Eseménynaptár
HÍRARCHÍVUM
Kereső
Kapcsolat
Jogi nyilatkozat
Médiaajánlat, előfizetés
Állásajánlatok
 English
Hozzászólások
Előadás vázlatok

breitling watches

Konferenciák
MET-AJÁNLÁSOK
ENERGIA MŰHELY
a
Észak-Magyarországi
Ifjúsági Tagozat
Interdiszciplináris Tagozat
Távhő Tagozat
Összes esemény


Energetikai célú fás szárú ültetvények gyakorlati jogi kérdései
Frissítve: 2014. április 30.
Szerző: dr. Veresegyházi Csongor
Amennyiben energetikai célú fás szárú ültetvényt kíván bárki telepíteni tisztában kell lennie ezen tevékenységet szabályozó 71/2007 (IV.14) kormányrendelet és a 45/2007 (VI.11) FM rendelet tartalmával.

 

Amennyiben energetikai célú fás szárú ültetvényt kíván bárki Microsoft 070-178 questions telepíteni tisztában kell lennie ezen tevékenységet szabályozó 71/2007 (IV.14) kormányrendelet és a 45/2007 (VI.11) FM rendelet tartalmával. A jogszabályok hatálya alá csak azok az ültetvények tartoznak, amelyek meghaladják az 1500 négyzetmétert. Az ez alatti ültetvényekre a jogalkotó nem ír elő kötelezettséget, illetve rájuk az általános jogi szabályok vonatkoznak. Az idézett FM rendelet 1. számú melléklete tartalmazza azon fafajtákat, amelyek energetikai célú felhasználása Magyarországon lehetséges. Fontos, hogy csak Magyarországon vagy az Európai Unióban államilag elismert szaporítóanyagot lehet felhasználni, melyet a munkanaplóban fel kell tüntetni.

 

A fás szárú energetika ültetvények telepítése engedélyköteles, az engedélyeztetés a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalon keresztül történik. Az engedély kiváltásának költsége 11.000 forint, mely magában foglalja a helyszíni szemlét, talajmintavételt és laborvizsgálatokat is. Az engedély megszerzése után a telepítés, illetve a megszüntetés ellenőrzésére további 9.000 forintot kell kifizetni. Tehát az ültetvény adminisztrációs összköltsége a telepítéstől a megszüntetésig 29.000 forint.

 

Elvileg két jogi konstrukcióban képzelhető el az ültetvények üzemeltetése, vagy földtulajdonosként, vagy haszonbérlőként. Tulajdonosként az engedélyeken és a rendeletekben leírtakon kívül másra nemigen kell különösebb figyelmet szentelni. A haszonbérleti szerződés megkötésekor viszont érdemes a szerződésbe foglalni, hogy a tulajdonos köteles buynewbox.com a szükséges beleegyezését az aláírással egyidejűleg, vagy későbbi határozott időpontban megadni, nehogy a bérlet célja lehetetlenüljön. Fontos, hogy a haszonbérleti szerződés megkötésekor a tulajdonos tudjon arról, hogy fás szárú energianövények termesztésének céljából történik a bérbeadás, és ehhez hatósági engedély szükséges, így később jogvita esetén louis vuitton replica könnyebben tudjuk saját jó-, illetve a másik fél esetleges rosszhiszeműségét bizonyítani.

 

A telepítésről munkanaplót kell vezetni, melyet a szakhatóság ellenőrizhet. A munkanaplónak naprakészen tartalmaznia kell az összes elvégzett munkának leírását, alkalmazott technológiák feltüntetését, a faanyag letermelésének módját, illetve az ültetvény megszüntetésének módját. A munkanaplót nem kell a bejegyzések után ellenőriztetni, viszont egy esetleges ellenőrzésnél be kell mutatni.

 

A növények termesztésével kapcsolatban nem tartalmaznak szigorú feltételeket a jogszabályok. A hatóság csak akkor rendelheti el a telepített ültetvény felszámolását, ha azt engedély hiányában replica watches avagy attól eltérően végzik, illetve a környező ökoszisztémát veszélyezteti. Hagyományos művelés esetén tehát a rendkívüli hatósági ellenőrzés vagy szankcionálás szinte kizárt. Megjegyzendő, hogy az engedélytől eltérő művelés esetén is előbb felszólítás, majd nem replica watches sale jogerős határozat érkezik a hatóságtól, amelyet még az általános közigazgatási eljárási szabályok szerint meg lehet támadni a másodfokú közigazgatási hatóságnál. Tehát bármilyen szankcionálás esetén még elég ideje marad a tulajdonosnak exam4cram.com vagy bérlőnek, hogy a hibát kijavítsa, a szabályszerű működést helyreállítsa.

 

A bejelenteni köteles adatokat tartalmazó ívek a kormányrendelet mellékletét képezik. Ezek egyike sem kér olyan adatot, mellyel a gazdálkodó ne rendelkezne a kérelem benyújtásának idején, így a beadáshoz nincs szükség szakértő vagy jogi képviselő igénybe vételére.

[ Nyomtatható változat ]
MET Közgyűlés alapszabály-módosítás miatt 2016. december 15-én
(2016. december 12.)
M E G H Í V Ó

A Magyar Energetikai Társaság közgyűlést tart a Magyar Mérnöki Kamara I. emeleti Tanácstermében (Budapest IX., Angyal u. 1-3.) 2016. december 15-én 14:00 órai kezdettel, amelyre tisztelettel meghívom.
Regisztráció: a helyszínen 13:30-tól.

A közgyűlés napirendje a következő:
1) A MET Alapszabály módosításának megvitatása, elfogadása
2) Szakmai előadás
3) Egyebek

A Közgyűlés a szavazati joggal rendelkezők 50%-a + egy fő jelenléte esetén határozatképes, ezért a Magyar Energetikai Társaság valamennyi tagjának szíves megjelenésére feltétlenül számítunk. Abban a nem várt esetben, amennyiben a fenti - szükséges számú - tag nem jelenik meg, úgy a Közgyűlés megtartására 2016. december 15-e napján 14:30 órai kezdettel ugyanazon a helyszínen, a fentiekkel azonos napirend szerint kerül sor, amely közgyűlés a megjelentek számára tekintet nélkül határozatképes lesz.

A MET Alapszabály módosító javaslata elérhető a hír címére kattintva. Tovább
XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferencia
(2016. július 12.)
A kolozsvári székhelyű Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) 2016. október 6-9. között Kolozsváron a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen szervezi meg a XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferenciát.
A konferencia meghirdetése, bővebb információk, jelentkezési lapok, valamint előadás bejelentő lapok a konferencia honlapján: http://enelko.emt.ro/ találhatóak. Előadók jelentkezését 2016. szeptember 1-ig, résztvevők jelentkezését 2016. szeptember 10-ig várják. Tovább
Energetikai Szakközgazdász képzés
(2016. július 12.)
A Budapesti Corvinus Egyetem ez évben is elindítja Energetikai Szakközgazdász képzését... Tovább
MET Közgyűlés jegyzőkönyve 2016 június 2
(2016. június 22.)
Tovább
MET Közgyűlés meghívó 2016 június 2
(2016. május 17.)
Tovább
Energia Műhely - 17. rendezvény
(2016. március 20.)
Kedves Kolléga Hölgy! Tisztelt Kolléga Úr!

A Magyar Energetikai Társaság (MET) szeretettel várja Önt Energia Műhely sorozatának tizenhetedik fórumára.

Témája: Településeink energiahatékonysági lehetőségei

Időpontja: 2016. április 6. szerda 14:00 óra

Helye: H-1101 Budapest, Expo tér 2., Expo Hotel Congress Terem (a BNV főbejáratánál)
Lejárt az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró verseny jelentkezési határideje


Október 25-e, vasárnap 24 óráig lehetett jelentkezni az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró versenyre.

Összesen 19 nevezést regisztráltunk: 16 egyéni és 3 csapat indulót. A jelentkezők többsége műszaki alap, vagy mesterszakos hallgató, azonban több – ettől eltérő – regisztráció is érkezett (kémia és jogász szakos illetve PhD-zó versenyzők).

Minden adott tehát a magas szakmai színvonalú, érdekes és sokszínű versengéshez!

● A következő fontosabb dátum: a pályamunkák leadási határideje, 2016 január 5. (x)
MAGYAR ENERGIA SZIMPÓZIUM 2015
(2015. június 26.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2015
(2015. május 22.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Közgyűlés jegyzőkönyve
MET-AJÁNLÁSOK

XV. ENERGIA MŰHELY
(2015. április 16.)
MET IFJÚSÁGI TAGOZAT KÖZGYŰLÉSE 2015
(2015. január 08.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2014
(2014. február 11.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Megválasztott tisztségviselők
Közgyűlés jegyzőkönyve

MET Ifjúsági Tagozatának 2014-es Közgyűlése
(2014. január 20.)
Teljes hírarchívum
© Magyar Energetikai Társaság - Minden Jog Fenntartva. Design és programozás: deZign.hu