Eseménynaptár
HÍRARCHÍVUM
Kereső
Kapcsolat
Jogi nyilatkozat
Médiaajánlat, előfizetés
Állásajánlatok
 English
Hozzászólások
Előadás vázlatok

breitling watches

Konferenciák
MET-AJÁNLÁSOK
ENERGIA MŰHELY
a
Észak-Magyarországi
Ifjúsági Tagozat
Interdiszciplináris Tagozat
Távhő Tagozat
Összes esemény


Bemutatjuk a Napenergia Társaság elnökét
Frissítve: 2013. július 24.
Farkas István 1951-ben született. 1975-ben villamosmérnöki diplomát, 1976-ban pedig kutató-fejlesztő szakmérnöki oklevelet szerzett a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán. Végzése óta a Szent István Egyetem (SZIE) oktatója. 1994-től kinevezett egyetemi tanárként vezette a Fizika és Folyamatirányítási Tanszéket, 2009 óta pedig a Környezetipari Rendszerek Intézet igazgatója. 10 évig vezetője volt az MTA Folyamatirányítási Kutatócsoportnak is.

Szakmai-tudományos munkájában kiemelt területek a folyamatirányítás, a hő- és anyagtranszport folyamatok, valamint a napenergia-hasznosítás. 1977-ben egyetemi doktori címet szerzett a Budapesti Műszaki Egyetemen. Kandidátusi értekezését 1985-ben, akadémiai doktori értekezését pedig 1993-ban védte meg. 1994-ben habilitált.

Előadója a Folyamatirányítás, a Számítógépes szimuláció, a Számítógépes folyamatirányítás, a Mesterséges intelligencia, a Napenergia-hasznosítás valamint az Energia és környezet c. tárgyaknak.

Oktatási és kutatási tevékenysége nemzetközileg elismert. Több neves külföldi egyetemtől kapott vendégprofesszori és vendégkutatói meghívást, így hosszabb időt töltött többek között a Colorado Állami Egyetemen, a Helsinki Műszaki Egyetemen, a Bécsi Agrártudományi Egyetemen, a Wageningeni Agrártudományi Egyetemen, Leuveni Katolikus Egyetemen és a Tokiói Egyetemen. Az utóbbi tíz évben 15 nemzetközi és 10 hazai projektet vezetett.

Jelenleg több mint 500 tudományos közleménye van, amelynek több mint fele idegen nyelvű, köztük könyv, könyvrészlet, jegyzet, illetve rangos nemzetközi folyóiratokban megjelent publikációk. 1994-ben "Aranytoll" szakírói díjat kapott. 1997-ben Széchenyi professzori ösztöndíjat nyert.

Társszerkesztője a tudományterülete legrangosabb folyóiratának a Solar Energy-nek, ezért a tevékenységéért 2008-ban társzerkesztői díjat kapott. Szerkesztőbizottsági tagja továbbá a Drying Technology folyóiratnak. Vendégszerkesztője a Mathematics and Computers in Simulation valamint a Computers and Electronics in Agriculture nemzetközi folyóiratoknak.

1988 óta részt vesz a tudományos utánpótlás nevelésében. Irányításával 11 magyar és külföldi hallgató szerzett kandidátusi és PhD fokozatot. Alapító tagja és egyben vezetője a SZIE Műszaki Tudományi Doktori Iskolának. Tagja az MTA Doktori Tanácsa Energetikai szakbizottságának és a BME Gépészmérnöki Kar, Gépesítési Doktori Tanácsnak.

Aktívan vesz részt szakmai és tudományos szervezetek munkájában. Az Európai Vegyészmérnökök Szövetsége (EFCE) Szárítási munkabizottságának elnökeként megalapította a Magyar Szárítási Szimpózium sorozatot. Munkája elismerését jelenti, hogy elnyerte a 2006-os Nemzetközi Szárítási Világkongresszus rendezési jogát. A Nemzetközi Automatizálási Szövetség (IFAC) Mezőgazdasági Bizottságának alelnökeként majd elnökeként több nemzetközi Szimpóziumot szervezett. E munka elismeréseként 2000-ben és 2001-ben megkapta az "IFAC Outstanding Contribution Award" díjat.

Napenergiával kapcsolatos kutatásait egyetemi hallgatóként kezdte. Különböző tisztségeket visel a Magyar Napenergia Társaságban (MNT), majd a Nemzetközi Napenergia Társaság (ISES) Európai tagozat elnökévé választották, tagja volt a Világszervezet Igazgatósági Tanácsának is. Jelenleg elnöke az MNT-nak, és vezeti az MTA Megújuló Energia Albizottságot. 2004-ben Eurosolar Napenergia díjat kapott. E területen elért tudományos eredményei mellett munkája jelentősen hozzájárult a napenergia-hasznosítás magyarországi elterjesztéséhez az európai rendezvénysorozat részeként évente megrendezésre kerülő Nap Napja és az EU által finanszírozott Napenergiás Iskolák programokkal. Elnyert pályázatai révén jött létre a SZIE-én az ország legnagyobb napenergiás demonstrációs központja, amelynek legfontosabb elemei: napenergiás szárító, növényház fűtése, uszoda és családi ház melegvíz ellátása és egy 10 kW teljesítményű fotovillamos naperőmű.

[ Nyomtatható változat ]
MET Közgyűlés alapszabály-módosítás miatt 2016. december 15-én
(2016. december 12.)
M E G H Í V Ó

A Magyar Energetikai Társaság közgyűlést tart a Magyar Mérnöki Kamara I. emeleti Tanácstermében (Budapest IX., Angyal u. 1-3.) 2016. december 15-én 14:00 órai kezdettel, amelyre tisztelettel meghívom.
Regisztráció: a helyszínen 13:30-tól.

A közgyűlés napirendje a következő:
1) A MET Alapszabály módosításának megvitatása, elfogadása
2) Szakmai előadás
3) Egyebek

A Közgyűlés a szavazati joggal rendelkezők 50%-a + egy fő jelenléte esetén határozatképes, ezért a Magyar Energetikai Társaság valamennyi tagjának szíves megjelenésére feltétlenül számítunk. Abban a nem várt esetben, amennyiben a fenti - szükséges számú - tag nem jelenik meg, úgy a Közgyűlés megtartására 2016. december 15-e napján 14:30 órai kezdettel ugyanazon a helyszínen, a fentiekkel azonos napirend szerint kerül sor, amely közgyűlés a megjelentek számára tekintet nélkül határozatképes lesz.

A MET Alapszabály módosító javaslata elérhető a hír címére kattintva. Tovább
XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferencia
(2016. július 12.)
A kolozsvári székhelyű Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) 2016. október 6-9. között Kolozsváron a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen szervezi meg a XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferenciát.
A konferencia meghirdetése, bővebb információk, jelentkezési lapok, valamint előadás bejelentő lapok a konferencia honlapján: http://enelko.emt.ro/ találhatóak. Előadók jelentkezését 2016. szeptember 1-ig, résztvevők jelentkezését 2016. szeptember 10-ig várják. Tovább
Energetikai Szakközgazdász képzés
(2016. július 12.)
A Budapesti Corvinus Egyetem ez évben is elindítja Energetikai Szakközgazdász képzését... Tovább
MET Közgyűlés jegyzőkönyve 2016 június 2
(2016. június 22.)
Tovább
MET Közgyűlés meghívó 2016 június 2
(2016. május 17.)
Tovább
Energia Műhely - 17. rendezvény
(2016. március 20.)
Kedves Kolléga Hölgy! Tisztelt Kolléga Úr!

A Magyar Energetikai Társaság (MET) szeretettel várja Önt Energia Műhely sorozatának tizenhetedik fórumára.

Témája: Településeink energiahatékonysági lehetőségei

Időpontja: 2016. április 6. szerda 14:00 óra

Helye: H-1101 Budapest, Expo tér 2., Expo Hotel Congress Terem (a BNV főbejáratánál)
Lejárt az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró verseny jelentkezési határideje


Október 25-e, vasárnap 24 óráig lehetett jelentkezni az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró versenyre.

Összesen 19 nevezést regisztráltunk: 16 egyéni és 3 csapat indulót. A jelentkezők többsége műszaki alap, vagy mesterszakos hallgató, azonban több – ettől eltérő – regisztráció is érkezett (kémia és jogász szakos illetve PhD-zó versenyzők).

Minden adott tehát a magas szakmai színvonalú, érdekes és sokszínű versengéshez!

● A következő fontosabb dátum: a pályamunkák leadási határideje, 2016 január 5. (x)
MAGYAR ENERGIA SZIMPÓZIUM 2015
(2015. június 26.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2015
(2015. május 22.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Közgyűlés jegyzőkönyve
MET-AJÁNLÁSOK

XV. ENERGIA MŰHELY
(2015. április 16.)
MET IFJÚSÁGI TAGOZAT KÖZGYŰLÉSE 2015
(2015. január 08.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2014
(2014. február 11.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Megválasztott tisztségviselők
Közgyűlés jegyzőkönyve

MET Ifjúsági Tagozatának 2014-es Közgyűlése
(2014. január 20.)
Teljes hírarchívum
© Magyar Energetikai Társaság - Minden Jog Fenntartva. Design és programozás: deZign.hu