Eseménynaptár
HÍRARCHÍVUM
Kereső
Kapcsolat
Jogi nyilatkozat
Médiaajánlat, előfizetés
Állásajánlatok
 English
Hozzászólások
Előadás vázlatok

breitling watches

Konferenciák
MET-AJÁNLÁSOK
ENERGIA MŰHELY
a
Észak-Magyarországi
Ifjúsági Tagozat
Interdiszciplináris Tagozat
Távhő Tagozat
Összes esemény


Dr. Horn János aranyokleveles olajmérnök és könyvszerkesztő
Frissítve: 2010. június 08.
Szerző: Szerkesztő
A napokban sikerült megszereznem a dr. Horn János szerkesztésében megjelent ÉLETEK, UTAK /földtudományok, környezetvédelem, energetika/ c. könyvet. A kötetben több, az energetika kiválóságának életútja is szerepel, pl. Büki Gergely, Jászay Tamás, Reményi Károly. Az írások izgalmasan, érdekesen és színesen mutatják be ezeknek a méltán neves tudósoknak ma is mozgalmas életét. A nagyszerű szerkesztői munka mögött egy hasonlóan kiváló szakember található. Az alábbi cikkben őt hozzuk egy kicsit közelebb az olvasóhoz

-  Néhány életrajzi adattal mutassa be élete főbb állomásait!

- Első diplomámat Sopronban a Műszaki Egyetemi Karok Bányamérnöki Karának olajmérnöki szakán szereztem 1957-ben. 1957 – 1961 között a Tokodi Mélyfúró Vállalatnál, majd jogutódjánál a Vízkutató és Fúró Vállalatnál dolgoztam, mint mérnök. 1961-ben az akkori főhatóság áthelyezett területi főmérnök beosztásba, ahol a recski és az észak-magyarországi lignitkutatás felügyelete tartozott hozzám. 1964-ben az Országos Földtani Főigazgatóság jogutódjánál (Központi Földtani Hivatal) dolgoztam kutatásgazdasági, majd közgazdasági főosztályvezető beosztásban. Idő közben a budapesti műszaki egyetemen a gazdaságmérnöki, majd a Marx Károly Közgazdaság Tudományi Egyetemen szakközgazdász oklevelet szereztem. Doktori értekezésemet is a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen védtem meg. 1992-től a Bánya, Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezete elnöki főtanácsadójaként dolgozom. 1994–1998 között az MVM Rt Felügyelő Bizottság tagja, majd elnöke voltam.

 Az MTA Bányászati Ergonómiai és Bányaegészségügyi Tudományos Bizottság, az MTA Bányászati Tudományos Bizottság és a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Kari Tanácsának állandó meghívott tagja vagyok. Tiszteletbeli tagja vagyok az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesületnek, a választmánynak, a GTTSZ energetikai bizottságának. Több hazai és nemzetközi szakmai konferencián tartok előadást, szakcikkeket publikálok a szakmai lapokban.

2005-ben Eötvös Loránd díj, 2010-ben a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesültem.

 - Tudomásom szerint a mostani könyv egy sorozat 10. tagja. Hogyan és mikor kezdődött a könyvkiadói tevékenysége?

 - 2002-ben több korábbi bányászati vezető töltötte be a 70 - 75 - 80. életévét. Javasoltam a szakszervezet – azóta elhunyt - elnökének, Schalkhammer Antalnak, hogy hívjuk meg őket egy ebédre, baráti beszélgetésre. Legnagyobb meglepetésemre mindenki elfogadta a meghívást, és a több órás beszélgetésen számtalan eddig nem hallott, nem ismert történet hangzott el. Ez sarkalt arra, hogy a szénbányászat korábbi első számú vezetőit megszólaltassam, és történetüket könyv formájában megjelentessem. Legnagyobb örömömre minden meghatározó szénbányászati vezető vállalta a feladatot. A könyv kiadásához sikerült szponzorokat – ezek között voltam én is – megnyernem, és 2002-ben megjelent az Egy szakma tündöklése és hanyatlása, avagy hogyan látják a szénbányászat elmúlt 50 évét azok, akik művelték és irányították  c. könyv, melyben kilenc írás olvasható.

A könyv kereskedelmi forgalomba nem került, tisztelet-példányonként került szétküldésre. A könyvek kiadását kizárólag nyomdai költség terhelte, senki semmilyen címen tiszteletdíjat, térítést nem kapott, a szponzorok és a megszólalók minden esetben 10-10 tiszteletpéldányt kaptak.

 A számomra váratlan kedvező fogadtatás adta a gondolatot, hogy a munkát folytatni kell. Ennek eredményeként jelentek meg teljesen hasonló feltételek mellett a sorozat további kötetei. Eddig a földtudomány, környezetvédelem, bányászat, energetika 94 meghatározó személyiségének életútja jelent meg. Sajnos több felkért szakember nem tudta vállalni életrajza megírást. Nagy örömömre azonban a megjelent könyvekben már olvasható Büki Gergely, Csom Gyula, Horváth J. Ferenc, Jászay Tamás, Kozák Miklós, Reményi Károly, Zettner Tamás, Vajda György életútja és tervei is.

 - Várható újabb kötete a sorozatnak?

- Több száz visszajelzés érkezik hozzám, melyben biztatnak a folytatásra. Ez a pozitív fogadtatás olyan lendületet ad a munkámnak, hogy már el is kezdtem az új könyv előkészítését. Számtalan hazai és hazánkból elszármazott professzor már vállalta a megszólalást. Ezt a könyvet az MTA 2011. évi közgyűlése tiszteletére szeretném kiadni.

 

 

[ Nyomtatható változat ]
MET Közgyűlés alapszabály-módosítás miatt 2016. december 15-én
(2016. december 12.)
M E G H Í V Ó

A Magyar Energetikai Társaság közgyűlést tart a Magyar Mérnöki Kamara I. emeleti Tanácstermében (Budapest IX., Angyal u. 1-3.) 2016. december 15-én 14:00 órai kezdettel, amelyre tisztelettel meghívom.
Regisztráció: a helyszínen 13:30-tól.

A közgyűlés napirendje a következő:
1) A MET Alapszabály módosításának megvitatása, elfogadása
2) Szakmai előadás
3) Egyebek

A Közgyűlés a szavazati joggal rendelkezők 50%-a + egy fő jelenléte esetén határozatképes, ezért a Magyar Energetikai Társaság valamennyi tagjának szíves megjelenésére feltétlenül számítunk. Abban a nem várt esetben, amennyiben a fenti - szükséges számú - tag nem jelenik meg, úgy a Közgyűlés megtartására 2016. december 15-e napján 14:30 órai kezdettel ugyanazon a helyszínen, a fentiekkel azonos napirend szerint kerül sor, amely közgyűlés a megjelentek számára tekintet nélkül határozatképes lesz.

A MET Alapszabály módosító javaslata elérhető a hír címére kattintva. Tovább
XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferencia
(2016. július 12.)
A kolozsvári székhelyű Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) 2016. október 6-9. között Kolozsváron a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen szervezi meg a XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferenciát.
A konferencia meghirdetése, bővebb információk, jelentkezési lapok, valamint előadás bejelentő lapok a konferencia honlapján: http://enelko.emt.ro/ találhatóak. Előadók jelentkezését 2016. szeptember 1-ig, résztvevők jelentkezését 2016. szeptember 10-ig várják. Tovább
Energetikai Szakközgazdász képzés
(2016. július 12.)
A Budapesti Corvinus Egyetem ez évben is elindítja Energetikai Szakközgazdász képzését... Tovább
MET Közgyűlés jegyzőkönyve 2016 június 2
(2016. június 22.)
Tovább
MET Közgyűlés meghívó 2016 június 2
(2016. május 17.)
Tovább
Energia Műhely - 17. rendezvény
(2016. március 20.)
Kedves Kolléga Hölgy! Tisztelt Kolléga Úr!

A Magyar Energetikai Társaság (MET) szeretettel várja Önt Energia Műhely sorozatának tizenhetedik fórumára.

Témája: Településeink energiahatékonysági lehetőségei

Időpontja: 2016. április 6. szerda 14:00 óra

Helye: H-1101 Budapest, Expo tér 2., Expo Hotel Congress Terem (a BNV főbejáratánál)
Lejárt az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró verseny jelentkezési határideje


Október 25-e, vasárnap 24 óráig lehetett jelentkezni az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró versenyre.

Összesen 19 nevezést regisztráltunk: 16 egyéni és 3 csapat indulót. A jelentkezők többsége műszaki alap, vagy mesterszakos hallgató, azonban több – ettől eltérő – regisztráció is érkezett (kémia és jogász szakos illetve PhD-zó versenyzők).

Minden adott tehát a magas szakmai színvonalú, érdekes és sokszínű versengéshez!

● A következő fontosabb dátum: a pályamunkák leadási határideje, 2016 január 5. (x)
MAGYAR ENERGIA SZIMPÓZIUM 2015
(2015. június 26.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2015
(2015. május 22.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Közgyűlés jegyzőkönyve
MET-AJÁNLÁSOK

XV. ENERGIA MŰHELY
(2015. április 16.)
MET IFJÚSÁGI TAGOZAT KÖZGYŰLÉSE 2015
(2015. január 08.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2014
(2014. február 11.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Megválasztott tisztségviselők
Közgyűlés jegyzőkönyve

MET Ifjúsági Tagozatának 2014-es Közgyűlése
(2014. január 20.)
Teljes hírarchívum
© Magyar Energetikai Társaság - Minden Jog Fenntartva. Design és programozás: deZign.hu