Eseménynaptár
HÍRARCHÍVUM
Kereső
Kapcsolat
Jogi nyilatkozat
Médiaajánlat, előfizetés
Állásajánlatok
 English
Hozzászólások
Előadás vázlatok

breitling watches

Konferenciák
MET-AJÁNLÁSOK
ENERGIA MŰHELY
a
Észak-Magyarországi
Ifjúsági Tagozat
Interdiszciplináris Tagozat
Távhő Tagozat
Összes esemény


Büki Gergely
Frissítve: 2015. július 07.
Portré sorozatunkban olyan embereket szeretnénk bemutatni, akik szakterületükön maradandót alkottak. Természetesen egy rövid írás nem alkalmas arra, hogy a tartalmas életút minden állomásánál megálljunk. Az önkényes kiemelések és elhagyások ellenére bízom abban, hogy szép, gazdag életrajzzal ismerkedhetnek meg az olvasók. Reméljük a száraz tények mögött elősejlik az ember, s sikerül mindenkihez kicsit közelebb hozni Büki Gergelyt.

Portré

Büki Gergely az érettségi után a Budapesti Műszaki Egyetemre < Hublot Big Bang Ferrari Replica iratkozott be. Ebből az időből  szívesen < Replica Chaumet Class One  Replica Breguet watches U-Boat replica watches Roger Dubuis Easy Diver Tourbillon Replica emlékszik meghatározó egyéniségű tanáraira, kollegáira: Muttyánszky, Pattantyús, Gillemot, Gruber, Lévai, Heller professzorokra. Lévai professzort mentorának tekintette.
1954-ben kapta meg gépészmérnöki diplomáját. A műszaki egyetem Gépelemek tanszékére került tanársegédnek. Egy év múlva a Lévai professzor vezette Hőerőművek tanszékére helyezték. Itt több mint két évtizedet töltött. Hamarosan tanszékvezető helyettes lett. Amíg Lévai professzor az Erőterv igazgatása és nehézipari miniszterhelyettesi munkája mellett félállásban vezette a tanszéket, addig Büki Gergelyre jutott a szervezés, igazgatás dandárja. Kutatásra, tudományos munkára nem sok ideje maradt. Amikor 1968-ban Lévai professzor főállású tanszékvezető lett, Büki Gergely felszabadulva a tetemes adminisztratív teendő egy része alól, egymás után írta egyetemi jegyzetei, könyveit, s oktatta az Erőművek gépészeti üzeme c. tantárgyat. Nem lett hűtlen kedvenc témájához, az atomenergetikához sem.
- Az Országos < Ulysse Nardin Quadrato Dual Time Perpetual Replica Watches Atomenergia Bizottság Reaktortechnikai Bizottságot hozott létre Lévai professzor vezetésével, és én lettem a titkára. A bizottság azt a feladatot kapta, hogy harcoljunk az atomerőmű megmentéséért és megvalósításáért. A feladatot sikerrel teljesítettük, a Paksi Atomerőmű üzembe helyezése ugyan egy-két évet késett, de a két blokk helyett négy, valamivel nagyobb teljesítményű blokk valósult meg, és a késés új biztonsági filozófiát és technológiát eredményezett (az ún. lokalizációs tornyot), ami a mai napig növeli a bizalmat a Paksi Atomerőmű iránt.
Beindították a kétéves szakmérnöki oklevelet adó Atomtechnikai tanfolyamot. Jelentkezett aspirantúrára is, s sikeresen megvédte a Reaktorhűtés termodinamikai vizsgálata c. értekezését.
1975-ben az egyetemen felépítettek egy tanreaktort, ami a központi intézménybe került. Ekkor a tanszék szerepe az atomenergetika oktatásában lényegesen lecsökkent. A tanszék fő témája a szabályozástechnika, a rendszertechnika, valamint az erőművek környezetvédelmi kérdése lett. Büki Gergely kutatási témaként az erőművek hőkörfolyamatát és a távhőellátást vállalta.
1976 ismét nagy változást hozott az egyetem életében: a Heller és Lévai tanszékek összevonásával megalakult a Hő- és Rendszertani Intézet. Büki Gergely munkájában nem jelentett markáns változást, továbbra is ő látta el a tanszékvezető helyettesi feladatokat. 
- Önállóan oktathattam a hő- és atomerőművek témakört a folyamattervező szakon, és gyorsan megírtam az Energiatermelés, atomtechnika jegyzetet, amelyet az egyetem nívódíjban részesített. Azt hiszem sikert aratott az 1980-ban megjelent Fűtőerőművek és távhőrendszerek könyvem is. Igazi előrelépésnek azt tartom, hogy az intézetben megismertem a rendszertechnikát, mint tudományos módszert. Ezt az új ismeretet egyesíthettem az erőművek, és általában az energiatermelés valóságos rendszereiről (villamosenergia-rendszer, távhőrendszer) korábban szerzett szakmai tudásommal, és 1983-ban elkészítettem A közvetlen és a kapcsolt energiatermelés egységes energetikai jellemzői és mozgásegyenletei hőmérséklet/entrópia-szemlélet alapján című nagydoktori értekezésemet. Ennek elfogadása rendkívül gyorsan és csont nélkül ment.
1985-ben egyetemi tanári kinevezést kapott, majd igazgatóhelyettes, később dékánhelyettes lett.
Az olajválságot követően világszerte az energiatakarékosság került előtérbe, erőművek esetén pedig az addig hegemón szerepet betöltő gőzerőművek helyett a gázturbinák, főleg pedig a kombinált gáz/gőzerőművek. Tanulmányt készített a kombinált gáz/gőzközegű erőművek alkalmazásának világhelyzetéről, és a hazai hasznosítás lehetőségeiről. Sokat foglalkozott a távolsági hőellátással, az energiatakarékossággal, a gőrzerőművek helyett a gázturbinák hasznosítási lehetőségeivel. Pakson ezidőben indították be az energetikai főiskolai képzést, melynek tantervét, szervezését, oktatását a tárgycsoportjuk dolgozta ki.
A rendszerváltás után számtalan megbízatást kapott:
A Kar közgyűlése az egyetemi tanács tagjává választotta.
A Magyar Tudományos Akadémia Energetiaki Bizottságának elnökévé választották. Doktorképviselő lett, ezáltal részt vehetett az Akadémia Kosáry akadémikus vezette átalakítási folyamatában. A Műszaki Tudományok Osztálya pedig tanácskozó tagjává választotta.
 Felkértek az MVMT Felügyelő Bizottság elnökének, majd a részvénytársasággá alakulás után az MVM Rt. Igazgatóság elnökének választották.
 A rendszerváltás után újraalakult Magyar Mérnöki Kamara Energetikai Tagozata elnökének választották.
Részese volt a Magyar Energetikai Társaság alapítóinak, és vállalta a Magyar Energetika folyóirat létrehozását és főszerkesztői feladatát.
Külső javaslatra a Hő- és Rendszertechnikai Intézet egyik jogutódjaként megalapította és vezette az Energetika < Patek Philippe Twenty 4 Replica Tanszéket.
Antall József miniszterelnök felkérte a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság Energetikai és Erősáramú Albizottság tagjának.
1992-ben létrehozta az Energetika Tanszéket, kidolgozta és akkreditáltatta az Energetikai mérnöki szak tantervét.
- Nyugdíjas éveimben a megújuló energiaforrások hasznosítása került reflektorfénybe. Úgy látom, hogy ezek hasznosításában is szükség van arra a műszaki-gazdasági-környezeti szemléletre, amelyet energetikusként megtanultam, és számos fontos kérdésben (atomenergia-hasznosítás, kapcsolt energiatermelés, gáz/gőzerőművek stb.) alkalmazhattam. A megújuló energiaforrások között kitüntető szerepe van a biomasszának, és fontos kérdés ennek hatékony energetikai felhasználása. Mint parasztszármazású és energetikus, nemcsak megfontolások, de szívem szerint is keresem a biomasszák legcélszerűbb hasznosítását, és egyre határozottabban látom azt. Nyugdíjasként a biomassza és a földhő – rossz hatásfokú villamosenergia-termelés helyett – az épületek hatékony hőellátásában és kapcsolt energiatermelésében (falufűtés) történő hasznosítására vonatkozó < Tag Heuer Mercedes Benz Replica javaslatokkal bombázom a szakmai közvéleményt, az érintett akadémiai bizottságokat és az általam elérhető szerveket. Úgy gondolom, hogy a biomassza-hasznosítás tömeges alkalmazásának koncepcióját országos stratégia keretében kell kialakítani, és azt a hazai vállalkozók piaci érdekeltségének megteremtésével lehet megvalósítani.
 
Az állami díjak elkerülték, de a szakma elismerte < Patek Philippe Gondolo Replica Watches munkáját: Segner János díjat kapott az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesülettől, Magyar Energetikáért díjat a Magyar Energetikai Társaságtól, Zielinski Szilárd díjat a Magyar Mérnöki Kamarától, Heller László díjat a Magyar Kapcsolt Energia Társaságtól
Nemrég írta meg az Erőművek című szak- és tankönyvet, de máris újabban dolgozik.
Végezetül Büki Gergely saját gondolata: „Az energetika fejlesztése nemzeti érdek, és ezt csak akkor érhetjük el, ha a hazai energetika fejlesztésében maradéktalanul érvényesül a nem korrumpálódott energetikusok értelmiségi felelőssége és a szakmaiság.”

 


 

[ Nyomtatható változat ]
MET Közgyűlés alapszabály-módosítás miatt 2016. december 15-én
(2016. december 12.)
M E G H Í V Ó

A Magyar Energetikai Társaság közgyűlést tart a Magyar Mérnöki Kamara I. emeleti Tanácstermében (Budapest IX., Angyal u. 1-3.) 2016. december 15-én 14:00 órai kezdettel, amelyre tisztelettel meghívom.
Regisztráció: a helyszínen 13:30-tól.

A közgyűlés napirendje a következő:
1) A MET Alapszabály módosításának megvitatása, elfogadása
2) Szakmai előadás
3) Egyebek

A Közgyűlés a szavazati joggal rendelkezők 50%-a + egy fő jelenléte esetén határozatképes, ezért a Magyar Energetikai Társaság valamennyi tagjának szíves megjelenésére feltétlenül számítunk. Abban a nem várt esetben, amennyiben a fenti - szükséges számú - tag nem jelenik meg, úgy a Közgyűlés megtartására 2016. december 15-e napján 14:30 órai kezdettel ugyanazon a helyszínen, a fentiekkel azonos napirend szerint kerül sor, amely közgyűlés a megjelentek számára tekintet nélkül határozatképes lesz.

A MET Alapszabály módosító javaslata elérhető a hír címére kattintva. Tovább
XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferencia
(2016. július 12.)
A kolozsvári székhelyű Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) 2016. október 6-9. között Kolozsváron a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen szervezi meg a XVII. Energetika-Elektrotechnika (ENELKO) Konferenciát.
A konferencia meghirdetése, bővebb információk, jelentkezési lapok, valamint előadás bejelentő lapok a konferencia honlapján: http://enelko.emt.ro/ találhatóak. Előadók jelentkezését 2016. szeptember 1-ig, résztvevők jelentkezését 2016. szeptember 10-ig várják. Tovább
Energetikai Szakközgazdász képzés
(2016. július 12.)
A Budapesti Corvinus Egyetem ez évben is elindítja Energetikai Szakközgazdász képzését... Tovább
MET Közgyűlés jegyzőkönyve 2016 június 2
(2016. június 22.)
Tovább
MET Közgyűlés meghívó 2016 június 2
(2016. május 17.)
Tovább
Energia Műhely - 17. rendezvény
(2016. március 20.)
Kedves Kolléga Hölgy! Tisztelt Kolléga Úr!

A Magyar Energetikai Társaság (MET) szeretettel várja Önt Energia Műhely sorozatának tizenhetedik fórumára.

Témája: Településeink energiahatékonysági lehetőségei

Időpontja: 2016. április 6. szerda 14:00 óra

Helye: H-1101 Budapest, Expo tér 2., Expo Hotel Congress Terem (a BNV főbejáratánál)
Lejárt az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró verseny jelentkezési határideje


Október 25-e, vasárnap 24 óráig lehetett jelentkezni az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró versenyre.

Összesen 19 nevezést regisztráltunk: 16 egyéni és 3 csapat indulót. A jelentkezők többsége műszaki alap, vagy mesterszakos hallgató, azonban több – ettől eltérő – regisztráció is érkezett (kémia és jogász szakos illetve PhD-zó versenyzők).

Minden adott tehát a magas szakmai színvonalú, érdekes és sokszínű versengéshez!

● A következő fontosabb dátum: a pályamunkák leadási határideje, 2016 január 5. (x)
MAGYAR ENERGIA SZIMPÓZIUM 2015
(2015. június 26.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2015
(2015. május 22.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Közgyűlés jegyzőkönyve
MET-AJÁNLÁSOK

XV. ENERGIA MŰHELY
(2015. április 16.)
MET IFJÚSÁGI TAGOZAT KÖZGYŰLÉSE 2015
(2015. január 08.)
MET-KÖZGYŰLÉS 2014
(2014. február 11.)
Meghívó
Bevezető szakmai előadás
Megválasztott tisztségviselők
Közgyűlés jegyzőkönyve

MET Ifjúsági Tagozatának 2014-es Közgyűlése
(2014. január 20.)
Teljes hírarchívum
© Magyar Energetikai Társaság - Minden Jog Fenntartva. Design és programozás: deZign.hu