Eseménynaptár
HÍRARCHÍVUM
Kereső
Kapcsolat
Jogi nyilatkozat
Médiaajánlat, előfizetés
Állásajánlatok
 English
Hozzászólások
Előadás vázlatok

breitling watches

Konferenciák
MET-AJÁNLÁSOK
ENERGIA MŰHELY
a
Észak-Magyarországi
Ifjúsági Tagozat
Interdiszciplináris Tagozat
Távhő Tagozat
Összes esemény


Az épület energetikai teljesítőképességének tanúsítványa
Frissítve: 2011. január 04.
Szerző: dr. Veresegyházi Csongor
A kormány 2008. június 30-án alkotta meg az épületek energetikai jellemzőinek tanúsítványáról szóló 176/2008. (VI. 30.) kormányrendeletet, mely 2009. január 1-jén lépett hatályba, tehát ettől az időponttól kötelező érvényű a jogszabály.

A mindenkori magyar kormány az Európai Uniós jogszabályoknak megfelelően nagy hangsúlyt fektet az

energiahordozók fenntartható, takarékos felhasználására, illetve a fogyasztók energiatakarékos szemléletének kialakítására. Ennek megfelelően jogszabályi szinten szabályozza a felépítménnyel rendelkező ingatlanok energetikai teljesítőképesség szerinti besorolását, okiratba foglalását, és tulajdonos vagy birtokos váltásnál ezen okirat bemutatását a szerző fél felé. Az energetikai tanúsítvány az épület előbb említett energetikai teljesítőképességét tartalmazza I-től A+-ig terjedő skálán.

 

Fontos megjegyezni, hogy a jogszabály kiterjed minden épületre beleértve a lakásokat is, kivéve az 50 nm-nél kisebb hasznos alapterülettel rendelkezőket. A többszintes ingatlanoknál minden szint alapterületét össze kell adni. Amennyiben a minimálisan előírt alapterület alatt marad az ingatlan nagysága, úgy nem kötelező az energetikai tanúsítvány kiváltása.

 

Bár a kormányrendelet 2009. január 1-től lépett hatályba, tehát ekkortól érvényesek mindenkire nézve a rendelkezései, viszont 2011. december 31-ig a már meglévő épületek (lakások) tanúsítványának kiváltása önkéntes alapon történik. Amint 2012. január 1-én lejár ez a moratórium, akkor a meglévő épületek esetében is kötelező lesz kiváltani a tanúsítványt a jogszabályban felsorolt esetekben.

 

A rendelet részletesen foglalkozik azokkal az esetekkel amikor kötelező felméretni energetikai szempontból az épületet, illetve kiváltani a tanúsítványt.

 

  1. Minden új építésű ingatlan esetén, ha a fent említett minimális 50 négyzetmétert eléri a hasznos alapterülete. Ezen kötelezettség a kivitelezőt, illetve az építtetőt terheli. Olyan új épületre vonatkozik, amely 2009. január 1. után készült el.

 

  1. Meglévő épületnél ellenérték fejében történő tulajdonszerzésnél. Fontos kiemelni, hogy a jogszabály ellenérték fizetéséhez fűz kötelezettséget, tehát ingyenes szerzésnél, például ajándékozásnál vagy ingatlan-nyilvántartáson kívüli szerzésnél például ráépítésnél, elbirtoklásnál vagy házassági vagyonközösség felbontásánál nem kell a tanúsítványt kiállíttatni. A rendeletben megfogalmazott ellenérték fejében történő tulajdonszerzés tipikus példája az ingatlan-adásvételi szerződés. A tanúsítvány kiváltása a tulajdonos kötelezettsége.

 

  1. Meglévő épület esetében az egy évnél hosszabb idejű bérbeadásnál. Természetesen itt is csak azok az épületek, lakások jöhetnek számításba, amelyek 50 négyzetméternél nagyobbak. A bérbeadónak a bérleti szerződés megkötésekor rendelkeznie kell a tanúsítvánnyal. Más kérdés, hogy vajon abban az esetben ha egy határozott ideig, de egy évet nem meghaladó bérleti szerződést a felek közösen meghosszabbítanak ugyancsak egy évet el nem érő időszakra akkor ezen szerződés a rendelet hatálya alá tartozik-e, vagyis ki kell-e váltani a tanúsítványt. Itt a rendelet ellentétesen fogalmaz, mivel a 3.§ (3) bekezdésben egyértelműen a szerződéshez köti az egy évet, az 1.§ (3) bb. pontjában pedig az épület bérbeadásához, tehát itt a teljes bérleti időszakot kellene nézni, függetlenül attól, hogy hány bérleti szerződés született időközben. A jogalkotó szándékát elemezve valószínűleg akkor járunk el helyesen, ha az egy évnél rövidebb időszakra szóló, de meghosszabbított bérleti szerződésnél a szerződés meghosszabbítása előtt kiváltjuk a tanúsítványt, és azt az akkori bérlőnek bemutatjuk.

Lakások esetén kiemelendő, ha az épületben levő önálló rendeltetési egységek (lakások) fűtése, szellőzése, és a használati melegvíz szolgáltatása azonos rendszerű, vagy egy rendszert alkot, akkor a tanúsítvány az épület egészére is kiállítható, nem kell minden lakás esetén külön felméretni az energetikai teljesítőképességet. Ha időközben az épület energetikai teljesítőképessége változik, akkor újból kérni kell a tanúsítványt. Manapság a panellakások felújításának, külső és belső újraszigetelésének idején felmerülhet ez a probléma. Mivel a jogszabály lehetőséget ad az épület egészére vonatkozó tanúsítvány kiállítására is, az ilyen lakásoknál tulajdonosváltás vagy bérbeadás előtt érdemes a közös képviselőnél érdeklődni a tanúsítvány meglétéről.

 

A rendelet szigorúan szabályozza a tanúsítványt kiállító személy, illetve szervezet maximális díjazását. A szakértő igényt tarthat munkadíjra, amely óránként legfeljebb 5500.- forint lehet, és összesen két órát számolhat el. A költségtérítés vonatkozásában az utazási költsége a munkadíj 50%-a, egyéb költsége a munkadíj 10%-a lehet. Ezen kívül elszámolhatja még számlával igazolt költségeit és az ÁFA-t. A rendelet alapján egy tanúsítvány kiváltása, ha nem merülnek fel rendkívüli, számlával igazolt költségek épületenként (lakásonként) maximálisan bruttó 22.000 forintba kerül. A tanúsítvány 10 évig érvényes, utána bérbeadás, vagy tulajdonjog átruházás esetén újból ki kell váltani.

 

A rendelet nem szól a szabályok ellen vétők szankcionálásáról. A jelenlegi általános háttérszabályok ugyancsak nem követelik meg ezen rendelkezések betartását. Például az ingatlan-adásvételi szerződés esetében nem követelmény, hogy szerződés része vagy melléklete legyen a tanúsítvány. Ugyancsak nem szükséges a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésénél sem, mivel az ingatlan-nyilvántartási törvényben nem szerepel az energetikai tanúsítvány, mint kellék a bejegyzéshez. A jogszabályok összehangolása, és a jogkövető magatartás kikényszerítése szankciók által még későbbi jogalkotói feladat.

[ Nyomtatható változat ]
MET Közgyűlés alapszabály-módosítás miatt 2016. december 15-én
(2016. december 12.)
M E G H Í V Ó

A Magyar Energetikai Társaság közgyűlést tart a Magyar Mérnöki Kamara I. emeleti Tanácstermében (Budapest IX., Angyal u. 1-3.) 2016. december 15-én 14:00 órai kezdettel, amelyre tisztelettel meghívom.
Regisztráció: a helyszínen 13:30-tól.

A közgyűlés napirendje a következő:
1) A MET Alapszabály módosításának megvitatása, elfogadása
2) Szakmai előadás
3) Egyebek

A Közgyűlés a szavazati joggal rendelkezők 50%-a + egy fő jelenléte esetén határozatképes, ezért a Magyar Energetikai Társaság valamennyi tagjának szíves megjelenésére feltétlenül számítunk. Abban a nem várt esetben, amennyiben a fenti - szükséges számú - tag nem jelenik meg, úgy a Közgyűlés megtartására 2016. december 15-e napján 14:30 órai kezdettel ugyanazon a helyszínen, a fentiekkel azonos napirend szerint kerül sor, amely közgyűlés a megjelentek számára tekintet nélkül határozatképes lesz.

A MET Alapszabály módosító javaslata elérhető a hír címére kattintva. Tovább
XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferencia
(2016. július 12.)
A kolozsvári székhelyű Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) 2016. október 6-9. között Kolozsváron a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen szervezi meg a XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferenciát.
A konferencia meghirdetése, bővebb információk, jelentkezési lapok, valamint előadás bejelentő lapok a konferencia honlapján: http://enelko.emt.ro/ találhatóak. Előadók jelentkezését 2016. szeptember 1-ig, résztvevők jelentkezését 2016. szeptember 10-ig várják. Tovább
Energetikai Szakközgazdász képzés
(2016. július 12.)
A Budapesti Corvinus Egyetem ez évben is elindítja Energetikai Szakközgazdász képzését... Tovább
MET Közgyűlés jegyzőkönyve 2016 június 2
(2016. június 22.)
Tovább
MET Közgyűlés meghívó 2016 június 2
(2016. május 17.)
Tovább
Energia Műhely - 17. rendezvény
(2016. március 20.)
Kedves Kolléga Hölgy! Tisztelt Kolléga Úr!

A Magyar Energetikai Társaság (MET) szeretettel várja Önt Energia Műhely sorozatának tizenhetedik fórumára.

Témája: Településeink energiahatékonysági lehetőségei

Időpontja: 2016. április 6. szerda 14:00 óra

Helye: H-1101 Budapest, Expo tér 2., Expo Hotel Congress Terem (a BNV főbejáratánál)
Lejárt az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró verseny jelentkezési határideje


Október 25-e, vasárnap 24 óráig lehetett jelentkezni az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró versenyre.

Összesen 19 nevezést regisztráltunk: 16 egyéni és 3 csapat indulót. A jelentkezők többsége műszaki alap, vagy mesterszakos hallgató, azonban több – ettől eltérő – regisztráció is érkezett (kémia és jogász szakos illetve PhD-zó versenyzők).

Minden adott tehát a magas szakmai színvonalú, érdekes és sokszínű versengéshez!

● A következő fontosabb dátum: a pályamunkák leadási határideje, 2016 január 5. (x)
MAGYAR ENERGIA SZIMPÓZIUM 2015
(2015. június 26.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2015
(2015. május 22.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Közgyűlés jegyzőkönyve
MET-AJÁNLÁSOK

XV. ENERGIA MŰHELY
(2015. április 16.)
MET IFJÚSÁGI TAGOZAT KÖZGYŰLÉSE 2015
(2015. január 08.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2014
(2014. február 11.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Megválasztott tisztségviselők
Közgyűlés jegyzőkönyve

MET Ifjúsági Tagozatának 2014-es Közgyűlése
(2014. január 20.)
Teljes hírarchívum
© Magyar Energetikai Társaság - Minden Jog Fenntartva. Design és programozás: deZign.hu