Eseménynaptár
HÍRARCHÍVUM
Kereső
Kapcsolat
Jogi nyilatkozat
Médiaajánlat, előfizetés
Állásajánlatok
 English
Hozzászólások
Előadás vázlatok

breitling watches

Konferenciák
MET-AJÁNLÁSOK
ENERGIA MŰHELY
a
Észak-Magyarországi
Ifjúsági Tagozat
Interdiszciplináris Tagozat
Távhő Tagozat
Összes esemény


Megalakult az Energetikai Állandó Választottbíróság
Frissítve: 2010. május 10.
Szerző: dr. Kovács Norbert
A tavalyi évben megkezdte működését az Energetikai Állandó Választottbíróság (a továbbiakban: EÁV) Budapesten, amely az iparági szereplők vitás ügyeinek az állami bíróságoknál gyorsabb és összességében olcsóbb jogi rendezését teszi lehetővé. Az EÁV létjogosultságát a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény (Vet.) és a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény (Get.), valamint – tágabb értelemben – a választottbíráskodásról szóló 1994. évi LXXI. törvény, illetőleg a Polgári törvénykönyv adják.

A jelenlegi választottbírósági törvényünk szabályrendszere azon az ún. Uncitral Modell Law rendszeren nyugszik, amely kialakította a választottbírósági eljárásrendek nemzetközi sztenderdjét. Az Energetikai Állandó Választottbíróság eljárási rendje is „uncitral-típusú” eljárási rend, amely nagymértékben hasonlít a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Állandó Választottbíróság eljárásrendjéhez. A különlegességét mégis az adja, hogy ez egy olyan speciális energiaipari fórum, ahol a bíróság a tagjain, az eljáró bírókon keresztül specifikus iparági szakértelmet is tud nyújtani a jogkeresőknek, az általános, klasszikus jogi, illetve bírói tevékenységen túlmenően.

Az EÁV felállítását főképpen az indokolta, hogy az állami bíróságok bírái kevéssé felkészültek az energetikai ipar szakmai ismereteiben, ennek következtében évekig elhózódnak a peres ügyek. Az EÁV működése gyors, szakszerű, és a rendes bíróságok eljárási idejének töredéke alatt képes elbírálni egy jogvitát, adott esetben idegen nyelven, nemzetközi, határon átnyúló kontraktusokból származó jogvitákat is.

Az EÁV első bírói kara olyan kölcsönösen elismert szakemberekből került kiválasztásra, mint például az energiaiparban dolgozó ügyvédek, jogi képviselők, akik nem csak a jogi részét, hanem az iparági specifikumait is ismerik a jogvita alapját képező specifikus ügyleteknek.

Ami az EÁV hatáskörét illeti elmondható, hogy az elsősorban az energiaiparban működő, a Vet. és a Get. hatálya alá tartozó engedélyesek közötti jogviszonyra terjed ki. Ugyanakkor fontos rögzíteni, hogy a hatásköre nem kizárólagos, hanem ennél tágabb körben is – ha a felek ezt a fórumot választják – eljárhat ez a választottbíróság, s nem kizárólagos abban az értelemben sem, hogy azok a felek, akik ugyan engedélyesek, de más fórumot - más választottbíróságot, vagy akár rendes bíróságot is - kívánnak választani, ezt minden további nélkül megtehetik. Egyébiránt a választottbíráskodásról szóló törvény alapján bárki alávetheti magát bármely választottbíróság hatáskörének, tehát úgynevezett általános alávetéssel az EÁV hatásköre is kiköthető, bármikor, bármilyen felek között, feltéve, ha a felek szabadon rendelkezhetnek az eljárás tárgyáról. Az EÁV elé tartoznak tehát klasszikusan a kereskedők közötti, kereskedelmi szerződésekből származó jogviták, illetve a piaci szereplők beruházási és befektetési szerződésekkel kapcsolatos jogvitái.

AZ EÁV eljárási díjait az elnökség állapította meg, s azonosak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Állandó Választottbíróság eljárási díjaival – a díjrendszer is hasonló. A választottbírósági eljárás díjai magasabbak, mint az állami bíráskodás illetékei, de a magyar gyakorlatnak, a szektorban és a jogkeresők között tapasztalt várakozásoknak megfelelnek.


 

[ Nyomtatható változat ]
MET Közgyűlés alapszabály-módosítás miatt 2016. december 15-én
(2016. december 12.)
M E G H Í V Ó

A Magyar Energetikai Társaság közgyűlést tart a Magyar Mérnöki Kamara I. emeleti Tanácstermében (Budapest IX., Angyal u. 1-3.) 2016. december 15-én 14:00 órai kezdettel, amelyre tisztelettel meghívom.
Regisztráció: a helyszínen 13:30-tól.

A közgyűlés napirendje a következő:
1) A MET Alapszabály módosításának megvitatása, elfogadása
2) Szakmai előadás
3) Egyebek

A Közgyűlés a szavazati joggal rendelkezők 50%-a + egy fő jelenléte esetén határozatképes, ezért a Magyar Energetikai Társaság valamennyi tagjának szíves megjelenésére feltétlenül számítunk. Abban a nem várt esetben, amennyiben a fenti - szükséges számú - tag nem jelenik meg, úgy a Közgyűlés megtartására 2016. december 15-e napján 14:30 órai kezdettel ugyanazon a helyszínen, a fentiekkel azonos napirend szerint kerül sor, amely közgyűlés a megjelentek számára tekintet nélkül határozatképes lesz.

A MET Alapszabály módosító javaslata elérhető a hír címére kattintva. Tovább
XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferencia
(2016. július 12.)
A kolozsvári székhelyű Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) 2016. október 6-9. között Kolozsváron a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen szervezi meg a XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferenciát.
A konferencia meghirdetése, bővebb információk, jelentkezési lapok, valamint előadás bejelentő lapok a konferencia honlapján: http://enelko.emt.ro/ találhatóak. Előadók jelentkezését 2016. szeptember 1-ig, résztvevők jelentkezését 2016. szeptember 10-ig várják. Tovább
Energetikai Szakközgazdász képzés
(2016. július 12.)
A Budapesti Corvinus Egyetem ez évben is elindítja Energetikai Szakközgazdász képzését... Tovább
MET Közgyűlés jegyzőkönyve 2016 június 2
(2016. június 22.)
Tovább
MET Közgyűlés meghívó 2016 június 2
(2016. május 17.)
Tovább
Energia Műhely - 17. rendezvény
(2016. március 20.)
Kedves Kolléga Hölgy! Tisztelt Kolléga Úr!

A Magyar Energetikai Társaság (MET) szeretettel várja Önt Energia Műhely sorozatának tizenhetedik fórumára.

Témája: Településeink energiahatékonysági lehetőségei

Időpontja: 2016. április 6. szerda 14:00 óra

Helye: H-1101 Budapest, Expo tér 2., Expo Hotel Congress Terem (a BNV főbejáratánál)
Lejárt az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró verseny jelentkezési határideje


Október 25-e, vasárnap 24 óráig lehetett jelentkezni az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró versenyre.

Összesen 19 nevezést regisztráltunk: 16 egyéni és 3 csapat indulót. A jelentkezők többsége műszaki alap, vagy mesterszakos hallgató, azonban több – ettől eltérő – regisztráció is érkezett (kémia és jogász szakos illetve PhD-zó versenyzők).

Minden adott tehát a magas szakmai színvonalú, érdekes és sokszínű versengéshez!

● A következő fontosabb dátum: a pályamunkák leadási határideje, 2016 január 5. (x)
MAGYAR ENERGIA SZIMPÓZIUM 2015
(2015. június 26.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2015
(2015. május 22.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Közgyűlés jegyzőkönyve
MET-AJÁNLÁSOK

XV. ENERGIA MŰHELY
(2015. április 16.)
MET IFJÚSÁGI TAGOZAT KÖZGYŰLÉSE 2015
(2015. január 08.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2014
(2014. február 11.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Megválasztott tisztségviselők
Közgyűlés jegyzőkönyve

MET Ifjúsági Tagozatának 2014-es Közgyűlése
(2014. január 20.)
Teljes hírarchívum
© Magyar Energetikai Társaság - Minden Jog Fenntartva. Design és programozás: deZign.hu