Eseménynaptár
HÍRARCHÍVUM
Kereső
Kapcsolat
Jogi nyilatkozat
Médiaajánlat, előfizetés
Állásajánlatok
 English
Hozzászólások
Előadás vázlatok

breitling watches

Konferenciák
MET-AJÁNLÁSOK
ENERGIA MŰHELY
a
Észak-Magyarországi
Ifjúsági Tagozat
Interdiszciplináris Tagozat
Távhő Tagozat
Összes esemény


Gondolatok a megújuló energiákról
Frissítve: 2011. január 25.
Szerző: Véghely Tamás
A megújuló energiák egységes egészet képviselnek, ezért egységes szemlélettel kell kezelni az ebbe a körbe tartozó dolgokat. A témakörbe tartozó összes téma tárgyalásánál egyszerre kell integrált és differenciált, - bizonyos esetekben akár holisztikus - szemléletet alkalmazni.

A differenciált megközelítésnek elsősorban a szakmai mélységeket kell kibontani. Első pillantásra - elsősorban a megjelenés formáját tekintve - sokféle megújuló energiaforrással találkozhatunk, de valójában csak kétféle energiaforrásról beszélhetünk: a NAPENERGIÁRÓL ÉS A FÖLDHŐRŐL (környezeti hő energia). Megjelenési formákat tekintve jól észlelhető a diverzitás, ez azonban nem szabad, hogy elfedje az alap koncepciót, és ezért szükséges egységes megközelítést alkalmazni.
A KLIMA problémák nemrégen feltárt valódi okai a jelen állapotból való menekülést, taszítást jelentenek. Természetesen ide tartoznak az egyéni érdekeink is, menekülés az emelkedő energia-, gázáraktól, de ugyanakkor hallatszik egy másik szó is, „a szebb jövő” hívó szava, mely így szól: függetlenség, olcsóbb energia.
Társadalmaink jelenlegi energiabirtoklási, termelési, elosztási szokásai egyre nagyobb feszültségeket eredményeznek, és szinte minden elemzéssel (PÜ, energetikai, gazdasági, nyersanyagforrás szerkezet) kimutatható, hogy ez az állapot sokáig nem tartható.
Edison álmát „A Napkorszakot” mielőbb el kell érnünk, méghozzá társadalmi szinten (!), ezért ez egyben társadalmi szükségszerűség is. Tehát nagyon fontos, hogy minden korosztály, szakma, társadalmi réteg mielőbb megismerkedjen e kérdéssel.
A megújuló energiákkal való foglalkozás mindenki számára alapvető fontosságú.
Jelenleg egy több ezeréves, jelentős műszaki, gazdasági (és egy meglehetősen jelentéktelen társadalmi) fejlődés fázisában vagyunk. A jelenlegi tudományok és szakmák tudásanyaga alapján ezért mindenki a saját szűkebb területéről indíttatva próbálja a megközelítést megtenni. Nyilván más utat követ az, aki gépész, aki agrárszakember, és mást, aki villamossággal foglalkozik, vagy az, aki kereskedőként, ill. kivülállóként használja az energiát. Ezek a megközelítések kézenfekvőnek és természetesnek tűnnek, de mivel alapvetően különféle előképzettségből és szemléletből fakadnak, társadalmi méretekben, az erőket felaprózzák, így eleve nem lehetnek hatékonyak. A megközelítések eme erősen diverzifikált módja, nem hogy gyorsítja, de a tapasztalat szerint inkább lassítja a cél elérését, mert feleslegesen, sokszor szakmainak tűnő, de alapvetően csak átgondolatlan ötletekkel, akadályként ható prejudikácókat vetít a mindennapok, egyébként is bokros teendői közé. A lényeg elvész, s az elérési idő is hosszabb. Az új dolgokra való felkészülésre túl sok időnk nincs, a problémák feltehetően egyszerre, és nagyobb tömegben fognak ránk törni. Nem a félelmet kell erősíteni, hanem inkább a hívó szót felerősíteni! Ne feledjük, a változás elkerülhetetlen. Az átalakulásnak társadalmi léptékben, egyszerre kell hatékonynak, gyorsnak és kiegyensúlyozottnak lennie. A mi elképzelésünk szerint, ezért a megközelítésben nagyobb hangsúlyt kell fektetni a hívó szóra, mintsem a félelmek hangsúlyozására, és természetesen a megközelítés útját is elsősorban a megújuló energiák egységességéből és komplexitásából kell levezetni.
A hívó szónak elsősorban a megújuló energiák oldaláról kell elhangzania, megszólítva a gépészt, a tudóst, az építészt, a környezetvédőt, a villamos szakembert, az orvost, a közgazdászt, a társadalom minden korosztályát és szakmai rétegét. Megújuló energia szakembereket, tudósokat, alkalmazókat, fogyasztókat kell előállítani a társadalmi képzésnek.
Az aktív szakemberek esetében megmutatva neki, hogy saját ismeretanyagára támaszkodva hogyan lesz képes minimális változtatással ezt alkalmazni.
Friss képzések esetében viszont a teljes koncepciót kell alkalmazni. Ennek értelmében, az új képzésű friss diplomások, alapvetően megújuló energia szakemberek lesznek, akik értenek a villamossághoz, rendelkeznek csőszerelő ismeretekkel, egyéb energetikai alapismeretekkel stb., - mert a szakmához ez is kell, - de alapvetően a megújuló energiákhoz fognak érteni komplex tudással.
A másik, általunk végső megoldásként nem preferált változat szerint, most villanyszerelőkből képezünk napelem szerelőket, csőszerelőkből napkollektor szerelőket…, stb. – ez nem lehet a végső cél, éppen fordítva kell eljárnunk, mert a jövő energetikája komplex energiahasznosítási megoldásokon alapul majd. Különbséget kell tennünk a szakmák, életkorok, alap képzettségek, vezetői vagy társadalmi funkciók, stb tekintetében is.
Ezért más hívó szóval kell élnünk a szakmai, társadalmi, vagy életkor rétegek esetében, például az óvodás korosztály megszólításánál, a munkaképes aktív rétegek és a nyugdíjas korúak esetében. A GAIASOLAR és HONI PLUSZ egyesülés (Véghely Tamás és Bocsó Imre vezetésével) által kidolgozott – és immáron működtetett – oktatási képzési program alapvetően a fentiek koncepcióra épül.
Ez egy egységes keret-programmal a „Megújuló Energiák Társadalmasításával” lehetséges.
Véleményünk szerint a keretprogram alap pilléreiből levezett „Komplex Megújuló Energia Képzés” segítségével, egységes és hatékony elvek szerint, társadalmi szinten lehetséges a képzés és az átalakulás.


[ Nyomtatható változat ]
MET Közgyűlés alapszabály-módosítás miatt 2016. december 15-én
(2016. december 12.)
M E G H Í V Ó

A Magyar Energetikai Társaság közgyűlést tart a Magyar Mérnöki Kamara I. emeleti Tanácstermében (Budapest IX., Angyal u. 1-3.) 2016. december 15-én 14:00 órai kezdettel, amelyre tisztelettel meghívom.
Regisztráció: a helyszínen 13:30-tól.

A közgyűlés napirendje a következő:
1) A MET Alapszabály módosításának megvitatása, elfogadása
2) Szakmai előadás
3) Egyebek

A Közgyűlés a szavazati joggal rendelkezők 50%-a + egy fő jelenléte esetén határozatképes, ezért a Magyar Energetikai Társaság valamennyi tagjának szíves megjelenésére feltétlenül számítunk. Abban a nem várt esetben, amennyiben a fenti - szükséges számú - tag nem jelenik meg, úgy a Közgyűlés megtartására 2016. december 15-e napján 14:30 órai kezdettel ugyanazon a helyszínen, a fentiekkel azonos napirend szerint kerül sor, amely közgyűlés a megjelentek számára tekintet nélkül határozatképes lesz.

A MET Alapszabály módosító javaslata elérhető a hír címére kattintva. Tovább
XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferencia
(2016. július 12.)
A kolozsvári székhelyű Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) 2016. október 6-9. között Kolozsváron a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen szervezi meg a XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferenciát.
A konferencia meghirdetése, bővebb információk, jelentkezési lapok, valamint előadás bejelentő lapok a konferencia honlapján: http://enelko.emt.ro/ találhatóak. Előadók jelentkezését 2016. szeptember 1-ig, résztvevők jelentkezését 2016. szeptember 10-ig várják. Tovább
Energetikai Szakközgazdász képzés
(2016. július 12.)
A Budapesti Corvinus Egyetem ez évben is elindítja Energetikai Szakközgazdász képzését... Tovább
MET Közgyűlés jegyzőkönyve 2016 június 2
(2016. június 22.)
Tovább
MET Közgyűlés meghívó 2016 június 2
(2016. május 17.)
Tovább
Energia Műhely - 17. rendezvény
(2016. március 20.)
Kedves Kolléga Hölgy! Tisztelt Kolléga Úr!

A Magyar Energetikai Társaság (MET) szeretettel várja Önt Energia Műhely sorozatának tizenhetedik fórumára.

Témája: Településeink energiahatékonysági lehetőségei

Időpontja: 2016. április 6. szerda 14:00 óra

Helye: H-1101 Budapest, Expo tér 2., Expo Hotel Congress Terem (a BNV főbejáratánál)
Lejárt az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró verseny jelentkezési határideje


Október 25-e, vasárnap 24 óráig lehetett jelentkezni az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró versenyre.

Összesen 19 nevezést regisztráltunk: 16 egyéni és 3 csapat indulót. A jelentkezők többsége műszaki alap, vagy mesterszakos hallgató, azonban több – ettől eltérő – regisztráció is érkezett (kémia és jogász szakos illetve PhD-zó versenyzők).

Minden adott tehát a magas szakmai színvonalú, érdekes és sokszínű versengéshez!

● A következő fontosabb dátum: a pályamunkák leadási határideje, 2016 január 5. (x)
MAGYAR ENERGIA SZIMPÓZIUM 2015
(2015. június 26.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2015
(2015. május 22.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Közgyűlés jegyzőkönyve
MET-AJÁNLÁSOK

XV. ENERGIA MŰHELY
(2015. április 16.)
MET IFJÚSÁGI TAGOZAT KÖZGYŰLÉSE 2015
(2015. január 08.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2014
(2014. február 11.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Megválasztott tisztségviselők
Közgyűlés jegyzőkönyve

MET Ifjúsági Tagozatának 2014-es Közgyűlése
(2014. január 20.)
Teljes hírarchívum
© Magyar Energetikai Társaság - Minden Jog Fenntartva. Design és programozás: deZign.hu