Eseménynaptár
HÍRARCHÍVUM
Kereső
Kapcsolat
Jogi nyilatkozat
Médiaajánlat, előfizetés
Állásajánlatok
 English
Hozzászólások
Előadás vázlatok

breitling watches

Konferenciák
MET-AJÁNLÁSOK
ENERGIA MŰHELY
a
Észak-Magyarországi
Ifjúsági Tagozat
Interdiszciplináris Tagozat
Távhő Tagozat
Összes esemény


Magyar Energetikai Vállalkozók és Feltaláló Fóruma
Frissítve: 2015. február 05.
Az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület Esztergomi Szervezete rendezésében 2010. szeptember 8-9-én az esztergomi vármúzeumban került sor az energetikai konferencia megrendezésére. Horváth Péter, a Magyar Energia Hivatal elnöke, Bakács István az ETE elnöke és dr. Steier József, az ETE esztergomi szervezete elnöke nyitotta meg a konferenciát. Utána következtek a színvonalas szakmai prezentációk.

replica panerai luminor 1950 equation tag heuer mikrograph replica Audemars Piguet Replica audemars piguet royal oak offshore diver replica

Az első előadó dr. Stróbl Alajos volt. A villamos energia tárolásának szükségessége és megoldásai c. előadásában elmondta, hogy a villamos energia közvetlenül nem tárolható, közvetve viszont igen, és erre sokszor nagy szükség van. A tárolást többféleképp lehet megoldani. A jövőben pl. a közúti közlekedés villamosításában lehet a tárolónak nagy szerepe. Megoldható a tárolás szivattyús, tárolós vízerőművekkel vagy levegős tárolós gázturbinás erőművekkel. A kialakult nemzetközi kereskedelmet is figyelembe kell venni, amikor egy tárolós erőművet létesítenek. A megújuló források nagyobb mértékű használata mellett, elsősorban a nagy villamos egység teljesítőképességű atomerőművek építése miatt szorgalmazható a szivattyús tárolós erőművek elterjedése.

Lakatos Gábor Az atomerőmű bővítési lehetőségei és lakossági elfogadása c. előadásában áttekintést adott az atomerőművek típusairól, a bővítésükre vonatkozó lehetőségekről, az engedélyeztetésekről, s a lakossági elfogadás vizsgálatokról.

Medveczki Zoltán A magyar áramtőzsde hatása a falhasználói árakra c. előadásában többek között a piaci környezetet, statisztikákat, fejlődési irányokat mutatta be.

Grosz Ákos előadásából a következő idézetet emeljük ki: „A geotermikus energia műszakilag kipróbált és gazdaságilag megvalósítható energiaforrás elektromos áram termelés számára. Készen áll a felhasználásra, és bizonyos körülmények között versenyképes más energiaforrásokkal.”

Dr. Szekeres József az Energiatakarékos épületszellőztetés c. előadásában felhívta a figyelmet az energiával való takarékosság fontosságára.

Pataki István Hidrogénenergetika címmel tartott előadást. Lehetségesnek tartja, hogy a hidrogén energián alapuló társadalom előbb fog bekövetkezni, mint hinnénk. A világban többfelé már kifejlesztették a prototipusokat, gyártanak hidrogén tüzelőanyag cellás autókat, autóbuszokat. Összeolvadni látszik a villamos ipar és a motorhajtóanyag gyártó ipar.

Hajdu Judit a szabadalmakról, a szabadalmi jogokról, a bejelentéstől az értékesítésig ismertette a folyamatot, valamint az idővel való gazdálkodást. Felhívta a figyelmet a buktatókra, a növekvő piaci versenyre, a nemzetközi megállapodásokra.

Prof. Dr. Bérczi István a fosszilis és a megújuló energiaforrások jelen helyzetének bemutatása kapcsán amellett tette le a voksát, hogy még igen messze vagyunk attól, hogy a fosszilis energiahordozókat leváltsák az alternatívok. A ma ismert és bizonyított kőolaj készletek 40, a földgáz készletek 70 évre elegendőek. Új kőolaj és földgáz felfedezésekre van szükség. Mivel a kitermelés, a szállítás, stb. igen drága, nagy szükség van a pénzügyi, logisztikai, humán erőforrások hatékony felhasználására. Ez a jövő nagy kihívása.

Dr. Steier József a SUNWO Zrt által kifejlesztett poseidon hidrogenerátor hasznosítását mutatta be.

Bohoczky Ferenc az Önkormányzatok feladatai a megújuló energiastratégia és az EU elvárások 2020. évi teljesítéséhez c. előadásában elemezte a klímaváltozás hatásait, az Európai Unió előírásait, stratégiáját, szólt az Új Széchenyi Tervről, a megújuló energiaforrások felhasználásáról. Hangsúlyozta az önkormányzati szektor tulajdonosi helyzetbe hozásának fontosságát.

Dr, Tóth Péter a szélenergia hasznosításának legújabb eredményeiről beszélt.

[ Nyomtatható változat ]
MET Közgyűlés alapszabály-módosítás miatt 2016. december 15-én
(2016. december 12.)
M E G H Í V Ó

A Magyar Energetikai Társaság közgyűlést tart a Magyar Mérnöki Kamara I. emeleti Tanácstermében (Budapest IX., Angyal u. 1-3.) 2016. december 15-én 14:00 órai kezdettel, amelyre tisztelettel meghívom.
Regisztráció: a helyszínen 13:30-tól.

A közgyűlés napirendje a következő:
1) A MET Alapszabály módosításának megvitatása, elfogadása
2) Szakmai előadás
3) Egyebek

A Közgyűlés a szavazati joggal rendelkezők 50%-a + egy fő jelenléte esetén határozatképes, ezért a Magyar Energetikai Társaság valamennyi tagjának szíves megjelenésére feltétlenül számítunk. Abban a nem várt esetben, amennyiben a fenti - szükséges számú - tag nem jelenik meg, úgy a Közgyűlés megtartására 2016. december 15-e napján 14:30 órai kezdettel ugyanazon a helyszínen, a fentiekkel azonos napirend szerint kerül sor, amely közgyűlés a megjelentek számára tekintet nélkül határozatképes lesz.

A MET Alapszabály módosító javaslata elérhető a hír címére kattintva. Tovább
XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferencia
(2016. július 12.)
A kolozsvári székhelyű Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) 2016. október 6-9. között Kolozsváron a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen szervezi meg a XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferenciát.
A konferencia meghirdetése, bővebb információk, jelentkezési lapok, valamint előadás bejelentő lapok a konferencia honlapján: http://enelko.emt.ro/ találhatóak. Előadók jelentkezését 2016. szeptember 1-ig, résztvevők jelentkezését 2016. szeptember 10-ig várják. Tovább
Energetikai Szakközgazdász képzés
(2016. július 12.)
A Budapesti Corvinus Egyetem ez évben is elindítja Energetikai Szakközgazdász képzését... Tovább
MET Közgyűlés jegyzőkönyve 2016 június 2
(2016. június 22.)
Tovább
MET Közgyűlés meghívó 2016 június 2
(2016. május 17.)
Tovább
Energia Műhely - 17. rendezvény
(2016. március 20.)
Kedves Kolléga Hölgy! Tisztelt Kolléga Úr!

A Magyar Energetikai Társaság (MET) szeretettel várja Önt Energia Műhely sorozatának tizenhetedik fórumára.

Témája: Településeink energiahatékonysági lehetőségei

Időpontja: 2016. április 6. szerda 14:00 óra

Helye: H-1101 Budapest, Expo tér 2., Expo Hotel Congress Terem (a BNV főbejáratánál)
Lejárt az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró verseny jelentkezési határideje


Október 25-e, vasárnap 24 óráig lehetett jelentkezni az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró versenyre.

Összesen 19 nevezést regisztráltunk: 16 egyéni és 3 csapat indulót. A jelentkezők többsége műszaki alap, vagy mesterszakos hallgató, azonban több – ettől eltérő – regisztráció is érkezett (kémia és jogász szakos illetve PhD-zó versenyzők).

Minden adott tehát a magas szakmai színvonalú, érdekes és sokszínű versengéshez!

● A következő fontosabb dátum: a pályamunkák leadási határideje, 2016 január 5. (x)
MAGYAR ENERGIA SZIMPÓZIUM 2015
(2015. június 26.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2015
(2015. május 22.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Közgyűlés jegyzőkönyve
MET-AJÁNLÁSOK

XV. ENERGIA MŰHELY
(2015. április 16.)
MET IFJÚSÁGI TAGOZAT KÖZGYŰLÉSE 2015
(2015. január 08.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2014
(2014. február 11.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Megválasztott tisztségviselők
Közgyűlés jegyzőkönyve

MET Ifjúsági Tagozatának 2014-es Közgyűlése
(2014. január 20.)
Teljes hírarchívum
© Magyar Energetikai Társaság - Minden Jog Fenntartva. Design és programozás: deZign.hu