve, amely a régió 5 éves energiakoncepcióját és fejlesztési tervét tartalmazza. Megvalósulása esetén több tízezer kW energiát biztosít a régió számára, valamint lehetővé teszi új munkahelyek kialakítását, és pótlólagos jövedelemforrást jelent a régió önkormányzatai, vállalkozásai, lakosai számára. Az Innováció Ökocentrum épületét pelletkazán, napkollektor és napelem látja el energiával.

Az Ökocentrum épülete, előtérben a polgármester

Az önkormányzat saját két hektáros földjén japán energiafűz ültetvényt telepített közmunkásokkal. A fűzből készülő pelletet saját kazánjukban tüzelik el.

 

A polgármester kidolgozta a Zöldút gazdaságfejlesztő programot, melynek három pillére a megújuló energia, a turisztika és a szlovén, magyar, osztrák együttműködésben megvalósuló megújuló energiával foglalkozó központ létrehozása. S itt még nem ér véget az általa elképzelt falufejlesztés. Csak néhányat említek a tervek közül: biogáz üzem létrehozása, szabadidő és kalandpark kialakítása, a környező 15 településsel együttműködő hálózat kiépítése, el akarják érni, hogy minél több településen bevezessék a megújuló energia valamelyik formáját, vezető projekt partnerként szerepelnek egy horvát-magyar Interreg pályázatban, szeretnék, ha a női foci csapatuk minél jobb eredményeket érne el, stb.             

Nem tudom megmondani, mi a titka a nagypáli polgármesternek, a község vezetőinek, hogy ezt a látványos fejlődést el tudták elérni olyan válságos időszakban, amikor más települések a csőd szélére kerültek. Talán a jószándék, a közért való tenniakarás, a falu egyirányba húzása, a lehetőségek kihasználása lehet a magyarázat a szédületes fejlődésre. Itt nincs munkanélküliség, nincs bűnözés, nincs adósság /mindössze egymillió forintot törlesztenek/, az utóbbi évek beruházásai pedig milliárdokban mérhetők.

Kiállítás az Ökocentrumban

 

 

[ Nyomtatható változat ]
MET Közgyűlés alapszabály-módosítás miatt 2016. december 15-én
(2016. december 12.)
M E G H Í V Ó

A Magyar Energetikai Társaság közgyűlést tart a Magyar Mérnöki Kamara I. emeleti Tanácstermében (Budapest IX., Angyal u. 1-3.) 2016. december 15-én 14:00 órai kezdettel, amelyre tisztelettel meghívom.
Regisztráció: a helyszínen 13:30-tól.

A közgyűlés napirendje a következő:
1) A MET Alapszabály módosításának megvitatása, elfogadása
2) Szakmai előadás
3) Egyebek

A Közgyűlés a szavazati joggal rendelkezők 50%-a + egy fő jelenléte esetén határozatképes, ezért a Magyar Energetikai Társaság valamennyi tagjának szíves megjelenésére feltétlenül számítunk. Abban a nem várt esetben, amennyiben a fenti - szükséges számú - tag nem jelenik meg, úgy a Közgyűlés megtartására 2016. december 15-e napján 14:30 órai kezdettel ugyanazon a helyszínen, a fentiekkel azonos napirend szerint kerül sor, amely közgyűlés a megjelentek számára tekintet nélkül határozatképes lesz.

A MET Alapszabály módosító javaslata elérhető a hír címére kattintva. Tovább
XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferencia
(2016. július 12.)
A kolozsvári székhelyű Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) 2016. október 6-9. között Kolozsváron a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen szervezi meg a XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferenciát.
A konferencia meghirdetése, bővebb információk, jelentkezési lapok, valamint előadás bejelentő lapok a konferencia honlapján: http://enelko.emt.ro/ találhatóak. Előadók jelentkezését 2016. szeptember 1-ig, résztvevők jelentkezését 2016. szeptember 10-ig várják. Tovább
Energetikai Szakközgazdász képzés
(2016. július 12.)
A Budapesti Corvinus Egyetem ez évben is elindítja Energetikai Szakközgazdász képzését... Tovább
MET Közgyűlés jegyzőkönyve 2016 június 2
(2016. június 22.)
Tovább
MET Közgyűlés meghívó 2016 június 2
(2016. május 17.)
Tovább
Energia Műhely - 17. rendezvény
(2016. március 20.)
Kedves Kolléga Hölgy! Tisztelt Kolléga Úr!

A Magyar Energetikai Társaság (MET) szeretettel várja Önt Energia Műhely sorozatának tizenhetedik fórumára.

Témája: Településeink energiahatékonysági lehetőségei

Időpontja: 2016. április 6. szerda 14:00 óra

Helye: H-1101 Budapest, Expo tér 2., Expo Hotel Congress Terem (a BNV főbejáratánál)
Lejárt az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró verseny jelentkezési határideje


Október 25-e, vasárnap 24 óráig lehetett jelentkezni az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró versenyre.

Összesen 19 nevezést regisztráltunk: 16 egyéni és 3 csapat indulót. A jelentkezők többsége műszaki alap, vagy mesterszakos hallgató, azonban több – ettől eltérő – regisztráció is érkezett (kémia és jogász szakos illetve PhD-zó versenyzők).

Minden adott tehát a magas szakmai színvonalú, érdekes és sokszínű versengéshez!

● A következő fontosabb dátum: a pályamunkák leadási határideje, 2016 január 5. (x)
MAGYAR ENERGIA SZIMPÓZIUM 2015
(2015. június 26.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2015
(2015. május 22.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Közgyűlés jegyzőkönyve
MET-AJÁNLÁSOK

XV. ENERGIA MŰHELY
(2015. április 16.)
MET IFJÚSÁGI TAGOZAT KÖZGYŰLÉSE 2015
(2015. január 08.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2014
(2014. február 11.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Megválasztott tisztségviselők
Közgyűlés jegyzőkönyve

MET Ifjúsági Tagozatának 2014-es Közgyűlése
(2014. január 20.)
Teljes hírarchívum
© Magyar Energetikai Társaság - Minden Jog Fenntartva. Design és programozás: deZign.hu