Eseménynaptár
HÍRARCHÍVUM
Kereső
Kapcsolat
Jogi nyilatkozat
Médiaajánlat, előfizetés
Állásajánlatok
 English
Hozzászólások
Előadás vázlatok

breitling watches

Konferenciák
MET-AJÁNLÁSOK
ENERGIA MŰHELY
a
Észak-Magyarországi
Ifjúsági Tagozat
Interdiszciplináris Tagozat
Távhő Tagozat
Összes esemény


Energetika, CO2, Felmelegedés
Frissítve: 2011. január 23.
Ujhelyi Géza Reményi Károly Energetika, CO2, Felmelegedés c. könyvét ismerteti. A könyvet az Akadémiai Kiadó jelentette meg 2010-ben 366. oldalon.

Manapság a világ egyik központi kérdése a klímaváltozás. Ennek okait a világon sok tudományos kutatás igyekszik tisztázni, annak érdekében, hogy világméretű intézkedésekkel, lehetőség szerint tompítsák annak rendkívül káros következményeit. A javasolt intézkedések döntő többségben az emberi civilizáció által termelt CO2 drasztikus csökkentését célozzák, bár ez eddig – sok ok miatt - igencsak eredménytelennek bizonyult.

Fel kell tenni a kérdést, hogy valóban milyen mértékben tehető felelőssé az emberi tevékenységre, értsd iparosításra visszavezethető CO2 kibocsátás, a Föld felmelegedéséért és milyen prognózissal kell számolni az előttünk álló évszázadban.

Reményi Károly könyvében tudományos alapossággal járja körül a CO2-nek a légkör globális felmelegedésére gyakorolt hatását. Az írás a CO2 képződés energetikai vonatkozásait elemzi az egyes energia-források szempontjából. Az alaptörvények bemutatásával vizsgálja a keletkező CO2 hatását az üvegházhatásra. Bemutatja a Globus felszínének hőmérséklet viszonyait befolyásoló tényezőket a napsugárzás és a lesugárzott energia, valamint a hőtárolás hatását. Foglakozik a légkör CO2 tartalmát jelentősen alakító fotószintézis alapjaival. Vizsgálja az üvegházhatás kialakulását befolyásoló tényezőket, melyek között a CO2 tartalom csak egy,  a befolyásoló tényezők közül.

A szerző bemutatja a Föld  régebbi, még az iparosítás előtti több száz évre visszatekintő  CO2 koncentráció illetve hőmérsékletváltozási adatait. Ezekből látható, hogy „160000 év alatt a szén-dioxid koncentrációban kb. 200 és 280 ppm tartományban volt változás, a hőmérséklet +2,5 és -10 0C tartományban változott. A széndioxid tartalom változása, bár elég jelentős, szélső határai között a 12,5 0C különbséget,  hőtani alapon közel sem lehet indokolni. Az összes visszahatást figyelembe véve sem gondolható komolyan a CO2 és a hőmérséklet közötti  szoros összefüggés”.

A közelmúlt időszakban több tudományos szervezet kísérelte meg számítógépes modellezéssel a várható globális felmelegedés becslését. Bemutatja az IPCC vizsgálatait, melyekre általában hivatkozik a média, valamint az un. SRES szcenáriókat. A prognózisok azonban 1,1 0C –tol  6,4 0C közötti tartományban jelentős szórást mutatnak az előttünk álló évszázadra. Nem mindegy, hogy ezekből melyik reális. Ezért a szerző saját számításokat végzett, melyek jó egyezést mutatnak a jelenlegi légköri széndioxid koncentráció (mely pillanatnyilag 380 ppm) alapján számított és földfelszíni hőmérsékletére (287,3 0C) mért adattal.

A könyv elemzi a különböző nemzetközi egyezmények /pl.  Kyotói/ célkitűzéseit, s ezek teljesülését. Sajnos már látható, hogy ezek ugyan nem teljesültek, azonban a pánikszerű hangulat sem indokolt, mert a széndioxid tartalom, további mintegy 500 mg ppm-re való növekedése,  várhatóan csak kb.  1 -1,5 0C körüli értékre várható hőmérséklet növekedést okozna.

 „Végkövetkeztetésként reális értékeket elfogadva, érdemesebb a nagy energiákat a változásokra való felkészülésre fordítani, nem belehajszolva a világot egy finoman szólva is kilátástalan és óriási költségeket felemésztő küzdelembe. Ki kell mondani a megújulók… segítenek, de megoldani, jelentős költségtöbbletek árán sem tudják a problémát.”

Mindenképpen meg kell említeni, hogy az Akadémiai Kiadó nagyon igényes formában jelentette meg a tartalmi szempontból is jelentős művet.

 

 

 

                                          

[ Nyomtatható változat ]
MET Közgyűlés alapszabály-módosítás miatt 2016. december 15-én
(2016. december 12.)
M E G H Í V Ó

A Magyar Energetikai Társaság közgyűlést tart a Magyar Mérnöki Kamara I. emeleti Tanácstermében (Budapest IX., Angyal u. 1-3.) 2016. december 15-én 14:00 órai kezdettel, amelyre tisztelettel meghívom.
Regisztráció: a helyszínen 13:30-tól.

A közgyűlés napirendje a következő:
1) A MET Alapszabály módosításának megvitatása, elfogadása
2) Szakmai előadás
3) Egyebek

A Közgyűlés a szavazati joggal rendelkezők 50%-a + egy fő jelenléte esetén határozatképes, ezért a Magyar Energetikai Társaság valamennyi tagjának szíves megjelenésére feltétlenül számítunk. Abban a nem várt esetben, amennyiben a fenti - szükséges számú - tag nem jelenik meg, úgy a Közgyűlés megtartására 2016. december 15-e napján 14:30 órai kezdettel ugyanazon a helyszínen, a fentiekkel azonos napirend szerint kerül sor, amely közgyűlés a megjelentek számára tekintet nélkül határozatképes lesz.

A MET Alapszabály módosító javaslata elérhető a hír címére kattintva. Tovább
XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferencia
(2016. július 12.)
A kolozsvári székhelyű Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) 2016. október 6-9. között Kolozsváron a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen szervezi meg a XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferenciát.
A konferencia meghirdetése, bővebb információk, jelentkezési lapok, valamint előadás bejelentő lapok a konferencia honlapján: http://enelko.emt.ro/ találhatóak. Előadók jelentkezését 2016. szeptember 1-ig, résztvevők jelentkezését 2016. szeptember 10-ig várják. Tovább
Energetikai Szakközgazdász képzés
(2016. július 12.)
A Budapesti Corvinus Egyetem ez évben is elindítja Energetikai Szakközgazdász képzését... Tovább
MET Közgyűlés jegyzőkönyve 2016 június 2
(2016. június 22.)
Tovább
MET Közgyűlés meghívó 2016 június 2
(2016. május 17.)
Tovább
Energia Műhely - 17. rendezvény
(2016. március 20.)
Kedves Kolléga Hölgy! Tisztelt Kolléga Úr!

A Magyar Energetikai Társaság (MET) szeretettel várja Önt Energia Műhely sorozatának tizenhetedik fórumára.

Témája: Településeink energiahatékonysági lehetőségei

Időpontja: 2016. április 6. szerda 14:00 óra

Helye: H-1101 Budapest, Expo tér 2., Expo Hotel Congress Terem (a BNV főbejáratánál)
Lejárt az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró verseny jelentkezési határideje


Október 25-e, vasárnap 24 óráig lehetett jelentkezni az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró versenyre.

Összesen 19 nevezést regisztráltunk: 16 egyéni és 3 csapat indulót. A jelentkezők többsége műszaki alap, vagy mesterszakos hallgató, azonban több – ettől eltérő – regisztráció is érkezett (kémia és jogász szakos illetve PhD-zó versenyzők).

Minden adott tehát a magas szakmai színvonalú, érdekes és sokszínű versengéshez!

● A következő fontosabb dátum: a pályamunkák leadási határideje, 2016 január 5. (x)
MAGYAR ENERGIA SZIMPÓZIUM 2015
(2015. június 26.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2015
(2015. május 22.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Közgyűlés jegyzőkönyve
MET-AJÁNLÁSOK

XV. ENERGIA MŰHELY
(2015. április 16.)
MET IFJÚSÁGI TAGOZAT KÖZGYŰLÉSE 2015
(2015. január 08.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2014
(2014. február 11.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Megválasztott tisztségviselők
Közgyűlés jegyzőkönyve

MET Ifjúsági Tagozatának 2014-es Közgyűlése
(2014. január 20.)
Teljes hírarchívum
© Magyar Energetikai Társaság - Minden Jog Fenntartva. Design és programozás: deZign.hu